H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt (beszélgetés)
Tudom, hogy nem erre gondoltál, én nem tudom, hogy mi lehet a túladagolásának a mellékhatása. Annak a hatását, ha nem veszed be, pedig kéne (ennyire) az meg akkor már kiderült (sajnos). Nekem asszem napi egyet írt fel (a vége felé lévő hetekben), pedig nem vagyok vérszegény, én, egye fenyő, beszedem. Szülés után, (vagy inkább a gyermekágyi szakasz után, mert akkor is ürül még vér) úgyis elhagyja az ember. Szerintem, ennyi idő alatt a vasat nem lehet túladagolni. Gondolj arra, hogy van ahol az emberek direkt elmennek olyan kútra, ahol magas vastartalmú vizet kaphatnak (plSzFehérvár), évekig isszák, de nincs hír arról, hogy bajuk lenne tőle.
DE: mindig hozzáteszem: ez csak egy vélemény és nem értek hozzá. Majd rákérdezek erre is legközelebb.
Ezt hallottam kb én is (az egyik barátunktól, aki orvos), a nőgyógyászom meg azt mondta, hogy sem a vírus, sem az oltás nem megy át a lepényen. (a vírus maga a gyerekre nem, csak az anyára veszélyes. Csak hát nyilván, össze vagyunk kötve. Persze, aki előrébb tart, ott előfordulhat, hogy a baba megmenthető (kivehető) az anyuka meg nem. de ez engem nem nyugtatna meg azért... )
Ezek után azt nem értem, hogy lesz a baba is születése után védett attól, hogy én most beoltatom magam? Ezt még meg kell kérdeznem tőle.
Asszem, hogy ha az ember odafigyel magára, akkor sok jelzést észrevesz, hogy a szervezetünknek épp mire van szüksége.. Talán nem véletlen az sem, hogy épp mit kívánunk (nem csak várandósan). Tegnap például elfelejtettem a c vitamin tablettát, de este rákaptam a savanyú káposztára, és szerintem betoltam vagy negyed kilót, nem tudtam abbahagyni..
Ami pedig mindig meglep, hogy sokszor ha levert vagyok és nyűgös, fáradt, akkor csak folyadékhiányom van. Iszom pár pohár vizet és egyből jobb.
Egyetértek azzal amit írtál.
A vas van akit hajt, van akit fog :) állítólag. Engem az előbbi..
Szia greta!
írtad korábban, hogy a nőgyógyász ismerősöd megnyugtatott, hogy nem lehet baja az oltástól a babának, leírnád, hogy mit mondott? nem kell túl részletesen, ha nincs időd, és jöhet priviben is.
Köszi!
Itt találtam egy helyes kis naptárat, hogy mi történik hétről-hétre. A baba a harmadik trimeszter során is fejlődik, (főként az idegrendszer és az agy!) nemcsak nől! Szerintem az nem igaz, hogy a 12.hét után már nem árthat az oltás,vagy gyógyszer!
Szia Noorka!
Úgy érzem teljesen lemondtál a külföldi vakcina beszerzéséről...Én az egyik újságtól kaptam visszajelzést, akik azt írták lehet oltatni kint, hogy utánanéznek ennek az információnak...nem sok, de valami. Az ANTSZ-től még nincs info.
Szia naka!
Te a korábbi betegtájékoztatóból idéztél, de a Tamiflu eddigi tapasztalatai alapján újat adtak ki, abból idéztem már kétszer (lsd lent terhes nők és 1 év alattiakra vonatkozó javallatot). Még azt is leírják, hogy 1 év alatti csecsemőknek hogyan kell adagolni: 12 hónapos kor alatti csecsemőknek: Az ajánlott dózis 12 hónapos kor alatti csecsemőknek naponta
kétszer 2 mg/kg és 3 mg/kg között van influenza pandémia kitörésekor. Korlátozott számú
farmakokinetikai adatok alapján ezek a dózisok a betegek többségében hasonló gyógyszerexpoziciót
eredményeznek, mint ami az egy éves vagy az annál idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél
klinikailag hatásosnak bizonyult (lásd 5.2 pont). Egy éves kor alatti csecsemők kezelésére az alábbi,
testtömeg alapján számított adagolás javasolt:
Életkor Ajánlott dózis 5 napig
> 3 hónap - 12 hónap 3 mg/kg naponta kétszer
> 1 hónap - 3 hónap 2,5 mg/kg naponta kétszer
0 - 1 hónap* 2 mg/kg naponta kétszer
*A Tamiflu 1 hónapos kor alatti csecsemőknek történő alkalmazására vonatkozó adat nem áll
rendelkezésre.
A Tamiflu alkalmazását 1 éves kor alatti csecsemők esetén a kezelés lehetséges előnyeinek és
kockázatainak mérlegelése után a kezelőorvosnak kell eldöntenie.
Ha valakit érdekel, tegnap már leírtam, hogy hol található a Tamiflu teljes alkalmazási előírása (több mint 100 oldal). Szóval Tamiflu sem csodaszer, de legalább van már tapasztalat terhesekre és csecsemőkre.
Ezt írja az egy év alatti gyerekekrőlKorlátozott számú farmakokinetikai és biztonságossági adat alapján, pandémiás influenza
megjelenésekor a Tamiflu 12 hónapos kor alatti csecsemők kezelésére alkalmazható. A kezelés
várható előnyeinek biztosítása érdekében a kezelőorvosnak figyelembe kell venni az aktuálisan terjedő
vírustörzs patogenitását, és a gyerek egészségi állapotát.
köszi noorka76!
Végre nem csak én mondom,és próbálom bizonyítani az igazamat!
Részlet a Tamiflu új alkalmazási feltételeiből:
4.6 Terhesség és szoptatás
Habár az oszeltamivir alkalmazásáról terhes nők esetében kontrollált klinikai vizsgálatokat nem
végeztek, a forgalomba hozatalt követő és retrospektív obszervációs jelentések alapján korlátozott számú adat rendelkezésre áll. Ezek az adatok az állatkísérletekkel összhangban nem utalnak a
terhességet, az embrionális/magzati fejlődést, vagy a szülés utáni fejlődést közvetlenül vagy közvetett
módon károsító hatásra (lásd 5.3 pont). Terhes nők a rendelkezésre álló biztonságossági
információknak, az aktuálisan terjedő influenza vírustörzs patogenitásának és a terhes nő egészségi
állapotának mérlegelését követően kaphatnak Tamiflu-t.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tamiflu esetleges hatása a magzatra nem ismert. Mondja el azonban orvosának, ha várandós, gyanítja, hogy gyermeket vár, vagy ha gyermeket tervez, így az orvos el tudja dönteni, hogy szedheti-e Ön a gyógyszert.
A szoptatott csecsemőre gyakorolt hatás nem ismert. Említse meg orvosának, ha szoptat, így az orvos el tudja dönteni, hogy szedheti-e a Tamiflu-t.
Gratulálok!
Nem lesz semmi gond!Kitartás!
Sziasztok!
Már egy ideje nézem a fórumot.
Én is az oltás mellett vagyok. Igazából már másfél hónapja készülök beadatni (hűtőbe az anyag), csak a teszt eredményre vártunk. Én hát babánk lesz.
Így viszont kivárom a 12 hetet. És Istenben bízok, h nem lesz probléma.
Elolvastam, h mi megy végbe a kisemberben az első 12 hét alatt. Úgy döntöttem ezzel nem zavarom.
Csak azért írtam le ezt, hogy ti, fiatal kismamik tudjátok, h nem vagytok egyedül.
A látszat ellenére alacsony az új influenza halálozási arányaSzekér Szimonetta | 2009. 12. 08., 11:09 cikk
Címkék:fertőzés, H1N1, influenza, fertőzésekA pandémiás influenza halálozási aránya nagyjából azonos a szezonális influenza halálozási arányával, és legtöbb esetben enyhe lefolyású - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói az eddigi egyik legmódszeresebb tanulmányban.
Az elemzést hétfőn tették közzé a PLoS Medicine amerikai tudományos portálon. A feldolgozott számok két olyan amerikai város - Milwaukee és New York - adatbázisából származtak, ahol a H1N1 járvány kitörésének kezdetétől pontosan regisztrálták az eseteket.
Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jutott egy halál - állítják a Harvard kutatói. A becslések szerint a H1N1-páciensek 1,44 százaléka került kórházba, 0,24 százaléka szorult intenzív kezelésre, 0,48 ezreléke halt meg.
Arra azonban nincs garancia, hogy a vírus mutálódásával nem lesz súlyosabb a járvány - tették hozzá a kutatók.
A halálozási arány még ennél is jóval kisebb lehet, ha az elemzésnél más módszert alkalmaznak a becslésre. A H1N1-vírussal megfertőzöttek teljes számát ugyanis nem lehet pontosan megállapítani, mert gyakran olyan enyhe tünetekkel jár, hogy nem fordulnak vele orvoshoz az emberek. A New York-i adatokból a másik számítási metódus 0,7 tízezrelékes halálozási arányt eredményezett, ami azt jelenti, hogy mintegy 14 ezer fertőzésre jut egy haláleset.
Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) novemberi becslése szerint az országban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú H1N1-influenza vírusával. Lipsitch csoportja 7800 és 29 000 közé teszi a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, és 200 ezren kerülnek kórházba.
További ajánlott fórumok:
- Nektek mennyit változott a melletek terhesség/szoptatás alatt?
- Szoptatás alatti terhesség!
- Szoptatás terhesség alatt és után
- Szerintetek terhesség és szoptatás alatt lehet szolizni (pl. hetente egyszer)?
- Szívgyógyszert terhesség és szoptatás alatt volt, aki szedte?
- Terhesség szoptatás alatt, gyogyszer mellett?