Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Bizony!
Főtt belőle puliszkát, azt bármihez lehet enni.
Ötszörös folyadékkal lágy lett a tejbegrízem, köretnek vagy kanállal szaggatható galuskának talán elég a négyszeres víz is.
Ki fog tartani egy darabig! :-D
Fűt is rendesen! :))))
Olyan szép sárga volt ott a polcon, a csomagolt száraz-babok, zsemlemorzsa és egyebek között, hogy szinte vonzott. Csak amikor hazaértem vele, akkor jöttem rá, hogy kár volt!
Mindegy, most addig nem veszek rizst, amíg ez el nem fogy, csak egy-egy étkezésnél a mennyiségre igen-igen oda kell figyelnem! Ennél nagyobb csapás sose érjen az életben! Igaz??
No igen, a kukoricagríz nem kalóriaszegény.
Én az almás-diós prószát sütöm nagy ritkán, ha itthon van a fiam is. Egy nagyjából 5x5 cm-s kocka belőle jó 200 kalória. De nem finomított liszt, és tényleg fűt is rendesen.
Nézelődtem én, az a baj, hogy kcal stb. stb. akármit is készítek belőle, azok az értékek sajnos benne maradnak! :)))
De a prósza-ötlet jó, mert már régen készítettem. Eddig krumpliból csináltam, persze jó lesz az ebből is.
A főtt rizst pedig valószínű most berakom a fagyóba, és a jövő héten egy főzelék mellé készítek belőle rizs-fasírtot.
Gitka, a kukoricadarából lehet finom prószát sütni. Sok recept van, keresgélj kicsit a neten!
Én szoktam enni belőle tejbegrízt is.
1. Rizses húst csináltam mára, most a rizst külön főztem meg és hozzákavartam. Csakhogy: sok lett (a zacskó alján maradó kevéske rizst már nem akartam tárolni), most ott van a hűtőben, mit lehetne vele kezdeni?? Ötlet??
2. Kerestem tegnap az egyik Co.op.-éban a hajdinát, persze: hallottam már róla, de mi nem tartunk válasz volt, viszont láttam egy csomat kukorica-darát és megvettem. Én hülye, hiszen a disznót is kukoricán hízlaltuk.
Mire tudom elhasználni?? Valami jó ötlet??
Minimum két féle főtt étel van a hűtőben (most éppen stefánia, zúza pörkölt, rizs, tarhonya, uborka saláta, kocsonya), rengeteg tejtermék (joghurt, tejföl, túró, vaj, tejszínhab), házi szendvicskrémek, bontott üveg lekvár, savanyúság "uborkaliftben", zsír, megfázás elleni szer, kámforos kenőcs, elem igaz minden jól záródó dobozban, csomagolásban. Ezen felül szalámik, sonka, szalonna, tojás, sárga- és fehérrépa, zeller, citrom, camambert, brie minimális csomagolásban vagy csomagolás nélkül.
Soha nem volt gond azzal, hogy átvette volna a sajt bárminek az ízét, pedig erre a férjem különösen kényes. A dobozok feletti legalsó polcon tartom a sajtokat.
Hát, igazából a biztonság kedvéért. Van, hogy egy tömb 3 kiló.
De köszi, hogy írtad, ki fogom próbálni a Te módszeredet is, de bevallom, eszembe sem jutott még.
Megkérdezhetem, hogy miért teszed a fagyasztóba?
Én is egyben veszek a rúd nagyságától függően egyet vagy kettőt. Kicsomagolom és simán teszem a hűtőbe, nem penészedik, nagyon lassan lesz felhasználhatatlanul kemény és ahogy érik javul az íze, igaz veszít a súlyából.
:)
Én is így szoktam! Este átteszem a fagyóból a rendes hűtőbe.
Azért van néha különbség, van, amelyik jól reszelhető, van, amelyik morzsalékosan (de hát egy pizzára vagy rakottasra végülis nem gond.)
Van, amelyik még fagyasztás-kiolvasztás után is szépen szeletelhető is (ez általában finomabb is), van, amelyiket nehéz szeletelni már utána.
De ez mind az akciós trappistán belül, szóval kicsit zsákbamacska, de én azért mindig tartok itthon a fagyóban.
Én darabolva teszem el, mielőtt kellene,át teszem a sima hűtőbe, de kibontom a zacskóból, olyan lesz mintha akkor vetted volna,évek óta így csinálom!Reszelve még nem tettem el!
Bocs alida hogy én válaszoltam!:)
bocsi, én még nem fagyasztottam sajtot.
Kiolvasztáskor ugyan olyan lesz az állaga? Reszelhető pl vagy azt inkább akkor előre tegyem meg?
Akit érdekel: Te..oban a félkemény trappista 1389 Ft/kg (jan.30-febr.5-ig).
Szerintem veszek két tömböt, darabolom, alufólia aztán fagyó.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)