Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


47636. 7a3a05277b (válaszként erre: 47635. - Forrest2010)
2014. jan. 17. 08:47
Szerintem a konzerv gomba drága, ha azt veszed alapul, hogy az egyébként is ízetlen, termesztett gomba ázik benne sós lében, 600-1000ft-os kilós áron. Egyszerűbb venni 2 kilót a piacon, venni egy nagy levegőt, megpucolni, pár percig dinsztelni, majd adagonként lefagyasztani.
47635. forrest2010 (válaszként erre: 47634. - Guruljka)
2014. jan. 17. 00:37
Van , h 200 ft körül kapok kis üveges gombát , olyankor veszek egy karton 4-es v 6 -os csomagot , v konzervdobozosat , jó levesnek is , gombás husinak , v gombamártásnak , gombás rizsnek , van aki szereti milánóiba is , akkor legalább van itthon , ha kell , csak ki szoktam önteni tálba és átnézem , mert volt mikor bennemaradt egy kis kavics / nehogymár beletörjön a fogunk a gombalevesbe ! /
47634. Guruljka (válaszként erre: 47628. - Anyagi)
2014. jan. 16. 21:55

Köszönöm szépen, az erőleves kocka kivételével én is így főzném.

Csak mire feldarabolom a gombát, meggondolom magam.

Lehet, hogy a legközelebbi fél kilóból lefagyasztok egy adagnyit hagymásan megpárolva, mert egyébként a fél kilónyi gomba elfogyasztása is külön feladat. Mindennap azért még én sem eszem gombát, de idővel a hűtőben is kiszárad, még papírba csomagolva is.

Még azt is el tudom képzelni, hogy egy fél kilós doboznyit csak megpárolok, és megpárolva, kisebb adagokban lefagyasztom.

Vagy húsz éven át nem ehettem itthon gombát, mert a férjem szó szerint a szagát sem bírta. Azt hittem, hisztizik, de egyszer tényleg elzöldült az arca. Kellett neki korábban hazajönni...:-D

47633. martini64
2014. jan. 16. 21:18
Köszi az ötleteket, holnap még kimazsolázom, mert ma még főznöm kell. Szombaton lesz a Nagy Buli.
47632. Anyagi (válaszként erre: 47617. - Caravell)
2014. jan. 16. 21:06

Igen, nehéz dolog házilag kideríteni egy étel intoleranciát. Ha sikerül, mert ár nyilvánvaló, már elég nagy lehet a baj.

Köszi, hogy foglalkozol a gondommal! :)

47631. szabot.88 (válaszként erre: 47628. - Anyagi)
2014. jan. 16. 20:59
Én a tönköket szoktam összegyűjteni levesnek.
47630. Anyagi (válaszként erre: 47604. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 20:57

Köszi!!!

Ártani biztosan nem fog!

47629. Anyagi (válaszként erre: 47600. - Bubi 54)
2014. jan. 16. 20:55

De jó! Egy sorstárs!!!

Illetve dehogy jó, az lenne a klasz, ha semmi bajunk nem lenne! :)


Viszont legalább tudsz tanácsot adni!

Milyen ötletei voltak a dokinak?

Elmúlnak a pöttyök vagy csak pihenőbe mennek?

Mindég ugyanott jönnek ki vagy más helyeken?

Rajtad hol szoktak lenni a pöttyök. Melyik testrészeden?

Köszi a válaszodat!!!! :)))

47628. Anyagi (válaszként erre: 47586. - Guruljka)
2014. jan. 16. 20:42

"Mindig szeretnék levest is belőle" - mármint a gombából.


Ha lecsalsz két szem gombát és vékony szeletekre vágod, már abból is remek leves lehet:

Össze kell főzni némi karikára vágott zöldséggel, 1-2 szem krumplival és egy erőleves kockávak a gombát és a végén egy sok petrezselymes rántással sűríteni + egy kanálnyi tejföl. Meglepően sok és finom leves lesz belőle!

Krumpli helyett apró krumpligombócokat, csipetkét, nokedlit vagy valamilyen tésztát is lehet adni bele.

47627. murva (válaszként erre: 47617. - Caravell)
2014. jan. 16. 20:41
Caravell,írod az étel intoleranciák között a koffeint,tehát nem ihatsz kávét?Milyen tünete jelentkezett nálad?
47626. Anyagi
2014. jan. 16. 20:34

Mai vacsoránk:

Kaptam egy darab cukkinit. Mit is lehet kezdeni egy darabbal....

Felszeleteltem (18 karika lett) és palacsinta tésztába meg prézlibe mártva kisütöttem. Hozzá kis kockákta vágott, egy kanálnyi kacsazsíron pirosra sütött krumpli volt, meg savanyú káposzta.

A bekerülési költség kb. 300 Ft volt (az energia nélkül).

47625. Ginevra01 (válaszként erre: 47619. - Lúdanyó)
2014. jan. 16. 19:31
Köszi, ilyet szoktam ez tényleg finom, de a tojásba teszek fokhagymát és úgy kenem meg, és magokkal szórom, tényleg finom
47624. migerben (válaszként erre: 47598. - Martini64)
2014. jan. 16. 18:20

Szia!

Nálunk most ezek a kedvenc torták:

feketeerdő:

[link]


dobos:

[link]


somlói torta: [link]

47623. alidamolnar (válaszként erre: 47621. - Lúdanyó)
2014. jan. 16. 17:18
Köszönöm!!:) Ki fogom próbálni!
47622. Guruljka
2014. jan. 16. 17:12

Én erről a pirításról most hallok először, majd kipróbálom!

Eddig natúr szórtam a sütire. Mire az kisült, a kömény is megpirult, bár lehet, hogy nem annyira.

47621. lúdanyó (válaszként erre: 47620. - Alidamolnar)
2014. jan. 16. 16:56
igen egy kis olajon, többet is meg lehet pirítani egy jó zárodó dobozkába elteheted és mindig van kéznél...:)
47620. alidamolnar (válaszként erre: 47619. - Lúdanyó)
2014. jan. 16. 16:35
Amikor így köménymaggal szórod meg, akkor előtte megpirítod a köménymagot? Ki szeretném próbálni én is, mindig sajttal szórtam, de már annyi helyen olvastam köménymaggal.
47619. lúdanyó (válaszként erre: 47590. - Ginevra01)
2014. jan. 16. 16:09
25 dk túró, 20dk margarin, 25dk liszt, 1 kk só. Összegyurni, kinyujtani vékony rudakra vágni tojással kenne, köménymaggal megszórni, sütni. Ennél egyszerűbb és finomabb nincs..:)
47618. caravell (válaszként erre: 47569. - 7a3a05277b)
2014. jan. 16. 14:34
Már tovább is adtam kollégáknak :)
47617. caravell (válaszként erre: 47583. - Anyagi)
2014. jan. 16. 14:32

Elképzelhető, hogy van összefüggés...

Az ételintolerancia azért nehéz, mert olyanok is vannak benne, amire nem is gondolnál. Nekem így jött ki a tejfehérje intolerancia, és a napraforgó étolajra meg a koffeinre (ez egyben sajnos csokoládét is jelent) ha egyszer-egyszer megeszem, nem nagy baj, de akkor vigyázni kell ne legyen jó darabig második, míg a szervezet megnyugszik :( állítólag egy idő után teljesen elmúlik, hát nem tudom... Mondják, hogy az emberek nagyon nagy része intoleráns, de a szervezet alapból megoldja valahogy, de aztán idővel mindenféle apró és egyre nagyobb tünetek vannak, pirosas arc, viszket a nyak, felfúvódik egy-két ételtől, mindenféle viszkető kiütések - ez utóbbi egész komolky és krónikus bőrbetegségig fajulhat stb... ez is mind azért van, mert minden borzalmat és mesterségest beletesznek mindenbe a kenyértől a tejfölig... de házi cuccokra kinek van pénze, ideje, lehetősége?

És aki nem veszi észre az folyamatosan mérgezi magát, vagy észre veszi, de nem tudja, mitől és tünetileg kezelget egy életen át, manna sdzappan és társai :(

47616. caravell (válaszként erre: 47598. - Martini64)
2014. jan. 16. 14:02

A piskóta hagyományos, csokis vagy síma.

A krém a lényeg, az aranka vagy gála főzés nélküli vanília krémport kell felverni tej helyett tejszínnel és a tejszín egy részét helyettesíteni bármi lyen likőrrel. Húsvétkor tojáslikőröset szoktam pl, Karácsonykor tokaji aszúval, szilveszterkor pálinkával, de csinálhatod csokilikőrrel, csokidarabokkal vagy kávélikőrrel, a piskótát egyx kis kávéval meglocsolva, keverhetzs bele dió likőrt és tört grillázst stb. Ha keményebbre szeretnéd a krémet, akkor egy darab vajat meglangyítasz és azt is belekevered (robottasl) a felvert krémbe.

47615. Guruljka
2014. jan. 16. 13:43

Ez egy olcsó változata a lúdláb-tortának:


Grízes lúdláb torta


Tészta:


5 db tojás

1/2 cs sütőpor

9 evőkanál liszt

7 evőkanál kristály cukor

3 evőkanál kakaópor

9 evőkanál víz


Krém:


3 dl tej

3 evőkanál gríz

20 dkg margarin

20 dkg porcukor


Máz :


4 evőkanál kakaópor

4 evőkanál viz

4 evőkanál kristálycukor

5 dkg margarin


Elkészítés leírása:


A tojások sárgáját és fehérjét külön vesszük. A sárgákat a cukorral

habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, majd a lisztet és a

tojások felvert habját, a sütőport és a vizet.

Lisztezett, zsírozott tepsiben sütjük .


Krém: a tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk .

A margarint a porcukorral kikeverjük és a kihűlt grízhez keverjük.

Addig keverjük, amíg sima csomómentes masszát nem kapunk.


Máz: a kakaóport, a vizet és a cukrot feltesszük egy kis edényben, és

folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákavarjuk a

margarint.

A lapot megkenjük a krémmel és a tetejét bevonjuk a mázzal.

47614. Guruljka (válaszként erre: 47598. - Martini64)
2014. jan. 16. 13:41

Krumplitorta:


6 tojássárgát 20 deka cukorral fehéredésig keverünk. 10 deka krumplilisztet, fél citrom levét és héját, végük 4 tojás kemény habját hozzáadjuk. Lassú tűznél sütjük.

Ha kihűlt, felvágjuk és ízzel megtöltjük. Vaníliás cukorral hintjük és meggybefőttel díszítjük.


A fiam imádja a kókuszt, ezt sütöttem neki nemrég:

Kókusztorta

16 szeletes tortához:

• 6 tojás

• 15 dkg cukor

• 4 dkg kakaó

• 15 dkg liszt

A tojássárgákat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, majd a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába. Vajazott, lisztezett formába öntjük, és mérsékelt hőfokon sütjük.

Krém:

• 40 g minőségi vaníliás pudingpor

• 4 dl tej

• 4 púpozott evőkanál cukor

• 100 g kókuszreszelék

• 4 dl habtejszín

A vaníliás pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és mikor eléri a forráspontot, folyamatos kevergetés közben belefolyatjuk a cukros pudingport. Sűrűsödésig keverjük. A keverést utána egy keverőtálba folytatjuk, ahová habkártyával kiszedjük a megfőzött pudingot. Egészen kihűlésig kavarjuk habverővel, így nem lesz csomós, és bebőrösödni sem fog. Belekeverjük a kókuszreszeléket is, majd felvert tejszínnel lazítjuk.

A tésztát három lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémmel. Az oldalát és a tetejét is krémmel vonjuk be, majd tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítjük.

(Én dupla mennyiségű kókuszt használtam, és olvasztott csoki helyett kakaós tortadarát.

Lehettek volna meggybefőtt-szemek is a tetején.)

Maga a kakaós tészta is nagyon finom, a krém lehet másféle is. Pudingpor helyett keményítővel és vaníliacukorral magam készítettem sűrű krémet.

47613. Guruljka (válaszként erre: 47610. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 13:19
Anyagi lett pöttyös.
47612. smudlaagi54 (válaszként erre: 47590. - Ginevra01)
2014. jan. 16. 12:05

Sajtos rúd Ági módra


Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

2 dl tejföl

3 tojássárgája

reszelt sajt

zsír


Elkészítés:

Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból,és öt cipót formálunk belőle.Mindegyiket kinyújtjuk,és olvasztott zsírral megkenjük,és hajtogatjuk.1 órára a hűtőbe rakjuk.Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk,tojássárgájával megkenjük,megszórjuk a sajttal,és megsütjük.

47611. forrest2010 (válaszként erre: 47610. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 11:59
Semmi baj , szeretem ezeket a fórumokat , az ember egy jót traccsolhat , annyi érdekes témát felvetnek , akik nyitnak egy fórumot .
47610. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47609. - Forrest2010)
2014. jan. 16. 11:55

Bocsi, nem tudom, miért emlékeztem úgy, hogy te találtál magadon valamelyik nap piros pöttyöket, és egyelőre rejtély hogyan, miből kerültek rád.

Akkor ezt most jól kitárgyaltuk! :))))

47609. forrest2010 (válaszként erre: 47608. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 11:02
Tudom a kalciumot , kolleganőmmel az injekciót itatták meg hajdanán , mert iszonyúan kicsapta a bőrét sokszor valami , főleg a dekoltázsán látszott vastagon és viszketett neki cefetül , nekem sose volt ilyen problémám , én ehetem a szalonnát szalonnával , az se árt . A pöttyöket más írta lentebb .
47608. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47607. - Forrest2010)
2014. jan. 16. 10:24

Ez még velem a 80-as évek közepén történt. Azóta a sós mogyinak ellenállok. Csak azért írtam meg, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem is a krémek és hasonló tisztítószerek "ludasak" a piros pöttyök miatt, hanem valami hasonló?

Gondold át, és ha "elképzelhető", vegyél kalcium pezsgőtablettát, vagy gyógynövényben, akárhol kalcium-tablettát és egy kicsit erősítsd meg vele a szervezetedet.

No és amelyik kaja esetleg "gyanús", őt egy kicsit szorítsd visszább! :))))

47607. forrest2010 (válaszként erre: 47606. - 5c0313b0fc)
2014. jan. 16. 10:19
Én + gondoltam , karácsonyra egy kis nem csoki , na meg azt hittem , ha eldugom előlük és néha telerakom a dobozt , akkor kitart tavaszig , nálunk ez nem olyan egyszerű ! De legközelebb tuti , h nem veszek ennyit 1 évre se !

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook