Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Profi focistának készül, az azért más tészta:-) De hozzáteszem, mellette jól tanul, jó gimibe vették fel (sportosztályba), szülők nem hagyják, hogy ne használja ki az agyi kapacitásait. Szerintem szép karrier vár rá akár sportolóként, vagy ha valami miatt az mégsem jön össze, akár sporthoz kapcsolódó pályán.
Na, hát ez nagyon jó hír! Vajon mit kell ehhez produkálni, hogy valaki Cambridge-be kapjon 3 éves ösztöndíjat?
Hát, egy profi sportolói karrier is nagyon sokba tud fájni. Akár még egy ház vagy lakás.
Úgyhogy biztos minimum a felső középosztály, ahova tartoznak.
Most volt nyolcadikos gyerekem érdekében si várom az UK rendszer turbózását, bár hozzáteszem, idén is van olyan magyar ismerős, aki Cambridge-ben a college-től kapott 3 évre full ösztöndíjat. (és nem, nem évente adják, mint itthon)
Nem baj, ha messze van, nem árt már most gondolkodni. Haladjunk valami felé, hát nem? Ne csak úgy teljenek a napok:-)
Szóval angol is van. Ezt is jó tudni. De a magyar orvosi szerintem is teljesen ok, nincs vele semmi baj, ahogy írtad is. Ha meg majd utána megy ki, simán visszafizeti a kinti fizujából.
Azt elhiszem, nem is értem, hogy bírod, de tényleg! Minden tiszteletem. De nagyon sokat segítesz (és segítenek a régi aktív tagok) ám nekünk.
Jó, akkor majd oda megyek át, ha lesz időm (bár örülök, ha ezt az egy fórumot követni tudom, még így is néha hetek kihagyással a minden mellett.)
Igen, az orvosin, fogorvosin a férőhelyek 75%-át az osztrák érettségivel rendelkezőknek (osztrák érettségi Budapesten is szerezhető a Budapesti Osztrák Iskolában) tartják fent, a maradék helyek 20%-át EU-s (jelentős számban németországi), 5%-át pedig EU-n kívüli diákoknak biztosítják. Persze van szigorú felvételi vizsga is, ahol a létszámlimit miatt az EU-s diákoknak kicsit magasabb pontszámot kell elérni a bejutáshoz, mint az osztrák jelentkezőknek.
Kemény fába vágta a fejszéjét a srác, sok sikert hozzá!
Ismerős szinkronúszó edző fia most felvételizett orvosira, ők az osztrák egyetemeket célozták meg. Ott ingyenes a felsőoktatás, és van egy kvóta is, hogy mennyi nem osztrák, eu-s diákot kötelező felvenni. A kinti albérlet, megélhetés nem olcsó, de ők tudatosan vállalták, hogy ne legyen röghözkötés.
Mi államiba szeretnénk küldeni a fiamat, mert egyrészt szerintem itthon sem keres rosszul egy orvos, másrészt, ha mégis kimenne, kiszámoltuk, hogy lazán kifizetné a kinti fizujából a büntit, harmadrészt most volt a mandulaműtétje és a dokiját épp a műtét előtti konzultációt hívták fel telefonon, és ajánlottak neki külföldi munkát (a doki 50+-os, tehát sosem késő), negyedrészt - ez még sokat változhat, pesrsze - épp ott tart, hogy ő kutatni szeretne majd, az nem is tudom, hogy működik, ott ha kihívják valahová kutatni, PhD-zni, akkor is vissza kell-e fizetni, kollégám fia így jutott ki az USA-ba (és azóta sem jött vissza). De ez még olyan távoli, először be kell juttatnom B gyermeket valahova, utána két év múltán az A gyerek egyetemi gelvételijét kell megugorni, menjen át az anatómia vizsgán másodévbe, azután majd lamentálunk ilyeneken... :-)
Van még egy másik gyerekük is, de neki profi sport karrier néz ki itthon, tehát neki más az útja:-)
Brexit kapcsán azt olvastam, hogy az egyetemek megpróbálnak egy új ösztöndíj-rendszert kidolgozni, amivel mégiscsak mehetnek hozzájuk a diákok, hát, úgy legyen. Először leküzdjük a covid 726. hullámát, utána az ösztöndíj problémát, s máris ott vagyunk a UK-ben egyetemen:-)
És vajon mennyire automatikus a diplomák elfogadasa külföldön? Az orvosival szabad az út, lehet rögtön praktizalni?
A német nemz.tanítói diplomát Nemetországban egy az egyben semmire se ertékelték, a volt tanitó néninknek helyi vizsgakat kellett tennie, hogy kicsikkel foglalkozhasson.
Ja-ja.
Nemrég mondta egy volt ált.isk. osztálytársam, akinek a lánya most lesz 12.-es, hogy ők a férjével úgy döntöttek, hogy egy családi ház árát inkább beletolják a lányuk külföldi továbbtanulásába, maradnak a lakásban, ahol vannak (jó, az sem kicsi és szép belvárosi helyen van). Akkor ez nem is túlzás, és a magyar viszonyokat elnézve szabadságot ad a gyereknek, hogy ott dolgozzon a világban, ahol akar. (Nem mintha nekem lenne ilyesmire lehetőségem, de így tisztábban látom a gondolkodási folyamatot mögötte.)
Lecsekkoltam, igen lecsökkentették.
Az államilag támogatott képzések feltétele, hogy a hallgatónak az oklevélszerzés után annyi évet Magyarországon kell dolgoznia, ahány évig tartott a képzése.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?