Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Végre valaki, aki ismeri a ráment :)
Köszönöm szépen, Nektek is! :)
Az én pumikám koldulja a krumplit, ha pucolom, emiatt a komondor is.
Semmi bajuk nincs tőle, más kutyám ia kapott krumplit, szeretik.
A székletüket figyelem, nincs eltérés a normálistól.
Eddig csak a tojásleves nem jött be a macskáknak,
de a vacak azt is megette.Krumplit darabolva nem szabad adni a kutyának,mert nem tudja megemészteni,püréként már mehet!Én is csak az üres dióhéjakkal szoktam találkozni inkább,de ha átköltözünk,és viszem a macskákat akkor alighanem leszoknak majd a dióról a mókusok!Főleg mert az egyik kutya is ott lesz azon a részen!
:) Megeszik a paradicsomos dolgokat?
Felénk nem él mókus, pedig szinte már csak ők hiányoznak a kertünkből.
A szőlővel mi a baj? A mi labradorunk olyan ráérősen szagolgatja a fürtöket, néha nyalogatja, amit érettnek talál azt leszakítja és megeszegeti. A diót is megeszi, de inkább csak töri, és a cinkék verebek járnak vele jól.
A krumpliról hallottam, hogy nem való kutyának, csokit nem szokott kapni, így is túlsúlyos.
Ez valami "Dívány" nevű oldal, de lila gőzöm sincs, hogy kerültem oda. Valami egészen mást kerestem, de elraktam a kedvenceim közé! :)))
Nálunk nincs kajamaradék. Kétségtelenül imádja az én két rasztám is (pumi-puli keverék, és egy komondor) az én kajámat, de valahogy odavannak a pörköltes kajáért is, így az övéket néha olyasminek főzöm. (Nem húst kapnak, hanem olcsó kutya-szalámit átforralva és megjavítva, tésztával.)
Ha hagyok nekik az ételből egy-egy falatot, és odakotrom a táljukba, illő tisztelettel és boldogan megeszik. :-D
Kenyeret muszáj néha adni nekik, annyira szeretik...és pláne ha kis tejet is öntök rá, boldogok.
Pedig mindkettő szabadon járhat ki-be, nem számít a kinti időjárás.
Nagyon helyes ez a torta! Olyanfajta, amiből szívesen ennék egy szeletet :) A rament speciel én nagyon szeretem, mint minden japán ételt szinte.
Jó pihenést mindannyiótoknak ma délutánra!
Hát hogyne esne jól.
Én a kutyának-macskának meleg vacsorát adok, azzal a meleggel a pocakban induljon az éjszaka. Napközben ott a száraz kaja.
Az én kutyám a kenyeret szereti nagyon. Ilyen kutyát még nem is láttam. Az üres, kopogósra száradt kenyérér a kedvence. A száraz tápot nem eszi, már nem is veszünk neki. Leginkább maradékot kap, meg mindig kikönyörög valahogy néhány szelet kenyérkét. Ha a maradék kevés, vagy nem megfelelő, akkor pedig konzerv a vacsora.
Ja, a gyümölcsöket is szereti. Nyáron összeszedi a fa alól a barackot, szilvát, fáról eszi a meggyet (még kicsik a fák, az alacsonyabb ágakat eléri), szőlőt pedig évek óta nem ettünk saját termést, mert mind megeszi.
Én még olyat is láttam egy boltban, hogy a szeletelő körül lepotyogott nyesedékeket összeszedték és bezacskózták, pár Ft-ért árulták macskatartóknak.
Ha zöldségesnél járok, szeretek belemarkolni a hulladékos dobozba, amibe a retek- és karalábéleveleket, fonnyadtabb káposztaleveleket dobják. Ezzel kicsit változatosabbá tudom tenni a kutyakaját. Érdekes módon a retekleveles főtt kaját külön imádják.
Na azt megnézem, hogy egy egyszemélyes üzletben kinek van lehetősége minden nap végig nézni a teljes készletet. Havonte egyszer végig nézik, összeírják, mert erről is listát kell vezetni és imádkoznak, hogy ne kerülje el a figyelmüket semmi. Mert ugye adminisztráció van dögivel. Minden beszállító évenként érvényesített HACCP igazolásának beszerzése (minden hónapra jut legalább egy és minimum két hetet kell könyörögni érte). Takarítási napló vezetése, amibe beírod, hogy kitakarítottál és leellenőrzöd saját magad, hogy valóban megtetted-e. Az összes hűtő hőmérsékletét naponta minimum kétszer ellenőrizni és írni. Felhasznált vegyi anyqagok fajtáját és elhasznált mennyiségét jegyezni. Számon tartani, hogy a kulcsra zárható egérfogók ellenőrzése 6 havonta megtörténik-e.
A legutóbbi ellenőrzéskor a borító lap alapján közli, hogy ha ez az alkoholista készítette akkor kérjenek egy felülvizsgálatot. Amikor megkérdezed, hogy mégis kinek a munkájával lenne elégedett megnevez egy helyi vállalkozót és ad két hete a felülvizsgálatra. A megnevezett vállalkozó közli, hogy két hét alatt oda sem ér, nemhogy megcsinálja amit kell, egyénként tájékoztatásul azt is közli, hogy kb. 200.000Ft-ra készülj. Kétségbe esésemben nyomozni kezdtem, hogy kivel lehetne megcsináltatni, végül kb. 350km-re lévő vállalkozás vállalta, hogy pont a napokban járnak felénk, megnézik az üzletet és elkészítik a dokumentációt. Két nap alatt készen voltak, csont nélkül átment az ellenőrzésen semmi hibát nem találtak benne, kiszálással, számlára 50.000Ft-ért. De ugye ne forduljon meg a fejemben, hogy a helyi vállalkozó jattol az ellenőrnek?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)