Kenyérsütő géphez BEVÁLT receptek (beszélgetés)
Éppen a boltban a búzakorpát nézegettem, s nem tudtam mit lehet vele kezdeni.
Vettem még lenmagot, múltkor szezámmagot a kenyerek, meg kiflik tetejére. A férjem megkérdezte fenyőmagot nem vettem? Azt nem láttam.
Honnan vetted ezt a receptet?Ennyi folyadék majd dupla ennyi liszthez kéne.Tej nem kell a kenyérbe.Az élesztő is sok.Rengeteg jó,kipróbált recept van a fórumban és a naplóinkban is.
Én csak dagasztásra,kelesztésre használom a gépet,nem szeretjük a gépi kenyeret.De áttéve a sütőbe minden nap sütök valamit.
A kenyérsütő tetejét takard le úgy 2 konyharuhával,hogy a szellőzőnyilásokat hagyd szabadon.Azért esik be a kenyér teteje,mert a kenyérsütők zöme nem zár rendesen.
Sok sikert,nézz ki egy használható recit.
Szerintem sok az élesztő, én a fehér kenyérhez csak egy harmadát teszem bele a friss élesztőnek, tejet ne tegyél, se tejport, attól kalácsszerű lesz!:)
Olajat 3 evőkanálnyit teszek. Keress vissza a naplóinkba vannak jó kis receptek, próbáld ki.
Ha hideg van én is letakarom a tetejét konyharuhával! Baja nem lesz!:))
Én nem takarom le, mert ezek jól szigetelt cuccok.
De van aki takargatja...:)))
Köszönöm a segítségeket.
Akkor kipróbálom kevesebb folyadék, élesztős verziót. Olvastam olyat is, hogy érdemes letakarni a sütőt mert a hideg környezet is befolyásolhatja. Erről vélemény?
Szia!
Szerintem is a folyadék rettentő sok!
Én 65 deka sima liszthez használok 3,2 deci vizet + 2 evőkanál olajat.
A fél csomag élesztő is sok ennyi liszthez.Most így hirtelen nem tudom,a Budafoki hány dekás,de ha 4,akkor is a fél csomag(2 deka) 50 deka liszthez túl sok.1,2-1,5 deka bőven elég!Ja és nem kell felfuttatni,csak simán belemorzsolni,de az nem okozhatott problémát,csak felesleges macera:)
Persze a liszttől is függ,hogy mennyi folyadékot és élesztőt igényel,de biztos,hogy ezek miatt esett össze a kenyered!
Próbáld meg úgy,hogy kevesebb folyadékkal és élesztővel kezded,aztán,mikor már annyira összekeverte a gép,hogy összeállt a tészta,akkor nézd meg.Nyomd bele az ujjad!Szép sima,ruganyos tészta kell legyen!Ha ragad,akkor kell még bele egy kis liszt,ha túl keménynek érzed,akkor pici folyadék(1-2 kanálnyi).
A tej a vízen felüli folyadék????
Mert ez rettentően sok!!!
Én így indulok neki:
Tengelyekre öntöm az olajat, arra a lapátokat.
Jöhet a víz, só, cukor, ecet, liszt, tejpor, élesztő.
Ebben a sorrendben.
2 ek. olaj
300 ml víz
2 kis mérő só
1 kis mérő cukor
1 evőkanál ecet
650 g liszt
1-2 evőkanál bármilyen tejpor, én a tescosat használom(kávéfehérítő)
0,5 élesztő a tetejére morzsolva
1-es program, alapban ezen indul el a gép, start, és kb. 3 óra múlva kész a kenyér.
Nekem legalábbis így szép nagy kenyerem sül ki. :)
Így jó lesz?
1
Sziasztok.
Kellene egy kis segítség egy kezdő kenyér sütőnek. Nemrég vettem egy Sencor 930 típusú kenyérsütő gépet, amivel idáig még nem sikerült normális kenyeret sütnöm.
1. Próbáltam porélesztővel többfajta lisztkeverékéből.
2.Porélesztő sima búza lisztből.
3.Kimondott direkt kenyér lisztből amibe nem kell élesztő.
4.Rendes élesztővel lisztkeverékkel
5. Rendes élesztő, sima búza lisztből.
Egyik variációm sem sikerült, pedig olyan lelkesen vágtam bele ebbe az egész kenyérsütésbe. Gondoltam milyen jó lesz majd egészségesebb finom kenyereket sütni, de még egy sima fehér kenyér sem jött össze :(
Leírom, hogy csináltam legutóbb, ebben a sorrendben raktam a hozzávalókat:
300ml langyos víz
2 nagymérő olaj
1 kismérő ecet
2 kismérő só
500g liszt
1dl langyos tejbe 1 kanál cukrot elkevertem, majd belemorzsoltam fél csomag budafoki élesztőt és a felfuttatot élesztőt a liszthez öntöttem.
3 órás sima fehér kenyér sütő program.
A tészta megkel, szinte a sütőforma 3/4 és a teteje közti sávba feljön de utána mikor sül összeesik a felére.
Az összes próbálkozásomnál a kenyér egy sűrű,nehéz összeesett bodag lett.
Valakinek valami ötlet?
Mit rontottam el?
Köszönöm előre is e segítséget.
Tomy
Na de jó,hogy mondod.Hogy formázol óriáskiflit?
Örülök,hogy jól sikerült a bagett.Tényleg csak akkor érdemes boltban kenyeret venni,ha nagyon elfoglalt az ember.A kenyér megformázásához elég 1 perc.A többi meg megy magától.
Finom lett el kis fogyott, kár volt venni a boltban is. Legközelebb 3-4 db-ot csinálok belőle, hogy vékonyabb legyen.
Köszi, le is mentem, mert lehet, hogy legközelebb óriás kiflit csinálok belőle.
Biztos finom lesz,ne aggódj.
Én megsütöttem ma 24 sütőtökös,csokis browniet muffin alakban.Rántott csirkemell lesz sültkrumplival,tzazikival.Jön a párom lánya,nem fogunk unatkozni.
Mariann, most csinálom a bagettedet. Kíváncsi vagyok, milyen lesz?
Síkérem nincs, kimaradt, s többféle lisztből, az egyik tetejét szezámmaggal szórtam meg.
Hosszabb is lehetne, de a sütőm mérete véges.
Sikerült ma 80 deka lisztet bekevernem a kis egykaros géppel,már sül is a kenyérkém.Ma teljeskiőrlésű búzalisztet kevertem a sima és a rétesliszt közé,ne legyen ugyanaz minden nap.
Kicsimaya,sok-sok hála a férjednek,amióta az ő módszerével formázok,sorban irják a kenyeres naplómba,hogy milyen módszerrel sütöttem!
De ez egy kenyérsütős fórum,próbáljuk kikerülni a multik adalékos,egészségtelen,drága készitményeit.
A multiknál kaphatót már volt szerencsém megismerni.
:) wow! Ügyes vagy!
Viszont, ha veszel a multiknál, akkor ott találsz szép nagy "levegőset"! :)
Attól függ, hogy hol veszed a zsemlét! :)))
Az üreg a sütéskor keletkezik, kb. 15-20 perc után emelkedik meg a teteje, akkor kell kivenni a sütőből.
További ajánlott fórumok:
- Premium kenyérsütő használati utasítás, receptek. Tud valaki segíteni?
- Sütireceptek kenyérsütőhöz
- Egylapátos kenyérsütőgéphez milyen recepteket ismertek?
- Van valakinek Orion OBMD-1401 típusú kenyérsütőhöz receptek?
- Kipróbált és bevált recepteket írnál Moulinex Uno OW310131 kenyérsütőgéphez?
- Mulinex kenyérsütőhöz bevált recepteket szeretnék, tudtok segíteni?