Hogyan lehet megnevelni egy nagyon rossz kutyát? (tudásbázis)
Fajtiszta?! Naná , hogy fajtiszta hiszen kutya.
Faj=kutya, Fajta=dobermann, kuvasz, németjuhász stb. Legalább ezzel illene tisztában lenni!
Egyébként meg baromság, egy normális tenyésztő a fajta külső és belső tulajdonságait egyaránt szem előtt tartja a tenyésztés során. Persze más az, ha valaki fillérekért vesz kutyát szaporítóktól. Na azok a kutyák többnyire idegroncsok sajnos.
Amit eddig senki nem mondott,azt majd én:etológiában olvastam,hogy a fajtiszta kutyák nem épp a legnormálisabb viselkedésűek általában.Az idegrendszerükön meglátszik,hogy nem a belső tulajdonságaikat szem előtt tartva tenyésztették ki őket,hanem a külső volt a fontos.
Nekem csak keverék kutyáim voltak,ők 2-3 cucc,meg a kerti kapu rágcsálásán,és lyukak ásásán kívül semmi balhét nem csináltak,pedig nem vittem őket még csak rendszeresen sem sétálni.
Én falun nőttem fel,ahol a kutyák legtöbbje megkötve élt,és nem voltak iylen eszelős viselkedésűek.Eszembe sem jutott,h külön tutujgassam a kutyát-persze kertes házról,kinti kutyáról van szó,és panelkutyával nyilván sokkal többet kell foglalkozni.
Haraptak akkor,ha a kölyke felé mentünk,morgott,ha az étele felé,sírni meg legfeljebb viharban.Bár kölyök korukban előfordult,h akkor is sírt,ha a gazda elmegy otthonról.
Amit szintén nem írtak: sztem érdemes lenne labdázni vele,focizni.A falnak rúgni a labdát,ha visszapattanó labda után fusson,v egymásnak rugdosni.De egy yolan labdát,ami az övé,h megtanulja,h azt lehet harapdálni,a többi cuccokat nem.
Ezt nem tudhatod!
"Kétszer ugyanazt az életet nem lehet leélni"
-szokták mondani.
A betegségek megelőzése miatt ,pedig mindenképpen kívánatos lenne. Tehát veszíteni nem veszít vele, ha megpróbálja.
Egyébként az előző 16 évig élt kutyámat 10 éves kora körül ivartalaníttattam, pontosan a daganatos megbetegedések elkerülése miatt, úgyhogy nem vagyok ellene a dolgonak, csak attól tartok, ebben a problémában nem feltétlenül jelent megoldást a kutya habitusát ismerve.
Jó éjt mindenkinek.
Nem biztos, hogy minden kutyára ugyanolyan hatása van/lesz.
Függ fajtától és személyiségtől is.
A husky egy csavargós fajta, de egy roti nem annyira, mivel házőrző.
Ami az egyik kutyánál nem válik be, beválhat a másiknál. Az se egy utolsó szempont, hogy bizonyos betegségektől megóv.
Nem értem, mi a gond. Pont ezt írtam: Utánanézek az ivartalanításnak mindenképpen. Tehát nem tiltakozom ellene, csak azt az ellenjavallatot kaptam, hogy miután nem kölyökkutyáról van szó, nem fog használni. Ugyanis "szokássá" vált a mehetnék.
Nem veszem magamnak a bátorságot, hogy minősítsem olyannak a szakmai tudását, aki jó pár évtizede állatorvosként dolgozik. Különösen nem ilyen és ehhez hasonló stílusban, amit itt a fórumokon megengedenek maguknak az emberek. Tapasztalatokat szerettem volna hasonló helyezetben lévőktől, akik megoldották azt a problémát, ami engem is érint.
26 éve van kutyám, de ez az első, aki szökik és menhelyes!
Akármennyire is nem akarod ivartalaníttatni, az lehetne a megoldás, valamint a lemozgatás.
Nem értem egyébként, hogy miért tiltakozol az ivartalanítás ellen, hiszen azzal csak jót tennél neki is, és magadnak is!
Ata, annyit irod az ivartalanitast, hogynem birom ki belekotty nekul. Ha akutya csavargos, SEMMIT nem er az ivartalanitas. Tapasztalat. Legfeljebb kevesbe lesz agressziv.
Amugy a mi kutyankkal is ugyanaz a gond,mint Tullieval, es keresem a megoldast, 2 eves a kutya, es mar mindent megprobaltunk, hiaba. Egyeduli megoldas, hogy folyton valamilyen "spargavegen" van.
A fórumindítónak... van bentlakásos iskola, ahová 8-10 napra be kell adni a kutyust, nem is látogathat gazdi. Majd utána nektek is le kéne menni 1-2 napot,ahol elmondják a dolgokat...
Valahonnan mindenképp segítséget kérnék. Nincs oktató vagy kicsit hozzá értőbb a közelben?
En meg az ilyen embereket nem ertem mint te. Magadhoz vettel egy kutyat.Akkor lasd be hogy az rengeteg ido,energia,es feleosseg!Olvass utana a fajtajanak!Mi jellemzo ra,mennyi es milyen jellegu foglalkozast igenyel!
Adj neki lehetoseget levezetni az energiajat!-seta,mas kutyakkal baratkozas,jatek-kozos jatek,labdazas-tanitani par alap dolgot neki.Ul,fekudj es tarsai,ezt is pozitiv megerositessel,jutalmazassal,ez lehet jutalomfalat vagy jatek,dicseret,simi.Adjal neki preselt bor ragokat.Es pakolj el elole minden olyan dolgot,amit elerhet,hogy ne ragja szet.
Ha epp rajtakapod,hogy rag vmit,amit nem szabadna,akkor szolj ra,hogy nem szabad,es told el onnan!
Minden kolyok kutyas eleteben elofordul,hogy bizonyos targyak aldozatul esnek.Ezen tul kell lepni,es a jovoben meggatolni,hogy ilyen tortenjen.
Mint,ahogy irtad is,abban a korban van,amikor nevelni kell.Hat akkor hajra,de csak esszel!
Szia,
nagyon sajnálom. :-(
Biztosan tudod, hogy felütötte a belső országrészben a fejét a veszettség, még ebzárlat is lehet belőle. Ez is egy potenciális veszélyforrás. Begyűjtik vagy kilövik a kutyákat, ha kijön a vonatkozó rendelet. Én annyiban tudom a bajt megelőzni, ha nem vagyunk a kertben megkötöm a kutyát, de a szívem szakad meg... Egyébként jól viseli, nem tiltakozik, nem sír, ebből arra következtetek, meg volt kötve valamikori gazdáinál. Az utcában viszont van egy kutya, akit bezárnak kennelbe napközben. Egész nap vonyít, nem lehet kibírni.:-(
Ha megerted,ha nem,attol meg igy van!A kutyad nem rossz,o most fedezi fel a vilagot.Az szamodra rossz,hogy szetrag mindent.Na akkor szerinted hol a megoldas kulcsa?Nem benned?A kutyad csak akkor fog valtoztatni a szamodra rossznak minosulo szokasain,ha te megtanitod neki,hogy mit szabad es mit nem.Es semmikepp sem veressel.Az a legnagyobb butasag,es hiba amit egy ertelmes ember a kutyaja ellen elkovethet.Ez is igy van,attol meg,hogy sokan a veresben latjak a megoldast,mert jobbat nem tudnak kitalalni.
Te vagy az okosabb,hat gondolkozz a kutyad fejevel!
A kutya tars,falkatag egy csaladban.A kornyezete jeleibol tanul,es alkalmazkodik.
Es minden kutya "angyalnak" jon a vilagra,csak az ember teszi olyanna amilyen.
Ha a kutyadnak sok seta,kozos tanito jellegu fejleszto jatekra van szuksege,akkor hiaba vered palcaval,meg ordibalsz vele,leglejebb elvadul es bizalmatlan lesz veletek szemben.Az ilyen dolgokkal maximum ezt tudod elerni.
Ha meg nincs idod,energiad kello keppen foglalkozni vele,akkor ajandekozd el!
Erre csak azt tudom mondani, hogy most veszítettem el két gyönyörű német juhász kutyámat:( Elmentek és a vadászok agyonlőtték őket:(
Előzd meg a bajt.
Annyi gonosz ember van!
Szokták mondani inkább ő sírjon, mint én. Persze nem állatokra szokták ezt mondani, de ilyenkor két lehetőség van. Vagy kennelt építetek neki és bezárjátok míg nem vagytok otthon, vagy megpróbálni az ivartalanítást.
És megjegyzem ,ha egy állatorvos ilyet mond és sürgősen keresnék egy másikat, mert akkor az nem nagyon ért a szakmájához.
Van ott RTG, EKG, műtő?
Nem tudom hol laksz. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a vidéken praktizáló orvosok főleg a haszonállatokhoz értenek, kevésbé a kedvencekhez.
Aztán van az idősebb generáció az orvosok között, akik nem képzik magukat és még mindig a 30 évvel ezelőtti szokásokat szajkózzák.
Azóta hatalmasat fejlődött az orvostudomány és az állattartás is.
A kutyát csak akkor tudod megérteni, ha megpróbálsz az ő fejével gondolkodni.
Az ivartalanítást és a veszélyt
persze az ember csak a mag szemszögéből nézheti.
A menhelyi kutya nem egyszerű eset, ez így van. Megkockáztatom egy ilyen nagytestű kutyánál még veszélyes is lehet! A verés azonban egy esetben sem elfogadható! Ha nem veszélyes akkor nincs r szükség, ha veszélyes, akkor sajnos más megoldás kell, mert a veréstől való félelmében, megaláztatásában még támadhat is.
A hormonok hívó szavának nem lehet ellenállni, hacsak nem bent lakik a házban. Mert ugye akkor az ajtó a határ.
További ajánlott fórumok:
- Ha valakibe nagyon szerelmes vagy de már vége túl lehet lenni rajta?
- Le lehet fogyni, de nagyon kell akarni!
- Hogyan tudnám megnevelni a cicámat? Egyáltalán meg lehet őket? Kérlek segítsetek! :(
- Hoygan lehetne egy 21 éves fiú testvért megnevelni?
- A mennyasszonyom nagyon szeretne egy kis fehér kutyát ami pici marad, de sajnos nincs erre (keretünk)!
- Légy nagyon körültekintő, ha kutyát tartasz!