Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


47606. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47605. - Forrest2010)
2014. jan. 16. 09:27
Esténként tv-zés közben zacskós sós mogyorót csipegettem. Egy idő után vettem észre, hogy a hátam viszket, mintha tetves lennék, úgy vakaróztam. Hogy az olaj-tartalom, vagy a túl sok só-bevitel, nem tudom mi volt az oka. Azóta sem vásároltam olyat, csak a héjával együtt árult földimogyorót veszem néha-néha, és módjával csipegetek belőle. :))))
47605. forrest2010 (válaszként erre: 47604. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 09:17
Akkor lehet , h allargiás lehettél a mogyoróba valamire ? Mert a fiam + a férjem alig több mint 1 hónap alatt megettek majdnem 6 !!!! kg hámozott mogyorót , nem lett semmi bajuk tőle . / gondoltam , hátha tavaszig kitart , de .....beles bagázs ! /
47604. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47583. - Anyagi)
2014. jan. 16. 08:29

Szevasztok!

Nekem most ugrott be, hogy valamikor "sikerült" rövid idő alatt tisztességes mennyiségű földi mogyorót elcsipegetnem, akkor lettem kiütéses. 5 db. kalcium-injekció-kúra segített.


Másik alkalommal viszont a fodrászom mondta, hogy kalcium-hiány esetén is kijöhetnek a test különböző részein pörsögések.


Próbálj meg kalciumot bevinni a szervezetedbe, ha mást nem, néhány napon keresztül pezsgő-tablettával. Pár szem tabletta még biztosan nem fog "kalcium-túltengést" okozni!

47603. 7a3a05277b (válaszként erre: 47584. - Alidamolnar)
2014. jan. 16. 08:24
Nekem is ilyenné szokott válni, azt hiszem, ez normális. Legalábbis remélem! :)
47602. 7a3a05277b (válaszként erre: 47572. - Lúdanyó)
2014. jan. 16. 08:20
:)
47601. 7a3a05277b (válaszként erre: 47581. - Anyagi)
2014. jan. 16. 08:20

Nem ,teljesen más ízhatás lesz belőle egyébként.


A gombát a Vémház körúton veszem ennyiért, max. 500ft.

47600. Bubi 54 (válaszként erre: 47574. - Anyagi)
2014. jan. 16. 08:11
Én is ezzel a problémával küzdök, már két éve.MI is gondoltunk poloskára és sok egyéb dologra.A létező minden orvosi kivizsgáláson voltam,semmi bajom.Gyakorlatilag az orvosoknak fogalma sincs, mi okozza.Főleg télen kínoz,tavasztól őszig néha jön elő egy-egy pötty.Novemberben Magne B 6-ot kezdtem szedni rossz idegállapotom miatt,nyugtatót soha nem szedtem.És a viszketés pár nap alatt megszűnt.De ahogy abbahagyom azonnal jelentkezik.Most ez a megoldás, mert belefáradtam az orvosjárásba,de még nem adtam fel, hogy kiderítsem az okot.
47599. c9f9b53798 (válaszként erre: 47598. - Martini64)
2014. jan. 16. 06:42

Szia!


Apukámnak lesz születésnapja, én tiramisu tortát fogok készíteni, mert nagyon gyorsan kész van, mindenki szereti, mutatós (babapiskótával teszem körbe a szélét, és szép szalaggal átkötöm).


Olcsónak nem a legolcsóbb, bár a sparos mascarpone nem drága (két doboz 700), egy doboz habtejszín, tojást nem teszek bele, mert a Kislányom is szereti és nem akarok még nyers tojást adni neki, babapiskóta sem drága.


1500-ból kijön egy nagy torta, hatan szoktunk ünnepelni, bőven elég, még maradni is szokott.


Csak a fotó miatt, nem ezt a receptet szoktam csinálni (mascarponet, felvert habtejszínt keverem össze, és szoktam a maradék édesített kakaóporral ízesíteni a krémet, nem kávéba, kakaóba áztatom a piskótát, két rétegben) [link]

47598. martini64
2014. jan. 16. 00:35

Sziasztok. Nekem egy gyors, olcsó, de mégis szuper torta kellene hétvégére, szülinapra. A sacherből már elegünk van :) Meggybefőttem, meggylekvárom, baracklekvárom van, dió és mák meg méz is, de nem fontos, hogy ilyesmi legyen benne, csak írom.

Itt biztos csupa jó ötlet lesz, mire legközelebb jövök :).

Ma...azazhogy tegnap kocsonyát főztem. Most lett kész. Holnap jövök az ötletekért :)

47597. Guruljka (válaszként erre: 47596. - Briell14)
2014. jan. 15. 22:54
F.Nagy Angéla receptje, magam is sokszor sütöttem már, és a barátaimnál is gyakran készül.
47596. Briell14 (válaszként erre: 47592. - Guruljka)
2014. jan. 15. 22:17
Elmentettem. Ki fogom próbálni! :)
47595. Guruljka
2014. jan. 15. 21:55
Örülni fogok, ha beszámolsz! Jó éjt!
47594. hulló csillag (válaszként erre: 47589. - Guruljka)
2014. jan. 15. 21:53
Köszönöm szépen, most már bátrabban fogok nekiállni. Majd megírom, hogy hogyan sikerült, és hogy ízlett-e kis családomnak. Jó éjt!!
47593. Guruljka
2014. jan. 15. 21:40
A víz hideg víznek értendő!
47592. Guruljka
2014. jan. 15. 21:39

35 deka finomliszt, 25 deka kocka margarin, 8 deka reszelt sajt, kiskanálnyi só, 1 evőkanál ecet és 6 evőkanál víz.

A tetejére egy tojás vagy paprikás tej, köménymag vagy 5 deka reszelt sajt.

A tésztához valókat a vízzel együtt összegyúrjuk. Kicsit nehezen áll össze, de nem kell megijedni. Kitartó gyúrással szépen összeáll.

Hűvös helyen egy éjszakát pihentetjük.

Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsának vagy csak rudakra vágva kisütjük. A tetejét még a sütés előtt tojással vagy tejjel megkenve, sajttal vagy csak köménymaggal szórva, szép pirosas lesz.


(Ez az alap mennyiség, eddig még minden barátomnál pillanatok alatt elfogyott, mindenki eleve dupla adagban süti.)

47591. Guruljka
2014. jan. 15. 21:32
Máris begépelek egyet, amit előző nap kell begyúrni, és másnap sütni.
47590. Ginevra01
2014. jan. 15. 21:28

Sziasztok!


Pénteken baráti társaságba megyünk, és szeretnék valami gyors és egyszerű sós finomságot készíteni. Ha van jól bevált ötlet, recept, az nagyon jól jönne!


Köszi

47589. Guruljka (válaszként erre: 47588. - Hulló csillag)
2014. jan. 15. 21:21

Szia, nagyon szívesen!

Én a natúrt használom, nem a pirított változatát.

Egymagamnak köretként 5-6 deka elég belőle.

Egy szűrőbe teszem, ami beleillik egy tálba úgy, hogy az aljáig leér. Van olyan szűrőm, aminek kis lábai vannak, de használhatsz csak tálat is.

Az a lényeg, hogy sima forrásban levő vízzel leforrázom, állni hagyom, amíg kihűl. Már ekkor duzzad a hajdina.

A leve elég fura színű, és ahogy a kezeddel belenyúlsz, nyálkás. Ezt leöntöm róla és addig mosom meleg vízsugár alatt, amíg ez a nyálkásság el nem tűnik, közben a kezemmel kevergetem a szűrőben.

Ezután lábasba teszem, és meleg vizet öntve rá, megsózom és egészen puhára főzöm, nem kell már sok idő neki.

Ha marad alatta víz, akkor simán le lehet önteni. Edénytől is függ, mennyire lepje el a víz, de nem kell sok főzővíz, csak éppen ellepje.

Picikét a gombára emlékezetet az íze, de főleg azért szeretem, mert a nokedlit tökéletesen kiváltja, ahogy felveszi az étel szaftját. Úgy laktat, hogy nagyon kellemesen eltelsz vele, de nem érzed tőle nehéznek a gyomrodat.

Ha van még kérdésed, szívesen segítek,mert tudom, hogy sokan idegenkednek tőle, pedig rendkívül egészséges. Az ára ijesztő lehet, de sokáig elég egy fél kilós csomag.

47588. hulló csillag (válaszként erre: 47586. - Guruljka)
2014. jan. 15. 21:05
Már régóta szeretném megkóstolni a hajdinát, megkérhetnélek rá, hogy nagyon részletesen leírnád nekem az elkészítésének módját? Köszi!!
47587. Guruljka
2014. jan. 15. 20:40
Vagy jó hagymásan, és tojást ütök rá vagy kettőt.
47586. Guruljka
2014. jan. 15. 20:40

Nálunk csak én eszem a gombát, és legalább 3 étkezésre fogy el a fél kiló.

Mindig szeretnék levest is belőle, de rendre maradok a paprikásnál, mert (nokedli helyett) hajdinával imádom!

47585. Anyagi (válaszként erre: 47582. - Guruljka)
2014. jan. 15. 20:22

Igen, pont Rád gondoltam elsősorban!

Nehéz helyzet, ha nincs piac, boltválaszték.


De gomba még mindég jó választás, mert nálunk 3 főre elég fél kiló gomba pörköltnek. Némi nokedli hozzá és 600 Ft-ból mindhárman jóllakunk!

Ha van hozzá leves 4 főre is elég. Ha palacsintába töltöm akkor még kiadósabb.

2014. jan. 15. 20:16

Sziasztok! Kérdésem lenne:

Elég sok tojássárgáját kapok (férj fiának csak a fehérje kell), nyersen pohárban idehozza még aznap, én pedig lefagyasztom, kettesével-hármasával kapom.

Egyszer kiolvasztottam úgy, hogy fagyóból áttettem a hűtőbe éjszakára, de érdekes állaga lett kiolvasztva, valahogy nekem sűrűbbnek tűnik.

Aki esetleg szokott ilyet, légyszi írja meg, hogy szokta kiengedni. (A fehérjével, ha az maradt, nem szokott gondom lenni, sőt az kiengedés után hígabb, de amúgy minden rendben vele.)

47583. Anyagi (válaszként erre: 47564. - Caravell)
2014. jan. 15. 20:14

Köszönöm! Az étel intoleranciára nem is gondoltam!!! Figyelni fogom az érendemet!


Nem rég derült ki, hogy refluxom van. Nem a savas fajta, de néhány éjszakát átfetrengtem a fájdalmas görcsöktől amíg eljutottam az orvoshoz. Kaptam rá savlekötőt, azóta tünetmentes vagyok.

Lehet, hogy van összefüggés?

Úgy rémlik, tényleg van összefüggés az időpontok között..

47582. Guruljka (válaszként erre: 47578. - Anyagi)
2014. jan. 15. 20:09
Hát nem! Én a boltban veszem a gombát, fél kiló 400 Ft körül van.
47581. Anyagi (válaszként erre: 47563. - 7a3a05277b)
2014. jan. 15. 20:05

Ez nem hasonlít a bolognai mártáshoz?

Az nagggyon finom! :)

47580. Anyagi (válaszként erre: 47553. - Smudlaagi54)
2014. jan. 15. 20:01
:))))))))))) Ez jóóóóóóóó!
47579. Anyagi (válaszként erre: 47549. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 15. 19:59

Köszönöm a kedves, segítőkész ötleteket!!!

Nagyon aranyosak vagytok!


Testápolót nem használok, csak arckrémet, így valószínű, hogy ha atól lenne, az arcomon is lenne.

A mosó, öblítőszer viszont más helyeken (is) "kiütne" valószínűleg.

Még a munkahelyi kemikáliák jöhetnek szóba, de Karácsony és Új Év között, meg még pár napig nem dolgoztam....

47578. Anyagi (válaszként erre: 47547. - 7a3a05277b)
2014. jan. 15. 19:53

Jó a piacotok!!!

Nálunk 5-600 Ft a gomba kilója a piacon de közülünk sokak nem olyan szerencsések, hogy piac van a közelükbe.

47577. Anyagi (válaszként erre: 47576. - Guruljka)
2014. jan. 15. 19:50

A Google szerint a poloska csípése 8-10 nap után kezd elmúlni.

Az én csípéseim már egy hónaposak. Időnként nyugalomban vannak, nem viszketnek és elhalványulnak és kevésbé domborodnak ki a bőrből, de aztán...

Mondjuk igazad van, melegre aktiválódnak!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook