Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kistestű kutya lakásban tartása? fórum

Kistestű kutya lakásban tartása? (beszélgetés)

1 2
tegnap 15:34
Nekem is volt kiskutyám, kistestü Havanese. Szobatiszta lett hamar. Nagyon sokat sétáltunk, és játszottunk. Aztán mire lett kisunokám Ő már elment. Költséges bizony, de megéri.
48. 55Judit (válaszként erre: 47. - PöttyösPanka)
tegnap 11:41
Így van! Hozzáteszem: Akkor döntsek úgy hogy kutyát viszek a háztartásomba, ha tudom neki biztosítani a boldog és egészséges életet. Előre gondoljam át hogy ha vizsgálatra kell hordani, esetleg műtétekre, tudom-e majd fedezni a költségeket, mert ez bizony annyi, mintha mi magunk járnánk privát kezelésre, műtétre. Ha kistestű, akkor is.
tegnap 09:55
Azért nem látom értelmét erről vitázni, mert sokféle ember és sokféle kutya van. Mindenkinek van valamilyen tapasztalata a témában, de mindenkinek mások az elvárásai, más az életvitele. Szerintem teljesen rendben van az is, ha valaki kint tartja a kutyáját, és az is, ha együtt alszik vele. Egyik sem rosszabb a másiknál, ha a felelős állattartás keretein belül maradunk.
46. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 43. - Channa*)
tegnap 07:07

Még nagyon kezdő vagy, tehát nagy tapasztalattal nem rendelkezel. Egy kölyök teljesen más, mint egy felnőtt kutya. Mint a gyerekek, nagy felfedezők, fáradhatatlanok. De náluk is eljön az idő, amikor már fáradnak. A kutyusom akár egy órát is futott a bicikli mellett, most 13 éves múlt, a napi rutinunk a nagysétánál kb. 10 ezer lépés. Ahogy öregszik, van amikor megáll és visszafordul.

Nincs akkora igénye a mozgásra már.

A másik dolog, fajtán belül is

a kutyáknak is más a habitusuk.

Amikor a többedik kutyusotok lesz rájössz.

45. Szegfűrózsa (válaszként erre: 40. - Kedvesenfanyar)
tegnap 04:41

Valóban nem tartottam kutyát a lakásomban.

Nem is általánosítottam a plédek/huzatok használatát illetően, hiszen plédek/huzatok nélküli kutyatartók is megosztják az életterüket az állatokkal...

44. ~ Luna ~ (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 21:14

Ez ugye csak egy rossz vicc?

Amilyen tartást neked javaslok: semmilyen.

tegnapelőtt 20:16

Nagyon megoszlanak a vélemények. Én is azt mondom, hogy a kutyának kint van a helye. Egy kutyát, nem kell nekünk embereknek szórakoztatni. Nem azért van mellettünk. Persze, már a klasszikus kutyatartás nem létezik szinte, amikor a kutya házőrző volt vagy terelő, stb.

A kutyák sokkal jobban érzik kint magukat, mint bent. Persze, most nem a zsebkutyákról beszélek, hanem a nagyobbakról. Bent a lakásban unatkoznak és igénylik azt, hogy szórakoztassuk őket, de kint nagyon jól elvannak.

Néhány hónapja van kutyánk. Elvileg közepes termetű lesz. Keverék. Juhász és terrier. 5 hónapos és 15 kg. Már most sem kicsi és rettenetes energiája van.

A kutyák már ősszel elkezdenek olyan bundát növeszteni, ami megvédi majd őket a hidegben. A mi kutyánk is ilyen.

A nagy hidegekben, szinte egész nap bent tartottuk és most az esőben is sokszor bent van, de ha jó idő van, akkor szinte könyörögni kell neki este, hogy bejöjjön. ebből is gondolom, hogy jobb neki kint.

Jövőre majd máshogy alakítjuk ki a helyét, hogy inkább kint legyen.

Van szigetelt háza, fedett és védett helyen, de nem megy bele. És van neki egy szekrény ajtók nélkül, amibe csak egy rongyszőnyeget tettünk. Ez a kedvence. Amióta nálunk van, az első perctől a bejárati ajtók előtt szeret pihenni. Ez is egy fedett védettebb hely, de nem meleg és ez a szekrény sincs szigetelve, de nem tudjuk leszoktatni róla. Remélem majd tavasszal beleszokik a szigetelt házába.

Nem hinném, hogy kínzom azzal, hogy kint van az udvaron. Tud futkosni, ásni és mindent csinálni. Bent ilyeneket nem tud. Ő terrier is, így az ásás fontos neki. Szerintem nagyon boldog kutyus. Ahogy jobb idő lesz, kint is fog aludni éjjel. Már alig várom! Ezt azért írom, mert valaki említette a tisztaságot. Igen, nagyon zavar, hogy nem érzem tisztának a házunkat, amióta itt van a kutya:(

Pedig, tényleg minden alkalommal mikor bejön a kutya, megmossuk a lábát, áttöröljük a szőrét Gyakran kint beszórom száraz kutya samponnal, illetve illatos és nedves babapopsitörlővel áttörölgetem. Fésülöm naponta többször, de a szőre, így is hullik valamennyire.

Szoktam vigyázni 2 csivavára. Na, ők is szeretnek az udvaron lenni, de csak nyáron. Egyébként, bent reszketnek a takaró alatt:DDD

42. PöttyösPanka (válaszként erre: 41. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 12:42
Régen minden jobb vót.
41. Kacsahercegno (válaszként erre: 36. - K-né Zsóka)
tegnapelőtt 12:10
Persze, de régen mi emberek sem a kényelmes, fűtött szobában pihikéztünk a tv előtt. Változik a világ, azért ha már van rá lehetőség, szerintem nem akkora baj, hogy a szórakozásunk meg a kényelmünk érdekében változtattunk 1-2 dolgon az évezredek alatt 😅
40. Kedvesenfanyar (válaszként erre: 13. - Szegfűrózsa)
tegnapelőtt 11:39

Természetesen a véleményed, mint mindenki leírhatja.

Viszont az szinte biztos, sosem tartottál lakásban kutyát.

Én igen. Óriás snauzer: postakocsikat kísértek anno.

Ez a kutya csak ott érezte jól magát, ahol mi vagyunk. Hiába mentünk olyan helyre nyaralni, ahol kint lehetett, ő mindig körülöttünk érezte jól magát.

Sokat volt mozgatva, naponta úszott.

Gyerekek mellett volt. A gyerekekkel sokat kirándultunk.

A gyerek kezébe is lehet mobilt nyomni és nem kell vele foglalkozni.

Aki ilyen, nincs ideje, nem tud, nem akar foglalkozni vele, ne legyen kutyája.

A legtöbb kutya megszokja a lakás hőmérsékletét,ezért télen amikor kiviszik, fázik, főleg, ha kicsi, levágják a szőrét.

A lakásomban most is van 1 cica és egy kutya.

Van fekhelye. Nincsenek szanaszét plédek. Hófehér szőnyegem van 2 szobában, egyben világos.

Tehát ne általánosíts!

39. andi6020 (válaszként erre: 15. - Asztanaviszta)
tegnapelőtt 11:33

Még az első 2 sort elfogadom véleménynek.

A többi merő ítélkezés, sőt lenézés

38. globus (válaszként erre: 36. - K-né Zsóka)
tegnapelőtt 11:24

Gyerekkorunkban falun a kutya házőrző haszonállat volt. Jellemzően keverék, vagy ún. kotorékeb. Minél csahosabbat sikerült szerezni, annál jobban örültek neki. Mondjuk mi hatalmas telken+ erdőszélen laktunk, autóforgalom akkoriban szinte semmi. Annyit csavaroghatott, amennyit bírt, nem kellett sétáltatni. Kutyatápra nem emlékszem. Mivel a gyerekek minden szabadidejüket (több volt, mint ma) az udvaron töltötték, volt játszótárs. Télen is kint henteregtünk. Megesett, hogy úgy átfagytunk a jégen csúszkálásban, hogy utána meleg vizes kézmosástól sírtunk, annyira fájt.

Ez is egy különbség, amitől ma nem aludhat odakint...

37. tien (válaszként erre: 35. - K-né Zsóka)
tegnapelőtt 11:18

Megoszlanak a vélemények.

Sokan esküsznek a BARF etetésre.(nyers etetés)

Nem minden kutya tolerálja.

Vannak akik összeálítják a kutya menüjét.

Ebben az esetben is fontos,hogy tudja a gazdi ,mit ehet meg a kutya.

Száraz táp ill.vegyes .

Ezt csinálom én.

Kap pluszban még zöldségeket, gyümölcsöket és rostokat .

Rágó cuccokat,bikacsököt (szárított).

A kutyám ,köszöni szépen jól van , hiába (szerinted )c@rul etetem.

36. K-né Zsóka (válaszként erre: 32. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 10:58
Talán azért, mert a kutya valamikor nem dekorációnak lett kitalálva. És nem mindig szeretnek ott lenni, ahol mi, hacsak nem direkt szobakutyusok. Az ember csinált ezekből a bátor, védelmező állatokból utyulimutyuli szobacicát.
35. K-né Zsóka (válaszként erre: 30. - Tien)
tegnapelőtt 10:54
Igazából a kutyatáp csak az emberek kényelmét szolgálja. Anélkül is vidám, hosszú életű kutyánk lehet, csak ugye időigényesebb az ellátása. Szóval a normális kutyatápra nem muszáj pénzt kiadni, ha nem sajnáljuk az időt.
34. tien (válaszként erre: 32. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 10:14

Pontosan.

Az életünk része a kutyánk.

Mondanám,hogy tudtuk mit vállalunk(nem ),de folyamatosan fejlődtünk vele.

Ezért tartom fontosnak,hogy mindenképpen szükséges tájékozódni.

A kutya nem tárgy .

A kutya érző lény.

A kutya jobban szeret Téged ,mint saját magát.

A kutya megérdemli ,hogy szeressék ,gondozzák és megadjanak neki mindent amire szüksége van.

Ahol vagyok ,ott van ő is.

Ezek lehet ,hogy giccsesen hangzanak,de igazak.

33. 55Judit (válaszként erre: 32. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 09:53
Szerintem is az a helyes ha a kutya és bármi kisállat úgy él velem ahogy ő boldog. Legfeljebb lakásban tartott nagy testű kutyánál nagyobb odafigyelést igényelhet a mozgásigény kielégítése.
32. Kacsahercegno (válaszként erre: 30. - Tien)
tegnapelőtt 09:49
Én nem is tudom elképzelni, hogy ne engedjem be. Nem bírnám ki, hogy én bent teszek-veszek a lakásban, a kutya meg kint? Akkor minek lenne kutyám, ha nem együtt vagyunk? De bármilyen állat, "csak" nyulaim voltak, de amikor otthon voltunk, szabadon voltak a lakásban, hát nem azért voltak, hogy a ketrecben nézegessük őket, hanem hogy velünk legyenek amikor csak lehet. És szerintem ők is szerettek velünk lenni, a kutyák meg főleg ott akarnak lenni, ahol a gazdi van.
31. 55Judit (válaszként erre: 29. - PöttyösPanka)
tegnapelőtt 09:47

Így van. Azért tenyésztettek ki kistestű benti kutyákat hogy hátha rájönnek az emberek hogy a valódi és kinti léthez akklimizálódott állatoknak nem való a lakás.

A kimondottan lakásba valók el is pusztulnának kint a szélsőséges nyári és téli időjárásban.

30. tien (válaszként erre: 25. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 09:37

Nem beszélve az anyagi vonzatával.

Egy kutya tartása nem kevés pénzbe kerül.

Ivartalanítás,féregírtás ,szűrések ,oltások , normális táp ,vitaminok stb..

Ha nyaral a család és nincs aki ránézzen: panzió.

Állatorvosi költségek (ne legyen rá szükség)

Idő a kutyust,hogy ne csak egy kerti dekoráció legyen.

29. PöttyösPanka (válaszként erre: 27. - 55Judit)
tegnapelőtt 09:24
Igen, a tenyésztés és nemesítés elérte, hogy a mostani kutyák már nem háziasított farkasok, akiknek kint a legjobb. Bár alapvetően ragadozók, a kutyák emésztőrendszere is nagy mértékben alkalmazkodott az emberek étrendjéhez. Érdekes dologok ezek.
28. tien (válaszként erre: 25. - Kacsahercegno)
tegnapelőtt 09:23

Intelligens,bátor,önfejű ,makacs ,kis mini terrorista.

Mindamellett fejlett vadász a tacskó.

Azért mert cseppség ,tud okozni galibákat ha nincs kellően lefárasztva és mentálisan stimulálva.

27. 55Judit (válaszként erre: 18. - Libikóka)
tegnapelőtt 09:11
Igen. Vannak bentinek kitenyésztett fajták.
26. 55Judit (válaszként erre: 20. - Timycat)
tegnapelőtt 09:09

" Neki nem létkérdése a benti lét hanem a döntése." - De jó, ez nagyon tetszik.

Szembe szomszéd kutyája -nem tudom milyen fajta - 9 évig kint élt és boldog volt. Most csontrákosként orvoshoz jár, gyógyszert szed, és ben van a nappaliban. Sose volt szobatisztaságra nevelve mert ugye kinti kutya, de amikor szükségét érzi kikéredzkedik. Úgy tűnik, erre nem nagyon kell nevelni a kutyát. nagyon okos és a szívem szakad meg érte. Talán még 1 hónapja lehet.

25. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 09:02
Szerintem hogyha ilyen gondolataid vannak, hogy elkaptok tőle valamit, meg zavarna, ha esetleg ugat (biztos fog, főleg egy tacskó), akkor szerintem inkább ne legyen kutya, meg általánosságban semmilyen állat, mert mindig ezen fogsz aggódni, és az nem jó érzés. Kisgyerek mellett még inkább, kezet mosott-e utána, ilyenek.
24. 55Judit (válaszként erre: 13. - Szegfűrózsa)
tegnapelőtt 09:02
Mindenki máshogy érez, és máshogy gondolkodik. van aki meg ítélkezik, csak mert más véleményen van. A más vélemény rendben van, az ítélkezés nincs!
23. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 08:54
Kertes házban élünk, amíg pici volt a kutyánk, bent volt velünk, de már akkor is falra másztunk tőle. Ha ugatást hallott, vagy valahol fát hasogattak, beszéltek az úton, neki azonnal ki kellett menni megnézni. A szobatisztasággal szinte egyáltalán nem volt gond. Ahogy nőtt, lassan kikerült az előszobába, ahol fűtés van, és szereltünk neki egy kutyaajtót. De ez így borzalmas, mert sáros időben is állandóan jön-megy. Az idén kap egy szigetelt, kinti kutyaházat. Elvégre ő kutya!
22. Alnisa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 08:53

Nem kapsz től el semmit......

Egy tacsónak amúgy sem kinn a helye, nincs megfelelő szőre se ami védené. Meg ha szereted, akkor miért van kint? Míg te benn ülsz 8 hóapot a lakásban, mert nincs jó idő kint lenni, az a szerencsétlen egyedül van kint. Persze kimész megeteted, meg kicsit foglalkozol vele amig hazérsz, mondjuk 10 percet/nap. Szerinted ennyi jár neki? Ha szereted, akkor családtagként szeresd, a gyerekedet se a kertben tartod, mert hangos, meg felsír éjjel....

Sose értettem azok akik állítják, hogy szeretik az állatot, de kint tarja. Úgy könnyű tartani, hogy napi netto 10 percet vagy vele. Ebbe miért nem gondolnak bele ezek a nagy állatszerető emberek, hogy a többiben tök egyedül, magányosan van az állat?

21. K-né Zsóka (válaszként erre: 19. - Pumpkin.)
tegnapelőtt 08:48
Ez így igaz!
20. timycat (válaszként erre: 13. - Szegfűrózsa)
tegnapelőtt 08:47

"A kutyák lakásban tartása szerintem állatkínzás."

Egy komondoré biztos, de ők máshogy vannak huzalozva, mint a kutyák többsége.

A kutyák ott szeretnek lenni ahol a gazdi van, ha kint akkor kint, ha bent akkor bent. Barátnőm kaukázusi kutyája - ami ugye ránézésre kinti kutya - szabadon ki-bejár a házban. Az ideje nagy részét az előszobában tölti a kanapéján, mert a gazdik bent vannak és ő ott akar lenni. Neki nem létkérdése a benti lét hanem a döntése.

Egy tipikus társasági kutyáról meg ne is beszéljünk, hogy hol a helye, bent.

De én pl a dobermant, sharpiet, vizslát, rottweilert is benti kutyának tartom, hiába nagyobb testű, hiába nem tipikus kanapé kutyák az adottságai nem a téli kinti éjszakázásra vannak optimalizálva. Kibírják? Persze, de az már közelebb áll a kínzáshoz, mint a full benti lét.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook