Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Oké, de aki eljut odáig hogy használja a kalkulátort az miért nem veszi észre hogy van ott még más tartalom is? Erre jó lenne rájönni.
Nálunk áltánosban (nyolcadikban) mindenkit aki tanácstalan volt a felvételi tanácsadóba szerettek volna irányítani. Október elején.
Szerintem azért nem ismeri mindenki a felvizsga oldalt. Akik itt kérdeztek, azok sem ismerték, nem csak ezt a funkcióját, hanem az oldalt sem egyáltalán.
A konkrét dolgot, amit nem értenek, nekünk is rosszul magyarázták el általánosban anno. nem tudom, mit lehetne tenni, de a módosítások 90%a sztem azért történik, mert az emberek előresorolják a biztos befutót, nehogy lemaradjanak. És erről nem nagyon lehet lebeszélni őket. (Nekem sem sikerült az oszt társakat.)
Én a plusz tagozatfelvételről beszélek.
Azok vesznek és vehetnek fel plusz tagozatot, akik egy adott tárgyból szóbeliznek. Abból, ami arra a tagozatra is jó.
Az volt a kérdésem, hogy most nem mindegy, hogy 2 vagy 4 tagozatra rangsorolják, ha egyszer nem kell plusz szóbelit tennie?
Az iskolába bekerülés taktikája nem ide tartozik, mert ők már eleve több tárgyból szóbeliznek.
A plusz tagozatfelvétel lehetősége nem növeli a szóbelik számát. Csak annyi a különbség, hogy nem 12.08-án írja be a jelentkezési lapra, hanem 03.17-én.
Az iskolának annyi plusz dolga van vele, hogy a 003-as rubrikába is ír egy számot.
Mi az oka?
Az emberek nem nézik, nem ismerik a felvizs.ga oldalait.
Én hónapokig csak a táblázatot böngésztem, valamikor januárban fedeztem fel, hogy van statisztika oldal, és az iskolákról, szóbelikről info.
A lépésről lépésre oldalról most hallottam tőled.
Aki nem szán sok időt egy honlap megismerésére, annak könnyebb kérdezni.
Így van, a Berzsenyiben nyelvi és humán tagozatra más felvételi van, még a magyar része se közös, a humánhoz irodalom/töri, a nyelvhez nyelvtan/nyelv szóbeli van, mivel mindkettőt beírtuk, mindkettőn voltunk is egymás után.
Tipikusan ott biztosan nem lehet új tagozatot felvenni, ahol más a szóbeli követelmény. Ahol viszony ugyanaz a szóbeli több tagozatra, ott elvileg csak adminisztrációs kérdés, vagy engedi az iskola, vagy nem.
Nem a hivatalos sorok, hanem más, gyakorló sorok, megoldásokkal. De úgy emlékszem, hogy előfordult olyan példa is benne, ami aztán szembeköszönt egy hivatalos feladatsorban szereplő példával
Mi csak. 6, i8 osztályos könyveket vettük meg, csak sejtem, hogy hasonló színvonalú lehet a 4, 5 osztályos is.
Oké, de ők alapból beírnak mindent. Most a plusz tagozatfelvételről van szó. Hogy engedélyezzék-e a sulik, vagy nem. Csak olyat vehet fel pluszban, amiből szóbelizett.
Ha sulihoz ragaszkodik, akkor alapból mindenre szóbelizik.
Mindenhol más a rendszer hogy miből kérik a szóbelit.
Tavalyi tapasztalat: reálos, németet tanuló gyerekkel
A Kossuthba pl. mind az emelt nyelvi mind a kéttannyelvűre matekból és magyarból volt szóbeli. Nyelvból csak írásbeli teszt volt.
Leövey németre németből, infóra matekból és infóból.
Jedlik németre németből, infóra infóból, (de ha beírjuk a matekot oda matekból, termtudra fizika-kémia-biosz, reálos gyerekkel ez is játszhat).
Nagy László angol nyekre általános elbeszélgetést hirdettek amely két perc után német nyelvű beszélgetésbe váltott át.
DNG írásbeli teszt németből, elbeszélgetés kezdőre magyarul, haladóra németül.
Volt olyan reggel hogy tudtuk hogy hová megyünk, de nem tudtuk milyen tárgyból is kell ma szóbeliznie.
Ja, ugyanő Majorban is mindre, nyekre is, bioszra is, infóra is...
(És hozzá volt 90+ írásbelije és kitűnő.)
Szia!
Ezekben új feladatsorok, vagy a hivatalos sorok vannak?
Ha mindenki elkezdi beírni egy gimi összes tagozatát akkor elméletben több szóbelire jelentkeznek hiszen ahány tagozat annyi szóbeli lehetseges, akár különböző tárgyakból. Viszont ha több jelentkező attól még a gimi ugyanannyi gyereket fog behívni mint korábban, így akinek több pontja van az mehet sok-sok felvételire (tisztán elmeletben, mert ez nyilván megterhelő) akinek kevesebb az meg mindenhonnan kimarad.
Na most hanez valamennyi sulinál így lenne... Rémálom.
Ebben igazad van.
De lehetne maximalizálni azt is, ajogy korábban beszéltük, hogy az iskolákat is. Ingyenesen lehetne jelentkezni x iskola max y tagozatára. Aki ennél többet kaar, az járuljon hozzá az ezzel járó adminisztrációs terhekhez. Így az iskolák se roppannának bele abba, hogy biztos, ami biztos alapon jelentkezik hozzájuk több száz gyerek, akinek esze ágában sincs oda menni.
Hát ha pl. lepontozták pedig a gyerek úgy érezte jól ment, kedvesek voltak vele. Akkor hátrasorolhatják mert úgy érzik hogy oda nem őket várják. A nem biztos befutó is többféle lehet: megnyugtató helyen lévő nagy valószínűséggel befutó, keferágós vagyigenvagynem poziciós és valószínűtlenül esélytelen helyzetű.
De abban igazad van hogy mindenki aggódik, mindig van min.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?