Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


47666. Anyagi (válaszként erre: 47636. - 7a3a05277b)
2014. jan. 17. 20:48

Tessék engem megvetni, de én nem pucolom a gombát!!! Az a "régi iskola" volt!

Bőven elég folyó víz alatt egy tiszta mosogató szivaccsal áttörölni-mosni, és a tönkjéből levágni.

Ha nem kell a recepthez a tönkje, nagyon apróra vágva elrakom 1-2 hétre a mélyhűtőbe és isteni gombakrémleves vagy húsba töltelék lehet belőle.


Egyet viszont nem szabad a gombával elkövetni : nem szabad áztatni!

47665. Anyagi (válaszként erre: 47634. - Guruljka)
2014. jan. 17. 20:42

:)

Az alap gombalevesben csak gomba van meg sok petrezselyem és tejfölös-paprikás rántással van sűrítve. Ilyet is szoktam csinálni, de a zöldséges a spórolós. Tényleg elég bele 2-3 szem gomba.


Azért vigyázz, a gomba veszélyes jószág, még a mélyhűtőben is korlátozott ideig marad csak fogyasztható!

47664. a7dd008376 (válaszként erre: 47655. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 20:36
*a fenyofasban, de lenyegesen kisebb a vodor, mint 1-2 evvel ezelott*
47663. martini64 (válaszként erre: 47656. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 20:29
Vasárnap húslevest karajcsontból, a többit még nem tudom, nagyon gondolkodom Iza angol raguján (vagymi), de a fánk az jóóó ötlet :), ahhoz kellene egy kis bableves, van még egy igen kevéske füstölt csülök darabka, amit a karácsonyi káposztához vettem, de soknak találtam, így eltettem belőle. De van még kétszer fél kiló darált húsom, lehet, hogy paradicsomos húsgombócot is csinálok krumplival meg egy adag fasírtot és lencsefőzeléket a jövő hétre előre készülés jegyében.
47662. migerben (válaszként erre: 47656. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 20:19
Holnap kóstolót sütök. (Hurka, kolbász, krumpli) Vasárnap húsleves, borsos tokány, bögrés almás.
47661. smudlaagi54 (válaszként erre: 47655. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 19:12
Ha jól láttam akkor a Te.cóban van!
47660. caravell (válaszként erre: 47655. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 19:00
A madaras tecsóban... vagy most lett vége? nem tudom, meddig tart az akció
47659. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47656. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 18:55

Ezer éve nem csináltam csörgét!

Amikor + azt olvasom, hogy valaki ilyet süt, mindig megfogadom, hogy legközelebb én is nekilátok és csinálok. Ma megint nem jutott eszembe, pedig azon tépelődtem mi legyen az ebéd. Krumplis-lángost sütöttem.

47658. alidamolnar (válaszként erre: 47657. - *gumibogyó*)
2014. jan. 17. 18:49
Köszi!
47657. *gumibogyó* (válaszként erre: 47655. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 18:34
spárba
2014. jan. 17. 18:33

Mit főztök hét végén?

Én holnapra csörögefánkot gondoltam.

2014. jan. 17. 18:32
Nem tudjátok véletlenül, nincs most valahol vödrös narancs akció?
47654. caravell (válaszként erre: 47649. - Murva)
2014. jan. 17. 18:17

De a grapefruit mag cseppeket szerintem nem jó hosszútávon folyamatosan szedni. Kúraszerűen szedni (lehetőleg diétával) sok rostot, hogy leradírozza a bélfalat és utána visszatelepíteni a bélbacikat valamilyen bálflóra készítménnyel.

A kávéról is le lehet szokni, mint bármi másról :)

47653. lúdanyó (válaszként erre: 47625. - Ginevra01)
2014. jan. 17. 17:38
biztos finom igy is de ha vendéget hínék akkor nem előnyös a fokhagyma..:)
47652. Guruljka (válaszként erre: 47650. - Forrest2010)
2014. jan. 17. 17:18

A konzervben a gombának gumiszerű az állaga. A lazább szerkezetű, érett gombafej nyilván szétázna, mire bedobozolnák.


A platni tud sok varázsos dolgot, bizony...:-D Szerettem is a sparheltet, télen jó meleg is volt mellette, de sajnos egy új nagyon drága.

47651. forrest2010 (válaszként erre: 47649. - Murva)
2014. jan. 17. 17:07
A kávétól nekem azonnal rohannom kell pisilni , de legalább 10 percenként 1 óra alatt , pedig direkt jó híg kávét főzök sok vízzel / lehet , más teát erősebbet főz /
47650. forrest2010 (válaszként erre: 47647. - Guruljka)
2014. jan. 17. 17:04
Nem tudom a gumigomba ízt , én sokszor azt éreztem gumiszerűnek amit én főztem , pláne , h le is fagyasztottam , ha sok volt . Lehet , az volt a baj , h sok levet engedett és azért , ha hirtelen pirítjuk nem lenne szabad ennyi lét engednie , lehet , attól lett rágós , gumiszerű . Egyszer egy idős kolleganőm a platnin sütött gombafejet , utána sóztuk , én még olyan fini gombát nem ettem , amilyen az volt / a nevelőotthon konyháján egy hatalmas tűzhely volt , a főzőkonyha közepén , azon néha készültek ilyen finomságok , olyan volt , mint egy hatalmas sparherd ./
47649. murva (válaszként erre: 47637. - Caravell)
2014. jan. 17. 16:44
Sajnos nekem a kávétól van nagyon kellemetlen viszketésem,nagyon kellemetlen helyen,kb.ötször futottam neki,hogy leálltam és újra kezdtem a kávézást,hogy megbizonyosodjam róla,hogy tényleg attól van,meg azért is,mert nagyon nehezen mondok le róla,de most már folyamatosan szedem a grapefruit mag cseppeket és így nem okoz panaszt.
47648. 7a3a05277b (válaszként erre: 47646. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 14:54

Igazán nincs mit :) Tudom, milyen az,amikor hirtelen az ember nyakába szakad egy speciális egészségügyi igény, s rendes javaslatokat nem kap. Az ízeket is meg kell szokni, de az ételek sem sikerülnek igazán jól, az embernek meg a szíve szakad, hogy nem tud rendes ételt adni az asztalra.


A könyvhöz pedig kísérletező kedvet kívánok! Meghálálja :)

47647. Guruljka (válaszként erre: 47635. - Forrest2010)
2014. jan. 17. 13:47

Igen, de nálunk csak én eszem gombát. Akkor már inkább a tartósítómenteset veszem meg, frissen.

Régen néha vettem konzervet, akkor gumigombának hívtuk. Nem tudom, változott-e azóta az állaga.

47646. alidamolnar (válaszként erre: 47645. - 7a3a05277b)
2014. jan. 17. 13:33

Iza, nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, nagyon sokat segítettél!

A keksz receptet kimásoltam, ki fogom próbálni. És a zabpehely megőrlését is kipróbálom, tényleg drága maga a zabpehelyliszt.

Igen, nyírfacukrot használok én is.

A reform desszertes receptkönyvet is megnézem, nagyon jókat írtál róla!

47645. 7a3a05277b (válaszként erre: 47644. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 12:15

Szoktam így sütni, mi szeretjük. Ne várj pontosan ugyanolyan kekszet, mint a hagyományos, de szerintem így finommá lehet tenni.


Zabpehelylisztet pedig szerintem ne vegyél legközelebb, mert nagyon drága! Az ugyanis nem más, mint a natúr zabpehely lisztté őrölve, amit egy sima késes aprítóval meg tudsz te is oldani egyébként. Így sokkal jobb az ára. Ha pedig nem aprítod fel az egészet lisztté, amit beleteszel, akkor nagyon finom zabpelyhes keksz lehet a dologból.


Érdemes lehet kipróbálni a nyírfacukrot is kekszbe, azt nem tudom, használod-e? Csak kicsit más a hatás, mint a kristálycukorral, de szerintem könnyen megszerethető.


Bepötyögöm neked az általam használt kekszreceptet, hátha ízlik majd a lányodnak! :)

Zabpelyhes keksz

15 dkg vaj

12 dkg nyírfacukor

15 dkg zabpehely

1 tojás

10 dkg tk.liszt vagy grahamliszt

0.5 kk szódabikarbóna

kis fahéj

csipetnyi só


Diónyi adagokban, kicsi ellapítva egymástól kb. 5 cm-re sütőpapíros tepsin sülnek, 180 fokon 12 percig. Kicsi lágyak még melegen, de mire kihűl, az állaga is jó lesz.


Ezt tudod variálni könnyen:

-a liszt egy része kakaóporral kiváltva: csokis keksz

-ha teszel bele egy kávés, aprított olajos magot, akkor az megint egy másfajta keksz

-gyömbérrel is isteni finom, de bármilyen más fűszerrel is működik


Egyébként most jelent meg egy nagyon jó desszertes könyv, amit érdemes lenne beszerezned. Varga Gábor: Reformdesszertek a címe. Már majdnem mindent végigsütöttem belőle és elképesztően finomak!

Cukorbetegeknek, ételintoleranciában szenvedőknek stb. vannak benne receptek, mindegyiknél kielemezve a teljes tápanyag-, energia-, szénhidrát-, stb. tartalom, dietetikus által. A könyv is gyönyörű egyébként.

Sütireceptek, de meglepő dolgok is vannak benne, azonban ha megkóstolod őket, nagyon ízlenek majd. Nem olyanok, mint az általános hasonló könyvek, amiben semmi eredeti ötlet, csak egy-két túrós meg gyümölcsös, seízű, csúnya vacak található, ezeket tényleg élvezet enni.

47644. alidamolnar (válaszként erre: 47643. - 7a3a05277b)
2014. jan. 17. 11:52

Kedves Iza, köszönöm. De jó, akkor Te szoktál ilyeneket sütni?

A lisztté őrölt zabpehely, az voltaképp ami "zabpehelyliszt" néven kapható, gondolom. Ilyenem van is itthon.

Igen, amúgy rátapintottál, nehéz is lett a tésztája, és nem jó az állaga sem, mert se nem ropogós, se nem omlós, hanem rágós, nehéz. Az nagyon jó, ha a zabpehelyliszt könnyít rajta, legközelebb így próbálom, nagyon köszi!!! (Igen, a lányom eheti a zabpehely lisztet is, igazából miatta vettem, de még ki sem bontottam.)

47643. 7a3a05277b (válaszként erre: 47642. - Alidamolnar)
2014. jan. 17. 11:33
A durumliszt íze szerintem jó :) De ha nem szereted, diófélével lenyomható, mert az is eleve diós. Kekszeknél nálam bevált, hogy tisztté őrölt zabpelyhet teszek bele a liszt legalább fele helyett. Ízben nem oszt, nem szoroz, de sokat könnyít rajta. Így azt hiszem, a lányodnak is fogyasztható lenne.
2014. jan. 17. 11:24

Sziasztok!

Sütöttem egy adag kekszet, fél kg lisztből (a lányomnak, hogy diabetikus legyen a dolog). Hát, ritka rossz lett:( Abból sikít a durumliszt íze, pedig használtam hozzá vaníliát és citromhéjat is rendesen.

Arra gondoltam, hogy ki nem dobnám, hanem valami kekszes sütit kreálnék belőle. Mondjuk keksz-szalámit. Akkor az a massza, ami kakaós, rumos, mazsis, diós, talán elvenné a durumliszt ízét a keksznek. (Máskor 20 dkg liszttel próbálok ilyen kekszféléket, de érdekes, máskor a durumliszttel nem volt bajom, a piskóta tökéletes belőle, de ez a keksz:((

47641. 7a3a05277b (válaszként erre: 47640. - Forrest2010)
2014. jan. 17. 10:33
Az más. Ízléssel nem vitatkozunk :)
47640. forrest2010 (válaszként erre: 47636. - 7a3a05277b)
2014. jan. 17. 09:34
Tudom , h nem olcsó , csak nekem a fagyasztott gomba nem ízlik , próbáltam már .
47639. caravell (válaszként erre: 47638. - Caravell)
2014. jan. 17. 09:02
4000 Ft
47638. caravell (válaszként erre: 47632. - Anyagi)
2014. jan. 17. 09:02

Nincs mit köszönni, de szívesen!

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ételekhez (is) kötődnek tünetek, akkor elmentem egy vérvizsgálatra, az jött ki a teljes táplálkozási és légzési panelből, hogy semmire nem vagyok allergiás... ezután elmentem egy voll-féle intolerancia vizsgálatra, nem egy végtelenül drága dolog, 400 Ft körül van és kiderült, hogy milyen intoleranciáim vannak, amik nem azonosak az allergiával. Egyébként úgy is vettem észre, hogy az allergia ellenes szerek, kálcium és a többi nem nagyon segítenek.

Azt is olvastam több helyen, hogy azemberek nagyon nagy százaléka candida problémás a sok szénhidrát meg fehér lisztek miatt, meg gyermekkorunkban ettük a sok antibiotikumot és akkor nem volt még divat a normaflór és társai... ezért érdemes megpróbálkozni, ha nem is egy durva candida diétával, de grapefruit mag cseppekkel és egy kisebb diétával, kúrával, hogy a belek megkönnyebbüljenek, mert a candidák belepik a bélfalat, tönkreteszik, felszívódási zavarokat okoznak.

47637. caravell (válaszként erre: 47627. - Murva)
2014. jan. 17. 08:53
Nekem is kiütéseim voltak, meg bizonytalan általános dolgok, puffadás meg ilyesmi. Az arcomon is mindenféle piros foltocskák pl. szermöldökömnél... kávé/tea után ezek jobban fellángoltak, viszkettek... de soha nemn egyformán, sok idő eltelt, míg a párhuzamot észrevettem. Azóta csalánteát, fehér teát, levendulateát, gyümölcsteákat iszom, meg lehet szokni kávé nélkül is... a csokit nehezebb nélkülözni.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook