Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Hát, ha konkrétan tudjátok, hogy gyönge a felső tagozat, akkor lehet érdemes gondolkodni. Utána lehet érdeklődni pl. a felvételi eredményeknek, hányan, hová kerülnek be, ilyesmi. (A kompetenciaméréseknek nem tudom, mennyire érdemes, mert azt hallani, egyre inkább "ki csal ügyesebben" versennyé válik.)
Mindenesetre az, hogy jól érzik magukat, nagyon nagy érték.
A barátokkal/közösséggel nincs gond. Én inkább a tananyagtól félek, hogy ahogy telnek az évek egyre jobban lemaradunk. Azt hiszem elkezdem velük a feladatokat aztán ha be sem adjuk a jelentkezést legalább tanulnak belőle.
Érdekes, hogy pont a barátnőm is úgy járt, hogy felsőre hagyta a lányát mert nagyon jól érezte magát jól tanult erre beütött a kamaszkor és olyan rossz jegyei lettek, hogy már csak álom maradt a felvételi a 6 osztályosba.
A tesztet mindenképp javaslom. Fél 7 után elég sokan vannak a vonaton, állóhely is szűken van néha.
6-asom előkészítőre járt be Zuglóba eleinte nagymamával, majd egyedül (14.15 befele, 16.59 haza), akkor volt hely és minden ok volt. Ha felveszik, vonatozni fog, nem zavarja. Pláne hogy wifi is van ;) Na és sokkal gyorsabb bárminél, negyed óra Ferihegy-Zugló IC-vel.
A Lovász öregkorára tért haza. Matematikával egyébként tényleg lehet bárhol foglalkozni, csak tartok tőle, hogy a 4 gyereknek kevés lett volna a Matematikai Kutatóintézet közalkalmazotti bértáblája :-)
De fizikával pl. már nem mindenhol. Az egyik legélhetetlenebbnek kinéző volt iskolatárs (Apáczai, fizika szak, 80-as évek) is kénytelen volt külföldre menni, hogy napfizikus lehessen. Barátom Fazekas spec. matekos osztályának fele külföldön él, nagyrészt kutatók. Egyébként most már óriás cégeknél is vannak kutatói, nagyon jól fizető állások, nemcsak az egyetemeken, ahhoz nem mindig kell külföldre menni, nekem mégis az a tapasztalatom (főleg Fazekas és Apáczai), hogy elit reálgimikből sokkal nagyobb százalékban mentek el külföldre. Kutatók, orvosok.
Vannak. Az enyém hamar megszokta, én nehezebben éltem meg. A HÉV lassú, de kiszámítható a menetidő, ellentétben a buszokkal amik a felénk folyton a dugóba szorulnak (Csepel-sziget).
Biztonságos? Nem tudom, vele a kis földalattin történnek furcsa dolgok, meg a metrón. A HÉV csak rázós, néha nem nyílnak az ajtók vagy megsülsz menet közben.
Jaj, persze vannak itthon is nagyon jók! De nem nagyon van hely nekik itthon, mert kevés olyan feladat van, ami igazán kihívás számukra. Az egyetemeken nem maradhat mindegyik, a hazai cégek meg általában nem olyanok, ahol vonzó feladatokra lelnének.
Hogy miért pont a matematikusok, mert valahogy ők voltak a példa vagy egy órával ezelőtt :D
Ok, de miért pont matematikus? A Nasahoz épp úgy mehetnek fizikusok vagy informatikusok stb.
De akkor lehet, hogy csak féreértettük egymást.
Csupán annyit akartam mondani, hogy van itt is jó pár koponya (pl. Lovász László).
Na ez fére sikerült.
Természetesen vannak kiemelkedő matematikusok akik cégnél dolgoznak. Lehet, hogy nekik jobb külföldön (?).
De van az a tipus is, aki csak a kutatástól boldog. Nekik itt Magyarországon is vannak lehetőségeik. Ismerek olyat is aki külföldön van, de olyat is aki itt maradt vagy visszajött.
Meg persze olyat is aki végül mégis abba hagyta a kutatást, ugyanis abból megélni máshól sem könnyű.
Akit igazán csak a matek érdekli, arról nehezen tudom elképzelni, hogy cégnél dolgozzon.
Az igaz, hogy sokan elmennek külföldre, de ez szerintem nem jellemzőbb a fazekas specmatos diákokra.
Kutatni azért itt is lehet, mégha az USA-ban a többszörösét is kapják ugyanazért a munkáért. Pl. Kombinatorika téren kifejezetten erős Magyarország.
Lehet, hogy inkább az van, hogy elmennek egy ideig külföldre és ott ragadnak.
Azt, hogy egy matematikusnak itt nehezebb lenne elhelyezkedni mint pl. egy közgazdásznak vagy informatikusnak azt nem hiszem.
Jaja, értem.
Amúgy elég kiszámíthatatlan, hogy a Radnótiba ki kell és ki nem. Meg a vélemények is meglepően vegyesek. Én sokkal-sokkal jobbnak képzeltem, mint amiket páran mesélnek róla.
Saját oda járó ismerőseink elég nagy tanulógépek, és otthonról is nyüstölve vannak, de ez teljesen esetleges, azt gondolom.
Hát engem nem hat meg a sorrend és igen az István sem elit az én értelmezésemben. Az hogy mely iskola elit nem a HVG sorrendtől függ hanem attól hogy az a többség számára egyértelműen válogatott értelmiségi jár oda! Évek alatt változnak a dolgok, Toldy ebben a kérdésben megelőzte lehagyta azokat akik csak a múltból élnek.
Bánom hogy az Árpádot hoztam fel (lehetett volna más is) de ennek megvolt az oka, ugyanis az igazgatói tájékoztatón nem hangzott el miért is jó az Árpadba járni, viszont az igazgató nagyon részletesen kb 50-60 percben elmagyarázta a pontszámítás rejtelmeit olyan matekos módon ... ott kezdtük hogy mikor hol kell jelentkezni és van központi írásbeli is (tényleg?mindenki csodálkozott). Amit elmondott bármely iskolára de inkább a felvételi rendszerre igazak de még akkor sem tudtunk meg az adott iskoláról semmit, puszta időpazarlás több száz szülőnek. Nem volt semmi plusz, semmi ami ne lenne benne bármely tájékoztatóban. Matekos módon kivetítőn példákkal is illusztrálta hogy ha valaki ennyi meg annyi pontot hoz akkor mi lesz és ha tovább jut Pisti akkor hogyan jut tovább. Nekem az jött le hogy itt bizony a puszta hozott pontszámok fognak számítani és kevésbé a gyerek. Aztán az osztályfőnökök bemutatkoztak specmaton egy nyugdíj előtt álló spanyoltanár aki elmondta gőze nincs a matematikáról (nem is kell fura volt hogy ezt különösen kiemelte), a nemet és másik tagozaton töri tanárok voltak (ők is hasonlóan furcsán mutatkoztak be). Kedves volt de nekem nagyon unalmas volt ez is. Talán az igazgatóhelyettes szépítette a dolgot értelmes hozzászólásokkal ... bocsánat én ezt így éltem meg. A német tagozat miatt mentem el de arról egy szót sem szóltak. Végül a youtuberól egy filmvetítés a suliról. Jobban tennék ha fejlesztenének a kommunikáción mert lehet hogy jók csak ebből nem ez jön le (ha már értékelik a gyerekek bemutatkozását kezdjék magukon). Ennek ellenére egy erős suli és bárhova eljuthat az aki végigcsinálja. És most végre a fórum segítségével választ is kaptam miért jó oda járni Köszi mérlegelem majd
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?