Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mit lehet tenni, ha megjelenik a penész? fórum

Mit lehet tenni, ha megjelenik a penész? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6
2020. febr. 14. 08:18
Amiket itt olvastam sajnos csak átmeneti megoldások... Inkább megelőzni kell a bajt. Szellőztetés meg csodakotyvalékok illóolajból.. nem is tudom :D Én a fürdőszobai ventilátorra esküszöm + egy jól hőszigetelt házra. Mi a Ventilátorok.hu-nál csináltattuk a fürdőszobai ventilátort. Amióta megvan azóta nincs semmilyen penész a lakásban. Dobok linket is: [link]
153. zebracsikó (válaszként erre: 152. - Pinpin.hath)
2016. márc. 5. 21:30

Azt bizony le kell szerelni :( és szavóval lemosni a falat.


Utána a szekrény hátlapján lyukakat fúrni és úgy tenni vissza, hogyí szellőzzön.


A penészspóra nagyon veszélyes!

2016. márc. 5. 19:30

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni! Kis konyhánk van, beépített szekrénnyel. Tél elején észrevettük, hogy a felső szekénysor fölött a sarok penészes, ami a külső fal felé van. befújtuk szavóval úgy, hogy végigfolyjon a szekrény mögött, és fekete lé folyt ki alul, tehát a szekrény mögött végig penészes lehet a fal. Azóta még egyszer végig csináltuk ezt, párátlanító készüléket is beszereztünk, illetve odafigyelünk a gyakori szellőztetésre. Egy hete azt vettem észre, hogy a szekrény mögül a pultra száraz fekete penészpor potyog. Ez azért lehet, mert elpusztult, és leszáradt, vagy a spóráját hullatja vastagon? Mit lehetne tenni? Mindenképp le kell szerelni a szekrénysort?


Köszönöm a tanácsokat előre is!

151. 7a3a05277b (válaszként erre: 150. - Konora)
2014. okt. 13. 14:28

HA már eladni akarok ezt vackot, mert reklámozod, legalább legyen annyi eszed, hogy nem egy ilyen tehetségtelen szövegbe bújtatod el :)))

Így akkor sem venném meg, ha kellene. Mert amely cég marketingjében gagyi a színvonal, annak másban hogy lenne más?

150. konora
2014. okt. 13. 10:57

Sziasztok,

Nálunk is sokáig gondot okozott a penész, a levizesedett "túl jól záró ablakok", a hideg falakon lecsapódó pára. Nem csak a látvány miatt, de az egészségre káros hatása miatt (kisfiam erős allergiája) is sürgősen egy hosszútávú megoldást kellett keresnem.A neten találtam rá a Trotec páramentesítő gépekre. Mi konkréten a TTK 50 E gépet vettük meg és kezdtük el használni. És láss csodát!!! Megszűntek a problémák! Nekünk is ismerőseink ajánlották ezt a gépet, és a céget is. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Gyors, pontos kiszolgálás, hétfőn rendeltem, szerdán már nálunk is volt a készülék! És a meglepetés, hogy a korábban nézett készülékekkel szemben az áramfogyasztása kimagaslóan alacsony, alig észrevehető! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

2014. jan. 17. 08:38
Sissí ..festék boltban lehet kapni....mondjuk ez is csak ideig óráig tünteti el.....
148. Perseida (válaszként erre: 147. - Józsi papa)
2014. jan. 17. 08:05
A Sz@avo csak kis felületen, vagy éppen csak megjelent penészfoltok estén segít, leginkább csempézett felületen, vagy zuhanyfüggöny stb. Átázott fal, plafon esetében tehetetlen.
2014. jan. 16. 11:25
Penészesedés hideg felületeken lecsapódott pára, nedvesség miatt alakul ki. Hideg, hőhidas felületek az épületek hőszigeteletlen falain födémein alakulnak ki. A megelőzésen van a hangsúly. Előbb vagy utóbb KÜLSŐ hőszigeteléssel kell ellátni a lehűlésre hajlamos felületeket. A másik ok a magas párakoncentráció. A belső térbren végzett ruhaszárítás, a sütés, főzés gőze, esetleg sok szobanövény, illetve az elhúzódó tusolás, mind okai lehetnek a Nagy páraterhelésnek. Ezt tudva, nagyon fontos, hogy valahogy a szabadba engedjük a felhalmozott párát. Gyakori szellőztetés, ventillátoros elszívás, modern nyílászáróknál a gumi tömítés felső vízszintes 10-15 cm. részének kimetszése, automatikus páranyomás kiegyenlítő beépítése a lehetséges megoldás. A hőhidas szerkezetek hőszigetelésének ideje nem a téli időszak. Most figyelni kell, hogy hol kezd nedvesedni a felület. Ne várjuk meg a penész megjelenését! A bútorokat kissé húzzuk el a falaktól. A nedves felület mindig kicsit sötétebb mint a száraz. Ilyen helyek a padlók éleinél, illetve a falsarkoknál alakulnak ki. Ezt észlelve késlekedés nélkül kezdjük el a felület kereskedelemben kapható _ZAVO-s kezelését. Az előny az, hogy a penész meg sem jelenhet. Amennyiben már megtelepedett, úgy is ugyanez a megoldás, csak előbb akár többszöri permetezéssel addig kezeljük a felületet amíg a penész el nem tűnik. Ez bizony alkalmakként 2-3 órás elfoglaltságot is jelenthet. Ezt követően már csak a gyakori ellenőrzés marad. Jelszó: MEGELŐZÉS!!!
146. gizus58 (válaszként erre: 143. - Vikianya)
2014. jan. 16. 10:16
Próbáld meg az ANTSZ -nél megkérdezni, nekik tudni kell,hogy ki foglalkozik vele..Vagy az önkormányzat .
2014. jan. 16. 07:10
Leírom ide a mi tapasztalatunkat is. Nálunk a konyha-előszoba-vécé egy toldalékrész a házhoz, csapnivaló kivitelezéssel. 30 évvel ezelőtt sima vékony téglafalakat toldottak a házhoz, fűtés nélkül, később kötöttük be a gázt a konyhába. Keletkezett egy hőhíd, a pára mind lecsapódik a plafonon, főleg a nedves őszi idő rettenetes. Most már november óta tart ez a nyálkás, semmittelen időjárás, a penész lassanként ellepte a mennyezeteket, szörnyű, több liter Szavo meg sem kottyant. Végül a férjem behozta a kültérre való infralámpát, azzal melegítette a plafont (nagyon kellett vigyázni, mert nagy a túlmelegítés veszélye), pár óra alatt a plafon kiszáradt, pattogott lefele a penész. Leporszívózta a mennyezetet, aztán átkente hypoval a területet. Most eltűntek a nagy telepek, gondolom, csak egy időre, és majd újra kell kezdeni. :(
144. Lilibeth59 (válaszként erre: 143. - Vikianya)
2011. aug. 29. 11:46

Próbáld ki ezeket: teafa illóolajjal bekenni, vagy használj bórax citromlé (citrom kifacsart leve, nem bolti citromlé) keverékét pasztaszerűen kend rá, hagyd rajta 1-2 napig.

Nem hinném, hogy lenne olyan szerv, ami penészes fallal foglalkozna, de ha valaki tud, írja ide, én is szeretném tudni.

143. Vikianya (válaszként erre: 142. - Lilibeth59)
2011. aug. 29. 08:16

a falon van.

A hol kérdést úgy értettem, hogy pl melyik szerv foglalkozik ezzel :)

142. Lilibeth59 (válaszként erre: 140. - Vikianya)
2011. aug. 23. 18:23

Ilyenről még nem is hallottam, mondjuk azt, hogy hol, hát szerintem aki ezt kérné, a saját lakásában, házában..


A penészt, ha felüti a fejét, minél előbb meg kell semmisíteni, vannak erre jó módszerek, én is sok mindent kipróbáltam már, attól függ, hogy hol üti fel a fejét: falon, csempén, ruhán, esetleg régen használt táskán..., szóval annak megfelelően kell kezelni.

2011. aug. 21. 20:07
valaki?
2011. aug. 21. 10:24

sziasztok

Nekem az lenne a kérdésem, hogy hol, ki vizsgálja meg a levegőt, hogy mennyire veszélyes, azaz, hogy milyen mértékű a penészesedés?

139. merciabc (válaszként erre: 137. - Arianne113)
2011. jún. 5. 18:44
Szia! Megoldódott a táska problémád? Ugye nem hipóztad ki? Csak a színét szedi ki! A biztos a kocsimosó gőzborotva(nem nagynyomású mosó).Kifertőtleníti a 90-110fok,majd rakd ki száradni pár napra! Én az autó ülését szoktam kiszerelni,és kimosni.Kifertőleniti,se szaga,szinét is visszakapja!Olyan mint az új!Remélem segítettem! :)
138. Lilibeth59 (válaszként erre: 137. - Arianne113)
2011. máj. 17. 22:11

Szia Arianne!


Sikerrel jártál?


Üdv.

2011. máj. 11. 22:57

Szia Lilibeth59!


Sajnos nemtudom milyen anyag pontosan a táskám, talán vászon..? de jó erős.

Holnap kipróbálom az ötleteket, köszönöm szépen, remélem hogy sikerül, ha nem akkor nemtudom mi lesz vele:(

Egyébként egy zsákban volt, és szellőztetve is volt hogy ne penészedjen be, ennek ellenére mégis bepenészedett, talán nemkellett volna a zsákba se tennem de nagyon féltem. Ettől. És most bekövetkezett. Ráadásul mosószeres vízzel ahogy mosom le eltünteti, ( kipróbáltam ) de a szaga borzasztó.. hát remélem jólesz előbb utóbb. szép estét!

136. Lilibeth59 (válaszként erre: 134. - Arianne113)
2011. máj. 11. 21:55

Szia Arianne!


Milyen anyagból készült a túratáskád? Mivel csomagoltad be?

Próbáld meg a bóraxos oldatot, vagy a Nátrium-perkarbonátot, illetve mosószódát, vagy ezek keverékét. Leginkább a bóraxra tippelek, az falról, tapétáról, ruhából szépen kiveszi a penészt.

2011. máj. 11. 21:49

Van egy számomra kedves túratáskám, elég drága volt. Be lett szépen csomagolva hogy ne penészedjen be de ennek ellenére bepenészedett, és nem lehet kimosni mosógépben, nagy hegymászó táska.

Mit tudnék tenni vele? holnap után elutaznánk párommal, és kellene.

Valakinek tanács ötlet mindent szívesen várok!!:)

2011. máj. 11. 21:48
Penész.. a gondosan becsomagolt túratáskámon amit nemlehet kimosni!!! :(
2010. dec. 25. 15:13
Mi tömény domestos-al tüntetjük el a penészt! színes falról is! Kicsit büdi, de próbálok nagy levegőkkel gyorsan dolgozni. :)
132. Bun Csilla (válaszként erre: 125. - Niki607)
2010. nov. 22. 16:48
Hypós vizet próbáltad már? Nekünk az vált be!
131. MelisUK (válaszként erre: 130. - Niki607)
2010. nov. 22. 16:46

Az utóbbi években rengeteg helyen éltem, különböző országokban, különböző házakban és lakásokban. Most már a sajátomban élek letelepedve.

Az évek folyamán rengeteg lakásból/házból kellett kiírtanom az előttem ott lakó által betelepedett penészt a fürdőszobákból, a mosógépekből, mindenfelől. Egyszerűen mikor legelőször találkoztam ezzel a penész témával, akkor az egy fürdőszobában volt, elmentem egy boltba és kikértem az ott dolgozó véleményét, hogy mit javasol. Penészölőt akartam venni, de nem volt. Azt mondta, hogy totál fölösleges azt venni, vegyek szimplán fehérítőt, öntsem rá a penészre, hagyjam rajta állni, majd dörzsöljem át és kész is.

Ezt kipróbáltam és azóta mindenhol ezt alkalmaztam és totálisan bevált.

Azt pedig, hogy mitől alakul ki a penész egyszerűen utánaolvastam, meg valójában majdhogynem egyértelmű is. Idősek házában szokott kialakulni, akik kevésbé fűtenek és szellőztetnek, vagy azoknál, akik úgy sütnek-főznek és fürdenek, hogy utána bent hagyják annak a melegét, így spórolva a fűtésen, csak épp ezzel tönkreteszik a házukat a penésszel és évről-évre minden fűtésszezonban újra előjön náluk a penész. Rengeteg ilyen embert ismerek, többek közt anyósomékat is. Sokaknak segítettem már, rajuk viszont nem lehet, nem hallgatnak a "fiatalabbakra". Télen nem is szívesen megyek hozzájuk, mert olyan dohos büdös minden, hogy a látogatás után minden ruhámat ki kell mosni...


Szóval igen, mondhatni kis szakértőjévé váltam a témának és igyekszem segíteni mindenkinek aki hajlandó hallgatni rám.

130. niki607
2010. nov. 22. 15:35
Te ennyire értesz hozzá?
129. MelisUK (válaszként erre: 127. - Niki607)
2010. nov. 22. 15:12
Nem a szigetelés lesz akkor nálatok a gond, hanem a nem megfelelő szellőztetés. Túl nagy nálatok a páratartalom a lakásban, ez a gond.
128. MelisUK (válaszként erre: 10. - Lamoni)
2010. nov. 22. 15:12

A magas páratartalom ellen csak annyit kell tenni, hogy szellőztetsz. Sokan nem szellőztetnek megfelelően és csurog a víz az ablakukon és mindenhol máshol. Amikor főzöl folyamatosan legyen nyitva az ablakod legalább bukóra, az ajtód meg bezárva. Főzés után pedig nyisd ki teljesen az ablakot és a lakás/ház másik oldalán is tedd ugyanezt, hogy kereszthuzatot létrehozva még gyorsabban kimenjen a pára.

