Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Én szombaton 450 Ft-ért vettem a birsalma kilóját:(
De szerencsére nem kell! :)
Pont ma panaszkodtam én is a gyerekekre, mindenből itt marad, mondtam, nem főzök ma, csak egy kis tárkonyos húsgombóclevest, az jólesik mindenkinek ilyen időben, de azon túl maradékokat eszünk. Nekünk nincs gyümölcsfánk, ennek ellenére egy csomó gyümölcs itt megy tönkre, nem eszik. Bezzeg,ha olyan gyerekkoruk lett volna, mint az enyém, "feküdj le - mondta anyám - akkor nem érzed, hogy éhes vagy..." :(
Igen, nehéz szezonálisan enni.
Én sem tudtam mindig elegendő cukrot venni pont akkor, amikor érett a meggy...
főztem minden félét csak már nem kell senkinek.. ilyen gyerekeket még nem láttam nem eszik a lekvárt idén annyi gyümölcs volt, h azt sem tudtam mit kezdjek vele...de mindenkinek nagyon sok volt, igy aztán csak itt ette a fene...most rengeteg szőlő van a gyerekek már ránézni sem tudnak..
De kár érte!
Birsalmasajtot miért nem főztél belőle? Azt később kell eszegetni, apránként!
nekem a birsalmával már tele a ...pupom...szóval volt még vagy 10kg és hiába kináltam senkinek sem kellett ment az enyészetbe úgy sajnálom...:(
Ma vettem egy gyönyörű nagy disznó fejet + bőrt olyan finom kocsonyát főztem belőle + egy részéből abát szalonnát..:) Ja + ebédre spenótot .:)
Ma birsalma levest főztem, itt a szezonja!
Szép napot mindenkinek :)
Sőt, be lehet annyira forralni, hogy jégkockatartóban fagyasztható legyen, házi leveskockaként.
Pont így értem :) A zöldségeket, csontokat, fűszereket nem kell lefagyasztani vele, csak a levet.
Ezt hogy is érted pontosan? Tehát mikor kész a húsleves, még forralni-forralni (gondolom, a legkisebb gázon) mint a lekvárt, h minél több víz elpárologjon belőle, és akkor kisebb dobozkába tenni, majd azt a fagyóba, és akkor pl egy kis doboznyi felengedve annyi mint egy 'sűrítetlen' nagyobb adag? Ez annyira logikusnak tűnik, de sose jutott volna eszembe, pedig nálam az is probléma, h mindössze két kis fagyófiókom van, a hűtőszekrény alsó harmada. De akkor a zöldségek, egyebek elég sok helyet elfoglalnak a levesből nem?
Mindenféle műanyagdobozt felhasználok , de többnyire kocka v téglalakút aminek teteje is van . Nagyon jók , husit főleg lapos dobozokba teszek , h gyorsan kiolvadjon.
Érdemes a húslevest helytakarékosságból nem teljes terjedelmében fagyasztani, hanem beletenni még némi maradék zöldséget, tényleg bármit, maradék csontot, ha van. Az sem baj, ha nem kifejezetten magyar húsleveszöldségek kerülnek bele, csak finomabb lesz mindentől.
Ezután meg beforralni kb. 2 decire, esszenciának. Kevesebb helyet is foglal, s ugyanúgy használható.
Én is szoktam használni a tejfölös vödröt,de csak akkor ha nagyon sok helyem van a hűtőben.Viszont a tetrapackos dobozokban szoktam gyümölcsöt elrakni,
(már ha van itthon)levágom a tetejét,kimosom,
belerakom a gyümölcsöt,és folpackkal körbetekerem.
Én lestyánt szoktam fagyasztani , már májustól a szép zsenge leveleit , szárát . Megmosom jól , lerázom róla a vizet zacskóba teszem , aztán , ha jól összefagyta magát kicsit összetöröm , h kevesebb helyet foglaljon . Ha már felmagzott utána már nem sokat teszek el , de addigra össze is jön annyi , ami kitart következő tavaszig . Szerintem jobban megőrzi az aromáit , mint szárítva , de szárítottat is használok , szinte mindenbe használom a lestyánt , amibe csak lehet , isteni lesz tőle bárminek az íze !
Én szorosan becsavarom fóliába, úgy fagyasztom.
Amikor kell belőle, amúgy fagyott állapotában vágok belőle "szeleteket".
Szerintem a házi disznózsír egészségesebb, mint a chips vagy a cola. :) Zsírba keverve is lefagyaszthatod jégkockákban, úgy is belekerülhet majd a levesbe.
Köszike akkor befagyasztom simán nekem levesbe kell és mi saját disznózsírt használunk még ha egészségtelen is.
Vajba, olajba is keverheted, elteheted akár így natúr, de jégkockatartóba, lefagyasztva is. :)
Jaja egy kis májgombóc leves belőle vagy jó kis csiga leves borsóval megbolondítva.
Lányoka tárkonyt, lestáynt csombort hogyan tudnám eltenni télire megszárításon kivül fagyasztóba be lehet tenni?
Épp ma fagyasztottam le egy adag húslevest a tejfölös vödörbe. Nagyon szeretem alaplének eltenni.
A tejfölös vödör is ilyen abba meg palántának valót szoktunk vetni meg zsírt abba szoktam nyáron a fagyasztóba tenni nagy melegbe nem alég hideg már a kamránk ne avasodjon meg inkább megy a hűtőládába.Meg jó maradék leves lének is.
Nálam ilyen doboz ritkán szokott előfordulni,de ha van akkor én is használom.
Én a zsírszegény túró dobozkáit szeretem használni, bár sajnos nem fedelesek. Viszont jó a formájuk, és legfeljebb nejlonba csomagolom dobozostul.
Lehetne úgy is, hogy fagyás után kivenni a dobozból, és úgy becsomagolni. De én nem sok mindent fagyasztok, van pár dobozkám mindig.
Én üres ételes dobozba teszem bele. A kolleganőim hordatják kaját és tök jó födeles dobozba kapják én kimosom és felhasználom újra.
Persze! Már küldöm is. :)
További ajánlott fórumok: