Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49895. mamaka123
2019. szept. 23. 15:44
Hűha, ki lettem moderálva? Rendben, ezentúl vigyázok, hogy polkorrekt maradjak. ;)
49894. Karott (válaszként erre: 49891. - Levia)
2019. szept. 23. 15:22
Nem tudom, a semmit azért vitatnám, nálunk az 5 beírt sulinál 3-nál úgy emlékszem, volt szó róla, s kettőről határozottan tudtam, hogy megkötések vannak, eleve így indították a tagozatot. De hogy a felvételi tájékoztatóban vagy a nyílt napon jött elő az infó, nem emlékszem. Az biztos, hogy nem ez volt, amire legjobban figyeltem. Ettől még rákérdezni érdemes.
49893. virgilius
2019. szept. 23. 15:10
Mi odajáró gyerekekből próbáltuk inkább kihúzni a nyílt napokon. :)
49892. Aquarius76 (válaszként erre: 49891. - Levia)
2019. szept. 23. 15:03
A faktos információk szerepelnek a pedagógiai programban vagy úgy kell kihúzni az igazgatókból? ( Nem tanulmányoztam még behatóan egy suli ped.programját sem.)
49891. levia (válaszként erre: 49889. - Karott)
2019. szept. 23. 14:59

A belépőknek szánt tájékoztatóban a faktokról szerintem pont semmi olyasmi nincs, mint amit a napokban összeszedtünk. Max a hálótervekből annyi derül ki, mennyi órát szánnak rá. De hogy ezek közül mennyi kötelezően választható, vagy opcionális, leadható, cserélhető, indul-e majd két (három, négy, hat) év múlva....???

A többi meglátásodat osztom. Mindenesetre továbbra is igaz, hogy jelentősen nagyobb a suliválasztási lehetősége a 78-80 % feletti felvételit produkálófővárosi, jeles tanulóknak.

49890. rozalinda
2019. szept. 23. 14:42
Van természettudományi orientációs tagozat a Kosztolányiban is (Széll Kálmán tér). Több diákot felvettek az SOTEra onnan illetve több ismerősöm is kért 7. osztály után átvételt 8. osztályban már odajártak, így megúszták a felvételit (ők elégedettek, én nem ismerem a sulit).
49889. Karott (válaszként erre: 49888. - Mamaka123)
2019. szept. 23. 14:12

A giminél szerintem nincs pánik, azt azért már a gyerekek többsége tudja ilyenkor, hogy humán vagy reál érdeklődésű. S ha ezen felül van bizonytalanság, akkor érdemes megnézni a felvételi tájékoztatóban mit írnak a faktokról és a tájékoztatón rákérdezni. Budapesten szerencsére elég nagy az iskolaválaszték.

A tanárhiány rendszerszintű probléma, semelyik iskolában sincs arra garancia, hogy ugyanaz a tanár végigviszi az osztályt. Talán itt is jobb helyzetben vannak a jobb iskolák, oda még ez inkább fluktuáció formájában kezd felgyűrűzni, de érdemes ilyen szemmel is utána olvasni az iskoláknak. Akár megnézni a közigálláson, keresnek-e jelenleg tanárt.

Sajnos a természettudományos összevonás reális veszély, egyre több szakgimiből hallom vissza, hogy az csak egy tárgy, a tanár szakjának megfelelően. Itt is úgy gondolom, hogy a jobb iskolák még előnyben vannak, valamit a reál tagozatokon jobban odafigyelnek majd rá. Szerintem ennek a bevezetését húzzák majd a gimik, amíg csak tudják. De akár erre is érdemes a tájékoztatón rákérdezni.

49888. mamaka123 (válaszként erre: 49822. - Noemi39)
2019. szept. 23. 13:01

Köszi a válaszokat megint a termtud tagozatokkal kapcsolatban.

Amit Noemi39 írt (hogy fontos odajárni előkészítőre), azt egy kicsit erősnek érzem, hiszem az én gyerekem azért nem tud járni, mert nem ér oda a sulijából (és nem tudom elkérni fixen az utolsó óráról egy fél évre). Szóval ha ez számít, az komoly diszkrimináció…

Amiket írtatok a tagozatos órák felvételéről/leadásáról, totál elbizonytalanított. Értem, hogy van olyan gyerek, aki már csecsszopóként is tudta, hogy mi akar lenni, de mi van azokkal a tömegekkel, akik csak később jönnek erre rá?

Nekem még két parám lett idénre a sulikkal kapcsolatban: a tanárhiány (ami persze elméletileg nem létezik, de gyakorlatilag elég valós gondot jelent, még erős gimikben is akár), illetve az új Nat., amit jövő évtől be akarnak vezetni. A rémképem az, hogy bevezetik a gimikben is az összevont természettudományos tárgyakat (hogy a nem létező tanárhiányra – amely a termtud tanárok közt lenne a legjelentősebb, „ha létezne” – remek megoldást nyújtana). No meg, más érdekességeket is tartalmazhat ez… Vagy szerintetek nem kell vele foglalkozni?

49887. rozalinda (válaszként erre: 49768. - Besti)
2019. szept. 23. 08:58

Besti az E5be nagyon nehéz bekerülni, oda befizetni megkockáztatom senkit nem lehet vagy ez nagyon limitált.

Általában a szülők támogatják a sulit amikor már bent vannak a gyerekek mivel jelenleg olyan kevés pénz van az oktatásban hogy 10 éve több pénzből tudtak gazdálkodni mint most. Szükség van erre sajnos a színvonal tartása miatt (pl. fénymásolás, papír...stb) - én is fogom támogatni a sulit, mert látom milyen nagy különbség van anyagi szempontból egy állami és magániskola között és szeretném hogy a gyerek megkapja azt ami szükséges. Viszont az oktatás színvonala ilyen nehéz körülmények között is kiváló az E5ben - ez már pár hét alatt (sőt a nyár folyamán amikor el sem kezdődött a suli) látszott.

49886. rozalinda (válaszként erre: 49768. - Besti)
2019. szept. 23. 08:48
E5 csak 8:15kor van kezdés ha valakinek számít reggel az a 15 perc. Pl. nekünk számít mert nem a zsúfolt hanem a szinte üres buszra tud felszállni a gyerkőc.
49885. Karott (válaszként erre: 49884. - Eleonóra123)
2019. szept. 23. 08:32
Ennek szerintem a főváros-vidék különbség az oka. Vidéken kevesebb iskolából lehet választani, s többen fontosnak tartják, hogy a gyerek szerezzen szakmát is. Ezért jobb képességű gyerekek is választják a szakgimiket. Már nincs olyan, mint 25-30 éve is, hogy egy-két vidéki elitgimi megcélzók kivételével az megy gimibe, akit szakgimibe nem vesznek fel, de akkor is hamarabb választják, mint Budapesten és körzetében.
49884. eleonóra123 (válaszként erre: 49882. - SzappanbuboRéka)
2019. szept. 23. 08:25
Érdekes hogy a gimnáziumi rangsorokon a budapesti iskolák vannak elöl, a szakképzésnél meg a vidékiek viszik a prímet. Lehetne kiegyenlítettebb is.
49883. Karott (válaszként erre: 49882. - SzappanbuboRéka)
2019. szept. 23. 08:21

Azt gondolom, ennyiféle rangsor arra lenne jó, hogy hogy mindenki megtalálja a saját szempontrendszere szerinti rangsort.

Azért vannak benne olyan szempontok, amivel nem értek egyet.

Gimiknél miért nem nézik az emelt szintű érettségit? Hisz továbbtanulási feltétel. Középfokút keverni a középszintűvel ilyen szinten eleve gáz, nem tudom, ki írta a cikket.

Ahol nincs családi háttérindex, azzal mit kezdenek? A kompetenciamérés eredményeivel eleve óvatosan bánnék az esetleges csalások miatt.

A második rangsorból esnek ki iskolák, azokat nem kezeli.

A lemorzsolódás mérése különösen szakközépiskolák, esetleg szakgimik esetén viszont jó dolog benne.

Itt írnak a módszertanról:

[link]

2019. szept. 23. 07:44

Újabb rangsorok – nem tudom, mennyire mérvadók...

[link]

49881. virgilius (válaszként erre: 49873. - Madas)
2019. szept. 22. 21:05
Köszönjük, Mr 12trees, most már tudjuk. :)
49880. SzappanbuboRéka (válaszként erre: 49879. - SzappanbuboRéka)
2019. szept. 22. 18:59
Szóval, lényeg, hogy a felvételis honlapon, aminek tudjukmi ;) a címe, a középiskolai és a szóbeli vizsgatapasztalatokat közvetlenül be lehet küldeni egy űrlap kitöltésével. Sajnos nincs energiám itt a fórumon szűrni a releváns hozzászólásokat, ezért kérem, hogy akinek van még közlendője, az a tudjukmi ;) honlapon is jegyezze be. Köszönjük szépen!
49879. SzappanbuboRéka (válaszként erre: 49874. - Eleonóra123)
2019. szept. 22. 18:52

Igen, közzététel előtt ellenőrzöm majd, hogy egyáltalán kapcsolódik-e a témáinkhoz a bejegyzés, mert tartok tőle, hogy nem mindenki jó szándékú, aki egy nyilvános honlapra téved.

Sajnos tényleg letiltották az előző hozzászólásomat, pedig a hivatkozott civil önsegítő felvételis honlap mentes bármiféle üzleti tevékenységtől. Moderálás előtt át kellene gondolni, vagy ellenőrizni, hogy valóban indokolt-e az intézkedés.

49878. eleonóra123 (válaszként erre: 49877. - Levia)
2019. szept. 22. 18:25
Megtaláltam a megfelelő űrlapot, kitöltés után ellenőrizni fogják. Az Iskolák fülnél kell keresni.
49877. levia (válaszként erre: 49876. - Eleonóra123)
2019. szept. 22. 18:23
Köszi!
49876. eleonóra123 (válaszként erre: 49874. - Eleonóra123)
2019. szept. 22. 18:22

Én nagyon örülök hogy mindenki leírhatja majd a véleményét, tapasztalatait az iskolákról mert abból mások sokat tanulnak.

Remélem hogy mindenki megtalálja majd a megfelelő űrlapot.

49875. levia (válaszként erre: 49874. - Eleonóra123)
2019. szept. 22. 18:10

Réka lett kimoderálva... !!!!

Szomorúan üdv a klubban.

49874. eleonóra123 (válaszként erre: 49874. - SzappanbuboRéka)
2019. szept. 22. 17:50

De jó, hogy előkerültél! Már aggódtam hogy esetleg fórum-absztinens lettél.😀

Az űrlap nagyon jó ötlet, moderálod majd őket vagy automatikus lesz? Igaz, hogy nem jellemző erre fórumra a nagyon durva hangnem, de sose lehet tudni.

49873. madas (válaszként erre: 49867. - Virgilius)
2019. szept. 21. 17:18

A Városmajori Gimnázium informatikaszakosai aligha mondták. Évek óta ugyanazt mondják, mondjuk: előrehozott vizsgaként középszintet javaslunk.

A vizsgázó rutint szerez, utána –főként– programozhat egy évig, újra nekifut, és a két eredmény közül a jobbik fog számítani (adott esetben ötven többletponttal).

Emelt után –a középiskolai tanulmányok alatt– nem tehető középszintű vizsga: ha bármi miatt rosszul sikerül az emelt szint, nincs második lehetőség.

49872. levia (válaszként erre: 49870. - Virgilius)
2019. szept. 21. 17:17
Minket sem érintett. De ha mégis, akkor biztos a szokott módot (közép és szintemelő) javasoltam volna a gyereknek.
49871. Karott (válaszként erre: 49870. - Virgilius)
2019. szept. 21. 17:16
Lehet előrehozottan emeltezni. Gyerekeim osztálytársai is tettek emeltet. Amiatt nem ajánlják, mert az érettségit azon a szinten már nem lehet javítani a tanulói jogviszony ideje alatt. S előrehozottat nem lehet az őszi érettségi időszakban sem tenni. De lehet tavaszi előrehozott középszintű után ősszel szintemelőzni, s ezzel akár egy kicsit rosszabbul sikerültet javítani. Viszont a saját suli nem feltétlen szervez őszi emeltet, ezért a jelentkezést egyedileg kell megcsinálni, nem a suli intézi. Ez nem bonyolult ám, de a gyereknek kell bevinni a jelentkezési lapot egy olyan suliba, amely szervez. Remélem, érthető vagyok.
49870. virgilius (válaszként erre: 49869. - Levia)
2019. szept. 21. 17:07
Hát, akkor passz. :) Minket nem is érintett, lehet, hogy félreértettem... Fura.
49869. levia (válaszként erre: 49867. - Virgilius)
2019. szept. 21. 16:52
Az idézett szakaszok 2017-ben és azt követően már tuti (lehet előbb is!) változatlan formában szerepelnek a dokumentumban.
49868. levia (válaszként erre: 49867. - Virgilius)
2019. szept. 21. 16:47

A szabályból idézek (joghoz nem értek):

"(2) Tanulói igény esetén a tanulói jogviszony fennállása alatt az iskola köteles fogadni az emelt szintű érettségi vizsgára történő jelentkezést minden

olyan vizsgatárgyból, amelyből a tanuló jogosult érettségi vizsgát tenni.

....

(1) A vizsgázó - függetlenül attól, hogy a középiskolában milyen szintű vizsgára készült fel - dönt abban a kérdésben, hogy középszinten vagy emelt szinten tesz érettségi vizsgát az egyes vizsgatárgyakból."

Mindezek alapján - ha jól értem - akár mehet direktbe is emeltre...

49867. virgilius (válaszként erre: 49866. - Levia)
2019. szept. 21. 16:34
Nem, nálunk ez tuti elhangzott, nem cs mert így szokták, az infó tagozatosok többsége nem strpálta volna magát középszinttel, ha nem lett volna muszáj. Vagy azóta változott, vagy rosszul tudták? ... A wiki cikk mondjuk kicsit aalátámasztja, hogy eddig ez lehetett, de az szuper, ha már lehet rögtön emeltezni.
49866. levia (válaszként erre: 49864. - Virgilius)
2019. szept. 21. 16:29

A jogszabályból (100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet) úgy olvasom, nincs megkötés, egész egyszerűen így (májusban közép, októberben emelt) szokták a diákok (gyakorlat teszi a mestert!).

"(3)21 Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, a helyi tantervben a jelentkező számára az adott tantárgyra vonatkozóan meghatározott követelmények teljesítését követően a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában első alkalommal letett érettségi vizsga, amelyre a 12. § (1) bekezdésében meghatározott idegen nyelvekből, továbbá informatikából kerülhet sor."

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook