Kenyérsütő géphez BEVÁLT receptek (beszélgetős fórum)
Bár már lehet, hogy rég nem időszerű, de a bolti forgalomban kapható fagyigépek jégakkusak, azaz "fagyasztanak" miközben kevernek.
Bár én rá szoktam segíteni úgy, hogy a jégakkut megfelelően lefagyasztom, majd megkeverem az alapanyagokat, és a mélyhűtőbe(!) teszem be az egész gépet, ott keverjen tovább, így az akku nem olvad fel olyan gyorsan, és nem lesz baja.
SF
szia!szívesen segítenék, de egyik kérdésben sincs tapastalatom!
puszi
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek margareta51-nek.Nem igazán tud még eligazodni az oldalak között és nem tudja hogy melyik kérdést hol tegye fel.Engem kért meg hogy segítsek neki,én pedig titeket hogy írjatok neki.A kérdése így szól:1.Kenyersuto gepbe hogyan kell csinalni a dzsemet/jam/es ha receptet leirnak szivesen fogadnam.
2.Fagylalt gepet szeretnek venni,lehet talalni a kereskedelembe olyant amelyik keveres kozbe hut?/nem ipari fagylaltgepre gondolok/
Az első kérdés talán jobban passzol ide mint a második,de talán valaki ebben is tud segíteni neki.Bocs hogy bonyolítom a dolgokat.Köszi az ő nevében is:Rumino
szia!
ha priviben megírod nekem az email címrd, szívesen elküldöm neked az általam összegyűjtöttt kenyerek receptjét.
rengeteg van. (ha nem zavar az igénytelen word-ös fájlom) :-))
Szerintem ez isteni volt. Apum úgy jellemezte, hogy olyan volt mintha kalácsot enne. (Kicsit módosítottam az alap receptet, lentebb leírom hogyan.)
Fűszeres kenyér
-300 ml víz
-5 ek. olívaolaj
-2 csapott tk. tengeri só
-1 csapott tk. őrölt koriander
-1-1 csapott tk. édekömény és ánizsmag
-1 ek. köménymag
-250 g teljes kiörlésű búzaliszt
-150 g búzaliszt
-1 csomag élesztő
-1 tk. cukor
Elkészítés: A formába bele a vizet, olajat, sót, fűszereket. Majd bele a két lisztet és végül az élesztőt, meg a cukrot.
Ahogyn csináltam: Helyettesítettem az édesköményt és az ánizsmagot 2 tk. garam masalával. A cukor nálam barna cukor volt.
De tényleg isteni lett.
Szia lolinno!Szeretném figyelmedbe ajállani,ésmindenki másnak akit érdekel:
itt sok kenyér és más egyéb recept található.Érdemes böngészni,én már nagyon sok receptet,tanácsot találtam ami nagyon hasznos.
Már több receptet is kipróbáltam, de mindnek olyan kemény maradt a széle. Nem tudom mit szúrtam el. A lényeg, már egy éve valaki ajánlotta, hogy tegyek bele kefírt, azzal tökéletes lett. Laza szerkezetű és normális a "kérge" is:
1 kefír
200 ml langyos víz
50 dkg liszt (keverni szoktam 40 félbarna és 10 kukorica v. rozs v. korpás)
1,5 nagy mérőkanál cukor
3 kis mk cukor
1 evőkanál olaj
1 cs szárított élesztő
Remélem nem hagytam ki semmit
Bocsánat, így a helyes:
Egészséges, magos kenyér:
267 ml tej + 1 tojás (tojással együtt legyen 267 ml)
1 ek só
6 ml oliva olaj
6 ml méz
280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g fehér tönkölyliszt
50 g szejtán (búzasikér)
1 cs. szárított élesztő
100 g olajos magvak (szezám, lenmag, tökmag, zabpehely, napraforgó mag-lehet vegyesen, vagy ahogy tetszik.)
Ezeket ebben a sorrendben beleteszem a kenyérsütő gépbe, és beállítom a hosszabb programra, ahol tk kenyeret sütünk. Én van, hogy csak megkelesztem a géppel és zsömlét sütök belőle, akkor miután megkelt, zsömlét formálok belőle, még fél órát kelesztem meleg helyen, majd 15 perc alatt 180-200 fokon megsütöm.
Nagyon finom, kb. 3 napig friss.
Egészséges, magos kenyér:
267 ml tej + 1 tojás (tojással együtt legyen 267 ml)
1 ek só
6 ml oliva olaj
6 ml méz
280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g fehér tönkölyliszt
50 g szejtán (búzasikér)
100 g olajos magvak (szezám, lenmag, tökmag, zabpehely, napraforgó mag-lehet vegyesen, vagy ahogy tetszik.)
Ezeket ebben a sorrendben beleteszem a kenyérsütő gépbe, és beállítom a hosszabb programra, ahol tk kenyeret sütünk. Én van, hogy csak megkelesztem a géppel és zsömlét sütök belőle, akkor miután megkelt, zsömlét formálok belőle, még fél órát kelesztem meleg helyen, majd 15 perc alatt 180-200 fokon megsütöm.
Nagyon finom, kb. 3 napig friss.
A következő receptet anyám leírása alapján közlöm, aki szakácsnő volt. Ezt most közkinccsé teszem, használjátok fel egészséggel!
1 kg BL-80 kenyérliszt vagy 70% búzaliszt-30% más liszt
5 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
2 teáskanál só
6 dl langyos víz
Egy kis tálba morzsoljuk bele az 5 dkg élesztőt, tegyünk hozzá 2 mokkáskanál cukrot és öntsünk rá 2 dl langyos vizet. A konyha hőmérsékletétől függően 5-10 perc alatt fölfut. A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, keverjünk el benne 2 teáskanál sót, majd öntsünk bele 4 dl langyos vizet és adjuk hozzá a fölfuttatott élesztőt. Jól dolgozzuk össze, dagasszuk 10 percig, ez a kenyérkészítés lényege. Ezután takarjuk le és hagyjuk pihenni és kelni kb. 1 órán át, akkorra a duplájára nő.
Ha magvas kenyeret szeretnénk sütni, a magvakat a második átdolgozás során szórjuk a szétterített tésztára, majd újabb 3-5 perces dagasztás után – amelynek az a célja, hogy kenyerünk szép lyukacsos és könnyű legyen – formázzuk meg és helyezzük a lisztezett lapos tepsibe. A tetejét vagdossuk be, ismét takarjuk le konyharuhával és kelesszük kb. 20-30 percig. Közben a sütőt forrósítsuk fel kb. 200 fokra és rakjuk be a megkelt tésztát sülni. A sütés kb.1 óráig tart, ha az 1 kg lisztből 2 veknit készítettünk. A sütőt 10 perc után vegyük kisebb fokozatra és kb. 180 fokon süssük készre a kenyeret. A végén ecsettel nedvesítsük be a tetejét, hogy fényes legyen.
Egyéb tudnivalók és jó tanácsok!
A kenyérsütés fontos feltétele, hogy minden nagyjából kézmeleg legyen!
A BL 80-as kenyérliszt napokig jó ízzel fogyasztható kenyeret ad. Ne lepődjetek meg, hogy fehérsége a magasabb sikértartalom miatt nem hasonlít a bolti fehér kenyérre!
Ha kevert lisztből süttök kenyeret, a 70% fehér és 30% másféle liszt az ajánlott mennyiség!
Aki szereti a tömör kenyeret, készítheti csak tönkölyből is, de akkor fél decivel több víz kell hozzá!
A hagymás kenyér, amely az egyik legfinomabb rafinált tésztaféleség, a legnehezebben formázható az olajban előzetesen megpárolt hagyma miatt, ezért kívülről vékonyan be kell lisztezni!
A sűrűbb, nehezebb tésztából (tönköly, rozs) készült kenyereket nem feltétlenül szükséges bevagdosni!
Aki érzékeny az élesztőre, csökkentheti az adagját, de akkor növelni kell a kelesztési időt vagy kovásszal kell dagasztani!
A szépen megkelt tésztához a 2. dagasztáskor különféle magvakat keverhetünk. 1 kg lisztből készült kenyértésztához általában 3-5 dkg magot használjunk ízlés szerint. E célra egyaránt jó a kömény-, len-, tök-, napraforgó- és szezámmag!
Ha különleges kenyeret szeretnénk készíteni, tegyünk a tésztához durvára tört diót, magozott olívabogyót, kockákra vágott és gyengén párolt vöröshagymát, esetleg fokhagymát ki-ki ízlése szerint!
1 kg lisztből általában 2 vekni készíthető!
Ha a 2. dagasztásnál felezitek vagy negyedelitek a tésztát, 2-4 különféle fűszerrel vagy maggal ízesíthetitek!
A kenyér jól elviseli az illatos fűszereket, a bazsalikomot, majorannát, szurok- és kakukkfüvet!
A régi időkben kovászt használtak, amely az előző kenyérből eltett és megszárított tészta vizes felélesztésével kelesztette meg a tésztát. Ez esetben 1 éjszakán át kellett keleszteni a tésztát!
Házikenyér sütéséhez sokféle liszt és ezek variációi is használhatók. Legegészségesebbek a teljes kiőrlésű búza- és rozsliszt, valamint a tönkölybúza lisztje!
Szia!
Én is karácsonyra kaptam (Hausmeister) :)
A legjobban bevált, és legfinomabb kenyér nekünk:
3,1 dl víz (a konyhában, a pulton lévő Szentkirályi, szénsavmentes ásványvízzel szoktam, így megfelelő a hőmérséklete is)
5,6 dkg liszt (én a TESCO gazdaságosat használom, mert még sosem volt vele gond, sosem kezdett egy idő után "mászni")
2 mérőkanál cukor (a nagyobbik kanállal az egyik sarokba)
2 mérőkanál só ( a kisebb kanállal a másik, átellenes sarokba)
2 mérőkanál szárított élesztő ( Dr Oetker, a kisebb kanállal, pici lyukat csinálsz az ujjaddal, de ne érjen a vízig, majd ebbe öntöd, középre)
3 mérőkanál margarin (a nagyobbik kanállal, rá a cukorra)
A sorrend mindenképpen fontos!!!
De a legfontosabb, hogy ne az alapprogramon, hanem a gyors programon süsd meg! Gyönyörő szép nagyon-nagyon finom, ráadásul az én gépemmel 1 óra 58 perc alatt el is készül :)
Ha nem pont ilyen géped van, akkor is érdemes kipróbálni, nem hiszem, hogy ne sikerüljön, mert a nővéreméknek is másfajta van, de van rajta gyors program, és nagyon jól megcsinálja az is :)))
Ha nem fehér kenyeret szeretnél, hanem valamilyen rozsos barnát, akkor nagyon tudom ajánlani a kész kenyérkeverékeket. Kb 180 ft egy kiló a TESCO-ban, két kenyér jön ki belőle, és a vízen, és egy pici són kívül semmi nem kell hozzá. Ehhez én a teljes kiőrlésű programot szoktam használni, és bár 3 óra 40 perc, a végeredmény gyönyörű!
Ha édeset szeretnél, akkor a fenti fehér kenyér recepthez kezdésnél adj hozzá két mérőkanál (kicsi) fahéjat, majd mikor sípol, hogy jöhet a plusz hozzávaló, akkor vagy 10 deka mazsolát (áztatás nélkül). Nagyon finom, különleges ízű, és illatú. Mézzel, lekvárral isteni finom!!!
Jó sütögetést!
Ügyes legyél! :))))
Az aljára öntök egy kevés olajat, majd
330 ml meleg víz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
50 dkg liszt, amin a kenyérsütő gép rajta van (én 2 fajtából szoktam készíteni, fehér, ill. félbarna)
végül 5 g szárított élesztő
Indulhat a sütés, normál program 3 órás.
Nekem eddig még (több mint egy éve) sikerült.
kaptam ma egy kenyérsütőt.
ha van egy jól bevált receptetek v tanácsotok, szívesen fogadom!
További ajánlott fórumok:
- Premium kenyérsütő használati utasítás, receptek. Tud valaki segíteni?
- Sütireceptek kenyérsütőhöz
- Egylapátos kenyérsütőgéphez milyen recepteket ismertek?
- Van valakinek Orion OBMD-1401 típusú kenyérsütőhöz receptek?
- Kipróbált és bevált recepteket írnál Moulinex Uno OW310131 kenyérsütőgéphez?
- Mulinex kenyérsütőhöz bevált recepteket szeretnék, tudtok segíteni?