Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

2014. jan. 19. 11:15
Nem is írtam, de tegnap néztük a Sp...-ban a vödrös narancsot. Tényleg összement a vödör, tetejébe itt most nagyon rondák voltak a narancsok. Lehet, hogy ezzel sem érdemes már foglalkozni, inkább veszek kilóra (csak a kislánynak kell úgyis.) Én hébehóba eszem, a férjem pedig nem is szereti.
47695. forrest2010 (válaszként erre: 47685. - Guruljka)
2014. jan. 18. 23:46

Új volt mindkét féle , 2 multinak a hirdetőújságába láttam , egyenlőre még nem lesz belőle semmi , de talán majd / ha nagyobb lesz a nyomorűság ..... /

Volt , egy kolleganénim , lehet , h valamikor sokat fázhatott , mert az évek során mindenféle fűtéslehetőséget megtartott , mikor mi volt olcsóbb , azzal fűtött .

47694. migerben (válaszként erre: 47687. - Tejespite)
2014. jan. 18. 19:35

Azt hiszem kipróbálom ezt a gombócot. Nekem is van még fagyasztott szilvám, és befőttem is.

Ha legközelebb a rendes mennyiségű olajat teszed bele, készítheted nyugodtan pirított morzsával is.

47693. Guruljka
2014. jan. 18. 19:22

Igen, a zsírtartalom eléggé aggályos. Még a kicsike adag is, mert mást is eszünk egy nap.

Mákot is muszáj néha enni, én éppen ma reggeliztem mákos zabkását. Szeretem is, de a kalcium miatt is eszem néha. A zsírtartalma "fejében" zsiradék nélküli, sűrű és bulguros zöldség-leves volt az ebédem.

Persze egyedül élek, így nem "vicc" főzni.

47692. Tejespite (válaszként erre: 47688. - Guruljka)
2014. jan. 18. 19:17

Valószínűleg igazad van, de nem akarattal csináltam ilyenre. Elég sok lett a gombóc és a nudli is, tehát relatíve nem túl sok olaj jutott egybe, de akkor is....

Egyébként nem igazán jó a gyomrom, biztos a mák miatt. Szerencsére nem szokott gyomor problémám lenni, káposzta, hagyma, akármi ami sokaknál gondot okoz, nekem nem. Biztos a mák, mert az elég nehéz étel én nem vagyok hozzászokva és ez elég sok volt. A férjem és lányom többet evett mint én, ebédre is ettek, most délután is, de semmi probléma.

47691. lúdanyó (válaszként erre: 47682. - Szabot.88)
2014. jan. 18. 16:28
ugylátom most a gomba a sláger..én gombás pástétomot csináltam + gomba salátát..:)
47690. lúdanyó (válaszként erre: 47679. - Forrest2010)
2014. jan. 18. 16:24
nálunk ugyan az van a nagyszobába hőség, én a konyhába "lakok" éde kevesebb jön ki de nekem ez elég..:)
47689. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47687. - Tejespite)
2014. jan. 18. 16:18

Ezek szerint amitől elsődleges tartottál, hogy a krumpli nélküli tésztát a család nem fogja elfogadni, szóvat ettől már a továbbiakban nem kell félned.

Az is biztos, hogy soha többet nem fogod elrontani az olaj mennyiségét, amikor ilyet csinálsz, mindig eszedbe fog jutni! :))))

47688. Guruljka
2014. jan. 18. 16:04
Ennyi olaj azért kedvezőtlenebb, mint a krumpli lett volna talán...
47687. Tejespite
2014. jan. 18. 15:43

Na, túl vagyunk rajta! Mármint a gombócfőzésen. Volt amit szándékosan változtattam, volt amit a saját rövid eszem miatt. Kicsit olajosnak tűnt a tészta, de nagyon szép volt a színe és jól lehetett vele dolgozni. Másfél adagból csináltam, amihez ugye kellett 3/4 liter víz és liszt, 3 tojás és 3 ek olaj. De mire az elkészítéshez értem, az egy adaghoz írt 2 ek olaj átlényegült 2 decivé, így mivel másfél adag volt, én másfél deci olajat tettem bele - a 3 ek helyett!!!!!! Nálunk eddig a férjem reszortja volt az évi kb 1xi szilvásgombóc készítés, ezt most én akartam csinálni, így először meg sem mertem mondani h mit csesztem el csak annyit mondtam, h egy kicsivel több benne az olaj (nem haragos ember, nagyon jó természete van, de gondoltam, várok még a vallomással) Nagyon jól lehetett nyújtani, a recept 1 cm vastagot írt, de az első pár kifőzése után láttam, ez túl vastag. Így szűk fél cm vastagra nyújtottam, és ez elég! Nem kell 1 cm!!! Végülis nagyon szépen feljött, nem ment szét és jó lett. Eritrites mákba lett forgatva mert a családom mákimádó, én nem szeretem de még mindig jobb nekem mint a morzsa. Szóval fogjatok bele bátran, csak tartsátok be az arányokat és ne legyen vastag a tészta. Persze ha vki úgy jobban szereti, az más.

Még sose csináltam fagyasztott szilvából, de volt egy adag a fagyóban a 2012-es szilvánkból, el akartam már használni. Nyersből sokkal jobb.

A férjem tudta, h miből van, és nagyon ízlett neki. Na akkor megmondtam, mennyivel több az olaj:-) A lányom mondta, h mitől puhább a tésztája? De rögtön hozzátette, h finom nagyon. Akkor mondtam, h nincs benne krumpli - nagyon meglepődött. A fiam még eztán jön, kíváncsi vagyok mit mond.

47686. Guruljka (válaszként erre: 47676. - Anyagi)
2014. jan. 18. 15:18
Mindenképpen érdemes "több lábon állni", nemcsak a fűtési lehetőségre vonatkozóan.
47685. Guruljka (válaszként erre: 47673. - Forrest2010)
2014. jan. 18. 15:15

Az eddigi tapasztalatok alapján csak gyári újat érdemes venni.

Sajnos a sütő általában (legalábbis a régebbi típusokban) gyenge vaslemezből készül, ami gyorsan rozsdásodik. Nálam nincs a közelben olyan valaki, akivel horganyzott lemezre cseréltethettem volna a sütőt, de megtettem volna szívesen, mert ez nagyban növelné az egész tűzhely élettartamát. Ha a sütő átlyukad, az egész tűzhely füst- és hőkeringése megváltozik.

Hívják spórnak is, eredetileg nyilván a takaréktűzhely (Sparherd) lenne németről ferdítve a neve. Itt a környéken masina. :-D

47684. migerben (válaszként erre: 47680. - Tejespite)
2014. jan. 18. 14:10
Érdekesen hangzik, feltétlen számolj be róla, hogy sikerült, és észrevették-e az újítást!
47683. Briell14 (válaszként erre: 47680. - Tejespite)
2014. jan. 18. 12:46
Szerintem próbáld ki és tálald a megszokott formában. Gyanítom, hogy észre sem fogják venni. :)
47682. szabot.88
2014. jan. 18. 11:23
Olyan sokmindent el lehet csalni a receptekben. a fiam nagyon nem szereti a gombát, a lányomék mindenevők, és ők főztek a minap. fél kg darált húshoz tettek olyan fél kg gombät az aprítógépben összedarältak és fasírtnak megcsinálták. kicsit erősebben kell fűszerezni. a fiam is kétpofára ette! finom volt!
47681. 5c0313b0fc (válaszként erre: 47680. - Tejespite)
2014. jan. 18. 10:57

Ezt még nem ismertem, ha nem haragszol, ki is írtam magamnak. Ne áruld el nekik!!!!

Meglehet, hogy észre sem veszik! :)))

Épp tegnap gyúrtam krumplis-tésztát, abból lett 2 tányér (mára is maradt) gölödin-levest, és a többi tésztát elnyújtva, kisütöttem, mint krumplis-lángost.

Majd írd meg, hogy egyáltalán észrevették-e, hogy másfajta tésztában vannak a szilvák, nem a megszokott krumplis-tészta!

47680. Tejespite
2014. jan. 18. 10:43

Ti főztetek már krumpli nélküli szilvásgombócot? Találtam egy ilyen receptet, és kipróbálnám de félek h a családom nagyot csalódik. Ők nagyon szeretik az igazit, de mivel én is szeretnék enni, és sem a szilva sem a liszt sem a krumpli nem ajánlott nekem (nagyon hiányzik a sokféle krumplis étel!) így gondoltam, durumliszttel csinálnám, eritrites fahéjba forgatnám a szilvát és kihagyom a krumplit, a rec. szerint fél-fél l víz és liszt, 2 ek olaj, só, 2 tojás kell hozzá és a rec. szerint "Ez a tészta azzal az előnnyel jár, hogy gyengébb gyomrúaknak nem okoz gyomorégést, mint a burgonyás gombóctészta. Nem keményedik meg, amikor kihűl. Készítése egyszerűbb, gyorsabb, mint a burgonyás tésztáé"

Van vmi véleményetek? A 'Lakoma gasztrooldal'-on olvastam, és a Web cukrészdáén is ugyanígy van.

47679. forrest2010 (válaszként erre: 47676. - Anyagi)
2014. jan. 18. 08:41
Cserépkályhánk ugyan nincsen , de mivel hál' istennek legalább a kéményt nem szüntettük meg , vettünk mi is egy kicsi kandallót , legalább abba az egy helységbe olyan jó idő van , amilyenre egy nyögdíjasnak szüksége van , a férjem fázós , rossz a keringése , én meg kinyűlok a melegtől !
47678. 5c0313b0fc
2014. jan. 18. 08:39
Szép jó reggelt mindenkinek, aki már felébredt! Üdv nektek!
47677. Anyagi
2014. jan. 18. 07:57

Gondolkodom a töltött csirke és a rántott hal között...

A hal mindenképpen egészségesebb, a csirke meg sokkal olcsóbb.

A hortobágyi palacsinta mindenképpen elkészül holnap!

47676. Anyagi (válaszként erre: 47673. - Forrest2010)
2014. jan. 18. 07:54

Életem nagy hibája, hogy amikor felújítottuk a lakást, nem rakattunk egy cserépkályhát!!!!

Most már nem úgy lett kialakítva a beltér, hogy elférne, meg 15 éve az ember még nem gondolt erre a nagy begyűrúző válságra - most meg pénzem sem lenne rá :((

47675. Anyagi (válaszként erre: 47671. - Murva)
2014. jan. 18. 07:50

Egyszerűen! Kétszer egymás után 150-es vérnyomást mértek vagy 3 éve. Addig is csak reggel ittam egyet általában, így egyszerűen letettem.

Amíg terhes voltam, reggel meleg kakaót ittam, az is simán megfelelt : meleg, édes, tejes.

Ha ragaszkodsz a kávé ízéhez, próbáld ki a koffeinmentes változatot. Kisérletezni kell, van aminek nagyon erőteljes az íze és meglepően kis mennyiség is elég belőle!

Ha vérnyomás miatt szeretnél leszokni, javaslom a galagonya teát (sokszor írtam már) gyógyszer nélkül, megbízhatóan 120-on tartja az enyémet!

Be kell vallanom töredelmesen, pont tegnap "bűnöztem"! Délután esett le a fejem és ittam egy 3:1 -ben kávét! :)

2014. jan. 18. 06:06
A lányom olyan kandallót vett néhány éve , amin tud főzni egytálételt , volt olyan is , ami pizzasütésre is alkalmas volt .
47673. forrest2010 (válaszként erre: 47652. - Guruljka)
2014. jan. 18. 06:05
Sparherdet / v sparheltet / 49-ért és 59-ért láttam hirdetve , lehet , mielőtt eldobom a kanalat még újítok egyet , Anyóskám nem dobta ki az övét akkor se , mikor jött a fene nagy modernség , vett mellé egy rezsót .
47672. Guruljka
2014. jan. 17. 22:33

Én arról a napi egy, gyenge és hosszú kávémról nem is akarok lemondani, de a vérnyomásmérés szerint sem indokolt.

Németországban néhány hét alatt annyira hozzászoktam a hosszú kávéhoz, hogy azóta is úgy iszom a kávét, azaz már 13-14 éve. Sem a gyomromat, sem a vérnyomásomat nem bántja.

47671. murva (válaszként erre: 47667. - Anyagi)
2014. jan. 17. 22:06
Nagyon ügyes vagy,hogy leszoktál a kávéról,hogy csináltad ?Nekem sajnos nem megy,pedig nagyon le kellene szoknom róla,de többszörös vissza eső vagyok.
47670. murva (válaszként erre: 47666. - Anyagi)
2014. jan. 17. 22:04
Valamikor én is lehámoztam a gomba fejet,amíg egyszer valahol olvastam,hogy nem kell azóta én is csak megmosom.
47669. Guruljka (válaszként erre: 47665. - Anyagi)
2014. jan. 17. 21:18

Eddig még nem ártott meg, pedig egy fél kilós dobozzal nem fogy el egy hét alatt. Bármennyire szeretem is minden áldott nap nem eszem belőle.

Úgy szoktam, hogy ahogy hazavittem, rögtön kiszedem a műanyagból, és lazán újságpapírba csomagolom.

Vagy dobozban, aminek több rétegben textil van az alján, és úgy fedem le a papírral. Így friss marad.

Hallottam már, hogy nem szabad tárolni, de fél kiló gomba hogy férne belém?

47668. Anyagi
2014. jan. 17. 21:00

Az madaras tacskóban akciós az afrikai harcsafilé : 1990 Ft/kg.

Hortobágyi húsos palacsintát szeretnék csinálni valamelyik nap.

Eredetileg gombából szándékoztam, de ma is az volt (mármint gomba) így leszavazták.

47667. Anyagi (válaszként erre: 47637. - Caravell)
2014. jan. 17. 20:51

Már évek óta nem kávézom, vagy csak néha, ha már leesik a fejem a fáradtságtól!

És a csokiért sem lelkesedem!

Viszont a linzert tészta és a teasüti az vészes számomra! :((

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook