Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ne haragudjatok, de szerintem ezt a témát zárjuk is le! Ne "bántsatok" valakit azért, mert máshogy vélekedik!
Mindenkinek meg van a maga baja, és csak saját maga tudja, hogy mit miért tesz, vagy mondd!
Ami étel, ital - akár embernek, állatnak - és azt valaki elpazarolja, az ilyen emberre mondom.
Engem nem érdekelne, ha potyára dolgoztam volna, ha másnak ezzel tudnék segíteni!
De nem vagyunk egyformák (szerencsére). :)
Az bizony, a jövő héten meg is főzöm.
Régóta nem volt a házban savanyú káposzta. A férjem nagyon szerette, savanyúságként is. Mivel rosszul tudott rágni, fel kellett darabolnom a káposztát apróra, pedig messze nem szerettem annyira, mint ő...és a kezemen azt a savanyú lé-szagot pláne utáltam már egy idő után.
Kolbászt nem tudom, mikor ettem utoljára, de külön ezért veszek egy darabot.
Az egyik kedvencem volt:
Jó nagy, öklömnyi krumplit héjastól meg kell sütni sütőben. Amikor megsült (nem baj, ha fekete a héja), akkor egy éles késsel hosszában bevágom, ahogy szétnyílik, abba halmozok bele mindenfélét. A bacon szalonnát előbb kisütöm a zsírjából, úgy megy a krumpli közepére, szoktam snidlinget is rátenni, majd egy kis besamelt és az egészet befedem egy szelet sajttal. Így még visszateszem a sütőbe, és akkor kész, ha a sajt a tetején megsült.
Bármit lehet a közepére tenni, jó a virsli is, meg a maradék pörkölthusi - attól függően, mi van otthon.
Ma láttam a rácalmási adás ismétlését.
Ott mondta egy néni, hogy ez az ő családjában hagyományossá vált, eredetileg talán sváb recept, nem tudja biztosan.
Az adásban, ahogy készítette, csak kolbászt karikázott bele, szóban mondta, hogy csülök is lehet benne, ha van.
megérte:)
Jó étvágyat!
Nálunk disznósajt most a vacsora. A töpörtyűt már megettük a héten. Ma pedig kaptunk tepertős pogit és lekváros papucsot:)
Ezt muszáj leszek kipróbálni, egy rácalmási recept az Ízőrzők sorozatból.
Káposztás nokedli:
Hozzávalók:
2 fakanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ha van, akkor 25 dkg füstölt csülök zsírosabb része, 25 dkg füstölt kolbász. Kétcsipetnyi majoránna, 1kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 3 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika. 80 dkg savanyú káposzta, néhány zöldpaprika és póréhagyma karika.
A nokedlihez 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, só.
A tálaláshoz tejföl.
A sertészsírt megolvasztjuk. A laskára vágott vöröshagymát, és a felkockázott fokhagymát megdinszteljük benne. A csülköt és kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és beleborítjuk. Fűszerezzük morzsolt majoránnával, őrölt fekete borssal, és kisebb darabokra tört babérlevéllel. Kicsit átforgatjuk, és az őrölt fűszerpaprikát is hozzákeverjük. Apránként beletesszük a savanyú káposztát, a zöldpaprika- és póréhagyma karikákat, és készre pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk.
Közben elkészítjük a nokedlit a kétféle lisztből a tojásokkal és annyi vízzel, hogy megfelelő állagú legyen. Vágódeszkáról, késsel lobogó forró, sós vízbe szaggatjuk, a szokásosnál kicsit nagyobbra.
Leszűrjük, átöblítjük, és az időközben megpárolódott káposztával együtt tálaljuk. Aki
szereti, tejfölt is tehet a tetejére."
Nem szoktad apró kockákra vágva kisütni, leszűrni?
Üvegbe töltve, hűvös helyen egy évig is eláll. Kis reszelt, vagy kockákra vágott sárgarépát pirítok rajta, így megy a levesbe, isteni színe és illata lesz.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)