Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Kedves Fórumozók! Kislányom iskolaválasztásában is kérhetem a segítségetek?
7. osztályba felvételizett. Sajnos magához képest gyengébb írásbelit írt, várhatóan 75..80 pont lesz. Ennek ellenére a rangsor elején lévő iskolákat megpróbálnánk, ha behívják.
Zseni :), de csak akkor tanul, ha muszáj. Magától kreatívkodik inkább. Szereti a társaságot, könnyen barátkozik. Szabadabb légkör előny, de, ha kell, jól alkalmazkodik a poroszos rendhez is.
Milyen 6 osztályos gimiket ajánlanátok Észak- és Nyugat-Budapesten?
Nagyon köszönöm az ötleteitek és tanácsaitok előre is.
A németes csoportot nagyon nem kedvelte a korábbi ofő (némettanár). Sose értettük, miért az angolos fél volt a liebling.
És igen, attól is talán tartot(tak), hogy kiürül az osztály. A gyerekek mondták, hogy ők akár le is írják, hogy be fognak járni órára, de nem volt meghatás.
Az Átlátszó lehozta az igazgatónő teljes levelét, azon nem nagyon van mit másképp tálalni.
Nagyon sajnálom az iskola többi tanárát, de ez a történet nem róluk szól, még ha ők is nehezebb helyzetbe kerültek emiatt, bármilyen kedvesek, motiváltak, felkészültek, stb. Itt egyetlen tanárról és egyetlen igazgatónőről van szó.
Hogy 1 év elteltével a gyerekeket konkrétan mi motiválta az ominózus fotó kicsikarására, annak ellenére, hogy a tanár már figyelmeztetésben részesítette, s javasolta neki az Etikai Kódex olvasgatását, irreleváns. Ami számít, hogy bármilyen eszközzel is, de meg tudták szerezni. Felnőtt férfi, ráadásul tanár, milyen indíttatástól vezérelve küld péniszfotót bárkinek is 2021-ben, pláne miért egy 14 évesnek hitt lánynak? Hogy a gyerekek szétosztották/szétküldték az iskolában? Ehhez nem is kell 14-16 évesnek lenni, ezt igazából egy enyhén kattant 34 éves dühös ex is megtehette volna, többek közt ezért sem küldünk ilyen fotókat senkinek a világon, s erre neveljük, nevelnénk a gyermekeinket is.
Köszi a tanácsot. Most már eléggé lenyugodott, ő maga mondta, hogy nem érdekli, németből 5-ös, akkor németből fog érettségizni, mindegy, mert nyelv-nyelv, angolul meg úgyis meg fog tanulni. Ezen már kezdünk túl lenni, nem is akartam annyira belemenni, csak a szinyeis sztori margójára írtam, mert látjuk, hogy a diáknak, szülőnek ritkán van igaza.
Lehet, ha nagyon pattogtam volna, vmit elérek, de tapasztalatom szerint ez 50%-ban visszafelé sülhet el (még rosszabb lesz), másrészt nem akartam problémás gyerek problémás anyukája szerepet most felvennni, hátha a felvételizőnek még szüksége lesz jóindulatra a vezetőség részéről...
Jaj de gáz :(
Azt én is tapasztalom, hogy összezárnak sokszor a probléma kezelése helyett, oké szerencsére ennél enyhébb helyzetek, de mégis.
sportorvos: nagyon érdekes, amit írsz. Kisebbik fiam focizik, de negyed olyan komolyan mint nálatok a szinkronúszás... De bizonyos tornákhoz kell a leigazoltság/sportorvosi. Náluk úgy van, hogy egyszer régen be kellett menni a sportkórházba, ott néznek ezt azt, de azóta kijön egy doki, leakaszt pár ezer ft-ot gyerekenként, van egy 10 mp ekg és megkapják a pecsétet...
Én elgondolkoztam, hogy van-e értelme, vagy jobb lenne bemenni a kórházba, de az meg nagyon sok idő :(
Szív uh-n volt nemrég, de teljesen más okból kifolyólag, de az legalább pipa. Mondjuk azóta volt covidos, de kevés tünettel.
Másik: Itt a 20.-ban van egy sportgimi, gondolom nem túl magas pontszámokkal, de nem tudom milyen, csak annyit látok, h menő autókkal hozzák-viszik néha a gyerekeket...
Nem is tudtam, hogy ekkora kavarodás van fiadéknál. Lett új ofő- nincs új ofő meg kémiatanár fronton is. Az meg fiadnak jön nagyon rosszul, hogy miért nem engedték át másik angolcsoportba. Szegénynek nem csodálom, hogy elege van. (Mi akiknek semmi nagyobb problémájuk nincs a gimivel, nem is tudjuk, hogy a Lászlóban is vannak ilyenek. )
Örülök, hogy sikerült elkezdened újratervezni a lányoddal. Biztos idővel ő is bizakodóbb lesz és megjön a lelkesedése.
Én is HO, csak covid miatt.
Ez a László? Vagy máshová jár a fiad? Kezdek megkeveredni. Kell egy kávé.
Most nem volt fogadóóra, de telefonon beszéltem vele. Azt mondta, ő mindent megpróbált, de visszautasították.
Most elég nagy náluk a káosz, a szeretett kémia tanárnőjük elment, mert vonakodott beadatni az oltást, végül ráállt volna, de addigra annyi kiközötís, atrocitás érte a kollégák részről, hogy felmndott. Január óta alig volt kémia órájuk, és sokáig úgy tűnt, a heti 4 kémia órát 3 külön tanár fogja helyettesíteni. Egy szakos osztályban. Végül e héten kiderült, hogy kapnak "rendes" kémia tanárt. Az ofő pénteken volt utoljára, elment szülési szabadságra. Az új ofő a kéma tanárnő lett volna, most nincs új. Volt egy B variáció (egy tornatanárnő), de ő vmiért csak 1 napig volt ofő, azután visszavonták, most nincs ofő. Az ofő helyett magyar tanárt is nagyon neezen találtak, végül kerítettek egy irodalmárt, aki fél állásban fog itt tanítani, de hétfőn mondta nekik, hogy most vmi konferenciára készül, ezért nem lesz deje órákat tartani.
Pff. Most épp egyik fronton sem egyszerá az életünk, a tanárhiányt a saját bőrünkön tapasztaljuk, sajnos.
Exnalunk anno a nemet mk. zart össze, 3 hónapig nem reagáltak a kérésre, hogy mégis miből keszüljenek a nyelvis gyerekek osztályzóvizsgára. Majd a vizsga előtt 2 héttel, amikor már esélytelen lett volna ötös szintre felkészülni, kijött az irodalomjegyzék.
Így senki sem osztályzózott németből közülük 11.-ben és nem volt előrehozott érettségijük sem.
Borian, örülök hogy feljöttél a mélyből! A lányod is fel fog mikorra jönnek a szóbelik. Addigra a covidon is túl lesz és ügyes lesz. Aztán mikor bekerül jó gimikbe, nektek kell majd válogatni.
(Mi is így jártunk.😉)
Hát, nem tudom.
Nálunk a fiam most hasonló, de persze sokkal lightosab szituba került.
Nagyon röviden: az angol tanárával nagyon megromlott a viszonya. Mindig "pikkeltek" egymásra, de elvoltak sokáig, mígnem a fiam az egyik témazáróban észrevette, hogy rosszul adta össze a pontokat és nem 4-es, hanem 5-ös lett neki. Ezzel nem tudott mit kezdeni, de attól kezdve nagyon rászállt, mert "kötekedő" diák, és az ezt követő prezentációnál emiatt ő mínusz 2 jegyről indlhatott. Belekötött a kiejtésébe, négyes, és így kettest adott, ráadásul neki 200%-osnak írta be, pedig az osztálytársaknak ez 100%-os jegy volt. A fiam átkérte magát másik csoportba. Először úgy tűnt átengedk, azután megtiltották. Az ofő, az ofő helyettes, a biosz tanára négyszemközt azt mondta neki, nyugodjon meg, ismerik a tanárurat, nem ez az első eset, próbálnak segíeteni. De az angol munkaközösség összezárt és nem tudtunk semmit intézni. Azóta a tanárúr ignorálja nem szól hozzá órán, mindenki megítélheti, ez mennyire konstruktív nyelvoktatásnál.
Tanárhiány van. Ha van angol tanár, akkor örülünk, olyan, amilyen, de van.
A lányom azt momdta a szinyeis sztoriról, hogy reméli, többen visszalépnek emiatt, így több esélye lesz. Gyorsan forog az esze, ha épp nem felvételit ír.
Bocsánat, tegnap-tegnapelőtt sok melóm volt, ezért olvastam a válaszaitkat, de nem tudtam már mindenre reagálni.
Sportorvos: az egyesület vezetője mondta, hogy végig kell csinálni a sportkórházi cécőt, azt tacaly egy csapattárs átélte, 6 hónapig tartott. Ráadásul semmit nem kezdett intézni, ezért én próbáltam időpontot foglalni, 3 hónapra előre lehet, de ott minden időpont már betelt. :-( Azután utánanéztem és kiderült, hogy enyhítettek rajta, és a saját sportorvos is pecsételhet, illetve ilyen esetben elfogadható a magánorvosi vizsgálat ereménye is. Elvittem kardiológushoz a magunk megnyugtatása érdekében is, nagyon alaposan megvizsgálták (EKG, szív UH), mindent rendben találtak, jövő héten vesznek vért, megnézik a troponin szintet, szóval minden adatnk meglesz, csak sportorvosunk sincs. :-( De majd próbálkozom.
Igen, első reakcióm a pánik volt, ezért hajtottam fel a nővérképzőt, de azóta találtam egy sportgimnáziumot, Budán, a világ végén (tőlünk nézve :-) ), de viszonylag baráti pontokkal be lehet kerülni és van angol nyek is, támogatóak az egyéni tanrendet illetőenés a face-en több odajáró kamasz szülője jónak írta le. Valószínűleg az lesz a mentőnk.
Most próbálok konstruktívan hozzáállni, kigyűjtöttem, hol mikor várható szóbeli, miből és elkzdjük idolgozni hozzá a vázlatokat. Én most már átmentem tevékenybe, a lányom viszont még mindig letargikus, fásult és fáradt, lehet, hogy a covid hatása, a kollégám, aki átesett azt mesélte, ő mg hetekig fárast volt és tompa. Hát, ez a mi formánk, de azért próbálkozunk.
Ja, írtátok, hogy az orvosi és sport merész elképzelés. Tudom, persze, de hát ő 13 éves, nagyon sok minden változhat még, egyelőre ezt szerené, és ha ilyen irányba indul még átnyergelhet másfelé, fordítva az új NAT miatt nehezebb, ezért próbálkozunk még más tt-s gimiknél, de mint látjátok, már másfelé is nézelődünk. Nem tudom, mit hoz a jövő, de Maon a szinkronúszók lelkesedése max 18-20 éves korukig tart ki (pedig az orosz olimpiai bajnok 32 évesen nyert Tokióban), mert addigra belátják, hogy a magyar szinkronúszás nem vezet sehová. Meglátjuk...
Az ilyen ügyeket nehéz korrektül megítélni. Nem olyan régen egy E5-ös tanárt is kikezdtek, alaptalanul. Arról voltak konkrét információim, érintett
gyerektől.
Itt most nincs. Cikk alapján a tanár vétett. Fütyifotó gyereknek, ez ultragáz. Nekem az nem világos hogy az ilyen ügyek annyival véget érnek hogy elmegy a tanár, iskolát vált a diák? Nyilván hibáztak mind valamekkorát. De a büntetés mértéke vajon megfelel a
Én mint Szinyeis anyuka NEM vagyok érintett ! Semmit nem vettek észre a gyerekeink,csak annyit mondtak elment a tanár és természetesen az igazgatónő levelet írt a szülőknek.Mi teljes mértékben megvagyunk elégedve az iskolával,tanárokkal nagyon segítőkészek.Na de most tegnap egy szmk-s anyuka levelet írt mint érintett szülő,megerősítette felénk, hogy az Igazgató Asszony által leírt információk a valóságnak megfelelnek.
Addig amíg nem tudjuk mi is történt(és mint tudjuk a sajtó mindent másképp tálal)) pontosan ne ítélekezzünk,hogy ezért könnyebb dönteni és le lehet húzni a listáról egy iskolát! Lehet megkövezni engem de ez a véleményem !
Beleolvastam.
Hát igen, akihez ez eljut ÉS nem az igazgatónő érveivel azonosul, az kétszer is meggondolja, beírja-e a Szinyeit.
Kíváncsi leszek, az utolsó felvett rangsorszámában visszatükröződik-e majd ez az eset. Hiszen arra is utalgatnak a kommentek közt, hogy pont a felvételi időszakban "dobták be a köztudatba" a témát. (Valóban nem kizárt, hogy valaki a nyilvánossághoz fordul ily módon, mert úgy érzi, az iskolában nem tudja megvédeni magát kellő módon. Anno a mi áltsulink átépítési hibából adódó hatalmas beázását is akkor kezdték hirtelen valóban szakszerűen rendbehozni, a tönkrement bútorokat stb. lecserélni, mikor egy országos portálon megjelent róla egy cikk...)
Sajnálom... de talán ezt a pontot megadják, ha már ennyi adatot találtunk hozzá :)
A matek milyen lett?
Nem kötözködni akarok tényleg, csak ha a kulcsban az van, hogy egynyelvű szótár vagy kézikönyv kell, akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan, melyik szóval lehet rá hivatkozni a reklamálásnál. Azt én is tudom, hogy ez ebben a kategóriában az alapmű, legyen kézikönyv. :) Sztem is lehet ezekre hivatkozni, a másikra is, ami az arcanumon van, mert lektoráltak.
Még ez is jó:
a Régi magyar szólások és közmondások.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?