Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást! fórum

Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást! (beszélgetős fórum)

Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
329. ... én (válaszként erre: 328. - Tumbo)
szept. 4. 07:43
Egy kolléganőm hozott egyszer piskótás rétest.A töltelék piskóta volt, a rétestészta pedig nem a lapok, hanem a leveles, tehát tiroli jellegű és nagyon finom, laktató volt.
328. tumbo (válaszként erre: 327. - Guruljka)
aug. 28. 16:24
tényleg jó lenne valami rétest sütni.
327. Guruljka (válaszként erre: 324. - Jucika33)
aug. 28. 16:20

Ó, de jó, hogy szóba hozod!

Még mindig nem szoktam meg, hogy nagyobb a fagyasztórekeszem, mint volt.

Veszek pár leveles tésztát, bármikor jól jöhet, ahogy látom. Nem használtam még, de biztos megszokom. :D

326. Guruljka (válaszként erre: 323. - Hópihe14)
aug. 28. 16:19

Jó kis történet! :D

Kamra nincs, ketten pedig csak-csak sikerül megegyezni. :D

325. jucika33 (válaszként erre: 322. - Hópihe14)
aug. 27. 15:57
Érdekesek ezek a tartós tejek. Egyszer találtam egyet a munkahelyen a hűtőben, kibontva. kb. egy hónapja vagy még több ott állt már, gazdája nem jelentkezett. Én ittam meg, a kávémba rakosgattam belőle minden nap. Mégcsak savanyú sem volt, semmi bajom nem lett tőle.
324. jucika33 (válaszként erre: 319. - Hópihe14)
aug. 27. 15:54
Bár ritkán van rá szükség, de ha túlfőztem magamat párolt zöldségből, abból csinálok pie-t, aminek a teteje leveles tészta, vagy ha krumplipüré marad, abból is ezt, csak nem leveles tésztával, hanem a krumplipürével a tetején. (zöldség, apró vagy darált hús összefőzve, fűszerezve, beletéve a tepsibe, erre jön a tészta vagy kr. püré és így megsütni a sütőben. finom :-)
323. hópihe14 (válaszként erre: 321. - Guruljka)
aug. 27. 09:11

Kislány koromban hűvös kamránk volt, ott tároltuk a kaja-maradékot, (hűtőszekrény akkor még nuku) de ott volt a krumpli, a zöldség, akármit is.

És persze a kész kocsonyát is oda rakta be édesanyánk.

Egy alkalommal hazamegyek suliból, kamrába be, (édesanyánk dolgozott!), látom, hogy az utolsó tányér kocsonya szélén egy cetli: ennek fele a nagymamáé! Hát akkor nem bántom, jön még haza a tesóm is. Ettem mást. Tesóm is jön, látja a cetlit, no akkor ő is meghagyja a kocsonyát nagymamának! Evett mást!


Édesanyánk hazajön, hát a kocsonyát miért nem ettétek meg? Mondjuk neki, ott a cetli rajta!

Édesanyánk nézi, nézi, majd összecsapta a két tenyerét: hát ő azt a cetlit az elvetni való zsák krumplira tette, csak az ajtó nyitással a huzat röpítette a kocsonyás tányér szélére!

Jót nevettünk, sokáig emlegettük: ennek fele a nagymamáé!


Ti ügyesebbek vagytok, hogy inkább megbeszélitek, mint cetlizzetek!

322. hópihe14 (válaszként erre: 320. - Guruljka)
aug. 27. 09:02

Nálam a tej még sohasem savanyodott meg, mivel régebben is csak akkor vettem, ha palacsintát akartam sütni. Egyébként meg nem iszom! A többi tejtermék (sajt, túró...) jöhet, de tejet nem.


Most már hogy lehet kapni a csupa egészséges!!! tartós tejet!! :)

No abból van a hűtőmben, mert hogy sokáig eláll, de éppen ezért nem is fog megsavanyodni! Ha! havonta 1x sütnék palacsintát, akkor is elég lenne 3 hónapig!!

Vagyis én arra hiába is várnék, hogy a tejből aludttej legyen! :))

321. Guruljka (válaszként erre: 318. - Jucika33)
aug. 26. 21:50

Igazad van, de nálunk éppen rendszer nincs. Mi sem eszünk másutt, vásárolni megbeszélve szoktunk, de mégsincs rendszer. Nem szeretjük.

Romlott meg jó párszor úgy étel, hogy mindenki a másiknak hagyta volna. Most már rákérdezek másnap, a fiam kéri-e a maradék ezt vagy azt, és megtanulta, hogy ha nem kéri, akkor nem tartogatom tovább.

320. Guruljka (válaszként erre: 317. - Hópihe14)
aug. 26. 21:47

Ennyi pici elsiklás belefér. :D Szerintem. :D


Lényeg, hogy finom legyen! (És amikor még megsavanyodott a tej, és úgy készült a hamistúrós, nem egyedül voltam ám rá, hanem két kicsi lány, vagy később ugyanők kicsivel idősebben, plusz a férjem... Valódi túróval nem biztos, hogy győztem volna.)

319. hópihe14 (válaszként erre: 318. - Jucika33)
aug. 26. 08:51

Jól csinálod, valóban kell, hogy csak egy ember tartsa kézben ezeket a dolgokat, különben nem csak az étkezésben, a hűtőszekrényben is lenne akkora káosz, hogy csak no.


Látod, pontosan ezért írtuk itt már össze, hogy az egyes főtt kajákból a maradékot hogyan, miképp lehet átvariálni, ismét hasznosítani, hogy ne romoljon ránk, ne kelljen kidobni.


Egy több tagú családnál még csak-csak elfogy a kis lábaskába rakott maradék, mert valaki nekiül, és bekapja. Ott, ahol 1-2 fős a család, jól jönnek az ilyen ötletek, praktikák.


Várjuk tőled is, hogyan szoktad hasznosítani, ami esetleg mégis megmarad. Tudod, a jó pap is holtig tanul, hát még a kezdő! :))

aug. 26. 08:35
Én nagyon ritkán dobok ki ennivalót és az már mindig romlott, penészes. Azt már újrahasznosítani nem lehet. Szerintem az évek alatt az ember megtanulja a családja étkezési szokásait és pontosan csak azt és annyit vesz, ami el is fogy. Akkora adagot főzök, amiről tudom, hogy megesszük (minden hétre írok menütervet, azt vásárolom. A menüterv is úgy készül, hogy tudom, melyik nap, ki fog itthon enni és olyan ételt főzök, amit pont azok szeretnek.) Persze ez csak olyan családban működik,ahol tervszerűen élnek, senki nem eszik össze-vissza más helyeken, nem vásárolgat mindenki impulzusszerűen, csak egy ember, aki ennek a felelőse.
317. hópihe14 (válaszként erre: 316. - Guruljka)
aug. 26. 08:25

Így van, ahogy mondod: ezért is van a kajás naplóm 19. szám alatt: Hamis túrógombóc-ként felvésve az, ahogyan én csinálom.


Azt írod:

"A savanyú tejes módszerben a túrót meg lehet spórolni.

Mármint lehetett, mert mai tejek már nem savanyodnak."


Erre írtam én, ha az előre megfőzött tejbegrízből kihagyom a túrót, akkor az már nem túrógombóc, hanem ízesített tejbegríz.

Szerintem nincs itt semmi gond, lehet, hogy egy kicsit "elbeszéltünk" egymás mellett???

316. Guruljka (válaszként erre: 312. - Hópihe14)
aug. 25. 22:24

Mondod Te, aki kifejezettem a tejbegrízt ízesíti túróval, tejföllel?


Maradjunk annyiban, hogy az enyémban a túró hamis, a Tiedben a gombóctészta. De hamis túrógombóc mindkettő. :D

315. Guruljka (válaszként erre: 312. - Hópihe14)
aug. 25. 22:23
Akit megkínáltam vele, azt mondta, miért kérdem, hát ez túrógombóc. :D
314. Mezei Virág (válaszként erre: 313. - Syria)
aug. 21. 11:41
A pasztörizált tejekben éppen ezeket a baktériumokat pusztítják el. Ezért nem savanyodik meg.
313. syria (válaszként erre: 305. - Guruljka)
aug. 21. 09:46
Az biztos, hogy régen nem volt annyi hűtőkapacitás. Viszont tudnám értékelni, ha a mostani tejek (akármiért) megsavanyodnának, nem pedig büdös, keserű, csak WC-be való lé válna belőlük.
312. hópihe14 (válaszként erre: 311. - Guruljka)
aug. 21. 07:08
Persze, meg lehet spórolni, de az már akkor nem túrógombóc, hanem tejbegríz ezzel-azzal ízesítve. Szerintem.
311. Guruljka (válaszként erre: 310. - Hópihe14)
aug. 20. 20:45

A savanyú tejes módszerben a túrót meg lehet spórolni.

