Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Lecsekkoltam, igen lecsökkentették.
Az államilag támogatott képzések feltétele, hogy a hallgatónak az oklevélszerzés után annyi évet Magyarországon kell dolgoznia, ahány évig tartott a képzése.
Várjatok, amit a 91188-ban átküldtél mintát, abban az van, hogy
"a Hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy (2b pont) az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa ösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje KÉTSZERESÉNEK megfelelő időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt létesít" (vagy persze vállalkozási tevékenység, stb.)
akkor ez azóta csak az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével MEGEGYEZŐ időtartamra változott?
"A passzív félév azt jelenti, hogy az adott félévben nincs hallgatói jogviszonyotok az egyetemmel, tehát nem kell órákra járnotok, sem vizsgákat tennetek. Önköltséges hallgatóként a tandíjfizetés alól is mentesültök ebben az időszakban. Mindez viszont azt is jelenti, hogy sem ösztöndíjat, sem diákhitelt nem igényelhettek, sőt érvényes diákigazolványotok sem lesz." Most hirtelen ez csak egy Eduline oldalról masoltam.
Nem kell parázni emiatt szerencsére, hisz nem vett a gyerek igenybe semmit az egyetem tudasforrásából, így ellenszolgáltatás sem jár érte.
Én biztos paráznék, hogy kifizettetik az 1 milát, ez esetben... :(((
Amúgy úgy szoktak gondolkodni, hogy a kinti fizetésekből ezeket simán ki lehet pengetni, de valójában fogalmam sincs. Orvosin pl ha félévente másfél M-val számolnak (nem tudom, mennyivel valójában), az azért már nagyon sok, bárhogy is.
Vagy a Corvinusra. Ha gazdasagi vonalon érintett. (Cserébe ott meg nem lehet passzívval kezdeni)
Jó móka kiismerni az egyetemi felvetelit is, memcsak a gimis kemeny dió.
Nem, a passzívalókat mindez nem érinti, D. mindössze csak felhasznalt 2 félévet a 12-ből, és ezzel együtt gyakorlatilag kiiratkozott.
Ha 1M-t buknánk az "akcióval" akkor bele se vágtunk volna.
Itt elolvasható szakonkét jó pár évre visszamenően az ELTE-n figyelembe vett szemeszterenkénti önköltség/költségtérítés
Egyszerre mindenhol. A Corvinus 2019/20-ban azzal turnézott, hogy ne féljünk az alapítványi egyetemtől jó az, ott nincs röghöz kötés.
Hogy az azóta átalakultakon mi a helyzet, azt olyan tudná megmondani aki gyereke ilyenen tanul.
"A jelenlegi szabályok szerint minden magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles:
az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (oklevélszerzési kötelezettség), ÉS
az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani (20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség)."
Az nem kérdés, hogy a kémia-matek meg fizika meg biosz az gyakori páros :) Engem az viszont meglepett, hogy az ének-matek is mennyire az.
A félállást azt nem szokták szeretni a közszférában, számomra érthetetlen okból.
"a jövőben az első évtől kezdve minden tanévben kint lesznek kötelezően különféle típusú és profilú iskolákban a hallgatók."
A hallgató vidzont a röghöz kötés mellett vállalja a kirendelést is?! Pótlandó a végzett szaktanárt?
Még vonzóbbá vált a pálya ettől... Ja, nem.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?