Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetés)
Sziasztok!
Engem is pár hete ez a kérdés gyötör, hogy mit főzzek.Külön lakunk anyukámtól de neki szent este van a szüli napja és nekünk ez ettől is különleges nap.
Szóval a megálmodott menü:
-csirkeragu leves
-őzpörkölt krumplis dödöllével, savanyúság
-az idei halas fogás lazac lesz (most először és nagyon akciósan vettem) a köretet még nem tudom
-a szülinapi torta eszterházi lesz.
Sütök még zserbót és fagyi szeletet.
ha már a savanyúságnál járunk,tudtok házilag késziteni? ha igen,elküldenétek nekem a receptet?!
előre is köszönöm!
23-án :sült húsi+rizzsel/sült krumplival -savanyúsággal
24-én: párom készíti a halászlét (borral fog főlni)
ez lesz a szülinapi halászlém ;) +rántott hal/sajttal töltött pulyka -krumplival
25-26-án: már káposzta 2 féle lesz-és kocsonya
sütik lesznek:
zserbó-bejgli- (tortám 24.én)-és majd ünnepek között tiramisut csinálok, szilveszterre meg sajtos rudakat!
Van egy nagyon sütireceptem is, az egyik kolléganőmtől tanultam. Hideg kutya a neve.
Kell hozzá: 1 cs. csokis pudingpor, 25 dkg Rama, 2 tojás, 2 ek. kakaó, 20 dkg cukor, 1 csomag 6 db-os ostyalap, 2 marék darált dió, 1 marék mazsola
A kakaót, cukrot, pudingport összekeverjük. 4 db. ostyalapot apróra törünk. A Rama-t felolvasztjuk, belekeverjük a csokis keveréket, a tojásokat és összefőzzük. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát, forralunk rajta egyet, majd belekeverjük az ostyalapokat is. Folpackkal bélelt őzgerincformába öntjük. Tetejére ostyalapot vágunk, becsomagoljuk a folpackkal.
1 nap hűtő. Én tejszínhabot szoktam rá fújni.
Nagyon finom. Próbáljátok ki előtte!
Milyen halat szoktál bele tenni!
Tök jól hangzik csak nem tudom milyen hal kell!! Köszönöm
Karácsonyi saláta:
H: 20 dkg sült pulykahús, 20 dkg gesztenye, 2 db narancs, 1 fej saláta, 2 db tojás, 2 húsleveskocka, kb. 1,5 dl majonéz,1 dl tejföl és 1 cs. metélőhagyma
A gesztenyéket keresztben bevágjuk, és a leveskockákkal ízesített vízben megfőzzük. Ha kicsit kihül megtisztítjuk a keményre főzött tojásokkal együtt. Egy tálban összekeverjük a darabokra vagdalt sülthúst, a főtt tojás cikkeket, a narancs gerezdeket a kisebb darabokra tépkedett salátát és a félbevágott gesztenyéket. AZ egészet lazán összekeverjük a majonézes-tejfölös mártással és megszórjuk metélőhagymával.
ÁÁÁÁ de szuper ötleteket adtatok!
De a halas receptek még jöhetnek!!!
Hólabda
Tésztához:
8 tojás
35 dkg porcukor
8 kanál langyos víz
25 dkg liszt
2 ek. kakaó
kevés sütőpor
Krémhez:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 ek rum
1tasak vaníliás cukor
4 dl tej
4 ek. liszt
Díszitéshez:
kókuszreszelék
csokoládé
Elkészítése:
A tésztház a tojásokat a porcukorral és a vízzel kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet a kakaót, sütőport. Két tepsibe töltöd a masszát, és megsütöd őket. Amikor kihült pogácsaszaggatóval kiszaggatod.
A krémhez a margarint, porcukrot, rumot, vaníliás cukrot jól kikevered. A tejetsűrű péppé főzöd, kihütöd, és a krémhez adod.
Egy-egy korongot összeragasztasz a krémmel, az oldalát is bekended krémmel, meghempergeted az krémes oldalát a kókuszreszelékbe, olvasztott csokoládét kensz a tetejére.
Nem mondom hogy nem időigényes sütemény, de nagyon finom tényleg, és mutatos, olyan mintha mini torták lennének. A csokoládé a tetejéről elhagyható, a tészta ugyis barna a kakaótól, és anélkül is finom.
Szia a süti receptjét elkérhetem tőled?
Köszönöm
Nincs benne semmi különlegesség:
A megpucolt krumplit felkarikázom, rá a tepsire, majd fólia alatt megpuhítom kicsit, Közben befűszerzem a halat. Főzőtejszínt összekeverek tejföllel, fokhagymakockával és reszelt sajttal. A krumplira ráteszem a halat, leöntöm a szósszal, és készre sütöm.
Bocsánat, rooszul írtam.
Tejszínes hal krumplival a jó.
Aszalt szilvával töltött sertéshús, szilva öntettel, krumplipürével. A szegfűszeg miatt már eleve karácsonyi hangulatot sugall
hólabda sütemény, az nagyon finom, és mutatós, nálam minden évben nagy sikert arat.
Elárulod a receptjét?
Nálunk töltött pulyka, rántott hal, rizs, majonézes krumpli, cékla, beiglik, torta, 8-10 féle apróbb süti.
Hello!
Én nem kimondott karácsonyi menüt készítek de azért a fele az.
-Frankfurti leves(mert ez a férjem kedvence)
-Sajttal,sonkával töltött pulykamell
-Rántott húsos palacsinta
-Hagyma sali
-Öntött kifli
-Tiramisu
Nalunk van egy hagyomany es ezt altalaban be is tartsak a csaladok.Szenteste aszaltszilvaleves,rizses gomba,hal kulombozo modon elkeszitve ,havasi kifli,beigli.Tehat bojtoset fogyasztanak.Az ejjfeli mise utan lehet fogyasztani a toltottkaposztat,kolbaszt stb.
Az ortodox vallasnal aztan nagyon szigoru bojt van ebben az idoben kesz vegetarianusok.
Na en mit keszitek:toltottkaposztat,oldalas kolbaszal lesutve.tesztakbol a linzer karikat,zserbot,beiglit esetleg a lepesmez tesztat.A csaladom nem szereti a kremes tesztakat kivetel a kepviselofankot ezt akarmilyen mennyisegben elfogyasztjak.A kovetkezo napon husleves,rantott hus vagy vadason keszitett nyelv cus-cussal az edesseg nem valtozik,harmadnap mindenki jol van lakva a husokkal es csinalok bablevest savanyokaposztaval/csulkot,kolbaszt lehet bele fozni/
1:Halászlé
2:Rántott hús,hal.
3:Köretnek:Majonézes krumpli saláta,rizs.
4:Mákos vagy diós guba.
Apró sütik:Hókifli,linzer,mézes szelet,zserbó.
Nálunk a Sógornőmék szoktak 24-én vacsit,(hal + majonézes burgonya)25-26-án ebédet(székely és töltött káposzta,húsleves,rántott karaj) készíteni.
Az én reszortom a sütemények.Kb.8-10 félét szoktam készíteni.
Trópusi gyümölcsleves, halászlé,
sült hal, rántott hús, töltött hús, töltött csirke,
saláták (krumpli, virsli, francia)
bejgli (diós, mákos), mézeskalács, zserbó, egyéb
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?