Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nektek szokott a mosógép mosópor-öblítőszer adagolója penészesedni? Mit lehet ellene tenni? fórum

Nektek szokott a mosógép mosópor-öblítőszer adagolója penészesedni? Mit lehet ellene tenni? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
2017. szept. 21. 09:02

Igen,szokott.

Szétszedem,kitakaritom.

A mosógépben lévő részeket lefujom ecettel, majd elinditok egy 90 fokos programot ecettel

Pár hétig nem jön vissza a penész

116. Mimma6000 (válaszként erre: 115. - Niki0126)
2017. szept. 21. 07:00

Szia niki0126!

Más gyártó mosószer- és öblítő adagoló tartályát sikeresen tisztítottam apró kavicsokkal. Gyakorlatilag az elkoszolódott, vagy teljesen eltömődött tartályba annak leszerelését követően valamennyi kavicsot tettem és tisztítószert ráöntve a furatok végeit befogva ráztam addig, amíg tiszta lett a belseje. Folyamat közben többször kellett öblíteni a levált szennyezőanyagokat. A kavics felel a mechanikai tisztításért, ami ebben az esetben oda is elért, ahova üvegmosóval már nem fértem.

Ennél a megoldásnál nagyon figyelni kell a kavics sima felületű és olyan méretű legyen, hogy az ne tudjon beszorulni sehova. Az átlátszó műanyagból készült vegyszer adagolók esetében javaslom e módszer alkalmazását, mert csak ott mérhető fel jól a kavics szükséges mérete.

Lényeg, hogy gondolkodjunk és mérjük fel a lehetséges kimeneteleket mielőtt belevágnánk egy ilyen vállalkozásba. Sok sikert!

2014. márc. 19. 14:48
Sziasztok! Nekem az a baj, hogy (W...pool felültöltős mosógépünk van), ugye leszedem a tartályt, a mosószeres részből könnyem ki tudom szedni a szennyeződést, de az öblítősből nem. Olyan pici a lyuk, hogy semmivel sem férek be. És ugye hátul egyenes, előre öblösödő, és nem férek hozzá. És már nagyon csúnya.....Most beztattam ecetes vízbe, kiváncsi vagyok....
2009. szept. 23. 18:38

Ez a penész dolog nálunk is jelen van. Igaz, nem vadiúj a gépünk, 10 éves és elég kemény a víz is. Van, amikor sikerül kitisztítani (ami hozzáférhető) és előfordul, hogy nem igazán lesz penészmentes. Én is ecetes vízzel tisztítom.

Sajnos az öblítő és a mosóporadagoló is elég szűk, alig lehet hozzáférni. A gép ugyan felültöltős, de a gyerekek miatt nem lehet hosszú időre nyitva hagyni (max. éjjelre), mert beledobálnak mindenfélét.

113. Cszsuka (válaszként erre: 112. - MelisUK)
2009. szept. 23. 18:12

Ezt a "tökéletes takarítást" megoszthatnád velünk:)

A többit nem értem, miért írtad le. Hacsak nem azért, mert te is úgy gondolod, hogy a régi gépek jobbak. :)

112. MelisUK (válaszként erre: 111. - Cszsuka)
2009. szept. 23. 16:21

Nekem még sosem volt olyan hűde-hajde szuper mosógépem, mivel albiban lakom, majdnem mindig azzal kellett kezdenem beköltözéskor, hogy penésztelenítsem, mert a guminál ahogy azt felhajtottam csupa fekete volt körbe, plusz az adagoló csupa kosz és penész, az adagolót kivéve szintén mosópor és öblítő maradékok és rengeteg fekete penész. Addig tisztítottam a gépeket, míg tökéletes nem lett. A mostani is egy hót régi gép, extra penészes volt, az öblítőt egyáltalán nem vitte ki a tartályból, épphogy csak felengedődött vízzel, de a tökéletes takarításnak köszönhetően az is működik és jó frissek, illatosak a ruhák.


Régen a pelenkákat mindig 90 fokon mosták, mert azoknak nem ártott a főző mosás a bacik végett és a főzés fehérít is, mégse mentek tönkre tőle a mosógépek. Véleményem szerint az új gépek akkor silányabbak, ha egy év alatt tönkrement benne az a gumi.


Nemrég rendeltem a mosógélemhez adagoló labdát, ahhoz küldtek egy használati utasítást is, ez van benne, lefordítom:

- Kövessük az utasításokat, melyek a mosóporon vannak, hogy a ruháink sokáig újnak nézzenek ki!

- Ne töltsük túl a mosógépet! Egyszerűen megnézhető, hogy a mosógép teli van-e, tegyük be a kezünket és ha még le tudjuk könnyedén nyomni benne a ruhákat, akkor az tele van.

- Használjunk megfelelő mennyiséget a mosóporból! - Ne használjunk túl sokat a mosóporból, nézzük meg, hogy milyen a víz keménysége/lágysága, mennyire koszosak a ruhák és hogy ahhoz milyen mennyiségű mosópor kell.