Mármint lehetett, mert mai tejek már nem savanyodnak.


Ezt a diós változatot feltétlenül kipróbálom azért! :D

310. hópihe14 (válaszként erre: 309. - Guruljka)
aug. 20. 17:54
Ahogyan én csinálom: megfőzöm a tejbegrízt, és amikor hűlt egy kicsit, akkor kavarom bele a túrót-tejfölt, és a 2 evőkanállal már szaggatom is. A lapos tányér alját megszórom a dióval, arra mennek a kanállal szaggatott szilvamag-szemek, majd a tetejét is megszórom a dióval, és lehet is zabálni! :))
309. Guruljka (válaszként erre: 308. - Hópihe14)
aug. 20. 17:06
Nem a kezem miatt, de jobb, ha nem kell még külön ki is főzni. Egy munkamenettel kevesebb, és aki evett belőle, nem mondta meg, hogy nincs benne túró. (Kifejezetten kipróbáltam a barátaimon.)
308. hópihe14 (válaszként erre: 307. - Guruljka)
aug. 20. 17:04
Én nem kézzel gyúrom a gombócot, lehet azt 2 evőkanállal, olyan szilvamag alakúra formázni. És ettől kezdve tiszta marad a kezem! :))
307. Guruljka (válaszként erre: 306. - Hópihe14)
aug. 20. 16:56

Fura madár vagyok, az aludttej nálam nem ment, csak a bolti kefir, joghurt. Nem tudom, miért.


Végül is meg se altattam rendesen a gombóchoz, elég volt, ha savanyú volt, melegítés közben össze is kapott.

A gyerekek persze imádták a hamis túróst. Ugyanúgy, pici xóval, egy kanál cukorral sűrű tejbegrízt kell főzni (elvileg az aludttejből), és ahogy elhűlt, lehet vizes kézzel gombócolni. Főzni már nem kell, mehet a prézlibe.

306. hópihe14 (válaszként erre: 305. - Guruljka)
aug. 20. 16:52
Mi megvártuk, hogy aludtej legyen belőle, és úgy kanalaztuk ki.
305. Guruljka (válaszként erre: 304. - Syria)
aug. 20. 16:22

Az bizony előfordult a meleg évszakban, hogy a tej megsavanyodott. Ilyenkor boldogan vettem még egyet, és hamis túrógombóc lett a vacsora.


Azárt savanyodott meg, mert Pesten a szálíltók a rekeszeket hajnalban a bolt előtt hagyták. Mire a bolti dolgozók nyitás előtt odaáértek, már rég nem volt hideg az a tej. Igazi rendes tejhűtők meg sokáig nem léteztek még a boltban sem. .

304. syria (válaszként erre: 297. - Guruljka)
aug. 20. 16:16
Ne is mondd! A keresztanyám megvette fél áron a lejárt szavatosságú tejet, s olyan túrót aggasztalt belőle, hogy arra csak szuperlatívuszokban létezik jelző. És a kenyerek! 20-30 éve nem penészedtek, csupán megszáradtak; lehetett belőlük zsemlemorzsát reszelni. A mostaniak savanyodnak, penészednek, vagy ha mégse, az a tartósítószernek köszönhető.
303. Mezei Virág (válaszként erre: 302. - Guruljka)
aug. 19. 16:31
🍀🍀🍀
302. Guruljka (válaszként erre: 298. - Mezei Virág)
aug. 19. 15:40

Bocsánat, nem jól kattintottam!


Szóval úgy legyen!

301. Guruljka (válaszként erre: 299. - Hópihe14)
aug. 19. 15:39
Nekem meg a diós burkolet tetszik, sokkal egészségesebb.
300. Guruljka (válaszként erre: 299. - Hópihe14)
aug. 19. 15:39
Úgy legyen, Virágocska!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook