Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia...
Nagyon aranyos vagy, köszönöm a kedves és megnyugtató válaszod....
Tudom, 3 hónap még semmi, csak nehéz , hogy így felfordult velem a világ....
Szia.
Igen, a 11 hónapos én vagyok :-) Azóta úgy rendeződött, hogy ciklusom sincs, pöttyözgetésem sem, semmim :-) Már kicsit több, mint 6 éve van fent.
Kitartást Neked! Minden nőnek másképp reagál rá a szervezete, a hormonra - főleg, ha előtte hormonmentes életet élt -.
Szia.
Igen, ez "normális". A tiszta napok nekem a barnázós napok voltak anno.
Szia.
Neked mióta is van fent? Régebb óta, ha jól emlékszem...
Sziasztok!
Nekem 3 hónapja van Mirenám... kevesebb a vérzés, december elején nem jött meg, majd Karácsonykor igen.... és Dec. 31.én újra...
Előtte normál ciklusaim voltak, hormonmentes spirállal...
Kicsit el vagyok keseredve, erősebb változókori vérzés miatt váltottam, nyugalmat akartam, hát pont az nem lett.
Összevisszaság van , nem tudom , rendeződik-e és mikor...
Látom, van akinek 11 hónap kellett, hát durva.... reménykedem...
Sziasztok!
Nekem 8 hete van fent a Mirena. Hormonmentesről váltottam, mert az utóbbi fél évben elviselhetetlenül ömlött tőle a menstruációm és darabos is volt. Super tampon+tena betét sem bírta tovább másfél óránál.
A Mirenával már túl vagyok 2 mensin, az első 12 napig volt meg, elég gyengén, de a végére idegesített már. A következő még gyengébb volt és 8 nap alatt túl lettem rajta. Én már ennek is örülök, hogy legalább a mennyiség jóval kevesebb és nem kell a mosdóba szaladgálnom óránként.
Viszont a vérzések között barnázok, tudom ez normális még, úgyhogy türelmesen várok, remélem minden hónappal egyre jobb lesz.
Sziasztok! Még én is várom a csodát, hogy elmaradjon már a menstruációm. Egy hónapig szedtem a vérzéscsillapítót, utána megjött, következő hónapban kimaradt, csak minimális maszat volt. Aztán múlt hónapban megint megjött 😒
Így szeretnék már megszabadulni tőle, ráadásul még mindig 10 napig tart (igaz, elég gyenge de akkor is van...)
Szia.
Nekem is azt mondta a doki, hogy 3 hónap normális, az én esetemben ez 11 hónapig tartott, onnantól viszont semmi, ciklusom sincs és már több, mint 6 éve van fent.
Bár nekem nem volt endio akármi, a vérzésem nagyon erős és nagyon sok volt, még Mirénával is 11 hónapig. Tampon-betét kombó... Meg nagy darabokban jött ki időnként. De minden rendben volt egyébként az UH-n is, állandóan jártam - már-már havonta - kontrollra.
Uhh, hát drukkolok, hogy rendeződjön a menstruációd minél előbb! És köszi, hogy leírtad a sztorit.
Spirál cserénél mi volt a tapasztalatod, pl. amikor Jaydess-t kellett cserélni Jaydess-re, volt pecsételgetés?
Attól félek egy csere után megint kezdődik minden előlről, és pecsételgetni fogok hónapokig ajjjj.... :(
Bár erre nagyobb az esély gondolom, ha Jaydess-ről Mirenára váltok.
Másfél évig volt fent a Levosert, és egyfolytában pecsételtem meg görcsöltem. Nem volt szinte egy tiszta napom se. Akkor mondta a doki, hogy bár szültem négyszer, de lehet olyan helyzetű, alakú a méhem hogy irritálja a spirál. És próbáljuk meg a Jaydesst mert az kisebb. Mivel legfőképp azért rakattam fel a levosertet mert nagyon erős volt a vérzésem, és alapvetően az pozitív irányba változott, ( gyenge lett, csak közben sose múlt el teljesen) így úgy gondoltam adok neki egy esélyt. És bevált. Nem múlt el a menzeszem, rendszeresen megjött, de nagyon gyengén a régihez képest. Négy és fél évig volt fent, most májusban lett kicserélve, és tulajdonképpen ment minden a megszokott módon. Egészen mostanáig, mert most nem jött meg.... Most már lassan két hete.... Vasárnap csináltam egy tesztet, 8 nap késésnél, negatív lett....igaz nem reggeli vizelet volt, viszont nem is egy két napja késett. 47 éves vagyok, nem tudom mi történt most... Ráadásul perpill dokihoz de tudok menni, mert egy hete műtötték a térdemet, négy hétig mankóra vagyok ítélve. 🤪
Röviden, ennyi 😁
Köszi a választ!
Az "upgrade" mellett szól, hogy ha Mirena lesz, kb. 52-53 éves lennék mire le kéne venni és akkor már nem kell a spirállal bajlódni szerintem. A Mirena magasabb hormontartalmú (azon kívül, hogy picit nagyobb is) és nagyobb az esély, hogy egyáltalán nem lesz mensi. Hát nem tudom... mert a Jaydess amúgy jó, de még jobb lenne, ha ennyi gondom se lenne a mensivel :D
Nálad mi volt pontosan az összeférhetetlenség oka?
Szia!
Nálam pont fordítva volt, Levosertről (u.a mint a Mirena) Jaydessre. Anatómiailag jobban össze illetttünk ez utóbbival. Most a második van fent, az első is 4,5 évig volt a 3 helyett. Menstruációm nekem is minimális a Jaydessel. Szóval nem feltétlenül kell 3 év múlva kicserélni. Nekem azt mondta a dokim, hogy akkor amikor kezd vissza térni az erősebb vérzés. Mondjuk ha cél hogy teljesen el múljon a mensi, próbálhatod a Mirenát, bár nem tudom, hogy amellett megszűnne e ha ezzel is végig volt.
