Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ezen a linken tavalyi adatokat lehet megnézni.
Ott vannak a hozott pontok, majd az írásbelin elért eredmények is. Ez sem azt igazolja, hogy egy jó tanuló gyermek jó felvételit kell, hogy írjon!
Egyet értek azzal, hogy nem mindegy milyen általános iskolából megy a gyerek tovább. Hisz órási különbségek van iskola és iskola között. Egy erős suliban a hármas egy gyenge suliban lehet ötös.
Az az igazság hogy tanítónak tanárnak születni kell(ene)!
Mire számíthatunk persze tisztelet a kivételeknek, ha a tanító képzőbe a legalacsonyabb a ponthatár. Akik máshova nem kellenek azok alapozzák meg a jövő generációit.............
Szerintem meg egyáltalán nem mindegy milyen iskolából jön a gyerek. Az a település, ahol én élek rendelkezik általános iskolával, de meg kell nézni az összesített adatokat ( a 8.-os gyerekekből - 91fő- csak 8 -at vettek fel gimnáziumba,59-en pedig szakmunkásképzőbe jelentkeztek múlt évben,minősíthetetlen eredményeket érnek el az országos kompetenciaméréseken évről -évre.
A számok és grafikonok magukért beszélnek. Sok iskola a honlapon is feltünteti a kompetencia mérések eredményeit, és azt is hova- hány gyereket vettek fel tőlük. Azt gondolom ez minősíti az iskolát.
Ha hiányzik az alap, nincs mire építeni!!!
Komolyan mondom nem értelek titeket szülőket!
Első és legfontosabb! Ha a gyerek becsületesen készült (ez nem azt jelenti, hogy ült és nézett ki a fejéből a délutáni szülők által befizetett felvételi előkészítőkön!, hanem otthon a netről letölthető rengeteg eddigi matek és magyar felvételit átnézte, megoldotta!!!) és Ti segítettetek neki, ha elakadt akkor teljesen mindegy mennyit írt a gyerek, akkor, abban a pillanatban annyira volt képes. Lehetett vizsgadrukk, egy rossz passz... mindegy akkor is megérdemli a dícséretet, hiszen küzdött érte. Más gyerek is ugyanezt a feladat-sort írta, tehát más is ronthatott!
Az, hogy valaki a kitűnő tanuló gyerekétől maximális pontszámot várt és most döbbenten a sulit hibáztatja nem vall túl okos gondolkodásra.
Én azt vallom mindegy a gyerek milyen suliból jön, mindegy milyenbe megy... Ha akar akkor tud tanulni!
Nyilván ha elkezdik és szeretik, akkor nem vándorolnak mrá sulin belül, de Rákócziban nekem eleve mondta ighelyettes, hogyha elkezdi a reált, ami 6 osztályos matek-fizika, és utána mégis biológia tagozat érdekelné (mert eddig a reálos mat-fiz illetve biologia kémia elágazás volt 8-ban, addig vegyes, msot meg sima matek-fizika lett, enyémet meg természetismeret is uyganugy érdekli), akkor átjelentkezhet (persze ugyanugy felvételizni kell). Azért ha belegondoltok, ez a sulinak alapból nem jó, mert az uj helyre mást is felvehet, a régi osztályába meg nem kerül be helyette más 9-ben, szóval elveszit egy gyereket... Mégis mondta magától, hogy lehetséges.
Egyébként nekünk is nehéz a választás, mert ki tudja 2 év mulva mi érdekli még jobban, például ő is kis művészlélek a reál mellett, jár képzőművész műhelybe (mondjuk műszaki pálya belüvésével nagyot nem tévedhetünk, oda kell rajz is), meg sportol is , versenyzik, de közben egy reálfejű, matekos, meg természetismeret, földrajz minden reál tárgy érdekli... Ilyen szempontból legjobb lenne sima 6 osztályos, de akkor meg tagozatosodni majd nem tud már, csak 11-12-ben érettségire készüléskor...
Kedves Orchidea1971!
Sajnos mi a magyar tanárnővel állunk így, mint ti a matekkal. Ő összesen egy feladatlapot íratott meg a gyerekekkel a felvételi előtti pénteken :-(.
Ennyi volt a felvételire való felkészítés...
Sajnos nekem csak nem rég tűnt fel, hogy a lányomnak igen komoly hiányosságai vannak magyarból, és ez most megbosszúlta magát. Nagyon szomorú vagyok, mert ő is nagyon komolyan készült a felvéteire, és nagyon nagy csalódás neki ez a 67 pont.
Sziasztok!
Én eddig csak figyeltem a kommenteket, és örülök, hogy rátok találtam. Nekem is csalódás lett ez a felvételi. A lányom szintén kitűnő tanuló volt végig (hatodikban osztály első, egy elég erős suliban)Most a matekot megírta 35 pontra, de a magyart nagyon elszúrta 32 pont lett. Hatodikban még helyesíró versenyre járt, most meg 3 olyan nagy hibát csinált a fogalmazásában, hogy azonnal 0 pontot kapott arra a részre. Mi is a nyelvi tagozatokat preferáljuk, elsősorban a Szent István nyelvi-kommunikációs szakát, aztán második a Veres Pálné. Szerintetek mennyi esélyünk van ezekbe a gimikbe bekerülni???
Én mindenkinek drukkolok, hogy sikerüljön az áhított szak!
Minden gyerkőcnek és szüleiknek is gratulálok!!!
A fórumon nyilatkozó szülők szinte mindegyike azt írta, hogy gyermeke szorgalmasan tanult és készült a felvételire, de az írásbeli eredmények nem túl jók lettek.Lehet keresni a hibát a gyerekekben a felvételit összeállítókban, DE én inkább a pedagógusok felkészültségét ill. felkészületlenségét firtatnám.
Ahova mi járunk, két éve, egységesen a szülők követeltük az igazgatónőtől, hogy új tanárt biztosítson matematikából, mert sem szakmailag, sem pedagógiailag nem üti meg a mércét. Több szülői értekezlet és petíció után sem tette meg.A gyerekek 70-80% magántanárhoz jár, ebben a félévben az osztályfőnök segítségével, egy neves gimnáziumi matematika tanár készítette fel a gyerekeket a felvételire / jutányos áron/. A matematika tanárjuk összesen két tesztet íratott velük, az előkészítő órákra pedig be sem ment!
Tehát, ha a szülőnek nincs pénze, vagy matematikai rátermettsége és ideje, hogy a pedagógus helyett megtanítsa az anyagot, akkor lehetősége sincs a gyereknek, hogy jobb iskolába kerüljön.
Lincs hangulat uralkodik a szülők között, mert a matematika tanár veregeti saját vállát és fényezi magát az igazgatónőnél az elért jó eredmények miatt.
Ha esetleg pedagógus is van a fórumon, nem akartam megbántani őket.Vannak, igazán a hivatásuknak élő tanárok is.
És még zárójelben: Bocsánat, hogy ennyire túltengek, de nem bírom magamban tartani, hogy fel nem foghatom, hogy mi szükség erre a gyereknyomorító megpróbáltatásra.
A kőkemény gimnáziumokba régen is nehéz volt bekerülni, a középiskoláknak régen is megvolt a maguk kialakult sorrendje, és mégsem kellett stresszelni a 14 éves srácokat ezzel a procedúrával.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?