Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok!
Új vagyok itt a fórumon.A hozzászólásokat olvasgatva látom, hogy elég sok probléma merül fel a Mirénával.Nekem is lenne egy kérdésem,hátha valaki tud esetleg rá választ.
Bele is csapnék a lecsóba.Ott kezdődött az egész,hogy tavaly március végén nekem is feltette a nődokim a mirénát.Nálam azért volt erre szükség,mert a méhnyálkahártyám folyamatosan nagyon-nagyon vastag volt,és kb. hetente,kéthetente erős vérzés jelentkezett,plusz egy polip is beköltözött a méhembe.A felhelyezést követően 3 hónapig pecsételő vérzés jelentkezett,a 3. hónap után már "csak" a párommal való együttlétek után történt ilyesmi.Ami viszont nagyon kellemetlen volt,az a folyamatos alhasi görcs és fájdalom.Emiatt többször voltam a nődokimnál,de az UH után mindig az derült ki,hogy a kis szerkezet jó helyen van.Az orvosom annyit mondott,hogy ugyan kevés nőnél fordul elő ez a tünet,de van ilyen,ugyanis a szervezet ezzel az összehúzódó görcsöléssel próbálja meg kilökni magából az idegen testet.Hurrá,megvolt az ok...A párommal úgy döntöttünk,hogy véget vetünk a folyamatos fájdalomnak,és mivel úgyis babát szeretnénk,így szeptemberben érzékeny búcsút vettem a mirénától.Nekem nem volt utána semmiféle vérezgetés,pedig a dokim jelezte,hogy ez előfordulhat.Viszont azóta a menstruációm olyan,mint a mesében:hol van,hol nincs.Most éppen nincs,26 napja késik.Terhességi tesztek rendre negatívak.A kérdésem az lenne,hogy esetleg ennyire elvékonyodott volna a méhnyálkahártyám?Vagy más gond lehet?
Természetesen igyekszem minél hamarabb eljutni orvoshoz,de addig is,amíg sikerül összehozni a találkozót,gondoltam rákérdezek,hátha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata.
Szia!
Levosert spirálom van....
Azért nézetek egy TSH-t,mert volt már magasabb értékem.
Szia Sok kérdés!
Köszönöm írásod!!!
Ezek szerint nem vagyok egyedül azzal, hogy nem tudok fogyni. :( Ez picit nyugtatólag is hat rám. Én korábban 3 fontos embert vesztettem el, majd jött, hogy megállapították a korai menopausat. Valszeg psziches okok miatt jött elő 37 évesen úgy, hogy még nem szültem. Sajnos ezeket nehezen dolgoztam fel, így depresszió és antidepresszáns. Ami végül bevált gyógyszer... ...nos már előre mondták, hogy hízni fogok. Végül 30 kilót híztam másfél év alatt. És úgy ahogy mondod, mindent kipróbáltam és szinte semmit sem fogytam! Régebben belekezdtem a diétába és simán heti 1 kiló lement. Régi szép idők. A háziorvosom (aki egyben a nőgyógyászom is) csak arra kért ne koplaljak és emlékezzek arra, hogy mikor vékony voltam, pszichésen milyen állapotban voltam! Hát igen, most imádok élni! és szakemberek szerint is rendben vagyok! :) A gyomorgyűrűt nem tehetem meg magamnak. Most azt javasolta, hogy egy gyógynövényes főzet segítségével próbáljak méregteleníteni és ezzel egy időben sok zöldség és csökkentett kalória bevitel. Azt hiszem nem veszthetek vele.
Szívesen vennék tanácsot, ha már csináltál ilyet. Előre is köszönöm!!! :)
Katóka, a lényeg lemaradt :-)
Hogy kezded-végzed a méregtelenítő kúrát?
Van tapasztalat, ha esetleg tudok segíteni, szívesen...
Szia Katóka!
Nálam is változókor miatt van fent a Miréna.
Sajnos hiába próbálok meg én is bármit tenni, nem tudok fogyni. Belegondolván, hogy nagyon sok zöldséget-gyümölcsöt eszek fehérjével, ahogy Miréna előtt.
