Hogy lehet ilyen egy nagymama? (beszélgetés)
És a másik unoka?
Az ennyi idős gyerekek már nem vágynak sem a nagyi, sem a szülők társaságára. Még is, hova vigye a nagyi? Milyen programra?
Nálunk 3 gyerkőc van, nővéremnél 2. Sose kértem, vagy vártam egyik nagyszülőtől se, hogy figyeljen, vigyázzon akár egyikükre is. Ahogy többen szemedre vetették: nem nekik szültem. Én akartam, én vállaltam őket.
De az már rosszul esett, hogy hosszú éveken át minden nyáron vitték nyaralni a nővéreméket - minket természetesen egyszer sem. Itt jön be a másik sokszor olvasott szöveg: mi közel vagyunk. Mi ugrunk, ha bármi gond van. Ők évente 2-3-szor benéznek hozzájuk. Úgyhogy ők a megbecsültebbek. :/
Furi helyzet a miénk.. van két gyönyörű egészséges, energiával téli unokánk, akik hajnaltól késő estig mindent is szeretnek, és mi igyekszünk mindent is megadni fociról, játszótértől, sakktól, társastól, medence, bicó, kártya stb jeleztük mindent, és van egy másik csodálatos unokánk, aki extrém koraszülött/20 hét,75 dkg ,/ sok sok hátrányos helyzettel, vaksággal. Ö egy 7 éves örök baba. Bármennyire szeretnénk, együtt nem tudjuk vállalni öket, de nagyon szeretjük, és ök is szeretik egymást. Igyekszünk sokat együtt lenni, de a feltételek miatt meg kell osztanunk az uncsizós együttlétet.
Azért zárójelben jelzem, mindenki magának szüli a gyermeket, nem a nagyiknak, papiknak! Higgyétek el, az egészség a legnagyobb érték. Ha az van , mindened negvan!
Lehet, de én azt látom, hogy a mai szülők 80%-a akkor akasztja le a nagyit, ha beteg a gyerek. Enyémeket is beleértve. Pedig ahogy Alsina írja, nem bírunk már 8-10 órát "ugrálni" a gyerek körül. Orrleszívás, (amit én speciel nem ismertem) gyógyszeradagolás...Nekem felajánlották, hogy elvihetem játszóházba, na köszi nem!
Ismerősnél 3 gyerek van, napi szinten jönnek az egyik ágról a nagyszülők, 20 km.-ről. Akkor is, ha iskola-ovi van, mert érte kell menni, táncolni vagy ide-oda elvinni.
Na mindegy, kár volt beleszólni mert csak bosszantom magam.
Nagyon lesarkítva ez olyan, hogy a mindennapi ruháidat unod, nem szívesen veszed fel azt, ami mindig kéznél, közel és használatban van, de ha valami alkalomra ritkán felöltözhetsz az sokkal izgalmasabb. Vagy a gyerekek is mindig az új, ritkán látható játékkal akarnak játszani.
Nem így kéne lennie, de a te gyereked helyben van, bármikor láthatja ezért nem is újság neki :/
Sztem meg igaza van valahol.
Sok szülő teljesen természetesnek veszi, hogy lepasszolja a gyereket a nagyinak. Arra nem is gondol, hogy mama, papa már nem bírja úgy, nem tud, nem szeretne napi 10 órában a gyerek után futni, amit a szülő sem bír már. De a nagyszülő az ezért van, igaz?
Meg van aki kiakad, hogy nem viheti oda a mamához a dög beteg gyereket. Arra nem gondol, hogy az idős embernek sokkal gyengébb az immunrendszere, könnyebben elkap bármit és ami esetleg nekünk pár nap nátha, ő még bele is halhat (sarkosítás, de elég sokan meghalnak influenzába, csak ezt sokan nem tudják!).
A két unokák között mennyi a korkülönbség ? Ők hogy jönnek ki egymással ? A Tiéd hogy viselkedik ? Nem megy a nagymama idegeire ? Ismerek olyan családot, ahol mindent ráhagynak a gyerekre, szemtelen, szófogadatlan, rendetlen,stb., nem akar vele lenni a nagymama, csak ha nagyon muszáj.
Nálunk az unokatesók nagyon szerettek kiskorukban együtt lenni, nem volt baj velük a nagyszülőknél. Nálatok a két gyerek nem kéri a nagyit, hogy együtt lehessenek ?
Persze, csak tényleg nem tudjuk az előzményeket. Nem tudhatjuk, hogy nem kérte-e a korábban a gyereket, és nem kapta meg. Az érme egyik oldalát látjuk, de nem tudjuk, hogy jutottak el idáig.
És igen, oda kell állni és megmondani, hogy nem esik jól. A legtöbb katasztrófa a kommunikáció hiánya miatt van.
A te gyermeked, aki helyben van látogatja a nagymamát? Van igénye arra, hogy vele töltsön időt?
Semmi kivetnivalót nem látok abban, ha a ritkán látott unokával tervez programokat. Tudnak egymásra figyelni, ketten (bizalmasan) beszélgetni.
A helyben lakó unokával meg van a lehetőség minden nap találkozni.
Valószínűleg ez csak neked bántó.
Hacsak nem nyomasztod a gyerekedet is ezzel,,ha előtte is téma ez,,és látja ,hogy problémázol rajta akkor igen ,,beolthattad vele.
Ne legyen így,,remélem nincs is:))
Persze, hogy nem lehet kikövetelni, nem írtál ilyet.
Arra akartam csak utalni, hogy hiába mondja meg az anyjának a véleményét, attól nem valószínű, hogy az anyja hozzáállása megváltozik.
Törődést, szeretetet kikövetelni nem lehet.
Itt csak - mint általában - a f.i szemszögéből ismerjük a történetet.
Nem tudhatjuk, miért alakultak így a dolgok.
Miért szégyellje magát?
Lehet, hogy a nagyi "kapacitása" egyszerre csak egy gyerekre terjed ki.
Hány éves a gyereked és mennyi idős a másik?
Lehet, hogy a tiédet, mivel helyben van sokkal többet látja, mint a másikat.
Húúú, nekem ez olyan irigység szagú.
Én nagyon nem szeretem, ha valaki irigy.
Mennyi idős az unoka, akivel programot tervez?
Mennyi idős a te gyereked?
A te gyerekeddel miért nem tervez programot? El szoktad engedni? Szoktak együtt időt tölteni?
Én is észrevettem már a családomban a féltékenységet, pedig én pl. igyekszem egyformán foglalkozni a kicsikkel, csak ugye van amelyik gyakrabban van nálam, így vele többet tervezek.
Simán mondhatják rám is, hogy a másik nem számít nekem, pedig nem igaz. Számít, de ha kevesebb lehetőséget kapok, akkor nem tudok egyforma időt tölteni velük.
Nekem egyik sem az unokám, azért ez hozzátartozik.
További ajánlott fórumok:
- Hogy mondjam el a nagymamának, hogy a harmadikat várom, mikor az első kettőnek se örült? Hogy lehet úgy elmondani, hogy végre örüljön?
- Hogy hívja születendő lányporontyom a fiatal, nem nagyis nagymamáját, az én anyumat? nálatok mi a 'mama' beceneve?
- Mi lehet a húsundor oka? A nagymamám 72 éves, nála alakult ki. Sok rosszat hallottam. Van valakinek tapasztalata?
- Hogy lehet elmondani egy ötéves gyereknek, hogy meghalt a nagymamája, akivel igen szoros kapcsolatban állt?
- Ápolási díjon vagyok a nagymamámmal. Lehet-e az óvodás gyerekem egész napos az oviban?
- Nagymama GYED-en! Hogyan lehetséges, mi a feltétele?