Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem tudom, most általános iskolai tanárokat hogy képeznek, lehet-e csak egy szakon, ebben nem vagyok most képben, anno nálunk csak két szakos képzés volt.
Igen, így pláne érthetetlen. De lehet, hogy mondjuk matek-fizika szakos tanáruk van, csak kémia nincs, és csak a kémiát kellene megoldaniuk. De hát kit érdekel egy kis kémia vagy fizika vagy ilyen marginális tantárgy? Szerintem sok ilyen intézményben örülnek, ha matekot vagy magyart tud tanítani valaki.
Azt el tudom képzelni, milyen nehézkes, hogy nincs egy helyed egy tanáriban, ahol ott van minden cuccod, bögréd, stb., hanem mindig más helyen oldjál meg mindent.
Szerintem egy falubusz fenntartása sofőrrel sem olcsó mulatság (még ha intéz és szállít mást is biztos).
Gondolod, hogy van hozzá technikai felszereltség ezekben az iskolákban? Laptop kivetítővel, hozzá olyan internet, amin ez működik is? Főleg, van szándék, hogy legyen?
Nem kell mindenkinek annyi mindent tanulni. Majd mennek a szalagok mellé dolgozni.
És hol is vannak kis létszámú iskolák? Szerintem vidéken, jellemzően kis falvakban. Tehát összeáll 4-5 kistelepülés és felvesznek egy kémiatanárt aki ingázik majd a települések között? Autóval vagy tömegközlekedéssel jár majd körbe? Mennyi idő alatt? Vonzó lehetőség ez?
Lehet jobb lenne egy online tanár + pedag asszisztens helyben.
Igen, de így folytatódik az interjú, ezt tegyük hozzá a teljességhez:
"Különösen az alacsony diáklétszámú intézmények esetében igaz ez, ahol évfolyamonként egy-egy osztály van csak, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot. Ilyen esetekben tehát az a legfontosabb feladat, hogy biztosítsuk a szakos ellátottságot, akkor is, ha esetleg az adott kisebb iskolában nincs saját állományban egy-egy szaktanár."
Számomra inkább ott van a csúsztatás, hogy ez az interjú is azt sugallja, hogy akkor ezzel meg is oldottuk a szakos tanárok jelenlétét a kis létszámú iskolákban - pedig dehogy! Jó az angol tanár is a fizika órán, sőt, a ped.asszisztens is vagy bárki, akit be tudnak küldeni, hogy egyáltalán felnőtt felügyelete alatt legyen az osztály. Még Budapesten is gond néhol szakos tanár felvétele (a színvonalról már szót se ejtsünk), hát még ezekben az intézményekben. Jó, ha van bármilyen tanár.
Orvos, mérnök meg természettudós képzése nem cél. Szakképzésbe irányítani a tanulókat, az a cél.
Minek minden iskolába kémiatanár? Minek-minek? És akkor csodálkozunk, hogy nincs elég orvos, mérnök, természettudós...
A 90877, 90878, 90922-ben esett róla szó.
HT, Burton, Kanken, Deuter nevek hangzottak el.
De "trendi" és tartós suliban (is) praktikus hatizsákokat gyárt még: Hurley, Element, Dakine.
Nekem sokáig Eastpackom volt.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni: a közelmúltban esett szó iskolai hátizsák márkákról.. Nem találtam meg a hozzászólásokat, esetleg megírnátok még egyszer, hogy melyiket ajánlanátok.
Nagyon köszönöm előre is! :-)
Nagyon köszönöm mindenkineka választ, kicsit megnyugodtam. Most én sem vagyok tanulós/tanítós üzemmódban.
Aquarius, az olasz nálunk is listán van, sőt, most az a legújabb, hogy a lányom inkább humánra menne, mert szereti a történelmet és irodalmat. Már azt is kitalálta, hogy jogász lenne. Mondjuk róla el is tudom képzelni, nagy dumás, az apja szavait is simán kiforgatja és saját magát igazolja végül. :) De ez még képlékeny, majd megátjuk. Szerintem még mindig látszik rajta, hogy hiányzik neki az egy év, picit éretlenebb, ost kezd el rajta gondolkodni, mit szeretne... Igaz, én 16 évesen döntöttem és még évekig nem voltam benne biztos, hogy jól.
A lányom a felvételi előtt nyáron semmit, de tényleg semmit nem gyakorolt. Sőt, kb. szeptember közepe-vége felé kezdte a gyakorlást, meg az előkészítő is akkor kezdődött. Összesen 7-8 feladatsort csinált itthon, meg a suliban is csináltal 2-3-at.
Igaz, nem is lett tt-s a Lászlóban "csak" olaszos. :)) (Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni.)
A fiammal most csináltattam 2-3 feladatsort, és már kb. tudom mi a gyengéje. Gyakorolni nem lesz sok idő, mert nekik most 2 hét nyaralós lesz, de utána még zargatom kicsit. aztán gyorsan kitalálom, hova menjen előkészítőre. Meg persze majd itthon is fog mellé gyakorolni.
Elképzelhető hogy az oltásnak köszönhető, lehetett már olvasni erről a long covid kapcsán.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?