Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Csak itt a gyerekek eleve motiváltak, néha túlmotiváltak.. igy nem nehéz
Egy más típusú suliban, ahol mondjuk van 25 alulmotivált, bizony nem könnyű a motivációt fenttartani. Se tanárnak, se gyereknek..
Mi szinte csak a top iskolákról beszélgetünk, ahol jó diáknak lenni.. de vannak más helyek is sajnos..
Pedig jellemző. Bár akinek jár oda gyereke jobban tudja/látja ezt. Én csak elmondásokból hallottam ezt, hogy bizony jellemző (és éppen matekból is)
Persze ha belegondolunk miből jár a legtöbb gyerek tanárhoz? Matek és esetleg nyelv..Oda főként azért, hogy hamarabb megtanulja magasabb szinten a nyelvet a gyerek..
Magyarból v kemiából azert nincs tömeges magán óra..
Főképp duplan gáz, ha itt különtanár kell, mivel az említett iskolában az "alapítványi támogatás 80 000 Ft/félév."
Sajnos minden jó iskolában van kevésbé jó pedagógus és nem alapvetés, hogy ha panasz van rá (rendszerszinte), akkor lecserélik. Mert nincs nagyon kínálat.
Az meg nonszensz, hogy egy osztály tagjai azért fogadjanak különtanárt - az iskolai bőven 30 feletti óraszámmal -, mert az iskolai nem jó. Nem is mindenki bírja anyagilag. Meg azért tényleg: mikor él a gyerek?
Valahogy az angolt könnyebb pótolni, mert a gyerekek azt nem csak a tanároktól tanulták. De mondjuk a matek esetében még jobban számít, hogy valaki 4-5 gyenge matekórát próbál pótolni magántanárral vagy 4-5 jó matekórát egészít ki 2-3 magánórával. Más tantárgyat is hozhattam volna példának, de a matek nagyon látványos és sokak továbbtanulását jelentősen befolyásolja (nem csak a felvételiig).
A magánsuliknál az igazgató ajtaja mindig nyitva áll, mindenki személyesen ismeri a dirit és ez visszafelé is igaz. Persze, ez bizonyos méretű intézmények fölött azért árnyalódik, több szintes lesz a szervezet, nem mindenért az igazgatóhoz szaladgálnak (a diri már nem feltétlenül ismer mindenkit, de azért az ajtajuk általában nyitva áll a szülők előtt).
Ez igy van.. A gyerek akkor is tanul angolt ha a tanar alig tart órát.. Akkor megoldja máshogy a család. Mert a gyerek tudni akar, a család érdeke is ez, max mérgelődik, hogy lehetne ez máshogyan is..
Gyengébb gyerekanyagnál ha rossz a tanár egyszerűen elsikkad az egész, senki sem motivált, se gyerek, se család, se tanár:( Ez nagyon rossz..
Sőt pl a Xantusról hallom, ha bármi nem olyan jó a szülők egyből az igazgatóhoz indulnak.. Tehát ott egy gyengébb tanár nem sokáig marad titokban..Ezt már többször hallottam a Xantusról:) Ilyenkor az osztály nagy része külön tanárt is fogad..
A városnak nagyon rossz, a családoknak is.. Annak a giminek viszont jó, hiszen a legjobbak mennek hozzajuk! Ha lesz új gimi akkor is a Radnóti lesz a legnépszerűbb, kivéve, ha a többi nagyon népszerű szakokat indít majd…(pl hatosztályos matek tagozat)..
Ráadásul Dunakesziről ingázni néha idegbaj, olyan nagy dugók lehetnek…
A giminek van lehetősége, a gyereknek nincs, főleg azoknak, akik nem elég jók a ebbe a gimiben, nekik mindenképpen ingázniuk kell. Ez nem annyira jó a gyerekek szempontjából.
Mindig vannak nagyon jó tanulók - akár 90 pont fölött író kitűnők is -, akik maradnak itt helyben, mert úgy ítélik meg, hogy a fővárosi sulik nem adnak többet vagy nem annyival, amiért számukra megérné a napi ingázás.
Egyébként ide egy nem csak a városból járnak, egy 70 ezres kistérség sulija.
Nem lenne az olyan nagy baj, ha megépülne a másik két középiskolai is. Legalább több gyereknek nem kellene ingáznia, hacsak nem top 10-es gimibe akarnak járni.
" Ha lenne 2-3 masik gimi jobban szétszóródnának a legjobb diákok…Ami nem is lenne jó"
Hasonló paraméterekkel rendelkező városban élőként ezzel nem értek egyet. Nincs az rendben hogy egy ~40000 lakosú településen csak egy gimnázium van. Ez azt jelenti hogy évente kb. 90 gyerek tud a lakóhelyén érettségizni, felsőoktatási intézménybe felvételizni. A többieknek ingázniuk kell ha ilyesmit terveznek. Ez azért elég kevés, nem?
Éppen ma jelent meg egy cikk a suli egyik matektanárával, amiben a matematika oktatásról, tehetséggondozásról, online oktatásra átállásról stb. van szó. Annak ellenére, hogy az idén érettségizők az utóbbi másfél éven rendhagyó módon online készültek, nagyon szép eredmények születtek matekból. " A matematika középszintű érettségi dolgozatok átlaga 86,5%. Emelt szinten 26 tanuló érettségizett matematikából, dolgozataiknak átlaga 84,5 %. "
Engem meglepett, hogy ilyen sok gyerek vállalta az emelt szintű matematika érettségit. Ráadásul kifejezetten jó eredményt értek el. Ez is erősíti azt, hogy a helyi sulinak nem a közelség a legfőbb erénye :)
Mondjuk ezt látva elég érdekes, hogy az egyik ismerősöm szerint ez egy "humánban erős suli". Ha igaza lenne, az se baj, ilyen matek eredmények mellett... :)
Az eredeti felállás a 8 osztályos, plusz 2 nyekes. Ehhez képest már talán a harmadik éve egy osztálynyival több gyereket vettek fel. Nem a suli terve, mert a suli oldalán most is az eredeti szöveg van, hogy 2 db osztályt hirdet meg nyolcadikos jelentkezők részére (aztán felvettek 90+ gyereket).
A legnagyobb gáz az, hogy azok a gyerekek, akik nem gimnáziumban szeretnék folytatni a tanulmányaikat (vagy ebbe a gimibe nem férnek be), azoknak nem kínál a város semmilyen alternatívát. Egyszerűen ez az egy középiskola van a városban, se szakgimi, se szakképző. Elvileg már jóváhagyták két másik középiskola építését, de évek óta halogatódik a projekt és ennek a járvány se tett jót.
De gondolom a sulinak is kell a fejkvóta miatt a gyerek..És el volt ez döntve biztosan
Így is gáz, h egy ekkora városnak 3 osztálynyi gyerekre van lehetősége összesen. Biztos mindig mehet a 3 osztály. Mind 5 éves?
Bocsi, félreérthetően írtam. 2 osztály volt meghirdetve, ahová a tanulók egy része angol nyekre, a többiek német nyekre jelentkezhettek.
Aztán felvettek 62 gyereket angolra, 30-at németre. Ez inkább két angolos és egy németes osztálynak tűnik. Ahová a 74-75 pont alattiak angolra csak azért kerülhettek be, mert nem egy osztálynyit vettek fel belőlük. A kérdés, hogy mennyi hely lesz jövőre a suliban, meg tudják-e oldani valahogy, hogy ismét felvegyenek hatvanvalahány gyereket angolra a németesek mellé.
Olyan szomorú, hogy az SNI és a BTM sokszor több hátránnyal, mint előnnyel jár a gyereknek. Ha TÉNYLEG megkapja mindazt a fejlesztést ingyen, amire szüksége van, akkor előny, még ha ez mondjuk korlátozza is az iskolaválasztásban.
De ha csak arra "jó", hogy a suliban plusz 1-2 főnek számítson, de célzott fejlesztés, személyre szabott módszerek és számonkérés helyett max. "könnyített osztályzást" kap (=kevesebb pontért járó ötös és társai), nettó hátrány, sajnos. És ha még emiatt előítéletesek is vele, pláne.
Ráadásul ez érzékeny adat, mégis beleírják olyan dokumentumokba, ahonnan kikerülhet, olyan tudomására juthat, akinek semmi köze hozzá.
Anyuka pedig azt mondta, hogy eredetileg is 2 osztály volt hirdetve..
A Könyves elismertebb suli talán, mint a Babits, de egymás nagy konkurenciái.
A Könyves ugye általános, a Babitsban vannak tagozatok.
Szia!
Igen, nálunk a suli mindig is tudott róla, mondjuk értelmezni nem tudták a diganózist, én vittem folyamatosan mindenféle anyagokat az ofőnek, hogy jobban megértse a gyereket, mert mi 4-5 évig azt hallgattuk, hogy ennek a gyereknek biztosan nem az a baja, hanem valami más pl. autista. Még az utazó gyógypedagus is ezt mondta. Én is majdnem elhittem. Pedig nem.
Ne keseredj el, mert az a legrosszabb, szerintem felvételi előtt ne kérd az SNI-t, mert azzal igencsak nagyon nehéz befogadó sulit találni (kivéve, ha tényleg annyira komplex problémái vannak, ami miatt átlagos iskola óriási nehézséget jelentene). Még a felvételi után is kérheted majd, ha indokoltnak érzed, de akkor is nagyon fontos, hogy olyan suliba vegyék fel, ahol benne van az alapítóban az SNI (vagy a BTM), ha ez nincsen benne és ilyen kódot kap, akkor sajnos kitehetik. (Például a Xantus teljesen elzárkózik még a BTM-esektől is, ugyanakkor hallottam onnan is sztorikat, hogy a nagyon nehéz helyzetben lévő gyerek apukája bement személyesen és ismertette a helyzetüket, amire felvették és tök emberségesek voltak - nekem ezek nem szoktak működni). Alapvetően az SNI-t a tartósan fennáló jellegű diganózisok mellé szokták megadni, a BTM-et pedig az olyanokra, amelyek átmeneti jellegűek, javulnak.
Amúgy elvileg ha SNI-s egy gyerek, akkor az iskolája köteles lenne ezt bejegyezni a Krétában is és nekünk be is jegyezték, amikor SNI-s volt, mindkét sulijában, sőt a bizonytíványában is - csak hátránya származott belőle a gyereknek. Mert ahogy bárki meglátja, hogy mondjuk hármas magatartás és SNI-s, közlik, hogy köszönik nem kérik a gyermeket. Nyilván elképzelnek egy osztályt terrorizáló, deviáns, ráadásul fiúgyereket, aki nehezen kezelhető és tök problémás. Ebből a kalitkából jelent jó kitörési pontot, ha csak BTM-es és persze, ha nem hármas a magatartása :-), emellett valamiből kiemelkedő, ha másból esetleg kevésbé jó. Mi erre építettük a stratégiánkat, de az elmúlt pár év alatt én megtanultam mindent is elengedni és ha problémás lesz neki ez a gimi, akkor keresni fogunk majd egy másféle iskolát. Szerintem most boldog és kiegyensúlyozott a gyerekem, és kevesebbet szorong, mint 4-6 éve. Nagyon sajnálom, hogy azt, ott, akkor olyan sokáig hagytam.
Az a helyzet, hogy azzal az eredménnyel (75 pont alatt) csak a második csapatba lehet bekerülni. Az meg mindig lutri, hogy elindítják-e a második osztályt, mert igazából mindig egyet terveztek és csak nyomásnak engedve írták ezt mindig felül. Ha októberben is egy osztályt hirdetnek meg, akkor az a biztos - persze közben változtathatnak, de azzal kell tervezni, ami biztos.
A Babitsnál a Könyves előrébb van a listánkon, többek között a csillagda és a suli elhelyezkedése miatt.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?