Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Viszont a bolti joghurtból (nagy poharas bármelyik, akár a legolcsóbb is) finom krémsajt-szerűség készíthető.
Csak egy szűrőbe téve kell lecsöpögtetni a joghurtot, egy éjszakán át. Én a lecsöpögött savót is felhasználom, szódabikarbónás zsömle sütéséhez.
:) Ez olyan vicces! Nem szeretitek a tejet, csak főzéshez, ezért van otthon mindig három karton (!) tej :)))
Házitejből én is szoktam túrót és joghurot készíteni. Sajtot nem, mert ezeket a frissen összepréselt fűszeres túrókat nem szeretem, nem valami karakteres az ízük.
Bármekkora edényt rátehetsz, amire tapad a mágnes.
Volt ilyen félreértés, azért írom: utána a mágnest le kell venni, nem kell úgy főzni, hogy mágnes van az edényen.
Nálam a régi teáskanna nem jó rá, de amúgy is jobb a teát forrázni, ahhoz meg ott a vízforraló.
Régi zománcos edényeket használok rajta, bár érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg egyenes legyen az alja.
Mi nem szeretjük a tejet, csak főzéshez használom. Nem szeretem figyelni, hogy van-e éppen, ezért a spájzban mindig ott van 3 karton UHT tej, arra járok rá. Tudom, hogy nem a legjobb, de amúgy nem szeretjük a tejet, de van kaja, amihez muszáj.
Most viszont fel kellene hajtanom házi tejet, ki szeretném próbálni a sajtot házilag (meg a túrót).
Bár a férjem azt mondta, nem fog menni, mert ezek a házi tejek sem olyanok már...
Az üzletünkben,-ahol kötelező az élelmiszerek napi cimkézése- mi is festőszalagot használunk, tökéletesen működik. Itthon viszont alkoholos filccel írok a nylonzacsira.(csak ne legyen vizes)
Mindkét megoldás jó a fagyasztóban is, normál hűtőben is, és szárazon is.
Javaslom fogd be főzésre:) Akkora kuktában már remek húslevest lehet főzni, vagy csülköt.
Én imádom a kuktát. Van is belőle több méretben. A legidősebb csak 10 évvel fiatalabb, mint én. "ő" még a hagyományos, peremes alumínium.
Persze, ha nagyobb a család, és több fogást főzöl, akkor nem elég egy főzőlap.
De azért próbáld ki, hogy szükség esetén tudd használni. (Elvileg magával tudja vinni az ember akár kempingbe is.)
Én külön vettem a porszívómhoz vászon zsákot (micsoda ókori kövület vagyok!!!) és rendszeresen kimosom (egy vödörben)!
Egy-egy mosás után magam is meglepődöm, hogy milyen jól szív!)
"(Idén a kenyéren meg az egy fej káposztán kívül még nem vettem élelmiszert"
Hűűűű, Te nagggyon ügyes vagy!!!!
Nálunk irdatlan mennyiségű tejfogy, azt hetente többször is kell vennem!
Ma, egy óra alatt elkészítettem a káposztasalátát, a levest és a tésztát hozzá, a rizset, a rántotthúst és a bolognai mártását!
Igaz a vizet a vízforralóban forraltam föl és a Csemete segített panírozni!
(A mártás 20 perc alatt készült el a kuktában.)
Hétközben reggel fél hattól fél hétig reggelit készítek, tízórait csomagolok, kávét főzök, megcsinálok egy főzeléket vagy egytál ételt ebédre és ha még van időm, elindítom a mosógépet, vagy kiteregetek! Aztán indulok dolgozni..
Egy óra nagyon sok mindenre elég lehet!
Ezek a kukták nem olyan peremesek, mint a régiek!
Ha eleve ellenérzésed van, úgysem tud rábeszélni senki, de aki ismeri, használja, az tudja mennyivel gyorsabb a főzés és mennyivel zaftosabbak egyes ételek benne!
Nekem is hónapok óta ott áll egy indukciós lap a szekrényben, és bár én vevő vagyok az újdonságokra, mégsem próbáltam még ki....
Eleve zavar, hogy csak néhány edényemmel működne!
Jól bevezetett háztartásom van, megfelelő mennyiségű és nagyságú edényekkel, nem gondolom, hogy lecserélném egy főzőlapért!
Főleg, mert ha nekiugrok, még a négy lap is kevés a tűzhelyemen!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)