Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Köszönöm szépen, az erőleves kocka kivételével én is így főzném.
Csak mire feldarabolom a gombát, meggondolom magam.
Lehet, hogy a legközelebbi fél kilóból lefagyasztok egy adagnyit hagymásan megpárolva, mert egyébként a fél kilónyi gomba elfogyasztása is külön feladat. Mindennap azért még én sem eszem gombát, de idővel a hűtőben is kiszárad, még papírba csomagolva is.
Még azt is el tudom képzelni, hogy egy fél kilós doboznyit csak megpárolok, és megpárolva, kisebb adagokban lefagyasztom.
Vagy húsz éven át nem ehettem itthon gombát, mert a férjem szó szerint a szagát sem bírta. Azt hittem, hisztizik, de egyszer tényleg elzöldült az arca. Kellett neki korábban hazajönni...:-D
Igen, nehéz dolog házilag kideríteni egy étel intoleranciát. Ha sikerül, mert ár nyilvánvaló, már elég nagy lehet a baj.
Köszi, hogy foglalkozol a gondommal! :)
Köszi!!!
Ártani biztosan nem fog!
De jó! Egy sorstárs!!!
Illetve dehogy jó, az lenne a klasz, ha semmi bajunk nem lenne! :)
Viszont legalább tudsz tanácsot adni!
Milyen ötletei voltak a dokinak?
Elmúlnak a pöttyök vagy csak pihenőbe mennek?
Mindég ugyanott jönnek ki vagy más helyeken?
Rajtad hol szoktak lenni a pöttyök. Melyik testrészeden?
Köszi a válaszodat!!!! :)))
"Mindig szeretnék levest is belőle" - mármint a gombából.
Ha lecsalsz két szem gombát és vékony szeletekre vágod, már abból is remek leves lehet:
Össze kell főzni némi karikára vágott zöldséggel, 1-2 szem krumplival és egy erőleves kockávak a gombát és a végén egy sok petrezselymes rántással sűríteni + egy kanálnyi tejföl. Meglepően sok és finom leves lesz belőle!
Krumpli helyett apró krumpligombócokat, csipetkét, nokedlit vagy valamilyen tésztát is lehet adni bele.
Mai vacsoránk:
Kaptam egy darab cukkinit. Mit is lehet kezdeni egy darabbal....
Felszeleteltem (18 karika lett) és palacsinta tésztába meg prézlibe mártva kisütöttem. Hozzá kis kockákta vágott, egy kanálnyi kacsazsíron pirosra sütött krumpli volt, meg savanyú káposzta.
A bekerülési költség kb. 300 Ft volt (az energia nélkül).
Én erről a pirításról most hallok először, majd kipróbálom!
Eddig natúr szórtam a sütire. Mire az kisült, a kömény is megpirult, bár lehet, hogy nem annyira.
Elképzelhető, hogy van összefüggés...
Az ételintolerancia azért nehéz, mert olyanok is vannak benne, amire nem is gondolnál. Nekem így jött ki a tejfehérje intolerancia, és a napraforgó étolajra meg a koffeinre (ez egyben sajnos csokoládét is jelent) ha egyszer-egyszer megeszem, nem nagy baj, de akkor vigyázni kell ne legyen jó darabig második, míg a szervezet megnyugszik :( állítólag egy idő után teljesen elmúlik, hát nem tudom... Mondják, hogy az emberek nagyon nagy része intoleráns, de a szervezet alapból megoldja valahogy, de aztán idővel mindenféle apró és egyre nagyobb tünetek vannak, pirosas arc, viszket a nyak, felfúvódik egy-két ételtől, mindenféle viszkető kiütések - ez utóbbi egész komolky és krónikus bőrbetegségig fajulhat stb... ez is mind azért van, mert minden borzalmat és mesterségest beletesznek mindenbe a kenyértől a tejfölig... de házi cuccokra kinek van pénze, ideje, lehetősége?
És aki nem veszi észre az folyamatosan mérgezi magát, vagy észre veszi, de nem tudja, mitől és tünetileg kezelget egy életen át, manna sdzappan és társai :(
A piskóta hagyományos, csokis vagy síma.
A krém a lényeg, az aranka vagy gála főzés nélküli vanília krémport kell felverni tej helyett tejszínnel és a tejszín egy részét helyettesíteni bármi lyen likőrrel. Húsvétkor tojáslikőröset szoktam pl, Karácsonykor tokaji aszúval, szilveszterkor pálinkával, de csinálhatod csokilikőrrel, csokidarabokkal vagy kávélikőrrel, a piskótát egyx kis kávéval meglocsolva, keverhetzs bele dió likőrt és tört grillázst stb. Ha keményebbre szeretnéd a krémet, akkor egy darab vajat meglangyítasz és azt is belekevered (robottasl) a felvert krémbe.
Ez egy olcsó változata a lúdláb-tortának:
Grízes lúdláb torta
Tészta:
5 db tojás
1/2 cs sütőpor
9 evőkanál liszt
7 evőkanál kristály cukor
3 evőkanál kakaópor
9 evőkanál víz
Krém:
3 dl tej
3 evőkanál gríz
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
Máz :
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál viz
4 evőkanál kristálycukor
5 dkg margarin
Elkészítés leírása:
A tojások sárgáját és fehérjét külön vesszük. A sárgákat a cukorral
habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, majd a lisztet és a
tojások felvert habját, a sütőport és a vizet.
Lisztezett, zsírozott tepsiben sütjük .
Krém: a tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk .
A margarint a porcukorral kikeverjük és a kihűlt grízhez keverjük.
Addig keverjük, amíg sima csomómentes masszát nem kapunk.
Máz: a kakaóport, a vizet és a cukrot feltesszük egy kis edényben, és
folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákavarjuk a
margarint.
A lapot megkenjük a krémmel és a tetejét bevonjuk a mázzal.
Krumplitorta:
6 tojássárgát 20 deka cukorral fehéredésig keverünk. 10 deka krumplilisztet, fél citrom levét és héját, végük 4 tojás kemény habját hozzáadjuk. Lassú tűznél sütjük.
Ha kihűlt, felvágjuk és ízzel megtöltjük. Vaníliás cukorral hintjük és meggybefőttel díszítjük.
A fiam imádja a kókuszt, ezt sütöttem neki nemrég:
Kókusztorta
16 szeletes tortához:
• 6 tojás
• 15 dkg cukor
• 4 dkg kakaó
• 15 dkg liszt
A tojássárgákat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, majd a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába. Vajazott, lisztezett formába öntjük, és mérsékelt hőfokon sütjük.
Krém:
• 40 g minőségi vaníliás pudingpor
• 4 dl tej
• 4 púpozott evőkanál cukor
• 100 g kókuszreszelék
• 4 dl habtejszín
A vaníliás pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és mikor eléri a forráspontot, folyamatos kevergetés közben belefolyatjuk a cukros pudingport. Sűrűsödésig keverjük. A keverést utána egy keverőtálba folytatjuk, ahová habkártyával kiszedjük a megfőzött pudingot. Egészen kihűlésig kavarjuk habverővel, így nem lesz csomós, és bebőrösödni sem fog. Belekeverjük a kókuszreszeléket is, majd felvert tejszínnel lazítjuk.
A tésztát három lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémmel. Az oldalát és a tetejét is krémmel vonjuk be, majd tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítjük.
(Én dupla mennyiségű kókuszt használtam, és olvasztott csoki helyett kakaós tortadarát.
Lehettek volna meggybefőtt-szemek is a tetején.)
Maga a kakaós tészta is nagyon finom, a krém lehet másféle is. Pudingpor helyett keményítővel és vaníliacukorral magam készítettem sűrű krémet.
Sajtos rúd Ági módra
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
3 tojássárgája
só
reszelt sajt
zsír
Elkészítés:
Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból,és öt cipót formálunk belőle.Mindegyiket kinyújtjuk,és olvasztott zsírral megkenjük,és hajtogatjuk.1 órára a hűtőbe rakjuk.Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk,tojássárgájával megkenjük,megszórjuk a sajttal,és megsütjük.
Bocsi, nem tudom, miért emlékeztem úgy, hogy te találtál magadon valamelyik nap piros pöttyöket, és egyelőre rejtély hogyan, miből kerültek rád.
Akkor ezt most jól kitárgyaltuk! :))))
Ez még velem a 80-as évek közepén történt. Azóta a sós mogyinak ellenállok. Csak azért írtam meg, hogy esetleg előfordulhat, hogy nem is a krémek és hasonló tisztítószerek "ludasak" a piros pöttyök miatt, hanem valami hasonló?
Gondold át, és ha "elképzelhető", vegyél kalcium pezsgőtablettát, vagy gyógynövényben, akárhol kalcium-tablettát és egy kicsit erősítsd meg vele a szervezetedet.
No és amelyik kaja esetleg "gyanús", őt egy kicsit szorítsd visszább! :))))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)