Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Á, itt nincs ilyen.
Még a szomszédot sem veszik fel a bolt közeléből hazafelé autózva. Akkor sem, ha láthatóan nehéz a csomag.
Egyszer egy nénit láttam, nehéz szatyorral a járdán, amikor hazafelé bicikliztem. Még nem is tudtam, ki az,amikor megálltam, hogy tegyük a csomagtartómra a szatyrát! Pedig ismerős néni volt, mint kiderült, és nem győzött hálálkodni, hogy őmiatta tolom a biciklit. Még én jöttem zavarba.
Ééértem. Így már más...
Igen, a kályhának elég nagy a területigénye is, körülötte sem lehet szorosan bútor vagy más.
Nálam is amiatt szorult ki a kis cserépkályha.
Én láttam már fagyasztott spenótot kétféle áron, ugyanott! (Fam..yFrost kocsi.)
Igaz, az egyik a spenót, a másik a parajkrém nevet viselte.
Az egyik 99 Ft volt 450 grammos csomagban, a másik 199 Ft, ugyanannyi. Most is látható a cég választékában, a weboldalukon.
(Én az olcsóbb spenótot vettem, kifoglástalanul finom, krémes volt.)
Igen lépcsó (bár ott van a lépcső alatt a képcső is! Mármint a tévé.
Nem attól félek, hogy a fal melegszik, egyszerűen arról van szó, hogy csak a fa lépcső alá tudnám beépíteni a kályhát. Pont aláfűtenék...
Ez azért is rossz lenne, mert tűzveszélyes, meg szétszáradna a fa a felszálló melegtől és az sem jó, hogy pont felette lenne kivágva a födém a feljáróhoz, így (mivel a meleg felfelé száll) fent hőség lenne, lent meg cidri.
Kicsi az alapterület, mindent át kéne tervezni-építeni, erről pedig szó sem lehet.
A fagyos szilvásgombócról:
Javítás
De akció nélkül is négy és ötszáz forint KÖZÖTT van az 1 kilós zacskó (10-14 db.).
Azért csak óvatosan a nagy kiszerelésekkel!
Láttam én már olyat nem is egyszer, hogy a kisebb kiszerelés olcsóbb volt! Mindég nézem a kilóra vetített árakat!
Ezt a mákos szilvásgombócot ki fogom próbálni!
Nálunk minden fiú imádja a mákos gubát, gondoom ezt is fogják!
Nagggyon ügyes vagy! Örülök, hogy sikerült a gombócod!
-Azért legközelebb kevesebb olajjal.... :))))
Gondolom, lépcső lesz az és nem képcső.
De egy kémény oldala nem melegszik fel annyira.
Sőt, a lépcsőt is lehet olyan folyadékkal kezelni, ami még jobban növeli a gyulladáspontját.
Nálam, a kandalló feletti kémény-rész a falban alig meleg kicsit. Egy soros kis téglával rakták, nem különlegesen vastag pedig.
Tudtommal a mélyhűtött szilvásgombócok mindegyike krumplimentes tésztából készül!
A Pen.y-s olcsó és szerintem jó!
Szoktam venni akcióban 1-2 zacskóval és vésztartaléknak isteni.
De akció nélkül is négy és ötszáz forint körül van az 1 kilós zacskó (10-14 db.).
Húst a piacon veszek 99%-ban!
Ott tudom melyik napokom rendelnek és látom, hogyan fogy. Ott még nem csalódtam.
Már egy sima hentesnél van rizikó, hogy mi maradt a múlt hétről és mit akar-na rámsózni.
Pont a pénztelenség szorít rá, hogy meggondoljam mit-hol veszek. Egy felhasználásra alkalmatlan valamire pénzt kidobni nincs keretem.
Pl. a mai húsleves 180 Ft-os cs.mellcsontból készült, (egy kilót vettem), de tudtam, hogy a vásárlás napjának reggelén bontották. Nem is gondolta senki az asztalnál, hogy ilyen olcsó hozzávalóból készült! :)
A takarmánytól olyan furán vizes a hús, azt mondják az okosok erre.
A bolti csirke is sokkal vizesebb, mint a házi. Nem csak a zacskóba csorog ki a viz, hanem főzés közben is nagyon sok levet enged:(
Bedobozolt, fóliázott, fűszerezett húst sosem veszek. Az egyik ismerős dolgozott baromfi-feldolgozóban, ő tanított meg rá, hogy csak azt szabad megvenni, ami az előhűtött pultban van.
Isten ments kidobni! A káposztasaláta az egyik kedvencem!!!
Tényleg eláll egy hétig simán a hűtőben!
Küldöm a tiramisut! Nyisd az ablakot!!! :))))
Délutáni szinházban voltunk : hogy mennyit nevettünk! :))
Pedig milyen jó lenne, ha össze tudnátok fogni páran, és legalább a nagy bevásárlásokat közösen intéznétek. Mindenkinek gazdaságosabb lenne.
Felénk vannak sofőrök, akik szoktak ilyen fuvarokat vállalni. Átviszik a boltba, orvoshoz azokat, akiknek nincs autójuk. Valamennyi pénzt szoktak kérni, úgy tudom, de gondolom, még így is megéri, mert háztól házig fuvar.
Az jó megoldás, tetszik!
Én is falun élek, de azt tapasztalom, hogy senkivel nem lehet összefogni-osztozni, nagy a bizalmatlanság.
Nekem, egyedül élvén, másképpen kell spórolnom, még autó sincs a családban.
Ügyes vagy! Mindig mondom, a jó szervezés harmadolja a háziasszony munkáját (vagy legalább elosztja, hogy ne szakadjunk meg) :)
Isten éltess az ünnepeltet - ha maradt egy kis tiramisu, vevő lennék rá :)
olyan finom rántott nyulat sütöttem...:)
+ a túros sós sütit
Sziasztok!
Tegnap végül 3 cs.,combot és 2 farhátat töltöttem meg. A farhár ötlet innnen tőletek szárnazott, nekem ízlett.
Hozzá kelkáposztás. sárgarépéás rizs volt és uborka saláta. (Aluljáróból 3 db, 200 Ft. Igaz a végeket el kellet dobni, mert puhák voltak, de így is hatalmas mennyiség lett és finom!)
A mai (előnévnapi) menü húsleves volt
1 kg, cs.mell csontot vettem és csak a levét tálaltam a sárgarépa karikákkal és a mélyhűtőből
elővettem, a múltkor dupla mennyiségben készített grízgaluska maradékkal.
A csonról a húst leszedegettem, elraktam a fagyosba, legközelebb húsgombóc levesbetét lesz belőle.
Másodiknak hortobágyi húsos palacsinta volt
és végül tiramisu.
Azért volt jó a MENÜ, MERT GYAKORLATILAG MINDENT EL LEHETETT KÉSZÍTENI MÉG TEGNAP, AMÍG SÜLT A CSIRKE.
m
MA CSAK LESZÜRTEM A LEVEST, FELOLVASZTOTTAM A GRÍZGALUSKÁT ÉS MEGTÖLTÖTTEM A PALACSINTÁKAT.
Ennek örömére reggel rendet raktam egy szekrényben! :) Már régóta terveztem és most jó érzéssel tölt el , hogy kész van!!! :))
Hát, kellett is a szervezés, de ügyesen megoldottátok.
Mi is nagy kiszerelésben vásárolunk mindent, amit csak lehet. Munkahelyemen szállóige lett, hogy ha elfogy itthon a hús, akkor veszünk egy fél malacot:) De tényleg így éri meg.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)