Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Új volt mindkét féle , 2 multinak a hirdetőújságába láttam , egyenlőre még nem lesz belőle semmi , de talán majd / ha nagyobb lesz a nyomorűság ..... /
Volt , egy kolleganénim , lehet , h valamikor sokat fázhatott , mert az évek során mindenféle fűtéslehetőséget megtartott , mikor mi volt olcsóbb , azzal fűtött .
Azt hiszem kipróbálom ezt a gombócot. Nekem is van még fagyasztott szilvám, és befőttem is.
Ha legközelebb a rendes mennyiségű olajat teszed bele, készítheted nyugodtan pirított morzsával is.
Igen, a zsírtartalom eléggé aggályos. Még a kicsike adag is, mert mást is eszünk egy nap.
Mákot is muszáj néha enni, én éppen ma reggeliztem mákos zabkását. Szeretem is, de a kalcium miatt is eszem néha. A zsírtartalma "fejében" zsiradék nélküli, sűrű és bulguros zöldség-leves volt az ebédem.
Persze egyedül élek, így nem "vicc" főzni.
Valószínűleg igazad van, de nem akarattal csináltam ilyenre. Elég sok lett a gombóc és a nudli is, tehát relatíve nem túl sok olaj jutott egybe, de akkor is....
Egyébként nem igazán jó a gyomrom, biztos a mák miatt. Szerencsére nem szokott gyomor problémám lenni, káposzta, hagyma, akármi ami sokaknál gondot okoz, nekem nem. Biztos a mák, mert az elég nehéz étel én nem vagyok hozzászokva és ez elég sok volt. A férjem és lányom többet evett mint én, ebédre is ettek, most délután is, de semmi probléma.
Ezek szerint amitől elsődleges tartottál, hogy a krumpli nélküli tésztát a család nem fogja elfogadni, szóvat ettől már a továbbiakban nem kell félned.
Az is biztos, hogy soha többet nem fogod elrontani az olaj mennyiségét, amikor ilyet csinálsz, mindig eszedbe fog jutni! :))))
Na, túl vagyunk rajta! Mármint a gombócfőzésen. Volt amit szándékosan változtattam, volt amit a saját rövid eszem miatt. Kicsit olajosnak tűnt a tészta, de nagyon szép volt a színe és jól lehetett vele dolgozni. Másfél adagból csináltam, amihez ugye kellett 3/4 liter víz és liszt, 3 tojás és 3 ek olaj. De mire az elkészítéshez értem, az egy adaghoz írt 2 ek olaj átlényegült 2 decivé, így mivel másfél adag volt, én másfél deci olajat tettem bele - a 3 ek helyett!!!!!! Nálunk eddig a férjem reszortja volt az évi kb 1xi szilvásgombóc készítés, ezt most én akartam csinálni, így először meg sem mertem mondani h mit csesztem el csak annyit mondtam, h egy kicsivel több benne az olaj (nem haragos ember, nagyon jó természete van, de gondoltam, várok még a vallomással) Nagyon jól lehetett nyújtani, a recept 1 cm vastagot írt, de az első pár kifőzése után láttam, ez túl vastag. Így szűk fél cm vastagra nyújtottam, és ez elég! Nem kell 1 cm!!! Végülis nagyon szépen feljött, nem ment szét és jó lett. Eritrites mákba lett forgatva mert a családom mákimádó, én nem szeretem de még mindig jobb nekem mint a morzsa. Szóval fogjatok bele bátran, csak tartsátok be az arányokat és ne legyen vastag a tészta. Persze ha vki úgy jobban szereti, az más.
Még sose csináltam fagyasztott szilvából, de volt egy adag a fagyóban a 2012-es szilvánkból, el akartam már használni. Nyersből sokkal jobb.
A férjem tudta, h miből van, és nagyon ízlett neki. Na akkor megmondtam, mennyivel több az olaj:-) A lányom mondta, h mitől puhább a tésztája? De rögtön hozzátette, h finom nagyon. Akkor mondtam, h nincs benne krumpli - nagyon meglepődött. A fiam még eztán jön, kíváncsi vagyok mit mond.
Az eddigi tapasztalatok alapján csak gyári újat érdemes venni.
Sajnos a sütő általában (legalábbis a régebbi típusokban) gyenge vaslemezből készül, ami gyorsan rozsdásodik. Nálam nincs a közelben olyan valaki, akivel horganyzott lemezre cseréltethettem volna a sütőt, de megtettem volna szívesen, mert ez nagyban növelné az egész tűzhely élettartamát. Ha a sütő átlyukad, az egész tűzhely füst- és hőkeringése megváltozik.
Hívják spórnak is, eredetileg nyilván a takaréktűzhely (Sparherd) lenne németről ferdítve a neve. Itt a környéken masina. :-D
Ezt még nem ismertem, ha nem haragszol, ki is írtam magamnak. Ne áruld el nekik!!!!
Meglehet, hogy észre sem veszik! :)))
Épp tegnap gyúrtam krumplis-tésztát, abból lett 2 tányér (mára is maradt) gölödin-levest, és a többi tésztát elnyújtva, kisütöttem, mint krumplis-lángost.
Majd írd meg, hogy egyáltalán észrevették-e, hogy másfajta tésztában vannak a szilvák, nem a megszokott krumplis-tészta!
Ti főztetek már krumpli nélküli szilvásgombócot? Találtam egy ilyen receptet, és kipróbálnám de félek h a családom nagyot csalódik. Ők nagyon szeretik az igazit, de mivel én is szeretnék enni, és sem a szilva sem a liszt sem a krumpli nem ajánlott nekem (nagyon hiányzik a sokféle krumplis étel!) így gondoltam, durumliszttel csinálnám, eritrites fahéjba forgatnám a szilvát és kihagyom a krumplit, a rec. szerint fél-fél l víz és liszt, 2 ek olaj, só, 2 tojás kell hozzá és a rec. szerint "Ez a tészta azzal az előnnyel jár, hogy gyengébb gyomrúaknak nem okoz gyomorégést, mint a burgonyás gombóctészta. Nem keményedik meg, amikor kihűl. Készítése egyszerűbb, gyorsabb, mint a burgonyás tésztáé"
Van vmi véleményetek? A 'Lakoma gasztrooldal'-on olvastam, és a Web cukrészdáén is ugyanígy van.
Gondolkodom a töltött csirke és a rántott hal között...
A hal mindenképpen egészségesebb, a csirke meg sokkal olcsóbb.
A hortobágyi palacsinta mindenképpen elkészül holnap!
Életem nagy hibája, hogy amikor felújítottuk a lakást, nem rakattunk egy cserépkályhát!!!!
Most már nem úgy lett kialakítva a beltér, hogy elférne, meg 15 éve az ember még nem gondolt erre a nagy begyűrúző válságra - most meg pénzem sem lenne rá :((
Egyszerűen! Kétszer egymás után 150-es vérnyomást mértek vagy 3 éve. Addig is csak reggel ittam egyet általában, így egyszerűen letettem.
Amíg terhes voltam, reggel meleg kakaót ittam, az is simán megfelelt : meleg, édes, tejes.
Ha ragaszkodsz a kávé ízéhez, próbáld ki a koffeinmentes változatot. Kisérletezni kell, van aminek nagyon erőteljes az íze és meglepően kis mennyiség is elég belőle!
Ha vérnyomás miatt szeretnél leszokni, javaslom a galagonya teát (sokszor írtam már) gyógyszer nélkül, megbízhatóan 120-on tartja az enyémet!
Be kell vallanom töredelmesen, pont tegnap "bűnöztem"! Délután esett le a fejem és ittam egy 3:1 -ben kávét! :)
Én arról a napi egy, gyenge és hosszú kávémról nem is akarok lemondani, de a vérnyomásmérés szerint sem indokolt.
Németországban néhány hét alatt annyira hozzászoktam a hosszú kávéhoz, hogy azóta is úgy iszom a kávét, azaz már 13-14 éve. Sem a gyomromat, sem a vérnyomásomat nem bántja.
Eddig még nem ártott meg, pedig egy fél kilós dobozzal nem fogy el egy hét alatt. Bármennyire szeretem is minden áldott nap nem eszem belőle.
Úgy szoktam, hogy ahogy hazavittem, rögtön kiszedem a műanyagból, és lazán újságpapírba csomagolom.
Vagy dobozban, aminek több rétegben textil van az alján, és úgy fedem le a papírral. Így friss marad.
Hallottam már, hogy nem szabad tárolni, de fél kiló gomba hogy férne belém?
Az madaras tacskóban akciós az afrikai harcsafilé : 1990 Ft/kg.
Hortobágyi húsos palacsintát szeretnék csinálni valamelyik nap.
Eredetileg gombából szándékoztam, de ma is az volt (mármint gomba) így leszavazták.
Már évek óta nem kávézom, vagy csak néha, ha már leesik a fejem a fáradtságtól!
És a csokiért sem lelkesedem!
Viszont a linzert tészta és a teasüti az vészes számomra! :((
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)