Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49985. Dido75 (válaszként erre: 49984. - Lapbarna)
2019. szept. 26. 11:04
Ez a középsőm általánosa amúgy - olimpiák története, ilyesmi. Az enyém nem bánja, hogy úgy mondjam elméleti típus...;)
49984. lapbarna (válaszként erre: 49975. - Dido75)
2019. szept. 26. 11:02
Mit írnak bele? Jesszus.
49983. lapbarna (válaszként erre: 49976. - Eleonóra123)
2019. szept. 26. 11:02
😂😂😂
49982. eleonóra123 (válaszként erre: 49979. - Miett74)
2019. szept. 26. 10:51
Tehát hazai operákat kell énekelniük külföldön miközben bemutatják a Magyar-vándort? Hát ez finom lesz! 😂
49981. Karott (válaszként erre: 49968. - Levia)
2019. szept. 26. 10:46

Persze, bármelyik tanár. Anyukámnak a régi szakfelügyrlői rendszerben hivatalos eltiltása volt az ének tanításától. Előtte rákényszerítették.

S elképzelem azt is, hogy fogják ezt szeretni a gyerekek. Az enyéim kiszaladnának a világból is, a nagy különösen jó tátogóművész.

49980. eleonóra123 (válaszként erre: 49977. - Dido75)
2019. szept. 26. 10:45
VPG
49979. Miett74
2019. szept. 26. 10:41
És az emberminiszter a nyelvi programról: "Kásler Miklós szerint a programnak nem az az elsődleges célja, hogy az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsgát megszerezzék a diákok, hanem, hogy "meg tudjuk a magyar kultúrát ismertetni másokkal. Hagyományainkat, tradícióinkat, sportsikereinket."" (Linket nem teszek be, mindenki megtalálja a mai hírek között...)
49978. gyöngy:) (válaszként erre: 49975. - Dido75)
2019. szept. 26. 10:36
Aztaaa:DD
49977. Dido75 (válaszként erre: 49972. - Eleonóra123)
2019. szept. 26. 10:34
Azt lehet tudni, hogy melyik volt ez a gimi?
49976. eleonóra123 (válaszként erre: 49968. - Levia)
2019. szept. 26. 10:28

Ez a nap vicce!

A jövőben izmos papok országa leszünk majd, ahol az emberek operaáriákat dalolnak és kettőig (se) tudnak számolni.

49975. Dido75 (válaszként erre: 49974. - Lapbarna)
2019. szept. 26. 10:28
Nálunk van tornafüzet :)
49974. lapbarna (válaszként erre: 49968. - Levia)
2019. szept. 26. 10:18

Eljön még az idő, hogy valakiben ott fenn felhorgad a szittya vér, és eszébe jut, hogy őseink hogyan lovagoltak, faragtak, szőttek, stb.

A mindennapos testnevelés is... A középső fiam iskolájában (általános) az esőben is kihajtják őket, mert egyszerűen nincs hely.

49973. Dido75 (válaszként erre: 49972. - Eleonóra123)
2019. szept. 26. 10:14

Ebben nagyon igazad lehet, hogy valószínűleg egy dadogóstól nem "ijednek meg" annyira, mint mondjuk egy autistától.....

A fiam a Toldyt kezdte most, és én is kicsit tartottam tőle, hogy ha annyira válogathatnak a gyerekek között, nem biztos hogy bármelyik ofő szívesen vesz a nyakába egy ilyen "macerásabbat". De a lehető legpozitívabb volt mindenhol a tapasztalat, volt ahol mondták (nem itt, a Rákócziban), hogy akkor direkt egy könnyebb bizottsághoz rakják. Még a Móriczot írtuk be, ott nem kapott kivételes elbánást (amit egyébként nem is vártunk sehol), de valszeg érezték, hogy ilyen pontokkal nem azt fogjuk választani.

Toldyban a maximumot kapta szóbelin, türelmesen meghallgatták, oldották benne a feszültséget, kedvesek voltak vele. Repülve jött ki, hogy ő ide szeretne nagyon jönni. Nagyon befogadó az osztálya is, az ofőjével meg pont ma megyek beszélgetni, hogy hogy szuperál.

Biztos hogy nem egyszerű a mai viszonyok között, ha valakinek nehezítettebb a pálya, de mindent meg kell próbálni....

49972. eleonóra123 (válaszként erre: 49971. - Dido75)
2019. szept. 26. 09:59

Tavaly pont írt ide egy anyuka akinek a gyermekét 90+ pontszámmal nem hívta be szóbelizni egy hatosztályos gimi mert SNI-s. Nem szerepelt a pedagógiai programban és ott nem volt hajlandóság. Szóval fel kell készülni minden lehetőségre sajnos. Olyan is van hogy hivatalosan nem mondják ki hogy azért nem veszik fel mert SNI-s, csak valahogy olyan pontok születnek hogy nem jut be.

