Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mikortól érdemes mesét olvasni a babának, hogy megszeresse azt? fórum

Mikortól érdemes mesét olvasni a babának, hogy megszeresse azt? (tudásbázis kérdés)


21. SF
2009. máj. 23. 16:18
Születés előtt kilenc hónappal érdemes elkezdeni:-)
2008. okt. 21. 23:42
minél előbb, annál jobb!!
2008. szept. 29. 11:17
amikor a pocakodban van akkor kezd el mesélni neki,mert ő hallja és érzi
2008. máj. 9. 10:20
Én a pocakban is olvastam neki, aztán egy ideig nem nagyon volt türelme hozzá.Kb egy éves kora óta viszont nincs alvás mese nélkül:)
17. sodrak
2008. máj. 9. 09:58
Már újszülött korában kapta a dózist meséből és énekekből
16. supin
2008. máj. 9. 08:59
A lányomék már a kórházból haza jövés után minden este olvastak. Felváltva. Most 2 éves de enélkül el sem alszik. Mindegy ,hogy ki olvas csak mese legyen.
15. Alexa77 (válaszként erre: 14. - Cszsuka)
2008. máj. 9. 08:56

Jó ötlet volt! Lehet hogy fárasztó, de úgy látom, megérte! :-))

Én még csak most várom a kislányomat, de már most is énekelgetek neki, minden bizonnyal születése után sorra jönnek a mondókák, mesék is. Ja, és amikor a párom megkérdezi, miért nézem vasárnap délelőtt a Thoma a gőzmozdonyt, akkor mindig a Rékára fogom, hogy már ő is élvezi odabent!:-) Amúgy a zenéjét tényleg felismeri és szereti, legalábbis ezt tapasztalom. :-) Szinte ez az egyetlen mese, amit szerintem érdemes egy gyereknek megnéznie. Azért is nézem meg őket jó előre, hogy tudjam, mit nem fogok véletlenül se bekapcsolni neki. Amúgy annak a híve vagyok, hogy minél inkább a szülő meséljen, mint a tv.

2008. márc. 28. 10:40

Amikor megszületett a kislányom, mindig énekeltem neki mindenféle gyerekdalt, ha azt akartam, hogy elaludjon. Amikor már fél éves elmúlt, sosem bújtam csak úgy mellé, hogy aludjon, hanem mindig verseket mondtam, meg énekeltem, míg el nem aludt. Ahogy nagyobb lett, jöttek a fatáblás könyvek, majd a többiek. Közben született egy kistesó, aki ugyanezt megkapta, úgyhogy esténként dupla olvasások voltak, mert elvárták, hogy mindkettőjüknek olvassam fel a neki valót.

Amikor iskolások lettek, elkezdtünk esténként olvasni együtt, úgy, hogy egy oldalt én, egyet ők. Persze, néha nagyon megterhelőnek éreztem, 8 éven keresztül minden este leültünk elalvás előtt.

Meg is lett az eredménye. Mindkét gyermekem falja a könyveket. A nagyobbik az összes ajánlott és kötelezőt elolvassa, s képes 3-4 oldalban összefoglalni egy-egy könyvet, amiről olvasmánynaplót kell írni.....

2007. okt. 17. 10:03
kezdetektől,a hangsúly,a dallama a mesének fog rá hatni,meg persze a drága anyuci,aki kedvesen, mosolygósan mondja :)
12. Szamó
2007. okt. 17. 09:29

Én már terhességem ideje alatt is olvastam neki, baba-mama zenéket hallgattam. Ezt folytattuk, miután megszületett. Ma 4 és fél éves, imádja a zenét, minden este követeli a meseolvasást, imádja a foglalkoztató füzeteket!

Tapasztalatom szerint nagyon jó hatással van gyerekekre a meseolvasás is és a lágy zene is!

11. _kleo_
2007. okt. 16. 14:11
Mi a konyvbol olvasast 1 ev korul kezdtuk, Boribon a jatekmacko volt az attores. Elotte inkabb csak a kepek erdekeltek. A nagyom most lesz 3 eves. A kicsi most 7 honapos, rendszeresen mondokazunk, eneklek mindkettojuknek gyerekdalokat (Bobita, Cini-cini muzsika c. konyvekbol). A nagy mar sokat tud kivulrol, es nagyon szereti a konyveket. A kicsi meg inkabb a ritmust elvezi csak, de remelem hogy vele is sikerul majd megszerettetni a konyveket, az olvasast.
10. LoLiNa
2007. okt. 12. 07:33
én próbáltam már 3 hónapos korában is, nem izgatta, ink "beszélgetni" szeret, szemtől szembe :))
2007. okt. 12. 06:26
mikor „nyílik” az értelem kapuja
2007. okt. 12. 06:10
A kislányom 7 hónapos volt amikor először elkezdtem, nagyon szereti, és már igényli is esténként.
2007. okt. 12. 05:35
Bármikor, amikor foglalkozol vele. A mesemondást nem lehet elég korán kezdeni.
2007. okt. 12. 05:10

A pszichológusok és a kutatók már régóta tudják, hogy jóval azelőtt, mielőtt megpillantanánk a napvilágot, rengeteg tapasztalatot szerzünk.

- Japán tudósok szerint szociális, testi és szellemi képességeink egyharmadát az anyaméhben eltöltött időszak határozza meg. A "Tai-kyo embriónevelési program" keretén belül a szülők lelkiismeretesen gondoskodnak születendő gyermekük harmonikus fejlődéséről. A magzatot szép zenével, bölcsődalokkal és masszírozással "kényeztetik".

- Amerikai magzatkutatók megfigyelték, hogy Emberke már a negyedik hónaptól hall mindent.

- Emberke már öt hónapos korában találkozhat a zenével. Michel Clemens pszichológus megállapította, hogy a parányi fülecskék előszeretettel hallgatják Vivaldi és Mozart lágy, fülbemászó melódiáit. A tudósok az ilyen praenatalis hatásokat a muzikalitás és a lelkialkat szempontjából legalább olyan fontosnak tartják, mint a genetikailag átörökített tulajdonságokat.

- A magzat sokáig csak az anya hangját hallja, de a hatodik hónaptól már az apa is felveheti vele a kapcsolatot. Ebben a szakaszban „bemutatkozhat” neki, beszélhet hozzá, és a mama hasán keresztül simogathatja is.


Magzati élmények – élet a születés előtt


Szakemberek állítják, hogy az anyának nemcsak a személyisége, hanem a tudatalattija is kapcsolatba kerül a magzattal.

Ha a várandós mama már születése előtt „zsenivé” szeretné nevelni születendő gyermekét, akkor az amerikai kutatók a következőket javasolják:


Emberke - zenész lesz

Megfigyelhető, hogy Emberke az anya hasában „táncol”, ha valami neki tetsző muzsikát hall. Ha Emberkének van kedvenc zenéje, amit sokszor hall, akkor azt világrajövetele után fel fogja ismerni.

Ha a mama azt szeretné, hogy Emberkéből Mozart legyen, akkor zenéljen neki sokat.


Emberke – nyelvész lesz

A nyelvközpont az agyban egészen tízéves korig fejlődik. Amennyiben a mama azt szeretné, hogy gyermeke Bábel tornyára felkapaszkodva szinkrontolmácsként dolgozhasson, korán kezdjen idegen nyelven beszélni hozzá. Amit a kicsi a kilencedik héttől kétéves koráig hall, azt a későbbiekben be tudja azonosítani, sokkal könnyebben tanul majd nyelveket.


Emberke - matematikai virtuóz lesz

Amennyiben anyuka azt szeretné, hogy a Bolyai fivérek nyomdokába lépjen, akkor sűrűn foglalkozzon matematikai példák megoldásával. A logikáért felelős tartomány az agykéregben van, aminek a fejlődését a mama ösztönözheti. A logikus gondolkodás csak a negyedik hónap után, egészen kétéves korig programozható, tehát csak a tizenhatodik hét után bombázhatja a mama Emberkét az egyenletekkel.

2007. okt. 11. 21:53
Az én lányom most 14 hónapos, és kb. én is egy éves kora körül kezdtem el neki mesét olvasni!
4. tengericsillag (válaszként erre: 2. - Audrey40)
2007. okt. 11. 21:53
A sógórnőm is ekkor kezdte a mesélést.
2007. okt. 11. 21:25

Audrey-nek is igaza lehet.Én akkor énekeltem neki.Azt a dalt azóta is imádja.

Egyébként a mese olvasást én 1 éves korában kezdtem el és mondhatom,h.megszerette. Előtte saját "költeményekkel"szórakoztatta,rövidekkel,mert hosszabbat nem hallgatott még végig. Most már egy része az esti programjának.Örülök neki.

2007. okt. 11. 21:17
A születés előtt 9 hónappal már el lehet kezdeni :)))
2007. okt. 11. 21:16
Mikortól érdemes mesét olvasni a babának, hogy megszeresse azt?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook