Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Igen, így van, kis kiegészítéssel. Ugyanis, ahol lehetőség van az ideiglenes listák után új tanulmányi területet is beírni (igazgatói engedéllyel), ott változhat a felvételizők rangsorszáma. Ez azonban teljesen független attól, hogy hányadik helyre sorolja a jelentkező a tagozatot.
Tehát mindenképp a leginkább tetsző tagozatot írja mindenki előre, szimpátia szerint rangsoroljátok az iskolákat, ne bekerülési esélyek szerint! Semmilyen hátrányotok nem lesz belőle a hátrébb sorolt tanulmányi terülteken.
Réka, tudom hogy leírtad a felvételi lépésről lépésre alatt, de hogyan lehetne ezt kiemelni? Vagy át kellene nevezni GYIK-nek a felvételi lépésről lépésre helyett, nem tudom. De naponta többször felmerül ez a kérdés (mikor érdemes sorrendet módosítani) és ez a sorrendcserék lezajlásáig szerintem így is lesz. Vagy valamiért nem találják meg a felvizsgán?
Nem tudom, csak ötletelek.
Az iskoláknak fogalmuk sincs a ti sorrendetekről. Mint ahogy senki nem tudja, ki hanyadiknak jelölte az adott tagozatot.
A rendszer először megnézi, hogy megvan-e a megfelelő pontszámotok az első helyen megjelölt suliba. Ha megvan, felveszik, a többi helyet nem is nézik, oda tud csak menni.
Ha nincs az első helyre megfelelő pontotok, vizsgálja a mwsodikat, stb.
Szóval a sorrendben csak az a fontos, hogy olyan sorrendet írjatok be, amit a gyerkőc akar. Csal Győr látja a sorrendeteket, a suli csak azt, hogy hány tagozatra jelentkeztek náluk.
Szia!
1. helyen a megálmodottat kell írni, hátha sikerül, hátha elmennek előletek.
Ettől a 2. helyen nem romlik az esélyetek. Ahol most vagytok a listán, ott elétek nem kerülhet senki, Ti kerülhettek még előrébb, ha valaki elmegy előletek máshova.
Kérem, hogy ezt más is erősítse meg! Köszönöm
A gyerek kizárólag abba az osztályba kerül be, ahová elég a pontja, és ami a rangsorban előrébb van. Tehát nem kell vàltoztatgatni, ha az angolba nem elég, automatikusan nézik a következőt a listán. Ahová először elég a pontja, oda megy, a hátrább rangsorolt sulikba már nem mehet, akár elég lenne a pont, akár nem.
Esetetekben az angolt kell az első helyen hagyni, hátha vmi csoda folytán bejut oda. Ha nem, akkor nézik a másodikat. A sulik nem tudják, h a gyerek mit hanyadik helyen jelölt, ezt nem ők teszik sorrendbe, hanem a győri központ. Hátránya sem származik abból, h mit hányadiknak jelölt!
Itt minden leírnak
Sziasztok, kérlek segítsetek: a sorrenden, ill. a változtatáson gondolkodunk. Egy gimin belül megjelöltük az angol és a német tagozatos osztályt is, 1. helyen az angolt, 2. helyen a németest. Az angolra jóval nagyobb a túljelentkezés, oda nem biztos, hogy bejut (ill.valószínűbb hogy nem), a németes osztályba viszont valószínű hogy igen, az ideiglenes listák alapján. Kisfiam viszont változatlanul az angolos osztályt szeretné 1. helyre írni, én félek, hogy ez esetleg rontaná az esélyét a biztosabb, németes osztályba való felvételhez. Szerintetek....? Hátrányba kerülhet valaki azért, ha nem első helyre jelöli a biztosabbat, van kockázata, hogy eléje sorolódik olyan, aki 1. helyre jelölte ugyanazt...? Érdemes esélyt adni a megálmodott szaknak, vagy inkább a biztosabbat tenni 1. helyre...?
Köszönöm ha tudtok segíteni.
Szerintem ez is tuti (könyvtárban, antikváriumban fellelhető):
Ujvári István
A gondolkodás alapiskolája
ismertető:
Ez a könyv
– a 10-16 éves tanulók,
– a tehetséggondozó tanárok
– és a rejtvényszerű feladatokat kedvelők számára készült.
A körülbelül 500 feladat szokatlan megoldásokat igényel, a könyvet tervszerűen feoldolgozó tanuló kreativitásszintjét nagymértékben emeli.
A szaktanár a 49 „feladatcsaláddal” olyan mintához jut, amellyel megvalósítható a Pólya-féle tervkészítés egyik fázisa. ("Nem ismersz valami rokon feladatot?")
Nem tudok róla, hogy lennének ott lányok, és a felvételi tájákoztatóban is végig "fiúk" szerepelnek. A győri bencéseknél viszont jópár éve vannak már lányok is.
Révai nem. A felvételi előtt sem nagyon gondolkodtunk abban, de matekból nem is írt annyira fényeset, nem hiszem, hogy oda elég lenne a pontja. És nyelvekben szerintem amúgy is jobb a Kazinczy.
Mi magyarhoz ezt is használtuk.
Mi a negyedikesünkkel O. Nagy Gábortól a Mi fán terem? c. könyvet használtuk a közmondásokra való készülésben. (Ezek után persze, idén nem jött elő közmondás se az írásbeliben, se a szóbelin. Pedig szokott. :)
Szülőként nekem sokat segített Rácz Endre - Takács Etel klasszikusa, a Kis magyar nyelvtan. Sajnos, nincs a 12. kiadáshoz igazított változata, de nem sok minden módosult.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?