Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Tessék engem megvetni, de én nem pucolom a gombát!!! Az a "régi iskola" volt!
Bőven elég folyó víz alatt egy tiszta mosogató szivaccsal áttörölni-mosni, és a tönkjéből levágni.
Ha nem kell a recepthez a tönkje, nagyon apróra vágva elrakom 1-2 hétre a mélyhűtőbe és isteni gombakrémleves vagy húsba töltelék lehet belőle.
Egyet viszont nem szabad a gombával elkövetni : nem szabad áztatni!
:)
Az alap gombalevesben csak gomba van meg sok petrezselyem és tejfölös-paprikás rántással van sűrítve. Ilyet is szoktam csinálni, de a zöldséges a spórolós. Tényleg elég bele 2-3 szem gomba.
Azért vigyázz, a gomba veszélyes jószág, még a mélyhűtőben is korlátozott ideig marad csak fogyasztható!
Ezer éve nem csináltam csörgét!
Amikor + azt olvasom, hogy valaki ilyet süt, mindig megfogadom, hogy legközelebb én is nekilátok és csinálok. Ma megint nem jutott eszembe, pedig azon tépelődtem mi legyen az ebéd. Krumplis-lángost sütöttem.
Mit főztök hét végén?
Én holnapra csörögefánkot gondoltam.
De a grapefruit mag cseppeket szerintem nem jó hosszútávon folyamatosan szedni. Kúraszerűen szedni (lehetőleg diétával) sok rostot, hogy leradírozza a bélfalat és utána visszatelepíteni a bélbacikat valamilyen bálflóra készítménnyel.
A kávéról is le lehet szokni, mint bármi másról :)
A konzervben a gombának gumiszerű az állaga. A lazább szerkezetű, érett gombafej nyilván szétázna, mire bedobozolnák.
A platni tud sok varázsos dolgot, bizony...:-D Szerettem is a sparheltet, télen jó meleg is volt mellette, de sajnos egy új nagyon drága.
Igazán nincs mit :) Tudom, milyen az,amikor hirtelen az ember nyakába szakad egy speciális egészségügyi igény, s rendes javaslatokat nem kap. Az ízeket is meg kell szokni, de az ételek sem sikerülnek igazán jól, az embernek meg a szíve szakad, hogy nem tud rendes ételt adni az asztalra.
A könyvhöz pedig kísérletező kedvet kívánok! Meghálálja :)
Igen, de nálunk csak én eszem gombát. Akkor már inkább a tartósítómenteset veszem meg, frissen.
Régen néha vettem konzervet, akkor gumigombának hívtuk. Nem tudom, változott-e azóta az állaga.
Iza, nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, nagyon sokat segítettél!
A keksz receptet kimásoltam, ki fogom próbálni. És a zabpehely megőrlését is kipróbálom, tényleg drága maga a zabpehelyliszt.
Igen, nyírfacukrot használok én is.
A reform desszertes receptkönyvet is megnézem, nagyon jókat írtál róla!
Szoktam így sütni, mi szeretjük. Ne várj pontosan ugyanolyan kekszet, mint a hagyományos, de szerintem így finommá lehet tenni.
Zabpehelylisztet pedig szerintem ne vegyél legközelebb, mert nagyon drága! Az ugyanis nem más, mint a natúr zabpehely lisztté őrölve, amit egy sima késes aprítóval meg tudsz te is oldani egyébként. Így sokkal jobb az ára. Ha pedig nem aprítod fel az egészet lisztté, amit beleteszel, akkor nagyon finom zabpelyhes keksz lehet a dologból.
Érdemes lehet kipróbálni a nyírfacukrot is kekszbe, azt nem tudom, használod-e? Csak kicsit más a hatás, mint a kristálycukorral, de szerintem könnyen megszerethető.
Bepötyögöm neked az általam használt kekszreceptet, hátha ízlik majd a lányodnak! :)
Zabpelyhes keksz
15 dkg vaj
12 dkg nyírfacukor
15 dkg zabpehely
1 tojás
10 dkg tk.liszt vagy grahamliszt
0.5 kk szódabikarbóna
kis fahéj
csipetnyi só
Diónyi adagokban, kicsi ellapítva egymástól kb. 5 cm-re sütőpapíros tepsin sülnek, 180 fokon 12 percig. Kicsi lágyak még melegen, de mire kihűl, az állaga is jó lesz.
Ezt tudod variálni könnyen:
-a liszt egy része kakaóporral kiváltva: csokis keksz
-ha teszel bele egy kávés, aprított olajos magot, akkor az megint egy másfajta keksz
-gyömbérrel is isteni finom, de bármilyen más fűszerrel is működik
Egyébként most jelent meg egy nagyon jó desszertes könyv, amit érdemes lenne beszerezned. Varga Gábor: Reformdesszertek a címe. Már majdnem mindent végigsütöttem belőle és elképesztően finomak!
Cukorbetegeknek, ételintoleranciában szenvedőknek stb. vannak benne receptek, mindegyiknél kielemezve a teljes tápanyag-, energia-, szénhidrát-, stb. tartalom, dietetikus által. A könyv is gyönyörű egyébként.
Sütireceptek, de meglepő dolgok is vannak benne, azonban ha megkóstolod őket, nagyon ízlenek majd. Nem olyanok, mint az általános hasonló könyvek, amiben semmi eredeti ötlet, csak egy-két túrós meg gyümölcsös, seízű, csúnya vacak található, ezeket tényleg élvezet enni.
Kedves Iza, köszönöm. De jó, akkor Te szoktál ilyeneket sütni?
A lisztté őrölt zabpehely, az voltaképp ami "zabpehelyliszt" néven kapható, gondolom. Ilyenem van is itthon.
Igen, amúgy rátapintottál, nehéz is lett a tésztája, és nem jó az állaga sem, mert se nem ropogós, se nem omlós, hanem rágós, nehéz. Az nagyon jó, ha a zabpehelyliszt könnyít rajta, legközelebb így próbálom, nagyon köszi!!! (Igen, a lányom eheti a zabpehely lisztet is, igazából miatta vettem, de még ki sem bontottam.)
Sziasztok!
Sütöttem egy adag kekszet, fél kg lisztből (a lányomnak, hogy diabetikus legyen a dolog). Hát, ritka rossz lett:( Abból sikít a durumliszt íze, pedig használtam hozzá vaníliát és citromhéjat is rendesen.
Arra gondoltam, hogy ki nem dobnám, hanem valami kekszes sütit kreálnék belőle. Mondjuk keksz-szalámit. Akkor az a massza, ami kakaós, rumos, mazsis, diós, talán elvenné a durumliszt ízét a keksznek. (Máskor 20 dkg liszttel próbálok ilyen kekszféléket, de érdekes, máskor a durumliszttel nem volt bajom, a piskóta tökéletes belőle, de ez a keksz:((
Nincs mit köszönni, de szívesen!
Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ételekhez (is) kötődnek tünetek, akkor elmentem egy vérvizsgálatra, az jött ki a teljes táplálkozási és légzési panelből, hogy semmire nem vagyok allergiás... ezután elmentem egy voll-féle intolerancia vizsgálatra, nem egy végtelenül drága dolog, 400 Ft körül van és kiderült, hogy milyen intoleranciáim vannak, amik nem azonosak az allergiával. Egyébként úgy is vettem észre, hogy az allergia ellenes szerek, kálcium és a többi nem nagyon segítenek.
Azt is olvastam több helyen, hogy azemberek nagyon nagy százaléka candida problémás a sok szénhidrát meg fehér lisztek miatt, meg gyermekkorunkban ettük a sok antibiotikumot és akkor nem volt még divat a normaflór és társai... ezért érdemes megpróbálkozni, ha nem is egy durva candida diétával, de grapefruit mag cseppekkel és egy kisebb diétával, kúrával, hogy a belek megkönnyebbüljenek, mert a candidák belepik a bélfalat, tönkreteszik, felszívódási zavarokat okoznak.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)