Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Dorottya, minden elismerésem a tied! Bátor voltál, sőt másokat is bátorítottál a kórházban! Örülök, hogy megismertelek!
Én ma jöttem a kórházból haza, holnap lesz 1 hete a műtétnek. Hasam húzódik, de itthon sokkal jobb, mint a kórházban volt:)
Sziasztok!
24 éves vagyok és 6x operáltak már (4x hasmegnyitással, 2x tükrözéses módszerrel) miómával,cisztával illetve hasi összenövésekkel. 2014.06.12.-én volt a 7. operációm amely során eltávolították a méhemet. Chrobak-műtét volt így megmaradt a méhnyak és a petefészkek. Sose blogoztam, de miután olvastam a bejegyzéseiteket,gondoltam leírom én is ahogy Én éltem át, hátha segít valakinek :)
Az Uzsoki kórházban operált Dr.Pálfalvy László (aki a magán orvosom és minden tiszteletem az övé) és Dr.Sztakó Péter.
A műtét előtt egy nappal be kellett feküdnöm a kórházba. Délben hashajtót kaptam, este és reggel pedig beöntést. A műtét előtt 30 perccel bevettem egy fél Dormicumot ami altató ,nyugtató hatású. A műtőben behelyezték a kanült (vagy branült sose tudom melyik a helyes) és egyből el is aludtam.
A műtét után felébresztettek a szobámban tértem magamhoz. Az édesanyám és a párom mellettem voltak, állítólag, mondtam nekik ,hogy fáj a hasam, de ezt nem tudom visszaidézni. Nem sírtam ,nem hisztiztem ki lehetett bírni, megnyugodhattok :) A hasamra 2-3 órára homokzsákot tettek amire emlékszem, nem volt kellemes,de egyből elaludtam. A műtét után 5 órával felébresztettek és elkellett menni a zuhanyig lemosakodni. Bevallom én csak a felállást tudtam megcsinálni, a fürdés még nem ment,de nem is erőltették. Másnap ébredéskor sokkal jobban voltam. Magamtól felültem majd a nappalos nővért megkértem,h segítsen sétálgatni. El is tudtam menni a fürdőig ahol lefürödtem és fogat mostam egyedül, persze nővéri felügyelettel aki nagyon kedves és segítőkész volt. Akkor vettem észre ,hogy 3 csövem van. Egy katéter, és két draincső egy vastagabb és egy vékonyabb szívó fejes. A csövek kellemetlenek,de engem őszintén szólva nem zavartak annyira ( csak 2. nap amikor meghúztam egy kicsit, és begyulladt, akkor este ki is vették)a vékonyabbat már a műtét első napján kivették. A hasi fájdalmaim nem voltak vészesek, még gyógyszert se vettem be kivéve az első napon. Ami kellemetlen az a bélmozgatás. A szobatársaim is hasi illetve bélfájdalomra panaszkodtak. Az első széklet után ami esetemben már a műtét 2. napján szerencsére sikerült, meg is szűnt. A mellkasomban éreztem egy kis feszülést amit azzal magyaráztak,hogy a laparatómia azaz hasmegnyitás során levegő került a hasba és az 24-48 órán belül távozik, ami így is lett. A műtét utáni 4. napon hazaengedtek. Azóta sokkal jobban vagyok,bár a gyengeség nálam is előkelő helyen van a listán. Fájdalmam, inkontinenciám, széklet problémám stb. egyelőre nincs és remélem nem is lesz. :)
A lelki részéhez csak annyit tudok írni ,hogy olvastam,hogy ez mennyire megvisel itt sok embert és őszintén sajnálom is őket ezért,de szerintem ezt mindenki maga dönti el. Mármint azt, hogy hogyan is áll hozzá. Nekem még nincs gyermekem és nem is lesz. Elfogadtam. Van egy csodálatos családom és egy szerető párom akivel 6 éve vagyok együtt és támogat/nak. Nem érzem úgy ,hogy kevesebb lennék vagy,hogy ne lennék vagy ,hogy ez a világvége. Úgy érzem most kezdődik a fájdalom mentes élet és a sok élmény amiből kimaradtam eddig :)
Remélem tudtam segíteni Nektek! :) puszi: Dóri
Szia! Nekem tavaly áprilisban vették ki a méhemet méhnyakrák miatt. Miután kétszer egymás után P5-ös lett a rákszűrés eredményem, csináltak egy konizációs (méhnyakból kimetszenek egy darabot, kisműtét)műtétet, és ennek a szövettanától tették függővé a méheltávolítást. Mivel a szövettan szerint maradtak még rákos sejtek, ezért volt szükség rá, hogy kivegyék a méhet és a méhnyakat. Utána ennek a szövettanától függött, hogy kell-e bármiféle utókezelés. Szerencsére nem volt rá szükség.
38 éves voltam a műtét idején, én sem akartam már gyereket (van egy 8 éves fiam), de nem volt könnyű. Mindenki az ismeretlentől fél, mert nem tudja mi vár rá. Utólag azt mondom, sokkal jobban paráztam, mint kellett volna ...
Ha valamiben tudok segíteni írj, akár üzenetben is.
Sziasztok, remélem nem haragszotok meg, hogy ide írok ebbe a témába, de még fogalmam sincs milyen műtét vár rám... Múlt héten derült ki, hogy méhnyakrákom van :( már rengeteg mindent elolvastam a neten, de elég nagy bennem a para :(
Adenocarcinoma in situ.
Van itt köztetek valaki akit hasonló problémával műtöttek?
Mivel 41 éves vagyok, és van már egy felnőtt fiam ezért gondolom a méheltávolítás lehetősége is felmerül... Elvileg nem akartam már gyereket, de mégis annyira rossz érzés ez...
lila virág, abszolut egyetértek veled, senkinek semmi köze ahhoz, mi történik velünk a műtőben. És hogy még terjessze is... Sajnálom stiletto66, hogy ezt csinálja veled az anyósod :( Én 1-2 embernek fogom csak elmondani, az biztos!
Szia!
Mondjuk én nem az a kategória vagyok, akit vársz, de addig is írok. Engem is nagyon megviselt a méheltávolítás - igaz, én negyvenen akkor már túl voltam (tavaly történt), viszont nekem nincs gyermekem. Mindig szerettem volna, reménykedtem, hogy egyszer csak lesz (nem mentem férjhez, különben már rég lett volna), és nagyon keményen érintett. Azóta is rámtör néha az, hogy soha nem lehet már, és ezt, hogy "soha", akkor nagyon nehéz elviselni. Nekem majdnem egy év kellett hozzá, hogy feldolgozzam, de néha egy-egy pillanatra most is előjön.
Nem tudom, neked milyen lehet, mert te nagyon fiatal vagy, viszont vannak gyerekeid. Egyik oldalról könnyebb, másik oldalról nehezebb lehet, mint nekem.
Viszont bocs, de az anyósodon ki vagyok akadva. Milyen jogon terjeszti a te intim ügyedet? Ez kb. olyan, mintha arról beszélgetne, hogy nézel ki meztelenül. Én nem mondtam el, csak néhány nagyon közeli barátnak, a szüleimen és a testvéremen kívül maximum öten tudják, és ők is hallgatnak. Azt gondolom, ez egy olyan intim téma, hogy másnak nincs köze hozzá. Ahhoz sincs köze másnak, hogy valaki meddő-e vagy nem. Egyedül te beszélhetnél erről, az anyósodnak hallgatnia kellene. Nekem mondjuk miómát vettek ki, aki kérdezte, mondtam, hogy miómát szedtek ki belőle. Aztán hogy azzal még mit, az már nem rájuk tartozik. Szerintem jó lenne, ha beszélnél az anyósoddal, hogy nem szeretnéd közszemlére kitenni a nemi szerveidet (ha valaki nagyon belém mászott volna, tuti így fogalmazok), és legyen szíve, hagyja abba. Megbeszélhetnétek egy olyan változatot, amivel beszélhet a műtétről, ha épp valaki szóba hozza, de amiből kihagyja a méheltávolítást. Aki meg sajnálkozik, azt nyugodtan elutasíthatod egy olyan szöveggel, hogy "bocs, de erről nem akarok beszélni", mert ehhez jogod van. Nekem egyvalaki kérdezett rá, pontosan mi történt a műtét alatt, természetesen nem egy közelálló, hanem egy pletykafészek - azt hittem, orrba vágom. De csak mereven viselkedtem utána vele. Senkinek semmi köze ehhez, csak akinek te elmondod. Én se mondtam el minden barátomnak - van, akinek pletykás férje van, azért - és nem kérdezett rá, pedig jóban vagyunk. Szóval, jó, ha tudod, mi illet meg téged, és mi nem tartozik másra.
Sziasztok!
Bár január 9.-én estem át a méh eltávolításon, most jutottam odáig hogy beszéljek olyanokkal akik átestek már ezen. A kórházban nem akartam senkivel beszélni, ezért is kértem külön szobát, de a 3. napon megtaláltak és jöttek sajnálkozni hogy hallották hogy van egy fiatal is akinek ilyen műtétje volt. Pont ezt akartam elkerülni. Hazajövetel után családi perpatvar fogadott, így nagyon gyorsan fel kellett épülnöm. Január végén már dolgoztam, csak hogy ne kelljen itthon lennem. Lassan fél évvel a műtét után kezd tudatosulni bennem hogy mi is történt, és tudat alatt is keresem a várandós kismamák társaságát ami csak olaj a tűzre. Van három csodaszép gyerkőcöm, két nagyobb és egy két és fél éves, de a pici mellé szerettünk volna egy kistesót mert ő az első közös gyermekünk a férjemmel.
Nem sajnáltatni akarom magam, csak a tanácsotokra lenne szükségem hogy ki volt még hasonló helyzetben?
Anyósomnak hála egyre többen tudják hogy milyen műtétem volt, és léptem -nyomon kapom a sajnálkozást amitől a falra mászok.
Van köztetek valaki akinek ugyancsak 30 éves kor alatt vették ki a méhét?
Válaszotokat előre is köszönöm :)
Senki nem használt haskötőt.Nem is tudnál sztem, mert ott lesz a vágásod!
Drukk.Ki fog műteni?
Sziasztok! Szerdán átestem én is a műtéten. A nagy meleg miatt aznap és csütörtökön nagyon szenvedtem, azóta jobb. A méhet és a méhnyakat vették ki, petefészkek maradtak.
Kedden mehetek majd haza.
Egy kérdésem lenne: akinek szintén kivették a méhnyakat is, milyen a házasélet? Tudom még korai, de azt hittem nekem marad és meglepett, kicsit megijesztett a dolog.
Van egy úgynevezett útifű maghéj.Én ezt szoktam használni, nem olyan brutális, mint a szódabikarbónás mosás:)Lefekvés előtt kell kb 1 pohár /én/ vízben elkeverni, majd rögtön meginni.Olyan, mint egy íztelen zselé.Reggel jön a hatása,ami abszolút nem kellemetlen.Sőt, a bélbolyhot kímélően tisztítja ki a beleket.
Olvass utána, én mindenkinek nagyon tudom ajánlani!
Sziasztok!
1 hét és 1 éves évfordulóm lesz. :)
Szia Ildi!
Örülök, hogy hallok felőled, bár jobban örültem volna csak a jó híreknek. Nálam is ugyenez a helyzet, jönnek a kilók, bármit teszek ellene, fáj az összes csontom, vizesedek rendesek. Voltam 2 helyen biorezonanciás vizsgálaton, mindkét helyen teljesen mást mondtak, el is bizonytalanodtam szépen. Szedek slüsszler sókat, homeopátiás vitaminokat, de semmi hatása, még mindig fáj a bal fele a hasamnak, már 14 hónapja!!!Hétfőn megyek az 1. éves kontrollra, kiváncsi leszek, mit mond a doki. Vigyázz magadra, puszi Bittike
Szia!
Köszönöm szépen a választ!
Akkor lehet, hogy utánajárok ennek a derékfájásnak.
Neked is javulást kívánok!
Sziasztok Lányok!
Nah, úgy tűnik semmit nem bírok kihagyni :-)
5kg +, és fáj a térdem, recseg ropog mindenem.
Mondjuk komolyabb bajom sose legyen, de elképesztő, hogy mindent ki kell próbálnom...
Ti hogy vagytok??!!!
Lila virág! Nekem 2x akkora cisztám volt (13 hónapja, hogy műtöttek), de felszívódott. Nekem is azt mondta a doki, hogy ne foglalkozzak vele, csak fél év múlva nézzük meg,kivéve ha panaszokat okoz. ...és igen a lehetséges panaszok között említette a derék fájdalmat. Én beiktattam egy köztes UH-t,és már akkor nem volt meg! Bízom benne, hogy Te is így jársz, és a derekad "csak" azért fáj, mert rossz az ágyad, vagy túl sokat álltál a konyhában :-)
Nagy ölelés MINDENKINEK!!!
Ildi
Sziasztok,
Rado54, én sosem hallottam bélmosóról, de úgy látom alaposan kipucol!
1 nappal odébb tették a műtétem, kedden megyek be és szerdán műtenek majd! Be vagyok tojva!
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?