Örülök hogy Neked ilyen jók a tapasztalataid, jó ilyent hallani. Az titok hogy melyik iskolába felvételiztetek? Talán ezekkel a sulikkal Sajert is próbálkozhatna.

Az SNI sajnos sokféle lehet, az is lehet hogy egy dadogós gyerek más megítélés alá esik mint egy Aspergeres vagy autista. Barátnőm nyolcadikos gyermeke hallásfogyatékosság (látási is, de az másodlagos) miatt SNI-s, de teljesen ép értelmű, hagyományos suliba jár, és hát nincs egyszerű dolga a suliválasztással.

49971. Dido75 (válaszként erre: 49970. - Eleonóra123)
2019. szept. 26. 09:45
De pont most beszélgettem itt magammal, hogy nem feltétlenül lehet csak olyan suli, aki hivatalosan is fogad ilyen gyerekeket. A tankerületi vezető bármelyik sulit kijelölheti, egyéni kérelem alapján. Csak a suliban is kell lennie hajlandóságnak, de én olyannal nem találkoztam még, ahol elzárkóztak volna. Általánosba is így járt. Sajnos a középiskolai rendszer már eléggé elengedi ezeket a gyerekeket, nagyon szűk körű a hivatalos lehetőség.
49970. eleonóra123 (válaszként erre: 49965. - Sajert)
2019. szept. 26. 09:34

Nem, ez szerintem se megy így hogy diagnosztizálnak, leveszik, visszarakják. Főleg hogy mennyire lassan őrölnek a malmok a bizottságoknál a túlterheltség miatt.

Ha elég neki a magánutas fejlesztés (és ezt tudjátok neki biztosítani a továbbiakban is) akkor elképzelhető forgatókönyv hogy levetetetitek és mehet bármelyik hatosba. De ha kell neki az iskolai fejlesztés, esetleg más könnyítés is akkor nem jó ötlet. Akkor olyan gimi kell amelyik fogad SNI-vel.

Esetleg ha most még nem megy el gimibe és nyolcadikra vetetitek le (mert annyira beérik a két év fejlesztéseinek köszönhetően), az még egy opció lehet.

Sok sikert!

49969. Dido75 (válaszként erre: 49967. - Dido75)
2019. szept. 26. 09:32
Még annyi, hogy négy helyre adtuk be, sehol nem volt benne az alapító okiratban, egyik iskola se akadt fent az SNI-n. Majdnem mindenhova fel is vették volna, kivéve az Árpád specmatot de oda nem az SNI miatt nem került be :))
49968. levia
2019. szept. 26. 09:22

Csak vígan gyerekek! Mindennap! Énektanár se kell hozzá, bármely pedagógus megbirkózik az operarészletek betanításával...

[link]

49967. Dido75 (válaszként erre: 49965. - Sajert)
2019. szept. 26. 09:21

Sziasztok! Ezt pont tudom, mert az SNI-sem (dadogós) most ment hatosztályos gimnáziumba. Beszédfogyatékos gyerekeket fogadó középiskola alig van. Mi nem titkoltuk el, csatoltuk az SNI-s papírt a felvételi űrlaphoz, ahova bekerült, ott még annyira jó fejek is voltak, hogy több időt hagytak neki a szóbelire. Ennek a sulinak az alapító okiratában egyébként egyáltalán nincs benne hogy fogadnának bármilyen ilyen gyereket.

Tegnap voltunk pont a Beszédvizsgálóban, kell írni egy egyéni kérelmet a tankerületi vezetőnek, ha az iskola benne van, gyakorlatilag bárhova be lehet így is kerülni. Remélem, érthető volt...

nekünk tanakodtak is, hogy levetessük-e az SNI-t, de végül rajta hagytuk, mondván az érettséginél még jól jöhet ha a szóbelire szeretnénk könnyítést

49966. Markaa (válaszként erre: 49955. - Sajert)
2019. szept. 26. 09:20

Volt osztálytárs ment 4. után a 8 osztályos Radnótiba. Már a felvételin is el voltak ájulva tőle. Azóta is jól meg van, néha találkozunk velük.

A Radnótinak van 6 osztályosa is (de ezt Te is írtad).

49965. sajert
2019. szept. 26. 09:03

Na, erre nem gondoltam :-(. Mert ha nem veszik fel, és még előtte levetetem róla az SNI-t, akkor meg nem kapja meg a fejlesztést. Gondolom nem úgy van, hogy visszarakják rá, mert én kérem... Beszélek a tanulási bizottsággal is, álnéven persze :-D, ilyenkor mi a helyzet, vagy mit lehet tenni.

Közben megnéztem, több suli alapokiratában benne van, azok közül tudok majd válogatni. Most így fejből nem tudom, de úgy 4-5 körül van, akik fogadhatnak.

49964. eleonóra123 (válaszként erre: 49962. - Sajert)
2019. szept. 26. 08:27

Valamit nem értek. Ha már felvették valahová akkor miért van értelme van levetetni az SNI-t? Pont hogy a felvételi előtt kellene levetetni, mert szűkíti a gyerek lehetőségeit ahelyett hogy segítené. Mert ilyen jól működik nálunk az esélyegyenlőség. ☹️

Sajnos én úgy tudom hogy hiába teljesíti a felvételi követelményeket valaki, ha kiderül róla hogy SNI-s és a suli nem fogad ilyen gyerekeket akkor nem tud beíratkozni. Akkor azt mondhatja a suli hogy eltitkolt egy olyan körülményt a jelentkező ami miatt nem létesíthet náluk jogviszonyt, hiszen ők nincsenek felkészülve SNI-s gyerek fogadására.

Ha később kapja meg a diagnózist (amikor már oda jár) akkor nem tudom mi van. Talán ki nem dobják.

49963. sajert
2019. szept. 26. 08:08
Az SNI-t gondoltam róla levetetni, a kórházi diagnózist azt nem tudom, oda rendszeresen menni kell kontrollra.
49962. sajert
2019. szept. 26. 08:06
Köszönöm! Hála az égnek, a fejlesztéseknek meg az érésének köszönhetően az idei tanévet szuperul kezdte. Ilyenkorra már igazgatói külön elbeszélés velünk, szülőkkel, figyelmeztető, egy nap otthoni pihi mindig megvolt :-(. Most NEM :-). Gondolkodtam én is azon, hogy levetetem majd róla, de előbb vegyék fel valahova. Itthoni, magánfejlesztője úgyis megmarad. Iskolában 3 éve még egyedül volt az auti fejlesztésen, most már 3-4-en vannak az órákon :-(. Csakis bp-i oldal jön szóba. Ezek alapján van remény. Nekifutunk mindenféleképpen, és ha felvették valahova, akkor tudunk lépni. Addig nincs értelme. Már összeírtam a szóba jöhető iskolákat, mik voltak a tavalyi felvételi követelmények, mennyi az utazási idő, majd ha kirakják a honlapjukra, akkor a szülői tájékoztatást, a nyílt napokat stb..
49961. akinomuj (válaszként erre: 49942. - Eleonóra123)
2019. szept. 25. 20:41

Azt hiszem, ezek után revideálom nézeteimet a gyerekeim idegtépő voltáról. A felvételinél a három nagyobbik kifejezetten kímélő üzemmódban volt.

Na de a ráadás! A legkisebb! Még van két éven ráfordulni, a reményhal...

49960. akinomuj (válaszként erre: 49955. - Sajert)
2019. szept. 25. 20:39

Szia,

Nagyon kevés iskola alapító okiratában van benne, mert a törvényi előírások elvben kötelezik a sulit a fejlesztés megtartására (nem differenciál a rendelet Asperger és súlyos autista közt).

Sok gyereknél levetetik az SNI-t, hogy ne akadályozza az iskolaválasztást. Ez persze kiskapu... és onnan a gyerek semmilyen szempontból nem számíthat egyéni bánásmódra (de egy jól funkcionáló Asperger-szindrómás 12-13 éves korára ezt képes megoldani).

Sok sikert!!

49959. viroflay (válaszként erre: 49958. - Eleonóra123)
2019. szept. 25. 20:16
Szia!Lányom a Trefortba jár ,és van Aspergeres osztálytársa.
49958. eleonóra123 (válaszként erre: 49957. - Sajert)
2019. szept. 25. 20:14
Mi az ami közel van számotokra? Merre gondolkodtok?
49957. sajert (válaszként erre: 49956. - Eleonóra123)
2019. szept. 25. 19:50

Köszi!

Az Óbudai nagyon messze van :-(. A VPG-nél megtaláltam, hogy nem vesznek fel SNI-s diákokat :-(.

49956. eleonóra123 (válaszként erre: 49955. - Sajert)
2019. szept. 25. 19:16

Az Óbudai Árpád gimibe járt Aspergeres ismerős, de nem tudom hogy akkor volt-e már diagnózisa vagy csak később lett.

A VPG-vel pedig tavaly vagy tavalyelőtt bajlódott itt egy szülő, mert náluk akkor azt se tudták mi az hogy SNI.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook