Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetés)
Találtam Neked egy receptet:
Mézes diós csirke
Hozzávalók:
4 személyre,
4 db csirkemell ,200 g vaj,
2 ek. méz,
50 g dió,
1 db limett,
só, bors, kakukkfű,
8 db paradicsom.
--------------------------------------------------
Elkészítés:
A csirkemellet előző este jól besózzuk, fűszerezzük és felhasználásig hűtőbe teszük. Felhasználáskor egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé helyezzük. A sütőt bemelegítjük. A húst berakjuk a sütőbe, egy kevés vízzel meglocsoljuk. Amikor puhulni kezd, megkenjük az előre elkészített méz, bors, limettlé és vaj keverékével. Amint elfogyott a keverék és a csirkemell megsült, darált diót pirítunk még a csirke tetejére. Melegen és hidegen is nagyon finom! Nyers paradicsomszeletekkel tálaljuk.
Sziasztok!
Valaki tud diós mézes csirke receptet.?
Karácsonyra szeretnék főzni ilyet.
Egyébként nálunk a karácsonyi menű több rétű.
Mivel szenteste a család együtt van ez még nyugis.
A másik két napból az egyiket nálunk tölti a rokonság.
Szóval elég sokat főzök és sütők.
Mindig mást.
Sziasztok
Nálunk is hagyományos, mint 'szti-nél.
'szti, mi az a Részeges Izidor?:)
a kaja nálunk hagyomány, minden karácsonykor ugyanaz: halászlé, rántott hal és krumplisaláta
sütiben megy a variáció a beigli és aprósütemény mellé
idén Részeges Izidort sütök :-))
Halászlé,húsleves,rántott hal,gyerköknek halrúd,rántott hús,kurmpli,rizs,fini savanyúságok.
Sütinek mindig van beigli,zserbó,kókusztekercs,vmi sós süti is.
25-26-án pedig töltött káposztázni szoktunk.
Lagzi Lajcsi szelet?????
hát az meg mi?
Nálunk egyébbként a sajtos pogi a mézeskalács és a diós kosár az elengedhetetlen!
Ja és a beigli!
én minden évben salátákat csinálok joghurttal és most norbi majonézzel szokott lenni francia sali uborkás és almás is sajt saláta sonka tekercsek többféle sonkábol és többféle töltelékkel
szoktam tormás brindzás tojásos töltivel csinálni
Az idei karácsonyra még nincs ötletem. Hátha itt a Hoxa-n akad majd valami fonomság! ;-)))
Tavaly volt az első 'háziasszonyos' karácsonyom.
Csirketortát készítetem petrezselymes rizzsel, sok savanyúsággal. Rántott hal is lett volna, de valószínüleg kifogtam a város legrosszabbikát, mert sütés közben szétmált, így a kukában végezte. Desszertként beigli és mákos guba volt.
Ha lesz ötletem, akkor megosztom veletek.
Nálunk szent este vacsi van, az ebédet csak könnyűre vesszük. Ilyenkor a férjem főz, így nekem van időm a fiaimmal feldíszíteni a fát. Bevált menű, a rácponty, ami kicsit ugyan macerás, de annál finomabb.
A követező napokon a nagymamákhoz megyünk, így nekem már főznöm ilyenkor nem kell. A sütit anyukámmal vegyesen sütjük és cserélgetünk, így olyan érzetünk van, mintha lakodalom lenne, annyi féle, fajta van.
A családban mindig meg van a helye az adott étel észíésnek.
Apukámé a halászlé.
Anyum mindig köreteket csinál és a minden karácsonykor jelenlévő sajttal, sonkával töltött pulykamellett. Édesség terén ilyenkor szokott csinálni képviselő fánkot.
Idén én is sokat segédkezek, mert saját étket is csinálnom kell. Tavaly ő csinálta avega fogást is.:) Idén majdén. Asszem a muszakát fogok. Meg rántott sajtot, de azt anyu is szokott, szóval ráhagyom, ha lesz még ereje.:)
Sütik terén idén én próbákozom a mákos és diós beiglivel.
Ha karácsony, akkor hal a párom szerint:)
Úgyhogy 24-én este halászlé, sült vagy rántott hal párolt zöldségekkel (nekem), és rizssel (neki) a menü. Édességnek mákosguba szokott lenni, nagy sütisütést nem csinálok, mert 25-én megyünk a nővéréékhez, ahol az ő családjával ünnepelünk.
A sógornőmnél általában húsleves, aztán főtt hús paradicsommártással szokott lenni, a fő étel tavalyelőtt római tálas tejszínes, ananászos sonka volt, tavaly meg olajbogyós nyuszihús volt. Mivel anyósom a klasszikus ízeket szereti szokott hozni sült libát, meg párolt káposztát. Esetleg még egy kis töltött káposztát is. Úgyhogy esélytelen végigenni a menüt:)
Késő délután megyünk tovább az én családomhoz Zalába. Anyu általában kocsonyával és boros teával vár minket.
Itt pár napot töltünk családlátogatással, ahol mindenki végig szeretné kóstoltatni velünk a sütijeit. Azért anyu zserbója, és a nagymamám diós bejglije kihagyhatatlan.:)
Ilyen menü után nem csoda, he feljön egypár kiló...
Hát nem írtatok túl sokat, pedig már a nyakunkon a karácsony. Biztos mindenki a készülődéssel van elfoglalva. Tegnap sikerült 1 db étket kiötlenem a 3-ból. Szenteste töltött pulykatekercs lesz, valszeg fügével és barackkal töltve. Se a többi napra még nincs ötletem :((((
Bárcsak túl lennénk már rajta.
Jelentem megcsináltam a sajtpogit. A recept a következő:
2,5dl vízbe fel kell olvasztani 10dkg vajat, meg egy teáskanálnyi sót (a só függhet attól, hogy a sajt mennyire sós). Ha felolvadt hozzá kell adni 15dkg lisztet jól összekeverni és amikor összeállt levenni a tűzről és hozzáadni 10dkg sajtot. Ezt a masszát langyosra hűteni (hamar kihűl mert a sajt lehűti), majd hozzá kell adni 3tojást (állítólag egyenként én robotgépbe csináltam ugyhogy egyszerre adtam hozzá). simára kell keverni (ez robotgép nélkül komoly kihívás). Majd hidegre helyre kell tenni pihenni. Sajtba mártva tepsire helyezve kb 150-200 fokon kell sütni. 20-30 percig.
Fontos a masszának csak a tetejét mártsd sajtba az alját ne mert ráragad a tepsire.
Akkor sikerült jól ha a poginak nincs közepe.
Remélem érthetően írtam le...:)
MÁKOS GUBA (1-es!) - kókuszkocka alaptésztájából
Azzal kezdődik, hogy gőzös sütit kell összeállítani. Akinek ez nem lenne evidens: felverek 2 tojást jó habosra, beleteszek 2 evőkanál joghurtot, 1 deci tejet, és annyi zabkorpát, hogy viszonylag sűrű legyen, Én folyékony édesítőt szoktam bele tenni. Nem mikróban kell megsütni, hanem tepsiben, mint a piskótát. Olyan lesz, mint egy piskótalap. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk.
Majd ezek után leöntöm felforralt, édesítőszeres tejjel, és darált mákkal jól megszórom.
Sziasztok! :)
Én valószínűleg lightos töltött káposztát csinálok. Meg gondoltam valami sütőben sült halra, párolt zöldségekkel.
Halászlé, mert ugye azt szabad? :)
A sütivel még bajban vagyok, mert ugye sima bejgli és ishler kell a páromnak...szerintem én is valami lightos zabos dolgot fogok csinálni!
Van egy mákosguba receptem zabkorpával, majd beteszem ide, hátva valkinek elnyeri a tetszését :)
Oké, én várom!
Én tk liszttel csinálnám, úgy már nem olyan vészes!:)
Sziasztok!
Én sajtpogit fogok csinálni...igaz van benne liszt 10dkg, de a mennyiség miatt elenyésző. Ha sikerül leírom a receptet
Szia!
Én valamilyen zabkorpás piskótát fogok csinálni, meg zabkoch-ot!
Sziasztok:)
Egy válaszra váró kérdés:))) Ki mit süt-főz az ünnepek alatt ill. az ünnepekre? Ünnepi, de nem hízlaló finomságokra várom a tippeket.
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?