Sziasztok!
45 éves vagyok és 2.5 éve van Jaydess spirálom, ami nagyon bevált, semmi panaszom sincs, és nagyon kényelmes megoldás. Jövőre esedékes lesz a csere - de fontolgatom, hogy Mirenára váltok. A Mirena mellett szól, hogy talán elmúlna ez a minimális menstruáció is, ami most Jaydess mellett van, és nem kell 3 évente cserélni.
Viszont anno a Jaydess felrakása után fél évig pecsételgettem. A kérdésem az lenne, hogy aki váltott Jaydessről Mirenára, tapasztalt-e, és ha igen, mennyi ideig, pecsételő vérzést?
Nagyon köszi előre is, ha ír valaki. :)
A használatijában van egy ilyen rész:
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mirena csak szakorvossal történt megbeszélés után alkalmazható, illetve kezelőorvosa mérlegelni fogja a gyógyszerleadó rendszer eltávolítását az Ön szervezetéből, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll, vagy először jelentkezik Önnél mialatt a Mirena-t használja:
- migrénes fejfájás vagy hirtelen látászavarok (nem szimmetrikus látásvesztés), amelyek az agyi vérellátás ideiglenes zavarának (ideiglenes agyi iszkémia) tünetei lehetnek;
- különösen erős fejfájás;
Szóval lehet tőle, mindenképpen doki.
Sziasztok!
1 eve van fent a Mirenam, az elmult 2 honapban amikor aktualis volt a menzeszem, nagyon eros migrenes fejfajas jelentkezett, elso honapba enyhebb, most legutobb mar sugarba hanytam es 2 napig az agybol se tudtam kikelni.. lehetseges, hogy a mirena okozza ezt?
Evekkel ezelott amikor oralis fogamzasgatlot szedtem, 2-3 ev utan voltam ugyanigy es tortent ugyanez, csak akkor eleg nehezeb jottem ra, hogy mi is okozza.. most picit mar tapasztaltabb vagyok es a migren teljesen ugyanolyan, mint akkor volt. Tudom nehez igy latatlanba megmondani, holnap felhivom a dokimat es mar szinte eldontottem, hogy amilyen hamar tudnak fogadni levetetem, csak gondoltam megkerdezem, hogy mas is jart e igy, vagy hallotatok e barkirol, akinek ilyen mellekhatasok jelentkeztek ?!
Igen. Szinte folyamatosan.
A tiszta napok a barnázós-pöttyözős napok voltak.
Szia.
Értem.
Akkor az a legbiztosabb tényleg, ha felkeresed a dokid.
Nekem is rendszertelen volt a felhelyezés előtt, már 2 éve hol megjött, hol nem, össze-vissza. Ezért javasolta a dokim a Mirenát, a változókori tünetek enyhítésére. És ezzel megoldódott az össze-visszaság, 11 hónapig ömlött belőlem :-)
Szia.
Nekem már 6 éve van fent a Mirena.
Anno, mikor felhelyezték, 11 hónapig nagyon erősen véreztem, tampon-betét kellett. A tiszta napok a barnázós napok voltak. Állandóan jártam vissza a dokihoz, havonta, fél év múlva már kéthavonta-háromhavonta. Nem volt semmi gond, nem csúszott le a Mirena, nem volt miómám sem, amire még gyanakodott a doki, nekem 11 hónap kellett, hogy beálljon a hormon, vagyis a szervezetemnek.
Ha nagyon erős a vérzés és erős görccsel párosul, akkor lehet arra gyanakodni - állitólag -, hogy lecsúszott a Mirena.
A felhelyezés nekem is fájt, de csak pár másodperc, talán még utána 1-2 perc. Onnantól eléggé tompa görcseim voltak, mostmár tudom, hogy olyanok, mint a szülés kezdetekor. Ezek eltartottak pár hétig, pár napig folyamatosan éreztem, aztán már csak néha-néha.
Szerintem ezek a velejárók, amiket Te tapasztalsz, remélhetőleg nincs semmi gond. Ha nagyon erős görcseid lesznek, inkább akkor nézesd meg UH-on a dokiddal Magad.
Szivesen. De, ugyanúgy, mint a hormonmentes spirál.
De hogy első kézből halld, konzultálj az orvosoddal a cserét illetően.
Nem, fent maradhat akár 7 évig is, ahogy nálam.
Nekem teljesen elmúlt már 5 éve és azt javasolta a doki, hogy ne cseréljük le, hogy letelt az 5 év, mert akkor megint kezdhetek előlről mindent. Vagyis: a felhelyezést követően 11 hónapig nagyon erősen véreztem, egy év kellett, hogy beálljon. A cserével ez újra igy lenne.
Lehet, hogy a hatóanyag fogyogat ki belőle, de ugyanúgy véd, mint a rendes spirál továbbra is.
Tavasszal voltam a dokimnál a csere miatt, akkor javasolta, hogy még 2 évig maradjon, vagyis jövő őszig. Még jele sincs annak - méhnyálkahártya mm-e -, hogy meg akarna jönni valamikor.
Igy akkor én még nem cseréltetem le egyelőre, egyébként most volt 6 éve október elején.
Szia.
Csak azért cseréltetnéd, mert 5 éve van fent?
Nekem 6 éve és még 1 évet ráérek a cserével...
Ha cseréltetsz ne félj, a dokiknak ez rutin. Egy pillanat alatt leszedi az előzőt és pár másodperc alatt fent van a másik. Egyébként még nekem nem volt csere, majd egy év múlva lesz, de én is maradok a Mirénánál.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?