Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok!
Nekem sem vált be, persze én egy vagyok a sok közül! De azoknak akiknek problémát okoz nem is keveset, plusz anyagi kiadást, azoknak ez nagy probléma! Mi örülünk ha valakinek bevált, talán olvassátok végig a fórumot! Nem kellene így beszélni azokról akiknek problémájuk van. Lehet valakinek igenis sok egyszerre 40-50 ezret kicsengetni és utána még szenvedni vele ! Szerencsémre nekem nem okoz gondot, hogy most 2 év után le kell vetetnem mert nem egy és nem kis kellemetlenséget okoz a szervezetemben:( én szívből örülök ha valakinek csak jó tapasztalatai vannak, de igyekszem segítőkész lenni, annak ellenére hogy megjártam vele! És azt se felejtse el senki, hogy mindenkinek a saját problémája a legnagyobb szamara, ezért ne legyünk esetlegesen lekezelőek egymással, mert ez a fórum nem ezért van!
Honnan veszed, hogy "többen vannak akiknek nem válik be"???
Az én ismeretségi körömben MINDENKINEK bevált.
Szia, sajnos nem egyértelmű az hogy mindenkinek beválik olyan alapon amit írsz: "miért ne" .
Örüljön aki elégedett vele mert panaszmentes, szerintem mindenki ezt várja aki ezt a fajta fog. gátlást választja, mégis többen vannak akiknek valamilyen okból nem válik be.
Nem tudom miért az árával riasztgat. Ha beválik, és miért ne, a legolcsóbb fogamzásgátló. (50.000/60=833 ft/hó)
Nem kötelező mellé vitamint szedni, sőt nem is kell. Ha pedig elmarad a vérzés, sem betétre, sem másra nincs szükség 5 évig.
A felhelyezés pedig ingyenes, hacsak nem magánrendelésre megy.
Én mellette voksolok, nekem 6 és fél éve van fenn, soha semmilyen problémám nem volt vele, sem a felhelyezéskor (ami kb 1 perc), sem utána semmilyen vérzéssel nem járt. Az első hónapon kívül azóta nem menstruálok, és véd a mai napig.
Ez érdekes, hogy olyan különböző tüneteket okozott nálam is, hogy mindig mindet meg tudtam magyarázni, addig, amíg nem olvastam el a betegtájékoztatót:-(
Neked is voltak csomóid?
Ezt a Norcolutot mindenkinek szedni kell, akinek leveszik?
Most újra elolvastam a tájékoztatót, de nem látom a pajzsmirigyre gyakorolt hatását, de mivel hormon én nem tartom kizártnak, hogy okozhat ott is némi felbolydulást:-( főleg azok után, hogy nekem mennyi rosszat okozott, ami nincs is benne a tájékoztatóban. Mindenki egyénileg reagál, ahogy olvastam a fórumot. Én a helyedben azért most, hogy levetettem, újra kontrollálnám a pajzsmirigy működésem. A spirál előtt nem volt vele gond?
Másnak is voltak hasonló testszerte lévő csomói vagy csak a mellcysta?
Hát én is remélem, hogy megtaláltam a megoldásomat, az orvosok helyett ugye! Én meg drukkolok, hogy összejöjjön a baba nálatok:.) első második lesz? Szia! Judit
Igen, mindenképp beszámolok! Az lesz az első, hogy Nektek is elmondom:)
Én nagyon örülök, hogy azért sok embernek bevált és használják egészséggel is.
Én csak azon vagyok kiakadva, hogy ha viszont valakinek problémát okoz, akkor a nőgyógyászok miért tagadják le, hogy ez lehet az oka. Mennyien milyen sokáig szenvedünk ezzel , mire leveszik, vagy levetetjük!!!
Amúgy a betegtájékoztatón ezek a mellékhatások 100-ból 10 nőn jelentkeznek, ami szerintem elég gyakori....anno ez fel sem tűnt amikor felrakták és elolvastam.
Két éve van bennem mirénácska és most minél hamarabb elbúcsúzom tőle!!
Azt szeretném kérdezni, hogy aki levetette, utána véreztek-e, vagy kb. mennyivel utána múltak el a panaszaik? Nem gondolom, hogy bármi felvilágosítást várhatok a dokimtól.....bár ezek után ismét váltok szerintem:(
Szép napot!
Judit
Szia, persze hogy szorítunk Neked, én például tiszta szívemből kívánom hogy miután leveteted minden panaszod szűnjön meg, mert akkor egyértelmű hogy a Mirena volt a ludas, nem pedig az van, hogy beteg vagy.
Elhiszem hogy meg vagy ijedve, szerintem ezzel mindannyian így lennénk.
A legjobbakat Neked, és ugye majd beszámolsz róla hogy Mirena nélkül jobban érzed-e Magadat?
Üdv: Eszter
Szia Öregnéne!
Igen nagyon zavaróak ezeka csomók, mert fájnak is, persze nem maguktól csak ha megnyomódik. Igen, számomra is érdekes, hogy amúgy semmi próblámám, teljesen jó a ciklusom, nincs gyulladásom tőle, mégis máshol egy csomó mindent okoz. Megmondom őszintén én most nagyon remélem, hogy végre megoldódik, mert nagyon félek, hogy komolyabb bajaim is lehetnek. Én már ott tartok, hogy a pénzt már nem is bánom, csak újra legyek egészséges!!! Minden kis tünet amúgy lassan jött elő és mindegyiket megpróbáltam magyarázni valami más indokkal. Ilyen a hátfájás is, nagyon rossz, mert non stop fáj. Sztem a jővőhéten levetetem....szorítsatok!! Köszi hogy válaszoltál. Kezdem hinni, hogy sikerült megtalálni 7 hómnap után a bajom okát....és ezt nektek is köszönhetem! :)
Szia, olvastam a hozzászólásodat, és azokét is akiknek hasonló panaszuk volt.
Igen, lehetséges hogy a Mirenából felszabaduló progeszteron miatt jöttek elő ezek a tünetek, de ezt csak úgy lehet kizárni ha leveteted a spirált és meglátod hogy utána elmúlnak-e azok a panaszok amiket érzel.
Ha jól veszem ki a soraidból, nagyon zavaróak a csomók és a hátfájdalmaid, ha pedig így van, nőgyógyászatilag bármennyire is rendben tart, indokolt hogy levetesd a Mirenát.
Sziasztok!
Szeretném megosztani veletek, ami velem történt és történik jelenleg is, kész kálvária. Már órák óta olvasom a fórumot és úgy érzem, hogy itt mindenkit megértenek (nem nézik hülyének a panaszaival), ezért regisztráltam és tanácsot kérek tőletek. 32 éves vagyok, 3 gyönyörű gyermekem van, soha nem voltak panaszaim a menzesszel, de elég gyorsan teherbe tudok esni (a két kisebb gyermekem között 11 hónap van). Nem terveztünk több babát, így sok vacilálás után úgy döntöttünk, hogy a nőgyógyász által ajánlott Mirénát rakatom fel. A barátnőmnek, akkor már egy éve volt Mirénája és nagyon dicsérte. Ez 2011 márciusában meg is történt. Semmi panaszom nem volt, ha csak annyi, hogy a feltétel után nekem is görcsölt a hasam egy napig , össze-vissza jött meg és pecsételgettem pár hónapig, de aztán beállt rendesen a ciklusom. Igen, nekem ugyanúgy megjön minden hónapban, de ez nem zavar, mert azt mondta a doki, valakinél ez van. Legalább kényelmes módszer gondoltam. Tavaly augusztusban a kislányom a mellkasomra hajtotta a fejét és fájdalmat éreztem, kis csomót tapintottam ott, ami érzékeny volt. Olyan fájdalom, mint amikor egy pattanás nem jön ki, csak feszít. Ápolónő vagyok, és hiába tudom, hogy a tumor nem fáj, rögtön azt hittem melldaganatom van, és azonnal pánikba estem. Rémületem csak fokozta, hogy egyre több helyen éreztem ilyen csomókat. Persze négy napos hétvége előtt történt mindez, szóval 4 nap cidrizés, mire eljutottam az én „drága” házidokimhoz, aki majdnem hogy elhajtott, hogy fiatal vagyok mit akarok én itt menjek szépen haza , nem vagyok beteg. Nagy nehezen kiharcoltam egy vérvételt. Az eredmény teljesen negatív, csak az AST értékem volt 1200 (normálisan 200), ez streptococcus baktérium jelenlétét mutatja a szervezetben. Fogászat, gégészet, nőgyógy góckutatás. Mondták ki kell venni a mandulám és akkor meggyógyulok. Igaz, hogy a hüvelytenyben. kitenyészett streptococcus és candida, de az új nődokim (a régi kiment külföldre) állította, hogy nem ettől van csak irt fel gyógyszert. Nagyon akartam hinni, hogy a mandulám az, de éreztem, valami nem stimmel. Kivették a mandulám tavaly novemberben. Persze egy orvos sem nézte meg a csomóimat(!!!) ezen csak utólag akadtam ki, amikor már múlthéten voltam pesten is orvosnál és ő megnézte, kérdezte senki nem nézte meg a csomóimat(???).. Azóta csomószor volt vérvételem, minden negatív.(ami azért megnyugtatott, nem vagyok csak tán halálos beteg, no meg a csomókat nem éreztem nőni.) Már volt, hogy el is temettem magam, depressziós lettem az egésztől. A „csomók” nem csak mellkasomban vannak, hanem máshol is…hullik a hajam és viszket a bőröm, ingerültebb vagyok, újra előjött az ekcémám, vizesedik a kezem…Mostanra 7 hónap után , nem tudok aludni, mert állandóan ezen agyalok , hogy mi bajom lehet, és vajon fel tudom- e nevelni a gyermekeim. Ezért kerestem fel egy dokit, akit jól ismerek, hogy nézzen már meg, annyira idegesít már ez a dolog. Azt mondta, hogy ő ezt cystának érzi, de nem tudja…később esett le, hogy nem mondtam, hogy a spirálom gyógyszeres. Ma reggel vettem elő a tájékoztatót, hogy elolvassam, mert én hülye elhittem, hogy a spirál nem okozhatja. És lám mit olvasok benne??? Hajhullás, viszketés, ekcéma, mellfájdalom… szinte az összes tünetem. A doki mondta, hogy jövő héten menjek vissza és megmutat egy másik főorvosnak. Közben megkerestem ezt a fórumot és olvasom, hogy van, akinek cystája lett…és egyre jobban hiszem, hogy a spirálom okozza ezt az egészet. Alig várom a jövő hetet, hogy mit mond a másik doki, de az is biztos, hogy le fogom vetetni a spirálom. Szerintetek is jól látom, hogy ez az oka mindennek?
Nem szeretnék senkit elriasztani, mert a barátnőmnek is (és látom sokaknak) nagyon is bejött a mirénácska…csak ha mégis valakinek valami gyanúja van, vagy problémája, akkor ne szenvedjen ilyen sokáig, mint én….
Szia, régebben hat hónap volt az az időszak míg visszafizették a fele vételárat ha le kellett vetetni, de az újabb változásokat ( ha vannak) nem tudom.
Nőgyógyász biztosan megmondja, ha le akarod vetetni úgyis el kell menni hozzá, szerintem kérdezd meg tőle.
Sajnálom hogy Neked se jött be...:(
Üdv: Eszter
Szia, örülök hogy jól vagy, és a döntésedet nem bántad meg.
További szép napokat!
E
Szia, nem kell messzire menni, elég ha ezt a fórumot végigolvasod.
Amúgy meg az Orvosi hetilapban olvastam a negatív statisztikát, de sajnos nem tudok pontos hivatkozást, mert nem jegyeztem meg hogy melyik számában olvastam.
Szia, nagyon örülök hogy jól vagy, kívánom hogy maradjon is így minden és virulj továbbra is! :)
A Te eseted is ékes bizonyítéka annak, hogy nem minden nő szervezete tűri "szó nélkül" az idegentestet, amit belehelyeznek.
Akié igen, az szerencsés, akié meg nem, az se vesztett mást csak pénzt ( meg türelmet), aminél az egészség összehasonlíthatatlanul nagyobb és megfizethetetlenebb kincs.
Kedves Pistusz, és mindenki aki erőt adott nekem itt szavaival!
Eltűntem mint a borravaló, de örömmel értesítek minden értem aggódót, hogy a 2013. február 5.-i műtétileg eltávolított Mirena után, jól vagyok, nagyon jól..
S, bár orvosi uatsításra még nem élvezhetjük egymás intim társaságát a férjemmel, már az is boldogság, hogy nem vérezgetek azóta semmit. Nyomtalanul elmúlt a jobb láb fájásom, a szaggató derékfájásom és újra nőnek érzem magam, mert nem kell folyamatosan betét viselnem. Kivirultam, mint a bazsarózsa, és soha de soha nem fogok a saját testem ellensége lenni...
Puszi: Rozi
Kedves Andi, igazad van, 5 éves lebontásban valóban nem sok az az ötven rugó amibe a Mirena kerül, ám ez csak azon szerencsésekre igaz, akiknek bevált az eszköz és a használata alatt nem menstruálnak, meg egyéb problémájuk sincsen .
Szerintem igenis komoly kellemetlenség lehet ha a jelzőszál böki a férfipartnert, ahogyan az is ha az asszony a hónap 30 napjából 29-en át pecsétel vagy vérzik, vagyis nem lehet gondtalanul élvezni a szexuális együttléteket, mert helyette folyamatos betét meg C vitamin vétel van.
Nem ellened szól a hozzászólásom, nehogy így vedd, amit leírtam azok tények, ahogy az is, az öt éves statisztikák szerint jóval magasabb azoknak az aránya akiknek nem jött be ez a "csodakütyü"-nek kikiáltott Mirena mint akiknek igen.
Szia! Csak hogy én is hozzászóljak a témához, én is az elégedett Mirenások táborát gyarapítom. :)
2010-ben rakattam fel a Mirenát, most lesz 3 éve, és nagyon elégedett vagyok vele.
A felrakás után elmúlt a mensim, a következőnél mikor meg kellett volna jönni, akkor volt pici barnás valami, és azóta az ég egy adta világon semmi. A részemről a legjobb döntés volt, hogy a Mirenát választottam.
Előtte nekem iszonyatos hasgörccsel járt a menstruáció, mint a csap, úgy folytam (hozzáteszem sima spirál mellett), de ez teljesen megoldotta a dolgot.
Évenként elmegyek megnézetni, helyén van-e, minden oké, és ennyi a dolgom vele. Abban biztos vagyok, hogy ha lejár az 5 éve, akkor azonnal rakatok újat, nekem nagyon bevált.
Nem igazán szoktam már írni ide, ettől függetlenül rendszeresen benézek, és sajnálattal tapasztalom azt, hogy nagyon sokan küzdenek vele, és le kell hogy vetessék, pedig nagy reményeket fűztek hozzá.
Elképzelésem sincs, és hozzáteszem nem is értek hozzá, hogy mitől függhet az, hogy van akinek bejön, és van akinek nem bírja a szervezete. Én azért is indultam pozitívan ennek a dolognak, mert a Mirena előtt is volt spirálom (a Mirena a 3.), és azokkal sem volt soha semmi gondom, a mensis napokat leszámítva.
Sajnálom, hogy ennyien megszenvedtek vele... :(
Sziasztok! Ha Nagy-Britanniában dolgozik valamelyikőtök, bejelentett állása van és fizeti a Nat. Ins.-t, akkor INGYEN kapja meg a felírt Mirenát!!
Más országról nincs infóm.
Üdv. Rita.
Így van, most én se tudtam fizetni az orvosnak, mégis adott még tágító injekciót is, hogy könnyebb legyen a felhelyezés. Igaz, gondolom a legtapasztalatlanabb orvos jött,hisz neki is gyakorolni kell valakin (a pénztelen betegeken). Még jó, hogy az asszisztensnő tapasztaltabb volt, és irányította a doktorkát. Azóta egy tiszta hét után viszonylag erős mensi, és pecsételgetés. De nekem ez még mindig elviselhetőbb, mint a horrorisztikus mensi, ami a felhelyezés előtt volt.
Szép napot! Piros
Kedves Szilva mag és István,
Először is Szilvamaghoz szólnék! Hálás vagyok a sok sok jó tanácsért!! most még vérzek,de nem fáj a hasam és jobb a közérzetem is! :)
Pistusz, ne menjen el az oldalról!!! Intelligens ember , intelligens hozzászólásokkal :) Ritka :) :)
remélem felesége mielőbb megszabadul ettől a csodától! nem értem miért vár a levétellel márciusig,de javulni nemigen fog a helyzet! szóval hajrá és irány a doki!
azoknak meg akiknek bevált az eszköz, örüljenek,mert lehet nagyobb a tábora a negatív tapasztalatokkal rendelkezőknek :(
üdv:Bully80
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a véleményeteket!
Szép napot,
Viki
Szia Vikica, én is az elégedett Mirenások táborát gyarapítom. 2011 auguszusában rakattam fel, akkor találtam erre e fórumra, végig is olvastam. Háromszor szültem császárral, szoptatás alatt rakattam fel a harmadik után, felrakás napján véreztem először és utoljára. Semmi problémám nincs az eszközzel, borzasztóan kényelmes, nagyon meg vagyunk vele elégedve. Talán egy éve írtam ide utoljára hogy megszüntette a menzeszem, másnap volt egy cseppnyi maszat, azóta talán még egyszer vagy kétszer, ennyi.
Itt olvastam a C-vitamin érfal erősítő hatásáról, a felrakatás előtt 2-3 héttel elkezdtem már szedni.
Kívánom hogy neked is beválljon az eszköz, de jó ha az ember tisztában van az esetleges mellékhatásokkal.
Vikica! Hogy ne csak a negatív dolgokat olvass! Nekem több mint 2 éve van Mirenám. Az első pár hónapban volt egy kis maszatolásom, de a C-vitamin szedése segített. Utána párhavonta volt néha minimális vérzésem, akkor is szedtem pár napig a C-vitamint. De ennyi, és nekem teljesen bevált! Simán megéri az árát, mert ha havi szintre elosztod, egy fogamzásgátlóbogyó is drágább!
Én megértem azokat, kiknél nem működött a dolog, dehát nem vagyunk egyformák!
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?