Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Hát én arra fel sem szállnék. 😀
Ha az Örs felől (ami elég tré) megy 3-as villamossal úgy talán jobb, bár azon is vannak fura figurák.
Fazekas környéke.
Maga a tér rendezett.
Ha a a metró felől jössz (Corvin vagy Rákóczi tér), világosban én nem érzem gáznak az odavezető 5-8 perces gyalogutat. Márpedig az iskolai idő 10. végéig világosban kezdődik és ér véget jellemzően, és akkor is csapatostul érkeznek és főleg távoznak a tanulók. A 9-es busz, a 82-es troli szinte a suli mellett tesz le/vesz föl - OK, ott vegyes az utazóközönség.
Enyéim a metró+séta verziót szokták választani.
Ja igen, a Szerb is ilyen gimi. Lányom hatodik után nyolcadikban is beírta, de nem vették volna fel.Tudom, oda is járnak agglomerációból meg szomszéd kerületekből.
Jól emlékszem, nálatok is idén lesz újra felvételi "mizéria"?
Az oktatási hivatal honlapján vajon mikor teszik ki a 100%-os feldolgozottságú adatokat az idei felvételire vonatkozóan?
Vagy már ott van valahol, csak az én figyelmemet kerülte el?
Mi erre sajnos sok példát láttunk az általánosunkban: sokan már óvodában jártak az iskola felkészítőjére ( akkor még nem a suli tartotta, de azóta felfedezték a benne rejlő lehetőségeket... ), bekerültek a felvételin, aztán az osztály kb. harmada nemigen tudott lépést tartani az évek során, még úgy sem, hogy kb. 20% idő előtt feladta...
Kb. az osztály 1/3-a volt, aki tényleg bírta a tempót, és húzta fel az osztályátlagot...
"Gondolom kevesbé központi helyen levő gimiknél többen jönnek a közelben levő általanosból."
Szerb Antal tipikusan ilyen a XVI. kerületben. A kerületi és környékbeli általános iskolások 6osztályos vágyálmainak netovábbja:-) de tényleg. Sokan még nem akarják, hogy hetedikben a belvárosba járjon a gyerek, ez biztonságos, szép, kertvárosi környezet, közel van, jó iskola, így aztán hagyományosan jó kis gyerekanyag megy oda, és már meg is van a színvonal. Idén is mentek oda ismerős gyerekek, el se mentek szóbelire belvárosi sulikba, pedig behívták volna őket, de nem, csak a Szerb Antal és kész.
Az az igazság, hogy a László ha em is top gimi, de slágergimi lett. Én nagyon-nagyon sokaktól hallottam, hoy álomsuli, főleg ha járt ott nyílt napon, mert a légkör, mert a hangulat, mert a diákélet.... és azért nem mellesleg jól felkészít a tivábtanulásra is.
Én sem modhatok róla semmi rosszat, pedig a család második nemzedéke koptatja a padjait.
"Gondolom kevesbé központi helyen levő gimiknél többen jönnek a közelben levő általanosból."
Erre én is kíváncsi lennék. Nekem csak egy gimivel (László) van tapasztalatom lányom miatt, ami ugye nem is topgimi. Náluk az osztályban lányomék négyen mentek a szomszéd kerület egyik általános iskolájából a Lászlóba. Még két osztálytárs van akik előtte is évfolyamtársak voltak, a többi 31 gyerek más-más suliból jött. Én úgy sejtem, hogy az évfolyamon ami náluk is 180 fő körül van, hasonló arányok lehetnek, mint az E5-ben. Gondolom a Lászlónál ez azért van, mert sokaknak még agglomerációból is az a "legjobb választás", ha nem topgimibe mennek, de nem is akarnak nagyon gyengébe.
Ja, értem. Igen, nem rossz a környék, de azért ha ezen múlna, a Móricz vagy az Arany elitebb sulik lennének a Majornál, és valamiért mégsem azok.
Lehet, pont azért, mert azok már túlságosan is kiesnek, az agglomerációból a János kórház még remekül elérhető, de a Móriczhoz már fel kéne mászni (busszal is akár) a hegyre.
Az tény, hogy a járműveken más a közönség, de aki egynél több járművet használ, azon ez nem segít.Az ottani buszokon kezdi az utazást, a suli kapuján belül meg már nem hiszem, hogy óriási lenne a kulturális különbség az egyes kerületek között.
Nemcsak erre gondoltam. A Fazekasnál a környékét szokták kifogásolni pedig az a Jedlikhez képest elegáns. A közbiztonság... hát nem is tudom pontosan milyen mert igyekszem ritkán előfordulni azokon a buszokon amik arrafelé járnak. Persze egy szociológusnak főnyeremény és néha nekem is érdekes hiszen így megismerhetem más családok értékrendjét, (hangerejét), berendezkedését, zenei ízlését meg hogy ki hány évet kapott hány évre felfüggesztve ésaizé csakmegcsaata... feneabelit... nade agyonüti ha addig él is, sztigazalesz csajje...
De ha nem muszáj akkor inkább kihagyom, pedig nem unalmas. Ehhez képest a Városmajori egészen más világ. Persze az sincs kizárva hogy Csepelen csak én botlok bele folyton a zajos emberekbe.
Igaziból a Városmajori sincs elég jó helyen közlekedésileg ahhoz, hogy igazán top-top lehessen, ebben az Istvánhoz hasonlít elhelyezkedésben, mert még nem vészes, de azért már csak kevesen utazzák át érte a várost, ha amúgy nem arrafelé laknak. A belvárosi sulik előnye ebből a szempontból behozhatatlan. Fazekas a kivétel, mert kicsit nehezebben elérhető, de akinek az a célja, az gond nélkül utazik érte.
Viszont a Jedlik, Könyves, Árpád kategóriájú iskolák meg hiába nagyon jók, tényleg annyira kiesnek már azoknak, akik nem kerületiek vagy szomszédosak, hogy nem számolnak velük.
Áldásból aki nem megy el hatosztályosba (Fazék Api stb), azok közül a legjobbak választása a Major, utána jön a Móricz. Ez ténykérdés. De mondom, nem villantottak akkorát nálunk az áldásosok, mint amilyen a hírük. Mondjuk a legjobbak onnan a matekos osztályból a Fazék specmatra szoktak elmenni. Azért ismerünk sokakat, mert ezek régi ovistársak stb stb.
De a Majorba a zöm az agglomerációból jár, Nagykovácsitól Zsámbékig bezárólag, meg még Pomáz irányából is. Kevesen vannak a kimondottan környékbeliek igazság szt.
Az E5 két legutóbbi (online) ballagasa során (legyen már vége ennek a jarványnak és az online sulinak!!) elhangzott, hogy a '20 és '21-ben végzők (hatosok, ötösök, négyesek) mindkét évben 40 különböző általanosból jöttek.
180-190 gyerek esetén ez sok vagy kevés? Az átlag 4.6 körül van.
Gondolom kevesbé központi helyen levő gimiknél többen jönnek a közelben levő általanosból. Esetenkent ez előnyt is jelent.
Az Áldas és a Major nincsenek is távol egymástól.
Városmajoriról írták fentebb, hogy ott sem tudják, viszont azt sztem némileg figyelembe veszik, hogy ki honnan jön, Áldás utca pl előny. De hozzáteszem, gyerekem osztályába két áldásos járt és egyikük sem volt a legjobbak között, sőt az első két harmadban sem. Ellenben nagyon szuper okos oszt társ jött Waldorfból és Gyerekek hozából, és saját gyerekem se volt hülye, aki meg Montessoriból.
Lányoméknál a többség utóbbiból való, jellemzően senkit sem turbóztak kicsit sem, és azóta sem halnak bele a tanulásba, Ennek ellenére a suli továbbtanulási mutatói nem rosszak.
Technikailag mundenhol tudhatják a szóbelin az írasbeli+hozott pontokat, hiszen a felveteliztető iskolák rendelkeznek ezekkel az adatokkal.
MI viszont (sajnos vagy sem) nem tudhatjuk, melyik iskola melyik bizottsága miként él ezzel a tudással, ha egyáltalan él.
Azok a gimik, akik nem hívnak be mindenkit szóbelizni, csak azokat, akiknek matematikai esélyük van bejutni, már a szóbeli előtt is figyelembe vették a korábbi teljesítményt. Ezen helyeknél kevésbé érzem valószínűnek a szinte-tökéletest-irt/éppcsak elegendő-a-pontja-a-behívashoz hatását a szóbeli pontozásra.
"Természetesen nem azt mondom, hogy mindig mindenhol megnézik, de ahol a legjobbakat válogatják szerintem igen"
E5-be elég jókat vesznek fel, lányom ott segédkezett szóbelin, nyolcadikosoknál. Az írott pontokat természetesen megnézik. A szóbeli előtt. Akit behívnak az mind nagyon jó, annyira hogy közülük bárki felvehető. A szóbelin nem foglalkoznak az írásbeli pontokkal, az számít amit ott mutat. Meg hogy mennyire szimpatikus nekik. Az hogy ki járt oda előkészítőre, ki írta ott a dolgozatot az akkor már mellékes.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?