Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nálunk a közbiztonság is szempont volt a suliválasztáskor. Mondtam a lányoknak, hogy nem szeretném, ha az 1-essel vagy a 4-6-ossal kellene menniük nap mint nap. Így nekünk Békásmegyerről ideális választás volt a Kőrösi (4 HÉV megálló) és a Hunfalvy (a HÉV másik végállomása).
Persze néha itt is van 1-2 érdekes arc, de azért ezen a vonalon még nem olyan vészes a helyzet.
A felvételi előkészítőkkel kapcsolatban szerintem az a legfontosabb, hogy kis létszámú legyen a csoport, és a gyerekek nagyjából egy szinten legyenek. A görög matematikus nevét viselő előkészítőre járt a nagyobbik lányom még negyedikes korában (jó pár évvel ezelőtt). Voltak vagy 30-an egy csoportban, és semmiféle szintfelmérés nem volt előtte. Egyébként simán megtehették volna, hogy csinálnak szintfelmérőt, és az eredményeknek megfelelően alakítják ki a csoportokat, mert több csoport is indult. Biztos vagyok benne, hogy sokkal hatékonyabb lett volna úgy a felkészítés. Náluk pl. annyi volt, hogy kaptak egy matek és egy magyar feladatsort, azt oldották meg 2-szer 45 percben, aztán 1-szer 45 percben kijavították. De igazából semmi konkrét felkészítés nem volt. De hogy is lehetne 30 különböző alappal rendelkező, különböző tudásszintű és motivációjú gyereket egyszerre felkészíteni?
Kb. annyi haszna volt, hogy ezalatt az idő alatt gyakorolt a gyerek, aztán látta, hogy jó-e a megoldása vagy sem. Hát, ezt igazából otthon ingyen is meg lehet csinálni.
Szóval a kis létszámú nívócsoportos felkészítésben hiszek, illetve az egyéni felkészítésben. Minden gyereknek más megy nehezen, mással van problémája, mások a hiányosságai, egy nagy létszámú csoportban ezeket a lyukakat nem lehet egy 3 hónapos felvételi előkészítőn betömködni.
Nyolcadikban mindkét lányom abba a suliba járt előkészítőre, ahol az írásbelit írták, azért, hogy megismerjék a sulit egy kicsit, és nem "idegenben" kelljen megírniuk. A nagyobbiknál ezt így OK is volt, mert akkor még nem volt covid, a kicsi viszont most felvételizett, így ő csak online tudott részt venni ezen az előkészítőn.
A nagynál nem volt szükség célzott felkészítésre, mert megvolt a belső motivációja, és itthon is oldott még meg feladatsorokat, amiket kijavítottam, és láttam, hogy megy neki.
A kicsinél viszont szükség volt célzott felkészítésre, mert neki más a motivációs szintje. Mivel láttam, hogy neki vannak tudásbeli hiányosságai, ezért nála mindenképp egyéni felkészítést szerettem volna. Mivel tanárhoz nem volt hajlandó menni, így maradt anya, és nagyon szép eredményt értünk el együtt:-)
Tegnap olvastam a budapestkornyeke.hu-n, hogy
"lakossági panaszokra reagálva Budapest rendőrfőkapitánya elrendelte, hogy a rendőrök éjjel-nappal megemelt létszámban járőrözzenek az Örs vezér terén. A járőrök folyamatosan ügyelnek az emberek biztonságára; a Közrendvédelmi Főosztály, a 10. és 14. Kerületi Rendőrkapitányságok munkatársai mellett a Készenléti Rendőrség egyenruhásai látnak el szolgálatot. A rendőrök azonnal intézkednek, ha jogsértést tapasztalnak, és bárki, bármikor odamehet hozzájuk, hogy segítséget kérjen."
Szerintem tegnap én már ennek a hatását tapasztaltam az Örsön. Örvendetes.
Sziasztok!
Azt hiszem menet közben beíratták a Pitagoraszra, de köszi Levia. Otthon gyakorolnak vele Apa közgazdász, Anya tanító, most szembesültek a szülők hogy "ez nehéz" de küzd a gyerek, sztem meglesz az.
Ők csepeliek (btw én is Csepelen laktam boldogult diákkoromban) és nem utaztatnák túl messze a kisfiút, meg is értem ezt. Vallási sulik nem esnek ki egyáltalán, katolikusok. Nekik a Szent Margit szimpi és a Veres Pálné. A Margitot nem találtam a top 100-ban, de a Teleki sincs ott például meg a Szinyei sem és jó gimik eléggé. Javasoltam még a Patronát és a Piaristát is fogom. Valamint a Fazekast és a Szent Istvánt, mert jó matekból és mind2 suli csak 2 jármű. Bár a Fazekastól nagyon nagyon tart, mert az "toptop" és mi lesz. A kisfiú visszahúzódó, csendesebb, megmondom őszintén E5-be én sem küldeném. De a matektagozatokon úgy gondolom talán hasonló szellemiségű csendesebb gyerekek vannak, tehát matektagozaton a "toptop"tól sem félnék beírni. De amúgy szerintem érdemes beírni sok gimit, ahova csak eljut szóbelire elmenni és ha nem úgy alakul a dolog, a sorrendet átírni. A papír elbírja... Ti mit mondtok?
A face csoportban dicsérik a Zeki féle előkészítőt, azt is megnéztétek?
Nekem nincs már áltsulisom és nem is jártak magyarból és matekból előkészítőre de biztosan szempont lenne ha most indulnánk neki hogy online (is) folytatható legyen a felkészülés. Nem tudjuk lesz-e folytatása a járványnak.
hát, ez elég gáz és átérzem...
a fiam 19-ben, még covid előtt felvételizett, de a kémia-biosz tanárnőt elütötte a busz
a bioszra még volt helyettesítő, de kémia tanár az az egy szem volt a suliban...én készítettem fel, gugli és homályos emlékeim alapján
de sikerült! :-)
Bocsánat, kicsit off, de hát vmelyik nap beszéltünk erről. Az inde tovább fogalkozik az áldatlan állapotokkal és most jöttek olyan levelek, amik megerősíti, amit írtunk, sajnos egész Bpen hasonló a helyzet, mint az Örsön. És akkor csodálkoznak, hogy sokan autóznak. :-(
Attól is függ, milyen messze van... A fiam pl. azértjárt a Karinthyba, mert közel vot hozzánk. Ott csak matekra járt, de nemis végig, mert egy volt osztálytársa megfenyegette, hogy meveri, ezért inkább nem járt többet.
De ő készült magától is, jó partner volt a muterrel való tanuláshoz.
A lányomat viszont szerintem jó lenne elvinni tt előkeszítőre a Lászlóba, csak nagy kérdés, mikor lesz, össze tudjuk-r egyeztetni az edzésekkel.
Egyszer csak megkapja. A jegyet meg ráér nyáron is felhasználni.
Hát ez elég gáz. Nem próbált meg csinálni senki semmit még ebben az ügyben?
Azért feszegetem ennyire ezt a témát meg a városbeli utazást, mert nekünk most közeledik az, hogy a gyerek elkezdene (legalább részben) egyedül járni suliba. Ő is szeretne, meg is érett rá, én is engedném, de az Örs, Keleti, lokál őrültünk (aki nem is annyira lokál), háát, vannak még kérdőjelek bennem.
Na jó, de ha az órákat is zavarja? Nem baj, ha egy egész iskolát zavar? Nekem a gyerek ugyan még nem mondta, hogy hallotta volna, de majd rákérdezek.
Nekünk volt egy ovistárunk, akik azért költöztek el, mert a szomszédjukban a mama ugyanígy odaállt a kerítéshez és káromkodva ordibált, de ő tényleg káromkodva. Nem tudtak mit kezdeni vele a saját rokonai sem, beteg, ez van. Ovistársék meg 3 gyerekkel nem tudtak kimenni a saját kertjükbe. Végül eladták a házukat és elköltöztek kicsit messzebbre:-(
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?