Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én nem szeretnék kuktát, nem szoktam hosszú főzésidejű dolgokat főzni.
Amikor volt, akkor sem kedveltem nagyon, mert az a fedő miatti perem nagyon zavart, éppen a kaja sűrűjét és a fűszereket alig lehetett kipiszkálni belőle.
A lányom szerint az indukciós még a gázhoz képest is gyorsabb. Igaza lehet, de arra is rájöttem, hogy a szárazbab és társai is gyorsan főnek (áztatás nélkül is!), ha forró vízben kezdjük a főzésüket.
Már meg is ettük a pulykaragu nagy részét, pedig utána még hajdinát is főztem köretnek. Csak egy lapos a kis indukciósom.
Azt a tipusú kuktát, amiről írtam, már vagy 15 éve használom és nem volt még gond a gumijával!!!
(Van olyan is amit nagyon ritkán használok a mérete miatt!)
Ebben nem is látszik, nem úgy ,mint a régi fajtákban!
Ha hosszú ideje állt a kukta, akkor lehet, hogy a gumija elrevült, elrepedt. El sem hittem, de LEHET kuktagumit kapni a nagyáruházakban is.
Vagyis hajrá - tessék spórolni az energiával és az időtökkel, próbáljátok ki. A fele időtök megmarad, és jöhettek dumcsizni ide a hoxára! :)
Ha olyan zárórésze van a kuktádnak, mint egy kilincs, amit fekete műanyaggal vontak be,
akkor a kilincset át kell fordítani a másik oldalta (ettől meglazul a tető és kicsit lefele domborodik a két széle), majd el kell forgatni a tetőt 90 fokkal (ovális a nyílás és a tető is) és így már kiügyeskedhető a helyéről!
Néhány "száraz" próbálkozás után biztosanmnenni fog!
Szerintem ez a legjobban záró, legbiztonságosabban záródó kuktafedő!
Még azt érdemes megnézni, hogy a biztonsági szelepen ( a pisszegőn ) is van egy műanyag bevonat és egyik irányban elengedi a nyomást, a másikban pedig tartja. Tehát, ha nem alakul ki a jellegzetes piszegés, hanem folymatosan szökik el a gőz, akkor valószínűleg át kell billenteni a másik irányba a kis kart!
Holnap fasirt lesz. Néhány laposat is fogok készíteni, hogy zsemlébe téve, némi salátával, kechuppal "ál"hamburgerré válhasson!
A fasirthoz pirított krumpli és a maradék saláta lesz.
Hétfőre bolognai lesz a maradék fonnyadt zöldségből és egy marék darálthúsból.
Most meg megyek és sütök néhány palacsintát! :)
Befizettem a Csemete nyelvvizsgáját, így most spórolunk egy kicsit!
Egy bőrös cs.mellből, egy cukkiniból és egy fél marék fonnyadt zöldségből készült az ebéd:
A csontból, bőrből és a belső két kis darab húsból éppen kitelt 4 tányér leves.
A mellet csíkokra, a cukkinit karikákra vágtam és kirántottam. Hozzá petrezselymes rizs volt és a már vagy két hete pakolgatott kínai kel torzsa felöli részéből készült a káposzta saláta.
Sziasztok!
Mindenkinek nagyon köszönöm a kedves jó kívánságokat!!!!! :)))))
A festőszalag nem jön le a fagyasztott zacskókról. Maradt a nyári renoválásból két kisebb tekercs, azt használom. Vastag filctollal írok rá, felragasztom és kész. A Nagyfiamnak eltett készételek dobozait is ezzel cimkézem.
Bezzeg a falról lejött a kis mocsok :)
Ajánlom, hogy készíts hagyományos krumplipürét is, mert lehet, hogy a család nem fogja értékelni a különleges íze és illata miatt.
Készítettem régen egyszer, amikor elkezdték árusítani (akkor még éreztem ízeket), de bevallom, hogy nyögve gyűrtük le. Az az illatos íz nagyon nem jött be. Pedig sokat főztem a nemzeti konyhák szakácskönyveiből, de ez az egy nem volt siker.
Milyen recepted van hozzá?
Tudom , nekünk a pici spejz is északi , ha a székekre kipakolom a rekeszeket , ott se lesz semmi baja . Régen üvegbe raktam lcsót , zöldbabot , gyümölcsöt , ma már mindent a fagyosba / pedig ez is hüleség , mert pl a zöldbab finomabb az üveges /
Valamikor a munkahelyemen csináltak a konyhához egy hatalmas kamrát , 2 v 3 fagyasztóládát raktak be oda , se ablak , se szellőző , ráadásul déli oldalon , kivoltam akadva rajta , h ezt tervező csinálta , józan paraszti ésszel ilyen baromságot ! rendbe van , h ott télen nem fűtenek , fűti az a 3 fagyasztóláda a helységet , de nyáron ?!
Tudom , éppen ezért várok egy kis mínuszt , de nem -12-15 !!!! fokos hideget !!!!!
Kiszórom a fiókokat a teraszra , aztán hajrá !
Sziasztok!
Van valakinek kipróbált paszternákpüré receptje.
Gordon Ramsey annyit beszél róla. Van ötletem, hogyan kellene készíteni, de gondoltam megkérdezem, hogy valaki készített-e már és hogyan.
Előre is köszönöm!
:)) Szívesen látlak! Ilyenek vannak, akcióban megvettem pl. a fekete-tőkehalat, és el is felejtettem, hogy ott van a fagyasztóban.
De nekünk viszonylag könnyebb vásárolni, egyelőre ketten vagyunk a férjemmel, nem is vagyunk hatalmas étkűek, sem nassolósak és az az igazság, hogy ami másnál lecsúszik üdítőkben, kész péksüteményekben, csipszekben, kekszekben, csokikban, ropikban vagy kristálycukorban, azt költjük el extrább ételekre.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)