Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nekem csak 2 fiókom van, akarom mondani másfél. Én is laposra formázott, dupla zacsiba rakom a cuccokat. Május végén, június elején leolvasztom, akkorra előtte megfőzök mindent, ami még benne volt. Ahogy kezdenek érni a zöldségek (borsó és társai) úgy rakom a frissen olvasztott fagyóba őket télire. Húsféleséget csak 1-2 hétre vásárolok előre, ha igazán akciós valamibe futok bele, hogy ne foglalják a helyet.
Utolsónak okt. vége, nov. eleje a karikára szelt zöldpaprika, répa-gyökér kerül bele, ebből annyi, hogy a téli hónapokra elég legyen. A többi zöldségből 2-3 főzésre való adag.
Karácsony előtt, amikor már odakint kellően hideg van, kirakom a tele fiókokat az erkélyre, és leolvasztom a fagyót. Majd május végén ismét olvasztom. Vagyis 6 havonta olvasztom.
Mivel nekem mindössze egy 3 fiókos fagyasztóm van, nincs ürítési projectem, de, ha lenne, sem húznám vele sokáig...
Holnap paradicsomleves (saját paradicsomból) és zúzapörkölt tarhonyával, vasárnap gombaleves, rántott hús és rántott gomba.
Holnap töltött csirkecombot eszünk sült almával.
Vasárnap pedig párolt fekete tőkehalat, csőben sült körettel, amiben lesz: édesburgonya, burgonya, póré, paszternák, sárgarépa. Mindezt nagyon vékonyan felkarikázom, összekeverem kis rozmaringgal, tejszín rá, parmezán a tetejére és megy a sütőbe. Még én is a hűtőürítési projectet nyúzom :)
Nekem áldás az indukciós, beállítom és kikapcsol.
Ha kifut az étel leve, akkor viszont összekeveredik az elektronika.
De ezt is ki lehet trükközni, mert csak az edény alatt forró, azaz konyharuhát lehet az edény köré tekerni.
Az enyémek nem szólnak, a főzés nálunk elkönyvelődött emberi huncutságnak. :-D Régen volt egy kutyám, az jelezte, ha a a saját kajájuk elkészült, vagy ha meg kellett kavarni.
Ezért laknak velem a cicáim és a kutyáim. Mindenért ők szólnak.
Gondoltam h. főtt tojást készítek, de közben eszembe jutott valami, és nekiálltam a neten bogarászni (persze közben a fülemen a fejhallgató, mert a kemény rockot nem nagyon bírnák ezek a kis "élesfülűek"). Amikor már mind itt üvölt körülöttem, akkor jövök rá, hogy valami van...odaégett a főtt tojás! :D
Ügyes vagy!!!
Én anno kétszer szedtem szét és raktam össze porszívót, a végén észrevettem, hogy a dugója szorul cserére.
Legalább a szivacs is tiszta! :-D
Ma cukkini krémlevest főztem (még a fagyasztó projekt jegyében, ezt még a szomszédasszony adta, és kockázva lefagyasztottam a nyáron, finom krémleves lett belőle). Másodiknak bögrés diós lesz. Holnap: a fagyóba karácsony után eltett töltöttkáposztának a maradék aprókáposztájához holnap főzök gombócokat füszeres-vegetás vízben, aztán a végén összeforralom, azt esszük majd tejföllel. Vasárnap: fagyóból csirkemell és hasábburgonya, ebből lesz csirke kft módon, és hozzá kfc káposztasaláta.
(Idén a kenyéren meg az egy fej káposztán kívül még nem vettem élelmiszert. Most megfogadtam, hogy 1/3-áig kiürítem a fagyót tényleg.)
Ti mit főztök hét végén?
Az az igazság, hogy ezeken az árakon érdemesebb kevesebbet venni valami jobb sajtból, mint kb. 1600-ért ezeket az ízetlenek rátenni az ételre. Még finommá sem teszi, a zsírtartalmát pedig az egekbe löki.
Sajtból én inkább kevesebbet veszek, de nagyon jóból. Azaz most csak vennék az operációig, na de után...! :)
Voltam, a balesetemnél szakadhatott el egy ideg, de a gyógyszerek is befolyásolhatják.
Kisgyerek korom óta a "konyhában élek". Nagymamámtól, majd anyukámtól tanultam főzni. Miután önálló életet kezdtem, szinte minden nap főztem/főzök.
Az ízek miatt egyszerre legalább 6-8 kg sót szoktam megvenni, mert rájöttem, hogy minden csomag máshogy ízesít. Így legalább nincs elsózva, mert az első adagoknál azonnal megtudom, hogy milyen a só. :D
Annyira nem érzek ízeket, hogy vendégségben készítettem kávét, és cukor helyett sót tettem a kávékba. Nekem nem tűnt fel, csak az, hogy mindenki rohan a fürdőbe. :D
Sőt, egy szakácsot is ismerek, aki hasonlóan nem érez ízeket/szagokat. Neki könnyű, mert - nagyon rafináltan persze - véleményezteti a főztjét a segédekkel! :D
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)