Tusolás/fürdés esetében ugyanez a teendő, jó időben tisztálkodás közben is legyen bukóra nyitva az ablak, majd nyisd ki teljesen és jól szellőztess ki. Rossz időben pedig fürdés/tusolás után nyisd ki az ablakot teljesen és maradjon nyitva vagy 10 percig, te látod, hogy meddig van még bent a pára, meddig párás még a zuhanykabin vagy esetleg a falak.

Na és ezeken kívül természetesen reggel mikor felkelsz jól szellőztess ki, napközben sem árt legalább egyszer és még lefekvés előtt is ismételd meg. Nem fél percre kell kivágni az ablakot, ahogy sokan teszik, hosszabb időre. Egy főzés vagy fürdés után 10-20 percre is maradhat nyitva az ablak, mikor meg nincs fűtés szezon egész nap is maradhat bukóra nyitva az ablak.

Tudom, sokan sajnálják a szellőztetést, mert hogy mennyi meleg kimegy, de ez az egyetlen mód. És meglásd, hogy mihelyt bezárod az ablakokat utána pillanatokon belül megint meleg lesz a lakás, mert a bútorok, falak, berendezések nem hűltek le és a fűtés is megy.

Egyébként a megjelent penész fehérítővel (pl Domestos-szal) gyönyörűen el lehet tűntetni és ki lehet pusztítani.

A fürdőszobát meg takarítsd napi rendszerességgel, akkor nem tud kialakulni a penész.

Ja, és már léteznek olyan festékek, amikkel ha kifestik a lakást, az nem penészesedik. Nekünk ilyennel van a fürdőszobában és a konyhában is kifestve a fal.

A fürdőszobában egyébként ha pl a csempe közti fugán kezd megjelenni a penész, akkor a fehérítőt töltsd valami spriccentős flakonba és azzal fújd rá. Hagy állni rajta, majd gumikesztyűt fel és dörzsöld át. Meglásd ragyogó fehér lesz újra és penészmentes.

Én amúgy hetente egyszer az egész tusolót bespriccentem így fehérítővel, hagyom állni pár percig, majd letusolom és ezután tisztítom ki speciálisan fürdőszobához való tisztítószerrel.

Így esélye sincs megjelennie a penésznek nálam.

Laktam albikban régebben, volt hogy csupa penész volt a fürdő, olyankor ugyanígy bespricceltem az egészet fehérítővel, tovább hagytam rajta, gumikesztűt fel és egy kefével vagy dörzsis szivaccsal jól áttöröltem és olyan volt mint újkorában. Aztán persze letusolni és valami mással átmosni, hogy finom legyen az illata.

Azt, hogy szekrényből hogyan irthatnád ki, arról fogalmam sincs, elvileg ha ecetes ronggyal áttörölnéd, miután leszedted, akkor annak jónak kéne lennie ideig-óráig. Szekrényeket nem moshatsz át fehérítővel, mert kiszívná a színét. Meg igazából ha a fába vagy farostlemezbe belülről is beleette magát a penész, akkor nem tudod kitisztítani, akkor ki kell dobni.

Nem tudnátok esetleg valami páraelszívót is beszerezni? Sok ilyen jellegű terméket árulnak, ilyen nagy lavór szerűségbe gyűjtik össze a vizet, amit utána leönthetsz a lefolyón.


Remélem tudtam segíteni, sok sikert!

127. niki607
2010. nov. 22. 14:57
de nekünk azóta van amióta le lett szigetelve a ház kívülről plusz műanyag ablak, belülről is most lett glettelve. Ettől jobban nem lehet szigetelni.
126. MelisUK
2010. nov. 22. 14:54

Meg kéne előzni megfelelő fűtéssel és szellőztetéssel. Ha már kialakult, akkor pedig fehérítővel nagyon szépen el lehet tűntetni és természetesen megöldni.

Ha újra kialakul, annak csak az az oka, hogy nedves a levegő páratartalma, szellőztetni kell. Na és persze szigetelni sem árt, mert az olyan helyekre szeret lecsapódni a pára, ahol hideg a fal, ilyen helyeken kezd a penész is kialakulni. Ha megfelelően ki van fűtve a lakás, tisztességgel szellőztetve van és megfelelően szigetelve, akkor penész nem fordul elő a lakásban.

125. niki607
2010. nov. 22. 14:37
sziasztok nekünk nagy házunk van és nagyon penészedik és már a szavó sem használ. Mit tegyek hogy végleg eltünjön
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook