Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!

Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!


Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami azt jelenti, hogy háztartásonként 100 kilónyi élelmiszer kerül a kukákba, főként gyorsan romlandó húsáru és tejtermékek, valamint a már elkészített ételek. Ezzel az ország a közepesen pazarló társadalmak közé tartozik.
Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!
pixabay

Problémát jelentenek a túl nagy elővigyázatossággal meghatározott lejárati dátumok és a szükségtelen túlvásárlás is. Sok étel még fogyasztható, amikor a szavatossági idő lejárta miatt kidobják, csak azért, mert az már nem elég gusztusos vagy nem bíznak benne.

A kidobásra ítélt élelem hatalmas százaléka nem kellene, hogy a szemetesben végezze, csak némi kreativitás és egy csipetnyi kísérletező kedv kell ahhoz, hogy ezen változtassunk.

Kevesen gondolnak rá, hogy nem csak a pénztárcánkat kíméljük azzal, ha nem dobunk ki feleslegesen ételt, hanem környezetünket is óvjuk vele, ugyanis az élelmiszer-pazarlás rengeteg hiábavalóan felhasznált vizet, energiát és munkaerőt jelent.


Néhány egyszerű tipp:

- Készítsünk heti menütervet és bevásárló listát, így kisebb az esélye annak, hogy olyan étel landol a kosarunkban, aminek végül nem vesszük hasznát.


- Ellenőrizzük rendszeresen a hűtőnkben és kamránkban található élelmiszerek lejárati idejét, és használjuk fel minél előbb azokat az alapanyagokat, amik hamarosan lejárnak.


- Sok ételt le is fagyaszthatunk, így ha egy étel esetében nem vagyunk biztosak abban, hogy fel is használjuk, inkább címkézzük fel, és tegyük a fagyasztóba. Amennyiben szárítható, aszalható, az is jó tartósítási eljárás lehet.


- Az sem baj, ha az élelmiszer szemre már nem annyira tetszetős. A fonnyadt zöldség levesbe még jó, a megbarnult gyümölcsökből remek turmix készíthető.


- Ha a maradék önmagában kevés lenne, elég csak egy-egy plusz hozzávalóval megbolondítani, hogy egy új fogás szülessen.


Habcsók a megmaradt tojásfehérjéből, hortobágyi palacsinta a maradék csirkepörköltből, vargabéles a maradék cérnametéltből, amit a vasárnapi húsleveshez szántunk volna, csak éppen kicsit megszaladt a kezünk, amikor a tésztát a vízbe mértük.

Ez csupán pár példa arra, hogy használhatjuk fel megmaradt ételeinket az új ételkompozícióknak csak a képzelet szabhat határt. Sokszor ezekből készülnek a legizgalmasabb, legínyencebb falatok.


Amennyiben már végképp nincs más megoldás, nincs más lehetőség, és ki kell dobni az élelmiszerféléket, megoldást jelenthet egy biológiai folyamat, a komposztálás.




Írta: cicaaa65, 2018. augusztus 11. 09:35
Fórumozz a témáról: Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást! fórum (eddig 345 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook