Mosható pelenkák (beszélgetés)
Sziasztok!
Szeretném megosztani veletek a mosható pelenkákkal kapcsolatos tapasztalataimat! Először a Monapel all in one-t próbáltam, ami számomra használhatatlannak bizonyult, ugyanis mind a derék résznél, mind pedig a gumírozásnál eresztett, ráadásul nem is szívott be jóformán semmit. Ezek után áttértem az eldobható pelenkákra, de igaziból egyikkel sem voltam megelégedve. Idő közben a férjem Angliában kapott állást, így költöznünk kellett. Itt nagyon elterjedtek a mosható pelenkák, sokakat láttam, hogy használják. Úgy döntöttem, hogy még egyszer megpróbálom. A Tots Bots Bamboozle-t ajánlották, így ezt vettem meg. Azóta is ezt használjuk, csak az utazásokkor szoktam eldobhatót venni. Novemberre várom a második gyerkőcöt. Nagyon sok pénzt megtakarítottunk, a másodiknál is ezt fogom használni.
A fertőtlenítésre itt a teafa vagy a levendula olajat ajánlják, én is ezt szoktam rakni a vödörbe (1 vödörbe 10 csepp), ahol a koszosakat tárolom. Minden másnap szoktam mosni, nem szokott megbüdösödni. Persze itt nem jellemző a kánikula... A pelusokat 60 fokon mosom, csak mosóporral, néha rakok csak ecetet az öblítős rekeszbe, ha kicsit keményebbnek érzem a pelusokat. Nem tudom, hogy mi igaz belőle, de a weboldalukon azt olvastam, hogy a 60 fok elég, a kórházakban sem mosnak magasabb hőfokon. Persze itt az egészségügy sem olyan jó, mint otthon.
Ezek lennének az én tapasztalataim, remélem segítettem vele valakinek.
Szia! Hát az a helyzet, hogy alig várom, hogy végre használjuk, de ahány látogató jött a babához, mindenki megajándékozott egy nagy csomag Liberóval :) Kidobni nem akarom, úgyhogy gondoltam, hogy előbb elhasználjuk azokat, mielőtt kinövi. Már 7 hetes, de még mindig az ajándék pelusokat használjuk. Most már végre fogyóban volt a legutóbbi csomag, de tegnapelőtt egy elkésett rokon érkezett, két óriási Aro pelenkával... :) A baba egyébként már 7 hetes, és 6,3 kiló és 63 centi, úgyhogy ezek most már 5-9 kilós méretűek, de mivel úgyis szükség lesz eldobhatósra is, utazáshoz, programokhoz, lehet most már nem várom meg, hogy elfogyjanak. Bár ha továbbra is ilyen iramban nő, akkor nem sokáig lesznek jók :)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy újszülötteknek egy kicsit nagy az univerzális méretű monapel, és mivel a több réteg textil sokkal vastagabb, mint egy Libero, ebben a kánikulában talán kicsit meleg lett volna.
Szóval még nem sikerült kipróbálni, de rövidesen sor kerül rá, és akkor írok.
(Viszont az összes babaholmit mosódióval mosom, és remekül működik)
Sziasztok!
Sofiona: Drukkolok neked,h működjön Nálatok a mosható pelus!
Anno én/mi is vettünk 16 db-ot,és nagy reményekkel indultam haza,h majd jól kipróbálom..Először a gyerek hónáig ért,mikor ujra próbáltam (hozzátenném,h a baba 4 kg,53 cm -vel született) meg már kicsinek tünt (mondjuk Ő nagyon nagy baba,3-4 hósan dupláztam meg a születési súlyát)-na de ezt előre mondjuk nem tudtuk.Szóval mi nem is használtuk,nemrég adtam el.Környezeti szempontból vettük mi is, és nagyon jónak tartom,habár el nem tudom igy utólag képzelni,h hogy ment volna, de aki kedvet érez ,annak tényleg sok sikrert kivánok!!!
Sziasztok !
Textilpelenkázáshoz ,hagyományos gumibugyit keresek minden méretben.Ha netán lenne valakinek és már nincs szüksége rá ,legyen szíves írjon e-mailt.
Tehát akkor van fertőtlenítés, ez fontos. Az ecetet én is nagyon sok mindenre használom a főzésen kívül, biztos jó. Nagyon szimpatikus elgondolás, hogy kíméljük a környezetet.
Szerintem jól tetted, hogy többet vettél, sosem lehet tudni mi történik alapon. Igaz, hogy azért ott az eldobható pelus is, ha szükséges lenne.
Én is drukkolok neked, és kíváncsi is vagyok, hogyan válik be. Az a kis plusz munka az eldobhatóval szemben nem olyan nagy, hogy ne érné meg használni. Sok sikert!
