Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü? (beszélgetős fórum)
Szenteste húslevest és töltött csirkét velesült krumplival, 25-én rántott halat franciasalátával, 26-án szezámmagos rántott csirkemellet párolt kukoricával, salátaöntettel készítek.
Süti: háztető és citrommázas mogyorótorta.
Én húslevest szoktam készíteni csigatésztával,halászlét,rántott halat,rántott húst,töltött káposztát.Sütinek pedig zserbót,diós-mákos-gesztenyés beiglit.
A másik két nap pedig töltött fasírtot,gesztenyével töltött pulykamellet,vagy sajttal töltött pulykamellet és Lagzi-Lajcsit.
Nem láttam,hogy már van ilyen fórum,akkor azért nem találtam először.
Végülis ugyanaz a téma.
Én is hasonlóan készítem a Lagzi-Lajcsi nevű süteményt,csak én a tésztába kétszer annyi p.cukrot,és 5 dkg vajat is szoktam tenni.(Én így ismerem.)A lányom kedvenc sütije,nagyon gyakran készítem.
Nekem a hozzávalók:5 dkg vaj,2 kanál méz,20dkg p.cukor,2 egész tojás,2 kanál kakaó.Ezeket gőz fölött összekavarjuk,majd adunk hozzá két kis kanál szódabikarbónát,utána pedig 40 dkg lisztet.
Ebből három lapot kell sütni,majd a következő krémmel tölteni:1 puncs- (vagy eper)és egy vanília- (vagy tejszínízű),a lényeg,hogy fehér és rózsaszínű puding legyen belőle.Külön-külön 3-3 deci tejben sűrűre főzzük,majd kavargatjuk,hogy ne legyen csomós,és kihűljön.20 dkg margarint 20 dkg p.cukorral és egy cs.vaníliás cukorral összekavarunk,kétfelé vesszük a vajas-krémet,majd külön-külön csomómentesre kavarjuk a pudingokkal.
Az egyik lapot a fehér,a másikat a rózsaszín krémmel megtöltjük és a tetejét csokimázzal bevonjuk.Én tortabevonót szoktam rá tenni,akkor biztos,hogy sikerül,és így nem keserű,sokkal finomabb lesz.
Kemény,nehezen gyúrható,nyújtható tésztát kapunk,könnyebb,ha lisztezett sütőpapíron nyújtjuk el (külön-külön a lapokat,és csak cserélgetjük sütéskor a tepsiben).Könnyen szakad a tészta.
Mégis megéri a fáradságot,mert biztos,hogy nem marad belőle ha egyszer elkészíted.
Össszevontam.
Kéretik nem nyitni több karácsonyos topikot, van már elég.
Én szintén nem főzök, mert Szenteste anyuéknál vagyunk.De ott mindig a töltött káposzta és a fasirt a vacsi.
Sütni?Mézes-krémes,beigli(diós,mákos),és mindig vmi újdonság.:)
Éppen egy csomó olyan recept van, amibe tojássárgája kell. Én mindig csak olyan sütiket találok, amiben az kell és a fehérjékkel meg nem tudok mit kezdeni. Pl. hoxa receptek közül ajánlom az enyém. Lehet csinálni kakaóval, nélküle, más gyümölcsökkel, magvakkal. Asszem abba nem is csak egy tojássárgája kell.
Recept neve: ,,adri csokissütije".
De nézz fel a www.fakanal.hu-ra és biztos találsz neked megfelelőeket.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Sütöttem mézespuszedlit és maradt egy csomó tojássárgája.Tudna valaki egy olyan sütireceptet,amibe felhasználhatnám?
Előre is köszi
Karácsonyi menü? nálunk idáig a férjem készitette(szakács) mindig valami újdonságot talál ki.A leves mindig korhelyleves tavaly aszalt szilvás pulykamell volt krumlipüré áfonya mártás
Sütemény: mákos kosárka, mézes kiszurós,piskota a piskótában,adventi muffin.
Ez a szent este a többi karácsonyi nap rokon látogatásból áll,igy nem kell főzni.Szülők, nagyszülők stb.
Lajcsi szelet
Tésztához:
10 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 mokkáskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt
Krémhez:
1 puncs pudingpor
1 vaníliás pudingpor
6 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg margarin
Elkészítés: A tészta hozzávalóit (a liszt kivételével) gőz fölött forrásig főzzük, utána hozzákeverjük a lisztet. (Ha az állaga megkívánja, több lisztet is tehetünk bele.) Három lapba nyújtjuk, és megsütjük. A krémhez megfőzzük külön-külön a pudingporokat 3-3 dl tejben, és kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral, kétfelé osztjuk, egyik felét a kihűlt puncsos krémhez, másik felét a vaníliáshoz keverjük. A puncsosba teszünk egy kis rumot, a vaníliásba pedig egy tasak vaníliás cukrot. Egyik tésztalapot a puncsos krémmel kenjük meg, rá a másik lap, arra pedig a vaníliás krém és a tésztalap. A tetejére csokimázt teszünk. Egy kis időt kell neki hagyni, hogy puhuljon. Legjobb másnap fogyasztani.
Találtam Neked egy receptet:
Mézes diós csirke
Hozzávalók:
4 személyre,
4 db csirkemell ,200 g vaj,
2 ek. méz,
50 g dió,
1 db limett,
só, bors, kakukkfű,
8 db paradicsom.
--------------------------------------------------
Elkészítés:
A csirkemellet előző este jól besózzuk, fűszerezzük és felhasználásig hűtőbe teszük. Felhasználáskor egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé helyezzük. A sütőt bemelegítjük. A húst berakjuk a sütőbe, egy kevés vízzel meglocsoljuk. Amikor puhulni kezd, megkenjük az előre elkészített méz, bors, limettlé és vaj keverékével. Amint elfogyott a keverék és a csirkemell megsült, darált diót pirítunk még a csirke tetejére. Melegen és hidegen is nagyon finom! Nyers paradicsomszeletekkel tálaljuk.
Sziasztok!
Valaki tud diós mézes csirke receptet.?
Karácsonyra szeretnék főzni ilyet.
Egyébként nálunk a karácsonyi menű több rétű.
Mivel szenteste a család együtt van ez még nyugis.
A másik két napból az egyiket nálunk tölti a rokonság.
Szóval elég sokat főzök és sütők.
Mindig mást.
Sziasztok
További ajánlott fórumok:
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?
- Elmúlt a karácsony...lesz másik..avagy beszélgessünk az ünnepi hangulatról
- Mű, vagy igazi fenyő lesz a karácsonyfád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Idén karácsonykor lesz Reszkessetek, betörők?
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?