Méregtelenítésről én nem gondolkoztam, nagyon sok rostot fogyasztok és nagyon jól működik az "emésztésem". Nyilván ezt mindenki maga tudja.
7 éve szedtem másfél évig - életemben először - valamilyen fogamzásgátlót, akkor még 40 alatt voltam, de valami miatt nem vált be, így abbahagytam. Attól viszont meg több, mint 10 kilót fogytam :)))
Nem is én lennék... Amitől mások híztak, attól fogytam, a Mirénától nem sokan híznak, de én igen :-)
Egyébként elképzelhető, hogy a változó kor miatt nem megy le a feleslegből semmi, teljesen átalakul minden, a hormonháztartás főleg. Lehet nagyon egybeesett a Miréna a változó korral, nem tudom. Egy biztos, azóta híztam én, hogy Mirénám van és emlékezvén egy régi hozzászólásra, bizony itt nem úgy működik, hogy nem kell enni és kész, meg mozogni kell. Lehet akármit csinálni, nem enni, mozogni, semmi nem megy le, ahogy a változó kor - akár két évvel ezelőttig - simán lement és nem egy-két hónap alatt, hanem fokozatosan, lassan, de biztosan. Ennek egyelőre vége, legalábbis nálam.
Ha már a hízás szóba került. Én egy másik típusú gyógyszertől híztam, viszont bármit is csinálok, szinte lehetetlen, hogy fogyjak. Most majd egy méregtelenítési kúrát fogok csinálni, hátha utána sikeresebb lesz a próbálkozás.
Lehet ebbe benne van, hogy nálam korai menopausa miatt van fenn a Mirena...
Szia budavar!
Én is azt javaslom, hogy várd ki az egy hetet annak érdekében, hogy rendesen be tudjon ágyazódni.
Minden jót!
Szia Mariannka80!
Sajnos igen, én tapasztaltam, ugyanígy, mint Te.
A Mirena felhelyezése után pár hónappal kezdtem el hízni, picit több, mint egy éve van fent, illetve másfél éve, most utána számoltam. Én legalább 15 kilót híztam, nem voltam nagyon vékony, de nagyon csinos, formás, átlagos.
A dokim váltig állította, hogy ettől nem lehet hízni, de végigjártam tavaly mindenféle orvosi vizsgálatot "nagyfokú hízás" okán és mindenhol minden a legnagyobb rendben volt, tehát kizárásos alapon a Mirena, felborult teljesen a vízháztartásom. Sajnos beleesek abba az 1000 nőbe, ahol 1-10 nőnél tapasztalható ez.
Nem tudom Neked milyen spirálod van?
Szia budavar!
Olvastalak, hogy ne hagyjalak szó nélkül, ezért írok.
Sajnos nekem ebben nincs tapasztalatom, de bízom benne, hogy nem sokára fognak válaszolni a lányok, akik spirál felhelyezésével egyidejűleg tornáztak vagy futottak.
Én kivárnám azt a hetet, amit a doki javasolt, nehogy kirázódjon, bár tényleg nem értek ehhez...
Sziasztok!
Ti tapasztaltatok hízást?
6 hónap alatt 10 kg-ot híztam.Azóta van spirálom...
Vékony voltam,így kezdetben nem zavart,de nem állt meg.Folyamatosan nő a súlyom...
Sziasztok!
Csütörtök óta vagyok szoros kapcsolatban a Mirenával akkor rakták fel. Súlyos endometriózisom után ezt javasolta az orvos mivel a gyógyszereket nem bírtam.A doki szerint aki felhelyezte 1 hetet kell várni hogy újra aktívan lehessen tornázni. Szerintetek egy kis laza futással mennyit árthatok holnap neki? Mensesnek már vége alig barnázok. Normál esetben heti 4-5 alkalommal edzek egyébként. Köszönöm a válaszokat!
Szia Katóka!
Köszönöm szépen, hogy megosztottad, amit olvastál...
Anno én is elég sokat utána olvastam, főleg, mielőtt feltetettem.
Ami nálam érdekes volt, a Miréna felhelyezése után sokkal sűrűbben jártam kontrollra, mint kellett volna, nem 3 hónapra rá először, hanem 1, utána nem egy évre rá, hanem fél év, utána megint kb. fél év és mindig egyre vastagabb volt a méhnyálkahártya. Mondtam is a dokinak, aki azt mondta, hogy ez nem létezik, de a papírok a kezemben voltak a számokkal. Szóval én majd 11 hónapig nagyon erősen véreztem a Mirénával. Most legutóbb talán mintha picit vékonyodott volna, nem is vérzek kb. október óta - kivéve a februári vizsgálatot, mikor elöntött előtte egy nappal - :)))
Szóval tény, hogy nem egyformán reagálunk rá.
Neked is békés, áldott ünnepeket kívánok!
Szia Sok kérdés!
Kicsit olvashattam a Mirena hatásáról, mert elbizonytalanodtam. Egy orvos oldalán ezt találtam róla: "A hatása kettős:hagyományos méhen belüli eszköz idegentest – beágyazódást gátló hatása mellett a hormonális hatása során a méh belső rétegének, az úgynevezett endometriumnak (méhnyálkahártya) a havonta történő kifejlődését szabályozza, ennek a rétegnek a vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy a teherbe esés bekövetkezzen, a méhnyak csatornában ahol a spermiumoknak a nyákon keresztül kell jutniuk a normál nyák sűrű ragasztószerű .átjárhatatlan lesz a spermium számára. A hatás tehát többszörös és nagyon effektív."
Egyébként nekem az egyik tünetem anno pont az volt, hogy a méh nyálkahártyája meg volt vastagodva. Mióta fenn van a Mirena, ez teljesen normális vastagságú. Néha rám jön ugyan a frász, hogy nem -e terhes vagyok, de alapjában nyugodt vagyok. És ami az előny, hogy abszolút nem vérzek, ugye az néha hátrány is... De innen indultunk, hogy terhességi teszt. :)
Áldott ünnepet mindenkinek!
Szia Erzsébet!
Igen, köszönöm, én is így tudom, de én szeretek biztosra menni és leellenőrizni mindent, főleg ilyen téren :-(
Nekem így mondta a dokim...
Mirena hormont bocsájt ki nem engedi ,hogy fogantatás megtörténjen a tobbi spirálhoz képest, a spirál abortizal és ezért fordul elő terhesség 🤔
Szia Katóka!
Értem :-)
Nekem is e célból ajánlotta a dokim, lassan most már másfél éve.
Hm... Hát én az együttlétek után azért meg szoktam csinálni, nem csak 3 havonta. Igen tudom, hogy a Mirena is fogamzásgátló és ott helyben bocsájtja ki a cuccot, nem csak változókori panaszok enyhítésére jó, de én azért parásabb vagyok :-)
Pont ma láttam a reklámban valami terméket - ugyanaz a neve, mint a csíknak -, csak ez gondolom intim mosakodó volt vagy valami ilyesmi :-)
Szia.
Szia Almababy!
Ebben sajnos én sem tudok segíteni, nekem meg csak csere volt.
Szép estét neked!
Szia Sok kérdés!
Nekem mikor bő 5 éve feltették a Mirenat kb. 10% esélyem volt teherbe esni, korai menopausa első jelei miatt. A tünetek csökkentésére tették fel a Mirenat. Mivel maga a Mirena is fogamzásgátló ugye, így én csak 3 havonta végzek egy terhességi tesztet.
Rossmannban vettem, igen. :)
Réka
Szia Katóka!
Köszönöm szépen, hogy megírtad és elküldted a linket.
Ezt a tesztcsíkot akkor érdemes az ellenőrizni kívánt aktustól számított több, mint 10 nap után elvégezni, vagyis ezt a tesztet, mert 7-10 nap között éri el a HCG koncentrációja a 25mIU/ml szintet és ez a tesztcsík csak az e feletti HCG koncentrációt mutatja ki.
A MediPreg - amit én szoktam venni -, akár a 3. napon is kimutatja.
Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy 600.-Ft 2 db, megnézem majd Rossmannban vagy DM-ben, lehet veszek egyet majd kipróbálni.
Szia almababy!
Jajjj, nagyon sajnálom! :-(
Mielőbbi "felépülést", bízom benne, hogy már nem fáj...
Nekem levétel még nem volt, így sajnos ezzel kapcsolatban nem tudok írni Neked semmilyen tapasztalatot.
Szia Sok kérdés!
Egy tiszta száraz pohár kell csak. Célszerű a reggeli vizeletből mintát venni a pohárba. Utána belemártod a terhességi tesztcsíkot a pohárba és vársz 10 másodpercet. Utána a csíkot száraz felületre kell tenni és várni 3 percet, majd leolvasni az eredményt. Arra a kontroll célra, amire kell, nekem ez is bőven jó. Van egy poharam, amit erre a célra használok. :)
Ez lenne az: [link]
Rossmannban szoktam venni, de lehet DM -ben is van. Ha gondolod próbáld ki.
Minden jót neked! :)
Sziasztok!
Voltam aztán dokinál, ő szedte ki a Mirenát... Valahogy elfordult(?), fel kellett nyúlni érte. Nagyon fájt. Nagyon...
A kérdésem, levétel után, ha már volt ilyenetek, meddig véreztetek? Aznap nagyon mini vér volt, szinte semmi, másnap délután kezdődött csak, 3. napja lesz ma.
Nem olyan nyálkahártyás vér, ami az elmúlt 10 hónapban folyamatosan jött, annál véresebb, főleg ha felállok vagy valami, akkor érzem hogy megindul és jön valamennyi :S
Volt ilyenetek?:(
Szia Katóka!
Ez a X-Epil, ami maga a csík, mit kell vele csinálni?
Mert amit én veszek a MediPreg, 890.-Ft, arra rá kell pisilni, várni 5 percet és mutatja.
Illetve, ha nincs, akkor egy másik ilyesmi áron elérhetőt veszek, annak a nevére nem emlékszem, de az kényelmetlenebb, mert külön pisilni kell valamibe, utána abból a kis szívókával kiszívni és X cseppet belecsepegtetni ebbe a tesztbe, majd szintén 5 perc...
Szóval érdekelne, hogy mi ez a csík? :-)
Szép hétvégét Neked is, szia.
Szia Zsuzsi!
Nyugodtan kérdezz bármikor, ha tudok, válaszolok :-)
Én sohasem ellenőrzöm, az elején, mikor feltették, de nem éreztem és azóta sohasem.
A doki ellenőrzi, mikor megyek hozzá.
Szép hétvégét, szia.
Bocsánat gyorsan gépeltem és nem ellenőriztem...
Van agy duplikált "én is" illetve a "magam" az maga a csík.
Bocsánat!
Sziasztok! Szia Zsuzsi!
Nekem már a második van fenn. Az elsőnél még 1 évig nézegettem a szálat havonta, aztán már nem.
Terhességi tesztet én is szoktam én is csinálni (ez az egy amiért zavar, hogy nincsen mensim). Én X-Epil terhességi gyorstesztet veszem 2 db 600 Ft körül van. Ez csak magam a csík, de erre a célra megfelel. :)
Jó hétvégét!
Zsuzsi, ennek nagyon örülök és én is köszönöm! :-)
Szép hétvégét és jó pihenést! :-)
Szia Zsuzsi!
Nekem 11 hónap után - Mirena felhelyezése után - elmúlt teljesen, bár pont akkor "öntött el", mikor a dokihoz volt időpontom már 3 hete :-)
Ha elmozdul, az erős görcsökkel és vérzéssel jár együtt.
Azért ez nem olyan, mint a sima spirál.
Ez adagolja a hormont, ha el is mozdul, a hormon ott helyben adagolva van.
A biztonság kedvéért vegyél MediPreget, 890.-Ft, időnként pisilj rá, én is ezt teszem... :-)
Szió.
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?