én szorítok neked nagyon,mert ez ugyan egy kis lépés a tudatos környezetkímélés felé,de mégis megteszed :)
ha azt vesszük a mi gyerekpopónkmég textilpelusba volt bugyolálva :)nem? :)
Szia! A 15 db úgy jön ki, hogy napi kb 6-szori cserével két nap alatt piszkos lesz 12, de mire kimosom, megszárad, addigra még egy párat elhasználok, így kell minimum 15. Én vettem 20 darabot. Szóval ugyanolyan gyakran cserélni kell, mint a másikat, csak nem egyesével mosod ki. Elolvastam újra, mit ajánl a gyártó, a használt pelusokat egy e vödör ecetes vízbe beáztatni, a kakisokat meg külön vödörbe, forró ecetes vízbe (rosszul mondtam először, hogy nem kell forró víz, de mosni már csak 60 fokon kell) A mosógépbe is ecetet lehet adni a mosáshoz, ami fertőtlenít. Plusz mosószódával lehet erősíteni a mosóhatást, ami szintén nem környezetszennyező. Én most vettem azt is, egy kiló 600 Ft volt. Az áztatás előtt a kaki pelusból a szilárd szennyeződést el kell távolítani a vécébe.
Hát én azt gondolom most, hogy ez a pár mozdulat, ha rutinná válik, akkor nem fog földhöz vágni, végül is az eldobhatót is össze kell csomagolni, kidobni a szemétbe, az sem válik kámforrá magától... de persze majd a gyakorlatban kiderül. Azért köszönöm a biztatást :-)
Sziasztok!
Elnézést, hogy belekotyogok,én már túl vagyok a babázáson. Az első gyerekemet csak textil pelenkába csomagoltam, ezt mostam, voltak betétek akkor is. Amikor a második született már megjelentk az eldobható pelenkák, úgyhogy azt használtam.
A moshatóval kapcsolatban, azt nem tudom elképzelni, hogy kétnaponta legyen mosva. Szaga van a pisinek, mégha a pelenka magába is rejti. A kisbaba naponta többször is kakálhat, ilyenkor az a pelus már nem használható. Sőt volt olyan,hogy alá raktam a tisztát, és még arra is sikerült valami, vagyis a 15 db-ot nagyon kevésnek találom. Annak idején a vasalás nemcsak a textil kisimítása miatt volt, hanem a forró vas fertőtlenített. Én pl. mind a két oldalát vasaltam a pelenkáknak, ha véletlenül valami kórokozó még rákerült volna a száradás alatt, akkor a vasaló ölte meg. Forró vízben is azért mostuk a pelusokat, hogy a bacik pusztuljanak. Ezeket az újfajta mosható pelenkákat mi fertőtleníti?
Egyébként nekem szimpatikus az ötlet, hogy nem csak az eldobható pelenka van, nagyon drága, és környezetszennyező ez biztos.
Szia Sofiona!
Nos, ez egy érdekes téma amit felvetettél és vmilyen szinten jogos is.
Amíg nem volt meg a drága kislányunk, addig mi is gondolkodtunk a mosható, textilpelenkán, hiszen régen csak azok voltak.
Aztán megszületett a baba, akire mellesleg egy hangot nem kell panaszkodnunk, hiszen egy kis angyalka, de így is nagyon el tudok/unk fáradni nap végére. Így is rengeteget kell vasalni rá is és amikor elkezdődik majd a hozzátáplálás, akkor meg főzni is kell rá külön. És ezek, amiket leírtam rengeteg idő és azért az ember lánya, legalábbis én így vagyok vele, azért szeretek magammal is törődni, nem vagyok a lestrapáltság híve. Szóval nem férne bele még az is, hogy ezzel is foglalkozni.
Viszont! A dm-ben láttam környezetkímélő eldobható pelust, próbálni még nem próbáltam, mert megmondom őszintén, hogy végre bevállt a nyuszis pelus és örvendek, hogy most már csak nagyon extrém esetekben "önt el a kaki", merthogy ez is előfordul elég sokszor!!!
Bocsi, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett, de azért írtam így le, hogy nem árt mérlegelni!!!
Szia Sofiona!
Nekem három hónapos a babám, de eszembe se jutott nem eldobható pelenkát használni. Szerintem egyáltalán nem kíméli jobban a környezetet, hiszen a sok mosópor, öblítő és hypo sem tesz éppen jót a környezetnek. És igenis ott van a kényelmi oldala, hogy azt csak kidobod, és nem kell áztatni, mosni, vasalni.
Persze ez a Te döntésed. Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is, lehet hogy vannak, akik a textilpelus hívei. A babás topikban mi mind eldobhatót használunk.