Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Karácsonyi költekezés fórum

Karácsonyi költekezés (beszélgetés)

tegnap 20:23
Egy kisebb élő fenyő. 1-2 dísz megvétele, mert úgyebár törik is. Ajándékokat mi nem adunk egymásnak. Ami kell úgyis megvesszük, porfogó meg nem kell. De szülinapra se szoktunk ajándékotni. Sőt a családba nem is szokás. Már azt se tudom milyen érzés, ajándékot kapni. Gyerek nincsen. Ételnél viszont terülj terülj asztalkám van. Inkább elmegyünk moziba, színházba, megnézünk az országba egy két karácsonyi vásárt.
22. globus (válaszként erre: 20. - Timycat)
tegnap 18:30
Egy jófajta kávé mindig jöhet :)
tegnap 18:15
Ahol vendégeket várnak ott az élelmiszer, italok miatt több a költség.
20. timycat (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 17:33

Élelmiszerre szerintem nem költünk majd többet mint egy random héten, sőt, lehet olcsóbban is jön ki, mert pl. nem megyünk étterembe, itthon főzés lesz, semmi extra alapanyag.

Minden külsősnek kikürtöltem már jó előre , hogy nem kérünk repi ajándékot, tőlünk sem fog kapni senki, abbahagytunk mindennemű vállalkozást, szép volt jó volt, de nincs már értelme velünk/nekünk jópofizni. Korábban ez elég húzós tétel volt.

Barátok kapnak házi flódnit, ami kb 6 emberes/adag, osszák be.

Családban sem lesz nagy ajándékozás, én kijelöltem a saját ajándéklistámat, ami összesen nincs 30ezer forint, ezen így osztozhat 7 ember, talán kibírják, hogy nem kell más.

Kb ilyen összeggel számolok mindenkire. Nem vagyunk már gyerekek és hál Istennek mindenki tud mihez nyúlni ha kell neki valami.

Új dekor nem lesz, van már több garnitúra, mindenféle színben.

19. 55Judit (válaszként erre: 18. - Papája)
tegnap 17:13
Ügyesen csinálod.
tegnap 17:08

Ha a gyerekeim hazajönnek, az nekünk mindég "karácsony" Kedvencüket sütöm, főzöm. Fiamék évente 1x. Akkor kapják meg az egész évre szóló ajándékokra szánt pénzt. Az unokákra szánt pénzből ott vesznek ajándékot,ahol élnek. A felnőttek pénzét itt költik el a szükségleteikre.

Lányomékkal havonta találkozunk. Ajándékot akkor kapnak, amikor esedékes.

Karácsonykor is kedvükre főzök, nem feltétlen ünnepit. Ajándék a felnőtteknek jelképes. Az unokák kamaszkorúak, igy nagyobb összeget kapnak, Ők tudják mire kell nekik. Az ünnepi asztalnál más nem ül, mert nem élnek.

tegnap 17:04
Költekezés? Miből?😀 Egyedül leszek, sütök magamnak egy diós és egy mákos bejglit.
16. PöttyösPanka (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 15:42
Ha minden családtag kap egy könyvet és mellé valami fonom édességet vagy italt, akkor az ajándék fejenként legalább 7-8 e Ft. Gyerekeknek egy értelmes játék ennél több. Egy szűk család azért általában legalább 10 fő. Tehát csak az ajándék alsó hangon durván 80000 Ft. És ez csak könyv és csoki.
15. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 15:23
Nem költök többet, mint máskor, illetve nem sokkal többet. Nem ajándékozunk, havonta félreteszünk egy kis pénzt, és karácsonykor veszünk valamit, amire vágyunk. (de ezt megtesszük évközben is, ha kell valami) Általában ilyenkor jó akciók vannak. Kajára sem költünk, mert nem eszünk többet, csak mást. Szóval bőven a 129 ezer alatt leszünk.
14. globus
tegnap 15:21

Nem tudom. Még csak egy alkoholmentes pezsgőt vettem 20%-os kuponnal, nem iszunk szeszt. Ha gyerek nem jön haza, ami sanszos, ketten leszünk.

Hal nem tehet be uszonyát, disznóölés hónap közepén lesz. Káposzta már savanyítva, mák, dió, lekvár van. Fél kg szaloncukrot veszrk majd, ünnep előtt pár nappal.

13. Sirga (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 14:39

Kajára nem fogok túlköltekezni: valamivel nyilván többet fogok, mert többféle süteményt szoktam készíteni, de a különbség nem számottevő.

Ajándékra inkább, de semmiképp sem hitelből.

12. Lady Lavender (válaszként erre: 7. - Channa*)
tegnap 13:42

Az anyukámnak régen azt mondták, örülj, hogy nem Éva vagy

Én meg csináltam a tortát magamnak meg az apámnak.

11. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 10. - Fülemüledal)
tegnap 13:39

Nem lenne szabad, de sokan akkor veszik meg a cserére szoruló háztartásban használatos eszközöket, műszaki cikkeket is. Két legyet ütnek egycsapásra.

Persze vannak, akik szűkölködnek, de "megadják a módját" ismerek ilyeneket is.

tegnap 13:34
Mindenkinek addig szabad nyújtózkodni, amíg a takarója ér. A hitel erre butaság. Nem ezen múlik az ünnep.
tegnap 13:34

Fogalmam sincs,még nem számoltam de sokba kerül azz biztos.

A kaja is drágább sokkal,,mint tavaly volt.

Az ajándékok is (ha nem ócskaságot veszünk)

tegnap 13:04

Ketten vagyunk. Kajára nem ruházok be külön, mert a fagyasztószekrények folyamatosan fel vannak töltve. Töltök majd káposztát és főzök halászlevet, készítek két rövid rúd bejglit (dióst, mákosat). Bolti sütemények, rágcsák mindig vannak. Frisset is csak majd ünnep előtt veszek (felvágottak, pékáruk, sajt).

Nem fog többe kerülni ez az öt nap, mint egyébként egy heti bevásárlás, cca. 50 ezer.

Ajándékokat a testvéreim megkapták, mikor itthon jártak. Ezeket évközben beszerzem. Ők pedig eskü terhe mellett csak Karácsonykor nyitják ki.:)

tegnap 12:49

Simán lesz ennyi.

Mi sem rendezünk nagy evést-ivást, de lesznek vendégeink és néhány gyereket is megajándékozunk, illetve néhány felnőttet is, valamint a szűk családunkban is ajándékozunk.

Nem mindenki kap apróságot, mert próbálunk olyan ajándékot adni, amit tényleg szeretne. Az idén "menyem" fog kapni nagyobb ajándékokat, bár neki a szülinapja is karácsony előtt lesz.

És hiába van az, hogy semmi nagy ajándék és én is szoktam készíteni, ahogy most is fogok, attól még simán elérjük ezt az összeget.

A kaja, teljesen hagyományos lesz. Szenteste: halászlé, sülthal, köret.

Karácsony első és második napján vendégeink lesznek. Lesz húsleves, rántott csirkemell, sült malac.

Utána csinálok töltött káőosztát, mármint szombaton, ami nem karácsony. Mindig ezen a napon szoktam. Ez is kb. 10 eFt lesz, bár ezt több napig esszük.

És ugye van a többi nap, amikor ugyan az van, mint egyéb évközbeni napokon.

Süti sem lesz sok. Somlói, pogácsa, kókuszkocka, kókuszgolyó és tekercs.

De ehhez ne feledjük, hogy 3 nap alatt rajtunk kívül (négyen vagyunk) minden nap lesz plusz vendég. Az egyik napon 2, a másik napon 8-10, a harmadik napon pedig 7 fő.

Dekorációt én se veszek, de biztos csinálok még valamiket, de ahhoz az alapanyag is pénzbe kerül, fenyőfát is veszünk (2 db-ot) és biztos idén is veszek néhány girlandot és fényfüzért is, na meg szaloncukrot is fogok venni és nem keveset:DDD

6. Lady Lavender (válaszként erre: 2. - Levarosbukta)
tegnap 12:39

Egyetértek.

Amúgy meg pl. nálunk drága volt régen a karacsony, mert volt 3 nagyszülő, nagynéni(k az egyik messze lakott) + pasik a két felnőtt. 12 fős asztal volt legalább. Néha pár barátom is jött, akinek nem volt, vagy messze lakott a családja.

Viszont ha úgy számolunk, hogy ők még otthon nem költöttek a vacsira vagy másnap mi mentünk hozzájuk....

Nekem lesulne a bőr a kepemrol, ha nem küldenek valamit az unokatesomnak. A gyerekei is kapnak mindig valami filléres vackot akkor is, ha az egyiket soha nem is láttam. Kb. 40 £-ot költöttem ajándékokra, plusz majd fel kell adnom.

Karácsonyra eljott volna az apám, de lebeszeltem, mert úgyis dolgozok.

A hiteles résszel nem nagyon értek egyet, de akik ezzel élnek, sokan így is, úgy is abból vennék, "rafogjak", hogy ajándék.

5. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 12:36

Szerintem nagyon nehéz bármilyen átlagot vagy "normálisnak számító" összeget meghatározni karácsonyra, mert családonként óriási különbségek vannak. Egyeseknél négy-öt fős a szűk család, máshol tizenketten ülnek egy asztalhoz. Van, ahol jelképes ajándék megy körbe, máshol műszaki cikk, ékszer vagy komolyabb hobbi-felszerelés, kocsi kerül a fa alá.

Azt sem látjuk, hogy kinek milyen elvárásai vannak, vagy milyen hagyományai. Van, aki csak egy könnyű ünnepi ételt készít, mások többfogásos menüben gondolkodnak.

Éppen ezért én sem gondolom, hogy egyetlen összeg alapján meg lehet ítélni bárkit.

Nálunk például ennyiből biztos nem tudnám kihozni az ünnepet, de ez nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen mások a szokásaink, más létszám, más igények, és van aki nem is tartja.

A lényeg úgyis az, hogy aki ünnepel, azt nyugalomban és szeretetben tegye, ne összehasonlítgatás és nem külső elvárások mentén.

4. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 12:35
Év közben is költekezek, egy karácsony nem oszt nem szoroz :D
tegnap 12:28
Csak jelképes ajándék lesz de az se 5 ft
2. levarosbukta (válaszként erre: 1. - Pumpkin.)
tegnap 12:24
Egy átlagos család 2 felnőtt 2 gyerek. Minimum 3 napra reggeli, ebéd, vacsora. De ennél csak több mivel 5 napos az idén az ünnep. Ajándékokkal, vendégvárással etcetera bőven meg van az összeg. Persze ha csak ketten vagytok az más. Akkor meg nem is releváns az összehasonlítás.
tegnap 12:01

Olvastam egy cikket, miszerint az átlagos magyar vásárlók 40%-a már most többet költött el a karácsony kapcsán, mint eredetileg tervezte.

A lakosság több, mint 12%-a azt tervezi, hogy hitelből fog karácsonyozni.

A költekezés az alábbiakból tevődik össze átlagosan:

- összesen 30-50.000 forintot költenek ajándékra

- a teljes karácsony átlagosan 129.000 forintba fog kerülni egy-egy hétköznapi családnál.

Ennek kapcsán elkezdtem számolgatni, mert hihetetlennek tűnik ez a nagy összeg pár napra. Szerintem mi nem fogjuk elérni az átlagos költést otthon, ha szigorúan a karácsonyt vesszük. Lesz valami könnyű étel, inkább tengeri halféle, mert úgyis számos süteményt kósotl ilyenkor az ember, vendégségben is nehéz ételek készülnek, nem hiányzik még valami nehezen emészthető. Lesz bejgli, talán még egy sütemény (nem egy nagy tepsivel,hanem kicsivel), kis sós rágcsálnivaló, pár falat finom sajt, talán lesz szaloncukorból egy kevés, ez még nem biztos, veszünk egy-két palack jobb bort vagy pezsgőt. Inni vizet iszunk a csapból mindig.

Ajándékot a szűk családban adunk, jelzésértékűt: kihúztuk a neveket és mindenki a kedvenc a kedvenc nasiját és egy könyvet kap, a gesztus a lényeg. A házastársak, saját gyerek persze más tészta, de senki nem kap ruhát vagy használati tárgyat, semmi olyat, amivel dolgozni lehet vagy kell. Kizárólag kedveskedő, extra, kényeztető dolgokat csomagolunk a fa alá: könyvek, játékok, hobbihoz extrák, finomságok és a többi.

Tágabb körben már nem ajéndékozunk, például unkatestvéreknek, barátoknak, mert nincs értelme.

Dekorációra nem nagyon költönk minden évben, maximum pár illatgyertyát veszünk pluszban. Fenyőt veszünk természetesen.

Nálunk ez nem jön ki 129.000 forintra.

Mivel pénzről van szó, szándékosan nem anonim módon nyitom, mert nem lenne korrekt beszélgetést kezdeményezni úgy, hogy nem tudjátok, ki nyitotta a fórumot.

Te hogy álltok ezzel a témával?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook