Ma megvettem, és ettem szaloncukrot. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ahogy leszállt a gépem szombaton mar meg is vettem direkt Tescos szaloncukrot hogy Londonban mutassam Magyarországon a Tescoban van ilyen csak magyar soecialitás En is meg kostóltam a zselést😁😉😉
Ahová járok önkéntesként viszek a csoportba hagy legyen karácsonyi hangulat.🎄🎄🎄🎄🎄
Látogatóba mentek a lányok, vittek a cukrásztól sütiket. Kértem hozzanak egy fél kiló csokimentes szaloncukrot, abból a cukrász által készítettből. Mondjuk csokimentes nem volt, de nem csak emiatt maradt el a vásárlás. Egy kiló 18 000 Ft-ba kerül, a minden mentes 24 000 -be. Brutális!
Lehet tényleg érdemes próbálkozni a saját készítésűvel.
Három éve, amikor nem tudtam szaloncukrot venni, akkor én készítettem otthon, mert úgy érzeztem, hogy a karácsonyi hangulathoz hozzátartozik.
Most a fórum kapcsán eszembejutott, a nyilvános naplómba beraktam a "receptet", és két képet az elkészült termékről.:)
Teljesen egyszerű külsővel, könnyen elkészíthető módon is lehet szaloncukrunk.
Itt is zselés megy, citrom, narancs meg mogyis, gesztenyés, a rózsaszíneket meghagyom másnak. :) Dehogyis kilószám:) többféléből keveset.
Nekünk dió hálaégnek maradt hálóban tavalyról, azóta beteg lett az öreg fa :/ több nem lesz.
Ilyesmibe belemártogathatjuk.
A margarin a titok hogy megdermedjen, de a sűrű cukorszirup is sűrít.
Régi recept! :)
Majd januárban leárazzák őket, addig meg ki lehet bírni.
Sosem eszem az adott évben, addig van más szerencsére. 🙏
Szaloncukor alapreceptje
• 0,5 kg cukor
• 1,5 dl víz
A cukrot a vízzel főzzük össze, míg hólyagos nem lesz.
Hogy ne égjen oda, alkalmazzunk vízfürdőt, az edényt állítsuk bele egy nagyobb vízzel töltött edénybe.
Vigyázzunk arra, hogy a víz ne fusson ki, de az edény alját bőven érje el.
A szirup állaga akkor megfelelő, ha egy pohár hideg vízbe cseppentve golyóvá áll össze.
A tűzről levéve keverjünk hozzá egy kis citromlevet.
Öntsük márványlapra vagy porcelán tálba és fa spatulával addig keverjük, míg fehér nem lesz.
(további ízesítés)
A helyi cukrász saját szaloncukrokat készít, lehet veszünk egy fél kilót. Nagyon finomak, készít minden menteseket is.
Régen kiló számra vásároltuk a bolti szaloncukrot, ma meg csak a hagyomány miatt vesszük ezt a fél kiló finomat. De jó, hogy szóltál, talán holnap veszünk is, ha minden igaz...
Leírom, mert elfelejtem, hogy diót is venni kellene a piacon. Még két hete nem volt friss, remélem már van.
Kóstoltam többfélét ,mert cserebere megy vele a családban,,, ettem finomakat.
És nem a legdrágábbak ízlettek a legjobban.
De a zselés sem egyforma,, van abból is finom és pocsék.
Tegnap keresztül utaztunk Soltvadkerten és természetesen megálltunk fagyizni. Itt árulják szerintem a legfinomabb fagylaltot.
Árulták már a szaloncukrot is és nagyon tetszett, hogy a régi hagyományos csomagolásban, nem celofánba. Nagyon szép volt és rögtön visszasírtam a régi karácsonyokat. Ami az árát illeti, hát ebből már nem vennék kiló számra, mint nagyon régen, fiatalon.
Nekünk már csak a gumicukor, zselés ízlik, többi mind tömény cukor, kis aromával.
Mondjuk ezek is :)
De jó, hogy mondod.
Úgy el vagyok havazva, hogy még a karácsonyelőttúgyismegeszem szaloncukor se volt eszemben 😩 Pedig az kötelező 😁
Ó, én szeretem, szép emlékeket idéz, és karácsony környékén lecsúszhat egy-két/vagy több zselés szaloncukor.:P
(Ízlés szerint, mindenkinek olyan, amit szeret:D)
Így így!
Kb 30 éve nem vettem nem ettem.
A szaloncukortól vannak sokkal finomabb nasik.
Egészségedre,,,,majdnem elcsábultam én is.
Mikulásra veszek a férjemnek.
A zseléset szereti nagyon,, és én sem mondok rá nemet:)
Én inkább hús eszek, mint szénhidrát-bombákat szaloncukorként árulva.
Egyébként tegnap láttam 17.000 Ft-os kg áron szaloncukrot. Akármilyen finom és akármilyen minőség, akkor is irreálisan drága.
Amit szeretek, az nagyon drága szaloncukor. Láttam az üzletekben, de még nem veszem meg.
Még van ebben a hónapban nagyobb pénzkiadásom, decemberben is ráér a szaloncukor.
További ajánlott fórumok:
- Leárazott rumos-kakaós szaloncukrot ettem. Nem sokkal utána...
- Kedvenc szaloncukrod?
- Mindenhol nyomják a minőségi szaloncukrok reklámait,...
- Milyen szaloncukrot szerettek?
- Tudott valaki idén FINOM szaloncukrot venni?
- Győrben hol lehet falfestéket kikevertetni, a festéket már megvettem a fészekben, a blokkot elhagytam.