- Ha vegyes ruhákat mosol, akkor válaszd a lehető legalacsonyabb ajánlott hőmérsékeltet!

- Csinálj általános szervíz mosást! Minden 6-8 héten csinálj üres mosást fehérítős mosóporral magas hőmérsékleten, minimum 60 fokon vagy magasabban, hogy tiszta és hatékony legyen.

111. Cszsuka (válaszként erre: 110. - MelisUK)
2009. szept. 23. 11:04
whirlpool. Egy év alatt ment tönkre, s a mosógépszerelő mondta, hogy nem kellene 90 fokon mosni (mivel én a törölközőket meg az ágyneműt is azon mostam, ez heti egyszeri 90 fokos mosást jelent). A gép új volt. A régi is whirpool volt, nagyon szerettem, csak nehezen kaptak bele alkatrészt, s addigis kellett valami, utána meg (én hülye) elajándékoztuk, mert van már új...
110. MelisUK (válaszként erre: 109. - Cszsuka)
2009. szept. 23. 10:50
Uppsz, és hány év alatt ment tönkre így a gumi benne? Annak már akkor régi gépnek kéne lenni vagy akkor nem vmi jó az a széria. Szabad megkérdezni, hogy milyen gép?
109. Cszsuka (válaszként erre: 107. - MelisUK)
2009. szept. 22. 15:44
Ez oké, én csináltam. A 90 fokosnak az lett az eredménye, hogy a gumi tönkrement és cserélni kellett, mert kifolyt a víz.
108. MelisUK
2009. szept. 22. 15:06
Egyébként ecetet is lehet a mosóporra önteni (erősen felhabzik, mikor ráöntjük), olyan 1 deci 20%-os ecet tökéletesen elég. Így a víz lágyabb lesz, kevesebb mosópor kell, a ruhák puhábbak lesznek és az ecet még fertőtlenít is. Én egy ideje már csak ritkán használok már ecetet, mert nekünk amúgy is lágy a víz. A színes és a fehér ruhákhoz is nyugodtan rakható, a színes ruháknak megfogja a színét, nem fognak fogni és kopni.
107. MelisUK
2009. szept. 22. 15:00
Mit lehet ellene tenni? El kéne olvasni a használati útmutaót és betartani a benne leírtakat, azaz minden mosás után ki kell szedni az adagolót és el kell mosni. A mosógép ajtaját ne zárjuk be, hagyni kell szellőzni, különben jön a penészesedés, büdösödés. Havonta egyszer fehérítős mosóporral 90 fokon üres mosást kell csinálni, azaz ruha nélkül, így kitisztul a mosógép. Ott, ahol megáll benne a víz, az ajtónál a gumiban, onnan ki kell törölni a vizet minden mosás után, mert akkor penészesedni fog. Ennyi a titok nyitja, olvasni kell és betartani az utasításokat... Én fehérítős mosópor helyett szoktam simán fehérítővel is átmosni a gépet, mert az olcsóbb és erősebben tisztít, a penészt pedig egyenesen kigyilkolja. Így a ruhák illatosak lesznek, nem lesz mocsár szaguk.
2009. szept. 21. 20:41
A penesz ellen jo a hypo
2009. máj. 31. 13:26
igen szokott. Folyamatosan takarítani kell. Én pl. rossz fogkefével átsúrolom, majd leöblítem, és az ecetes átmosás tényleg jó. A kávéfőzőt is havonta egyszer így áttgőzöljük:)
2009. máj. 30. 16:15
Egy ecetes átmosás sem árt.
2009. febr. 2. 11:12
nyitva kell hagyni a mosógépet, míg meg nem szárad. időnként pedig kimosni a mosószer és öblítő adagolót.
102. nyau82
2009. jan. 31. 09:10
minden mosás után szárazra kell törölni,és hagyni levegőzni kicsit.a legtöbb adagoló kivehető és csap alatt ki tudod tisztítani,ha nagyon csúnya.nekem már 2 éve megvan a mosógép,és úgy néz ki,mint újkorában.(mármint a külseje,a belsejét nem láttam,biztos kicsit vízköves:P)
2009. jan. 31. 07:58
Nekem is felültöltős mosógépem van,és nem rozsdásodik,és nem penészedik a mosószer adagolója,bár én nem szoktam lecsukni a tetejét,csak mikor mosok,hogy miért?mert igy szoktam meg,igy valószinüleg sokszor átjárja a levegő és nem penészedik.
100. MelisUK (válaszként erre: 98. - 94c02c5bb5)
2009. jan. 30. 13:07

Felénk alig nem is gyártanak felültötlőset, úgy kell keresni, ha olyat szeretne venni az ember. Ezt a felültötlős betegséget pedig azért írtam, mert ugye a szüleimnél és a párom családjánál is megesett ez, plusz rengetegen panaszkodtak már erre a rozsdásodásra. Pedig anyumék is tisztességgel szellőztetnek és ragyog a ház a tisztaságtól.

Aki nagyon panaszkodott még a felültötlős tetejének a rozsdásodására, az a párom unokatestvére, aki szintén nemrég (1-2 éve) vett ilyet és már gondja van vele.

Gondolom, hogy az elöltöltőseknél ez a probléma kizárt, hisz pl az ajtajuk műanyag, ergo nem rozsdásodik, plusz amikor kinyitjuk az ajtaját, akkor nincs egy perem mögötte, mint a felültötlőseknél, azaz szellőzve marad.


Sajnos nem tudtam tanácsot adni a szüleimnek, hisz akkoriban még nem jártam mindenfelé, nem volt még tapasztalatom.

2009. jan. 30. 12:49
Mindenkinek más jön be, erről ennyit. Azért a kioktató stílust nem kedvelem. És a véleményed sem objektív.
98. 94c02c5bb5 (válaszként erre: 97. - MelisUK)
2009. jan. 30. 12:47
Lehet, hogy nekik kellett volna ezt tanácsolnod, nálatok ez családon belüli eset volt. Felénk nem volt ilyen. Majd megírják mások is a tapasztalatokat.
97. MelisUK (válaszként erre: 95. - 94c02c5bb5)
2009. jan. 30. 12:40

Párom szüleinek felültöltős gépük volt, rozsdásodott a teteje. Vettek elöltöltőset, ugyanakkora helyet foglal, mint az előző. Nem csak hatalmas gépek vannak. Indesitet vettek, pont akkora helyet foglal, mint az előző.

Anyuméknak is felültöltős gépük van, nekik is rozsdásodik a teteje, pedig alig másfél vagy két éves az a gép.

96. 94c02c5bb5 (válaszként erre: 95. - 94c02c5bb5)
2009. jan. 30. 12:34
Ja és látod mindig a dobot is, így látnád ha vízköves lenne, és a drága Calgon kellene. De hát el kell adni a terméket valahogy, aki elhiszi az meg meg is veszi.
95. 94c02c5bb5 (válaszként erre: 94. - MelisUK)
2009. jan. 30. 12:33
A felültöltősnél nem hallottam még rozsdásodási gondról, pedig elég régóta megvan a gépem. Továbbá mellette szól, hogy nem kell hajlongani mint az elöltöltősnél, bármikor belenyúlhatsz, ha valamit kifelejtettél vagy benne, és néhányunknak a gazdasági helyzet miatt, csak kicsi fürdőszobája van, ahova soha nem raknál be egy felültöltős gépet. De soha nem is akartam, elöltöltőset. Nem tetszik, hogy olyan nagyok. Igenis nagyon jók a felültöltősek, továbbá a Whirpool márka is, mindenben. Ez az én véleményem.
94. MelisUK (válaszként erre: 87. - Fda58604ed)
2009. jan. 30. 12:11

Ez a rozsdásodás nem Indesit betegség, hanem felültöltős mosógép betegség. Tessék elöltöltőset venni, akkor nem fog rozsdásodni. Az elöltöltőseknek sokkal egyszerűbb az adagolóját is tisztítani.

Egyébként rengeteg mosógépmárkát használtam már, ugyanis nagy világutazó vagyok, mikor hol élek és tapasztalatom szerint az Indesit elöltötlős gépek a legjobbak, ezeknél fantasztikusan megmarad az öblítő illata. Még fél év múlva is erősen érezni az öblítőt a ruhákon. :D

2009. jan. 30. 12:08
Időnként ki kell mosni az adagolót és nem kell bezárni a mosógép ajtaját, had szellőzzön. Az adagolót is ki szorktam húzni, hogy az is jól kiszáradjon. Így elképzelhetetlen a penészesedés, kivéve, ha valaki nem szellőztet rendesen.
2009. jan. 30. 12:04
kiszoktam mosni idővel
91. 53e9630651 (válaszként erre: 90. - 10d89b51ea)
2008. nov. 10. 21:54
Én is ezt csinálom.
2008. nov. 10. 21:28
kiszedem és kimosom. ennyi az egész.
89. Safirah (válaszként erre: 55. - 4282d8f4c9)
2008. nov. 10. 19:52
Én is éppen így csinálom!:D Minden mosás után kiszedem a fiókot (elől töltős Whirlpool)és szépen elmosogatom, majd egy törölközőn hagyom megszáradni! A helyét pedig kitörlöm szárazra egy ronggyal. Néha egy kis Ciffel vagy ecettel áttörlöm és így mindíg tiszta és se penész, se vízkő!:D Pedig egy ideig szenvedtem tőlük, de ma már nincs gond!:D
88. pintyőke72 (válaszként erre: 87. - Fda58604ed)
2008. nov. 3. 19:05
Ha engem kérdeznél AEG vagy Siemens. A Boschnál nézd meg a fogyasztását. .Mi pár éve megszívtuk egy hűtővel. Évi fogyasztása 700kW volt. Többet semmiből nem veszek ilyen márkát.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook