Középiskolai felvételi (beszélgetés)
sziasztok
to6mi hozzászólása tényleg kissé hátborzongató.
az én véleményem hogy ezek a gyerekek, a zseniket és a rendszeresen versenyzőket leszámítva először kerülnek olyan vizsgahelyzetbe, amikor nem csak egy egy tananyagrész vagy témazáró. hanem több év anyagáról komplexen kell számot adni úgy hogy mindenhonnan stresszelve vannak,mekkora is a tét.én is aznon a véleményen vagyok, hogy a kérdéssor szándékosan lett úgy összeállítva, hogy az eredményekből kijöjjön, ki az aki az átlag feletti (az eredményeket nézve : 70p fölött) és ki az átlagos 50-70 pont és az az alatti. kellett ez azért is mert megszűnt a tehetséggondozó felvételi, ha túl sok magas pontszámú eredmény születik akkor nehéz helyzetbe kerülnének egyes iskolák, esetleg sorsolással kellene eldönteni ki az akit felvesznek.én azt gondolom, az 50 alattiak jó eséllyel mehetnek egy szakközépbe, 50-70között egy átlagos gimnáziumba, 70fölött pedig az erősebb, tehetséggondozó iskolákba.
Sziasztok! Egy idejen nem volt alkalmam írogatni de visszaolvastam mindent amiről csevegtetek.Mindenkinek akinek megvannak a pontjaik gratulálok ügyesek voltak a gyerekek!
Mi még sajna várunk...... !
to6mi hozzászólására szeretnék reagálni.
Kicsit elképedtem az írásodon,persze van benne itt-ott igazad.Hogy mit tanítanak meg a gyerekeknek a tanárok és milyen szinten abban valóban nagyok az eltérések!Hogy milyen jegyeket visznek az iskolából a gyerekek abban is hiszen 5 és 5 között nagyok a különbségek ezt tapasztalatból írom.Én csak a saját példánkból tudok kiindulni,mint ezt már korábban is leírtam nem mindegy milyen teljesítményre kapnak jó jegyet a gyerekek.Nekünk erre az elmúlt hét nagyon jó példa.Minden nap két dolgozat volt: matek dolgozat egy pont vesztés négyes,szövegértés egy hiba hármas,nyelvtan három hiba kettes(élete legrosszabb jegye) A köveztkező dolgozat jobb lett e amit akkor írtak miután ezeket kiosztották? Bizony nem!A gyerekek bestresszeltek a csoport fele egyest írt.(szerencsére mi nem)Hol lehet a hiba lusták nem elég szorgalmasak?Nem hiszem látva a gyerekemet aki végigtanulta a hetet velem együtt!
Az írásbeliről: a gyerekemnek biztos,hogy nem sikerült a tőle elvárható pontszámot megszereznie pedig készült rá szorgalmasan,viszont van egy nagy hátránya,izgulós de nagyon elsőtől küldtük versenyekre mi valóban nem a helyezésekért csak a részvételért,hogy legyőzze az izgalmat,ami részben sikerült,és bár nem szeret versenyekre járni de azért minden évben résztvesz több iskolai versenyen,ha nem akar menni küldik és akkor is mennie kell!
Összefoglalva:ezzel az osztályzási rendszerrel tudja tartani a majdnem ötös átlagot(ami szerintem nem kis teljesítmény hiszen általában hibátlan dolgozatot ír),igaz a felvételi pontszáma nem lesz túl jó de akkor szerinted ostoba a gyerek aki nem való gimibe?Elképesztőnek találom,hogy ismeretlenül megitéled mennyire szorgalmas vagy okos egy gyerek és,hogy hol lenne a helye!!!
Viszont a te gyermekednek gratulálok hiszen ezek után elképzelni sem tudom,hogy legalább ne legyen 100 pontos a központija.
Elnézést mindenkitől,hogy ilyen hosszúra sikeredett az írásom,csak kicsit dühös lettem.
Ki mondta, hogy elvárás a maximum közeli pontok megszerzése?????
Valahogy rangsort kell állítani!!!! Ha mindenki 50 pontot szerez, akkor nincs rangsor. A vizsgasor direkt úgy van összeállítva!
Ez szándékosan van így, és ezért is vagyunk elégedettek a gyerekeinkkel, mert pontosan tudjuk, hogy nem gond, ha nem max.közeli a pontja.
Ja! És személy szerint a nevelési elveim között az is szerepel, hogy buzdítom a gyerekeimet, nem pedig arra biztatom, hogy hát nincs elég tudásod menj gyengébb suliba!
Ráadásul ezen pontok alapján nem is mérvadóak!
Na ezért tart itt ez az ország ahol tart, mert ez a hozzáállás.
Jó az oktatás és azok a szülők, akik fórumoznak, akár éjjel is!!! nagyon szeretik a gyerekeiket és jelenleg minden gondolatuk a körül forog, hogy a jövőjüket a lehető legoptimálisabban, lehető legboldogabb következő 4-6-8 évekkel biztosítsák!!!
Szia!
Nekem két gyerekem felvételizett most. Mindkettő kitűnő tanuló, igyekvő. A kisebbik negyedikes, tehát nyolcosztályosba felvételizett, még nem tudjuk az eredményt, de 90 pont fölötti eredményt várunk (majd kedden kiderül, megírom). A nagyobbik hatodikos, és 74 (40+34) pontot kapott.
Akkor mi következik ebből szerinted?
Két gyerek, ugyanabból a családból, ugyanabból az iskolából, hasonló képességekkel, (akár több mint) 20% különbséggel. Ebből szerintem az következik, hogy a feladatsorokat fajlagosan nem azonos nehézségűre állították össze.
A nagyobbik fiam persze bosszankodott egy-két magyar feladaton, hogy miért rontotta el.
Én matekot tanítok, és lehet látni a diákokon, amikor megnézi a dolgozatát, hogy a fejére csap "de h*lye vagyok, ezt is tudtam!" felkiáltással, vagy pedig teljes sötétségben tapogatózik. Nem mindegy.
A matek felvételi pedig: sokat matekoztunk a nagyobbik fiammal, és azt láttam, hogy a felvételi feladatok nincsenek túlságosan összhangban az iskolai tananyaggal. (Ez vajon ki hibája? Az iskolai okatásé? A tanterv összeállítóié? A nem elegendő óraszámé? A felvételi feladatsor összeállítóié? Lehetne elemezni.) Tehát akinek nem "matekos" agya van, hogy rögtön meglássa a logikus kapcsolatokat, összefüggéseket, az nem fogja tudni 45 perc alatt
megoldani ötös, vagy akár négyes szinten sem ezt a feladatsort.
A kisebbik fiam pedig két nappal a felvételi előtt döntötte el, hogy mégis megírja. Megoldott egy vagy két feladatsort, és lehet, hogy 50 pontos lesz neki. Jó, az igaz, hogy jobban rááll az agya a matekra, de nem ennyivel. Vagyis biztos, hogy fajlagosan könnyebbre állították össze a negyedikeseknek.
Két hete olvasom a fórumot, mivel mi is érintettek vagyunk.
1. Az oktatás színvonala
Felháborítónak tartom a már ismert felvételi eredményeket, akár az átlagot, akár az egyéni eredményeket nézem. Számomra felfoghatatlan, hogy 7,5 év oktatás után ilyen gyenge eredmények lettek. Több fórumozó írta, hogy a gyermek max. vagy ahhoz közeli pontot visz az általánosból, tehát jeles-jó tanuló és a felvételijük nem, vagy alig érte el a 80%-ot. Amit az iskolában megtanítanak azt 4-5-re tudja a tanuló, amit nem tanítanak és nem feladata megtanulnia azt persze nem tudja. Miért is tudná?! Csak kár, hogy az általános iskolai alaptanterv alapján állítják össze a feladatlapokat, tehát az ország összes iskolájában az volt 7,5 évig a dolguk a tanároknak, hogy megtanítsák! A különféle felkészítőkről nem is beszélve! Megdöbbentő! Az előző évek statisztikái is hasonlóak. Rengeteg jó képességű, értelmes gyerek van. Miért nem lehet őket megtanítani? Mikor tűnik fel az illetékeseknek, hogy ez a tendencia kétségbeejtő!
2. Szülők
Mindent megtettünk gyermekeinkért? Vagy csak drukkolunk, reménykedünk? Miért gondoljuk, hogy 70 pont körüli eredménnyel gimnáziumba-, kéttannyelvűbe-, jó nevű erős iskolába megy a gyerek? Minek? Miért gondoljuk, hogy a gimiben majd fog tanulni, szorgalmas lesz és valós eséllyel fog felvételezni felsőfokú iskolába. Vagy majd akkor is reménykedünk, hogy legalább a tanárképzőbe-tanítóképzőbe bekerül? Oda úgy is kevesebb a ponthatár? Legfeljebb, akkor majd 40% alá csökken a felvételi átlag. Miért nem nézzük a gyerekeinket reálisan, a valóságnak megfelelően? Nem csak az iskola felelőssége felkészíteni őket! Az eredmények megmutatják a tanuló-iskola-szülő összmunkájának eredményét! Az legyen büszke aki meg volt elégedve a gyerek iskolai osztályzatával és ahhoz az érdemjegyhez viszonyítva teljesített a felvételin! A 70 pont az 3-as osztályzat de a 78 sem éri el a 4-est.
Mások hasonlókat nem gondolnak? Vagy csak reménykedünk?
Szia!Végre nyolcosztályos iránt is érdeklődik valaki.Szinte csak 4 és 6 osztályos felvételizőket olvasok, bár ők sokkal többen vannak.
Eddig ezeket találtam a nyolcosztályos gimis eredményekről:
Bp. Babits, itt csak összesített eremény van, de ez is valami.
Bp. Elte Radnótiba csak azokat a gyerekeket hívják be szóbelire, akik az írásbelin összesen min. 80 pontot elértek.
Miskolcon az Avasi giminél találtam, hogy 80 pont felett pl. 39 gyerek volt.
Van ahol ígérték, hogy fent lesznek az eredmények, de azóta sincs fent, sehogy. Másoknál csak személyesen lehetett megnézni azoknak a szülőknek, akiknek ott írt a gyerekük, de van Bb-en, ahol majd csak febr. elején lehet átvenni az értékelő lapokat.Attól félek, márc. végéig sötétben fogunk tapogatózni, amíg ki nem hirdetik az ideiglenes rangsort.
Szia
Hú! Ez nagyon jó hír, valahol számítottam is rá, hogy picit csökken a tavalyihoz képest az elvárás!!! :-)
Köszönjük, hogy megosztottad velünk!
Sziasztok, roppant hasznos infókkal bombázzátok ezt a fórumot. Hála érte.
A lányom a Toldy-ban írta a felvételit (72 pont) és belső információ alapján, tegnap volt egy tantestületi értekezlet a felvételi eredményekről. Eszerint a matek átlag 30 pont alatti, ezért az Igazgató úr úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi 75 pontos határ (szóbelire behívás kritériuma) idén 70 pont körülire, inkább alattira várható. Remény, remény, remény!!!!!!!
Meg tudtam nyitni, tehát ez alapján: Óbudai Árpád gimnáziumban, hatosztályos írásbeliknél a 75 pontos eredmény 24-27. helyet jelent a 218-ból.
Itt a legjobb 84 pontot írt.
Most is tett bele szóközt feleslegesen az elküldéskor, látom. Helyesen:
6-osban: %20hatodikosok%
8-osban %20eredmenyei%
nem próbálkozom újra a kopizással.
Sajnos az iskola meg ékezetes módon rakta ki a pdfet a honlapjára, ezért onnan megnyitva sem megy a link elérhetősége, mi már trükköztünk egy kicsit, hogy meglegyen.
Szia
Nem tudom megnyitni az eredméyneket. Neked sikerült?
Klassz a táblázat, de úgy lenne teljes, ha mindenki kiegészítené azzal, hogy hány évfolyamos iskolát választ. Így gondolom:
inkany: matek 29 magyar 41 Városmajori 4,ill 5 évf.
Vissza olvastalak titeket. Nagyon nagyon szép eredményeket értek el a gyerekeitek, mindegyiknek csak gratulálni tudok!
Az országos átlag ahogy nézegettem a honlapokat olyan 55 pont körül lesz.
Nekünk is meglettek végre az eredmények.
Magyar 36 pont, matek 41 pont!:)))))
77 pont összesen!:))))
Nagyon nagyon büszkék vagyunk a fiúnkra.
Visszük a maximum 70 pontot + írásbeli 77 pont =144 pont A szóbelein 30 pontot lehet szerezni, de azzal nem hiszem, hogy probléma lesz, hisz a múlt héten lett 5-dik a megyei angol versenyen.
Cél Kaposváron a Munkácsy Mihály Gimnázium kéttannyelvű osztály!
No én nálatok is:-)
Grat
Eljött a mai nap is. Megvannak az eredmények. Matek 37, magyar 35. Nagyon büszkék vagyunk rá.
Mi szegedi iskolát választunk, evvel az eredménnyel ,egy nem túl erős gimnáziumba is jók lehetünk?!
A fiam osztálytársai átlagban matekból 35 pontosat, magyarból pedig 38 pontosat írtak. De 5-en 45 pont felett írtak mindkét tárgyból.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?