Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


47457. caravell
2014. jan. 11. 20:38
Sziasztok Tyúkok, szép estét! Majd visszaolvasok, csak gyorsan feltettem a tortát a naplómba, ahogy ígértem.
47456. mmacus (válaszként erre: 47455. - Briell14)
2014. jan. 11. 19:16
Bocs, csak a véleményemet írtam le, értettem, nem folytatom.
47455. Briell14
2014. jan. 11. 18:56

Ne haragudjatok, de szerintem ezt a témát zárjuk is le! Ne "bántsatok" valakit azért, mert máshogy vélekedik!

Mindenkinek meg van a maga baja, és csak saját maga tudja, hogy mit miért tesz, vagy mondd!

47454. migerben (válaszként erre: 47452. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:47
A fizetésedet is felajánlod másoknak? Annak a gazdának ez lett volna a jövedelme, amiből él ő és a családja.
47453. mmacus (válaszként erre: 47443. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:41
Már ne haragudj, de Te odaadnád fillérekért, amivel egész évben dolgoztál, és tízszer annyiért vennél tüzelőt, hogy fűteni tudjál? Annyira senki sem jószívű, hogy ilyen ráfizetésért dolgozzon egy évet... Így legalább (jó esetben) az éves fűtés kitelt a munkájukból.
47452. 99279bb06f (válaszként erre: 47450. - Migerben)
2014. jan. 11. 18:36

Ami étel, ital - akár embernek, állatnak - és azt valaki elpazarolja, az ilyen emberre mondom.

Engem nem érdekelne, ha potyára dolgoztam volna, ha másnak ezzel tudnék segíteni!

De nem vagyunk egyformák (szerencsére). :)

47451. Guruljka (válaszként erre: 47447. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:25

Az bizony, a jövő héten meg is főzöm.

Régóta nem volt a házban savanyú káposzta. A férjem nagyon szerette, savanyúságként is. Mivel rosszul tudott rágni, fel kellett darabolnom a káposztát apróra, pedig messze nem szerettem annyira, mint ő...és a kezemen azt a savanyú lé-szagot pláne utáltam már egy idő után.

Kolbászt nem tudom, mikor ettem utoljára, de külön ezért veszek egy darabot.

47450. migerben (válaszként erre: 47443. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:24
Miért ajánlaná fel másnak, ha ő is hasznát veszi? Azért, mert robotolt egész nyáron a kukoricásban és mire betakarította már nem kapott érte pénzt miért kellett volna odaadnia a szegényeknek? Felhasználta, saját magának. Ha a keserves munka után csak megmelegedett a kukorica mellett, akkor is megdolgozott érte. Annyival is kevesebb tüzelőt kellett vennie. Ha felajánlja valakinek, akkor ingyen dolgozott egész évben, sőt egy csomót költött is a föld megművelésére, odaadja a kukoricát egy szegény családnak, aki szintén annyit tud kezdeni vele, hogy eltüzeli, meg még veheti meg magának a tüzelőt...
47449. globus (válaszként erre: 47448. - 40f26c89e8)
2014. jan. 11. 18:20
Idén valűszínűleg nem fognak, éppen tegnap olvastam, hogy igen gyenge lett a termés.
47448. 40f26c89e8 (válaszként erre: 47443. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:19
Miért veszne kárba ha ő maga fűt vele?Nyilván annyival kevesebb tüzelőt kellett vennie.Gondolom hogy nem csak úgy tüzet rakott vele az udvar közepén.
47447. 99279bb06f (válaszként erre: 47445. - Guruljka)
2014. jan. 11. 18:18
Ínycsiklandó még az olvasástól is! :)
47446. 99279bb06f (válaszként erre: 47426. - Forrest2010)
2014. jan. 11. 18:17

Az egyik kedvencem volt:

Jó nagy, öklömnyi krumplit héjastól meg kell sütni sütőben. Amikor megsült (nem baj, ha fekete a héja), akkor egy éles késsel hosszában bevágom, ahogy szétnyílik, abba halmozok bele mindenfélét. A bacon szalonnát előbb kisütöm a zsírjából, úgy megy a krumpli közepére, szoktam snidlinget is rátenni, majd egy kis besamelt és az egészet befedem egy szelet sajttal. Így még visszateszem a sütőbe, és akkor kész, ha a sajt a tetején megsült.

Bármit lehet a közepére tenni, jó a virsli is, meg a maradék pörkölthusi - attól függően, mi van otthon.

47445. Guruljka (válaszként erre: 47442. - 99279bb06f)
2014. jan. 11. 18:11

Ma láttam a rácalmási adás ismétlését.

Ott mondta egy néni, hogy ez az ő családjában hagyományossá vált, eredetileg talán sváb recept, nem tudja biztosan.

Az adásban, ahogy készítette, csak kolbászt karikázott bele, szóban mondta, hogy csülök is lehet benne, ha van.

47444. 99279bb06f (válaszként erre: 47424. - Anyagi)
2014. jan. 11. 18:10
Nálam a fürdőszoba elég hideg. Már 3 napja nem tudtam felállni a létrára, hogy agyonverjem a sarokban a pókot, de ma rájöttem, hogy csak dísznek volt már ott, mert megfagyott! :D
47443. 99279bb06f (válaszként erre: 47435. - Mmacus)
2014. jan. 11. 18:08
Az ilyentől felmegy az agyvizem! Önzőek, ostobák, tudatlan parasztok az emberek! Ha neki nem lesz belőle haszna, akkor inkább vesszen kárba, de még véletlenül sem ajánlja fel egy szegény családnak! Pedig van nagyon sok szegény ember! :(
47442. 99279bb06f (válaszként erre: 47430. - Guruljka)
2014. jan. 11. 18:06
Mikor készíted? Megyek segíteni - nem csak készíteni, de enni is! Csupa finomság van benne, ez nagyon ízletes lehet! Milyen nemzetiségűek étele, tótoké, vagy sváboké? Bár mindegy, lényeg, hogy nagyon fincsi! :)
47441. migerben (válaszként erre: 47438. - Lúdanyó)
2014. jan. 11. 18:03

megérte:)

Jó étvágyat!


Nálunk disznósajt most a vacsora. A töpörtyűt már megettük a héten. Ma pedig kaptunk tepertős pogit és lekváros papucsot:)

47440. mmacus (válaszként erre: 47439. - 7a3a05277b)
2014. jan. 11. 17:46
Ezt biztos, hogy én sem tudnám megenni.
47439. 7a3a05277b (válaszként erre: 47430. - Guruljka)
2014. jan. 11. 17:38
Te jó ég, engem a mentő vinne el egy ilyen ételtől :))) Még epebaj nélkül is :))
47438. lúdanyó
2014. jan. 11. 17:33
vettem ma zsírszalonnát disznót.. 2 kg 1740ft lett 1/2 1 l zsír + vagy fél kg töpörtyű szerintem megérte olyan finom lett a töpörtyű..:)
47437. forrest2010 (válaszként erre: 47435. - Mmacus)
2014. jan. 11. 16:59
Elég szomorú , h ahány kézen keresztül megy , mindenkinek nagyobb rajta a haszna , mint annak aki megtermelte !
47436. forrest2010 (válaszként erre: 47434. - Globus)
2014. jan. 11. 16:58
A husit hosszú ideig főzöm , órákon át , de bezöldségelni később szoktam , az utóbbi időbe teszek bele egy falatnyi gyömbért is , nagyon klassz .
47435. mmacus (válaszként erre: 47421. - Anyagi)
2014. jan. 11. 14:28
Valamelyik éven egyik ismerősünk is gyönyörű, csöves kukoricával fűtötte a kazánt, olyan gyalázatosan olcsón vették volna meg tőle, hogy inkább elfűtötte a felesleget.
47434. globus (válaszként erre: 47433. - Forrest2010)
2014. jan. 11. 13:03
Húslevest szoktam ízesíteni a házilag sóban eltett darált paprikával is, de csak a vége felé teszem be, jobban megmarad az aromája. Szerintem nem jó, ha a borsó, karfiol, karalábé, káposzta és paprika órákon át fő.
47433. forrest2010 (válaszként erre: 47431. - Forrest2010)
2014. jan. 11. 12:55
Tegnap egy falat lecsót csináltam , annak a paprikacsumáit is elhasználtam a levesalaphoz . Olyan fini lesz a sokféleségtől mindennek .
47432. forrest2010 (válaszként erre: 47429. - Globus)
2014. jan. 11. 12:53
Bocsi előzőt válaszoltam arra , amit írtál .
2014. jan. 11. 12:52
1x 2x csináltam , de egy idő óta a levesbe kifőzöm a zsírosát is , aztán leszedem , szoktam zöldséget is párolni rajta aztán be a fagyosba . De csinálok olyan levesalapot is , amibe a paprika magos részét is beleteszem meg fűszereket ,azután átpaszírozom egy szűrőn , ebbe is sokmindent fel lehet haszálni , végülis hasonló , mint egy mag.i kocka , azt haszálom ízesíteni
47430. Guruljka
2014. jan. 11. 12:50

Ezt muszáj leszek kipróbálni, egy rácalmási recept az Ízőrzők sorozatból.


Káposztás nokedli:

Hozzávalók:

2 fakanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ha van, akkor 25 dkg füstölt csülök zsírosabb része, 25 dkg füstölt kolbász. Kétcsipetnyi majoránna, 1kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 3 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika. 80 dkg savanyú káposzta, néhány zöldpaprika és póréhagyma karika.

A nokedlihez 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, só.

A tálaláshoz tejföl.

A sertészsírt megolvasztjuk. A laskára vágott vöröshagymát, és a felkockázott fokhagymát megdinszteljük benne. A csülköt és kolbászt kisebb darabokra vágjuk, és beleborítjuk. Fűszerezzük morzsolt majoránnával, őrölt fekete borssal, és kisebb darabokra tört babérlevéllel. Kicsit átforgatjuk, és az őrölt fűszerpaprikát is hozzákeverjük. Apránként beletesszük a savanyú káposztát, a zöldpaprika- és póréhagyma karikákat, és készre pároljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk.

Közben elkészítjük a nokedlit a kétféle lisztből a tojásokkal és annyi vízzel, hogy megfelelő állagú legyen. Vágódeszkáról, késsel lobogó forró, sós vízbe szaggatjuk, a szokásosnál kicsit nagyobbra.

Leszűrjük, átöblítjük, és az időközben megpárolódott káposztával együtt tálaljuk. Aki

szereti, tejfölt is tehet a tetejére."

47429. globus (válaszként erre: 47419. - Forrest2010)
2014. jan. 11. 12:47

Nem szoktad apró kockákra vágva kisütni, leszűrni?

Üvegbe töltve, hűvös helyen egy évig is eláll. Kis reszelt, vagy kockákra vágott sárgarépát pirítok rajta, így megy a levesbe, isteni színe és illata lesz.

47428. forrest2010 (válaszként erre: 47424. - Anyagi)
2014. jan. 11. 12:44
Poszívózd át az ágyat , a zajt nem szereti még a pók se !

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook