Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A belépőknek szánt tájékoztatóban a faktokról szerintem pont semmi olyasmi nincs, mint amit a napokban összeszedtünk. Max a hálótervekből annyi derül ki, mennyi órát szánnak rá. De hogy ezek közül mennyi kötelezően választható, vagy opcionális, leadható, cserélhető, indul-e majd két (három, négy, hat) év múlva....???
A többi meglátásodat osztom. Mindenesetre továbbra is igaz, hogy jelentősen nagyobb a suliválasztási lehetősége a 78-80 % feletti felvételit produkálófővárosi, jeles tanulóknak.
A giminél szerintem nincs pánik, azt azért már a gyerekek többsége tudja ilyenkor, hogy humán vagy reál érdeklődésű. S ha ezen felül van bizonytalanság, akkor érdemes megnézni a felvételi tájékoztatóban mit írnak a faktokról és a tájékoztatón rákérdezni. Budapesten szerencsére elég nagy az iskolaválaszték.
A tanárhiány rendszerszintű probléma, semelyik iskolában sincs arra garancia, hogy ugyanaz a tanár végigviszi az osztályt. Talán itt is jobb helyzetben vannak a jobb iskolák, oda még ez inkább fluktuáció formájában kezd felgyűrűzni, de érdemes ilyen szemmel is utána olvasni az iskoláknak. Akár megnézni a közigálláson, keresnek-e jelenleg tanárt.
Sajnos a természettudományos összevonás reális veszély, egyre több szakgimiből hallom vissza, hogy az csak egy tárgy, a tanár szakjának megfelelően. Itt is úgy gondolom, hogy a jobb iskolák még előnyben vannak, valamit a reál tagozatokon jobban odafigyelnek majd rá. Szerintem ennek a bevezetését húzzák majd a gimik, amíg csak tudják. De akár erre is érdemes a tájékoztatón rákérdezni.
Köszi a válaszokat megint a termtud tagozatokkal kapcsolatban.
Amit Noemi39 írt (hogy fontos odajárni előkészítőre), azt egy kicsit erősnek érzem, hiszem az én gyerekem azért nem tud járni, mert nem ér oda a sulijából (és nem tudom elkérni fixen az utolsó óráról egy fél évre). Szóval ha ez számít, az komoly diszkrimináció…
Amiket írtatok a tagozatos órák felvételéről/leadásáról, totál elbizonytalanított. Értem, hogy van olyan gyerek, aki már csecsszopóként is tudta, hogy mi akar lenni, de mi van azokkal a tömegekkel, akik csak később jönnek erre rá?
Nekem még két parám lett idénre a sulikkal kapcsolatban: a tanárhiány (ami persze elméletileg nem létezik, de gyakorlatilag elég valós gondot jelent, még erős gimikben is akár), illetve az új Nat., amit jövő évtől be akarnak vezetni. A rémképem az, hogy bevezetik a gimikben is az összevont természettudományos tárgyakat (hogy a nem létező tanárhiányra – amely a termtud tanárok közt lenne a legjelentősebb, „ha létezne” – remek megoldást nyújtana). No meg, más érdekességeket is tartalmazhat ez… Vagy szerintetek nem kell vele foglalkozni?
Besti az E5be nagyon nehéz bekerülni, oda befizetni megkockáztatom senkit nem lehet vagy ez nagyon limitált.
Általában a szülők támogatják a sulit amikor már bent vannak a gyerekek mivel jelenleg olyan kevés pénz van az oktatásban hogy 10 éve több pénzből tudtak gazdálkodni mint most. Szükség van erre sajnos a színvonal tartása miatt (pl. fénymásolás, papír...stb) - én is fogom támogatni a sulit, mert látom milyen nagy különbség van anyagi szempontból egy állami és magániskola között és szeretném hogy a gyerek megkapja azt ami szükséges. Viszont az oktatás színvonala ilyen nehéz körülmények között is kiváló az E5ben - ez már pár hét alatt (sőt a nyár folyamán amikor el sem kezdődött a suli) látszott.
Azt gondolom, ennyiféle rangsor arra lenne jó, hogy hogy mindenki megtalálja a saját szempontrendszere szerinti rangsort.
Azért vannak benne olyan szempontok, amivel nem értek egyet.
Gimiknél miért nem nézik az emelt szintű érettségit? Hisz továbbtanulási feltétel. Középfokút keverni a középszintűvel ilyen szinten eleve gáz, nem tudom, ki írta a cikket.
Ahol nincs családi háttérindex, azzal mit kezdenek? A kompetenciamérés eredményeivel eleve óvatosan bánnék az esetleges csalások miatt.
A második rangsorból esnek ki iskolák, azokat nem kezeli.
A lemorzsolódás mérése különösen szakközépiskolák, esetleg szakgimik esetén viszont jó dolog benne.
Itt írnak a módszertanról:
Újabb rangsorok – nem tudom, mennyire mérvadók...
Igen, közzététel előtt ellenőrzöm majd, hogy egyáltalán kapcsolódik-e a témáinkhoz a bejegyzés, mert tartok tőle, hogy nem mindenki jó szándékú, aki egy nyilvános honlapra téved.
Sajnos tényleg letiltották az előző hozzászólásomat, pedig a hivatkozott civil önsegítő felvételis honlap mentes bármiféle üzleti tevékenységtől. Moderálás előtt át kellene gondolni, vagy ellenőrizni, hogy valóban indokolt-e az intézkedés.
Én nagyon örülök hogy mindenki leírhatja majd a véleményét, tapasztalatait az iskolákról mert abból mások sokat tanulnak.
Remélem hogy mindenki megtalálja majd a megfelelő űrlapot.
Réka lett kimoderálva... !!!!
Szomorúan üdv a klubban.
De jó, hogy előkerültél! Már aggódtam hogy esetleg fórum-absztinens lettél.😀
Az űrlap nagyon jó ötlet, moderálod majd őket vagy automatikus lesz? Igaz, hogy nem jellemző erre fórumra a nagyon durva hangnem, de sose lehet tudni.
A Városmajori Gimnázium informatikaszakosai aligha mondták. Évek óta ugyanazt mondják, mondjuk: előrehozott vizsgaként középszintet javaslunk.
A vizsgázó rutint szerez, utána –főként– programozhat egy évig, újra nekifut, és a két eredmény közül a jobbik fog számítani (adott esetben ötven többletponttal).
Emelt után –a középiskolai tanulmányok alatt– nem tehető középszintű vizsga: ha bármi miatt rosszul sikerül az emelt szint, nincs második lehetőség.
A szabályból idézek (joghoz nem értek):
"(2) Tanulói igény esetén a tanulói jogviszony fennállása alatt az iskola köteles fogadni az emelt szintű érettségi vizsgára történő jelentkezést minden
olyan vizsgatárgyból, amelyből a tanuló jogosult érettségi vizsgát tenni.
....
(1) A vizsgázó - függetlenül attól, hogy a középiskolában milyen szintű vizsgára készült fel - dönt abban a kérdésben, hogy középszinten vagy emelt szinten tesz érettségi vizsgát az egyes vizsgatárgyakból."
Mindezek alapján - ha jól értem - akár mehet direktbe is emeltre...
A jogszabályból (100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet) úgy olvasom, nincs megkötés, egész egyszerűen így (májusban közép, októberben emelt) szokták a diákok (gyakorlat teszi a mestert!).
"(3)21 Előrehozott érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, a helyi tantervben a jelentkező számára az adott tantárgyra vonatkozóan meghatározott követelmények teljesítését követően a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában első alkalommal letett érettségi vizsga, amelyre a 12. § (1) bekezdésében meghatározott idegen nyelvekből, továbbá informatikából kerülhet sor."
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?