Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Kedves Firpo!
Azt szeretném kérdezni, hogy az áthidaló kölcsönhöz mindegy milyen lakásbiztosítást kötök, csak a Fundamnenta meg legyen jelölve kedvezményezettnek?
Köszönöm!
Reni
Kedves Rencsikebabucika!
Áthidaló kölcsön átfutási ideje kb. 2 hónap.
Ezt sürgetni nem lehet,nincs jelentősége az igényelt összeg nagyságának,ami egyébként módosítható a hitelkérelem beadásakor!
Csak megtakarítás (hitel nélkül) kiutalásakor lehet kérni gyorsított kiutalást (30 nap) az egyenleg 3%-áért cserébe!
Kedves Glabi!
Ha 2 évnél hamarabb kéred az összeget akkor 7,9%-os kamatot kell fizetni a megtakarítási időszak végéig + a megtakarítást,ha 2 év után akkor 6,9%-ot + a megtakarítást,utána a táblázat szerinti lakáskölcsönt!
Számítása pl a 3,22 milliósnak;
3.220.000 x 0,069 / 12 = 18.515
Két év után így a törlesztés 38.515,-ft megtakarítással együtt a megtakarítási idő végéig,aztán 38.511,-ft 56 hónapig.
Sziasztok!
Van már 3 éve megtakarításom, havi 20.000 ft-ot fizetek és most szükségem van a pénzre. Ha áthidaló kölcsönt igényelek akkor mennyi idő alatt kapom meg a pénzt? Kevesebb összegre van szükségem, mint amennyire eredetileg megkötöttük a szerződést, nem tudom ez számít-e valamit. Lehet esetleg valamilyen plusz költség ellenében sürgetett utalást kérni? Köszönöm! Reni
Sziasztok! Nem rég kötöttünk 20.000 ft-os 4év 4 hónapos szerződést, amit majd lakáskorszerűsítsére szeretnénk felhasználni. A Fundamenta oldalán láttam, hogy van ún. megelőlegező hitel, amit 2 év megtakarítás után fel lehet venni 6,9%os kamatra, viszont nem találtam hozzá kalkulációt, hogy ebben az esetben hogy alakulnának a törlesztőrészletek. Ezt meg tudja nekem mondani valaki?
Ebben az esetben hamarabb meg tudnánk csinálni a hőszigetelést, kazáncserét, és innentől már a rezsin tudnánk spórolni, csak nem tudom, megéri-e ez a verzió.
Előre is köszi!
Köszönöm szépen!
Ha eléri a szerződésem a két év megtakarítási időt, akkor kedvezőbb kamatra kapok lakáskölcsönt?
Már van mód előtörlesztésre,de a bank csak azután enged hozzáférni a fundában lévő összeghez,miután a hitel kifizetésre került!
Ha a bank hozzájárul a zárolás feloldásához,akkor szabadon dönthetsz a számla sorsáról hogy tovább fizeted,vagy kéred a kiutalását és előtörlesztesz az eddig összegyűlt pénzzel.
Köszönöm szépen!
Ez újdonság, hogy ennyi jövedelmet igazolni kell?
Ha én ezt most kérném, és elkezdeném fizetni, akkor ugye a másik hitelemet váltanám ki vele, ami szintén lakáscélú.
Azonban a másik hitel kombi, amiben a Fundamentás szerződés 2 év 3 hónap múlva jár le.
Igaz, az, hogy az ott összegyűlő 1.900.000 - 2.000.000 forint körüli összeget azonnal nem lehet beletörleszteni ebbe az új hitelbe, hogy ezzel csökkenjenek a havi törlesztő részletek?
Köszönöm szépen!
Kedves PiciLeány!
Ha a meglévő szerződésedre kérnéd ki a hitelt akkor 42.067,-ft lenne az induló törlesztés kb. 40 hónapig (a központ segítségével lehet pontosat mondani),majd 3 hónapig 21.067,-ft,aztán 56 hónapig 38.272,-ft.
Feltétele hogy legyen ingatlanfedezet (a mostani lenne),és legalább 2 fő igazoljon jövedelmet,nagyjából 190-200 ezer nettót összesen!
A kiváltandó hitelnek is lakáscélúnak kell lennie!
Kedves ityvity!
Ha ismersz személyi bankárt aki itt,dolgozik,akkor ő tud segíteni bejelentő lapon kérni a kiutalást,ha nem akkor a 06-1-411-8181-es központi számon tudod kérni a kiutalást,ami a hónap végével elinduló 3 hónap lesz!
A pénz így november 1 és 15 között fog érkezni!
Ha valaki csak a megtakarítását kéri hozamokkal,hitelt nem,akkor van mód 30 napos kiutalást kérni az egyenlege 3%-áért!
Ha hitelt is igényel a szerződő,akkor 3 hónapos kiutalás van!
Sziasztok!
Újra itt vagyok.
Még mindig azon gondolkodom, hogy mivel is járnék a legjobban.
Van egy lakáshitelünk, ami Fundamentával kombinált. De nem tetszik, hogy majd csak 2028-ban fejeződik be, ahogyan az sem tetszik, hogy svájci frank alapú.
Körülbelül egy éve ettől függetlenül kötöttem egy négy év négy hónapos Fundamenta szerződést, amit azóta is fizetek havi 14.000 forinttal.
Azon gondolkodom, hogy ezzel a szerződéssel kiváltanám a banki hitelt. Körülbelül 3.200.000 forintra lenne szükségem.
Milyen feltételekkel kaphatnék ennyi pénzt? Hogyan alakulna a havi törlesztő részletem?
Köszönöm a segítségeteket:
Melinda
Lejárt számlánál küld a cég egy értesítő levelet a lejárat hónapjának a végén,onnan indul a 3 hónapos kiutalási szakasz,ami után 15 napon belül érkezik az összeg!
Ha arra nem válaszol a szerződő,akkor amikor kéri a kiutalást valaki,annak a hónapnak az utolsó napjától indul a 3 hónap+15 nap.
Örülök hogy sok időd van velem vitatkozni.
Amit leírtál,azt írtam én is ha elolvasod.
Az egy vagy három %-ot kihagytad a számításaidból ha szőrszálhasogató akarok lenni mint Te,tehát az egyenleg nem 624.000,-...
Kedves Firpo!
24x20.000=480.000.-
át = 144.000.-
Összesen:624.000.- (ez nem 10%)
Ha tovább fizeti 4 hónappal,úgy lehet de az akkor sem 2 év lesz.......
Üdv
Ez nem volt világos, hogy az a 06.30-as dátum lehet-e előbb, mint ahogy visszaküldtük a nyilatkozatot. De ezek szerint igen, tehát minden rendben.
Köszönöm a választ!
Kedves qweasd123!
A nyilatkozaton rajta van a kiutalás dátuma,utána 15 napon belül érkezik az összeg!
Ha most fogjátok megkapni,akkor valószínűleg az AVISO dátum 2013.06.30.,a kiutalás dátuma 2013.09.30. lesz,tehát otóber első felében érkezik a pénz.
A 06-1-411-8181-es számon tudnak biztosat mondani!
Kedves Debrecen88!
Ha csak 20 ezres megtakarítás van fizetve,akkor a 2 év után 700 ezernek kell lennie az egyenlegnek hozamokkal együtt a 7 M felvételéhez! (10%)
Vagy tovább fizeti az ügyfél 4 hónappal,vagy belefizeti a számlába a hiányzó összeget,és már működik is a dolog!
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a napokban kapjuk meg azt a nyilatkozatot, amin igényeljük az összeget a hitellel együtt (és rögtön vissza is küldjük), akkor melyik hónap elején várható, hogy utalják a pénzt? A szerződés már egy fél éve lejárt, de csak most van szükség a pénzre.
Kedves Firpo!
1db 20 ezres lakáskasszával nem tud felvenni 7milliót áthidaló kölcsönbe, mert nem lesz meg a 10% ami szintén az áthidaló kölcsön feltétele! (nem elég csak a 2 év.) így akartad írni ugye?
Üdv
Vissza kell fizetni az állami támogatás összegét.
Elvileg igen,a 06-1-411-8181-es számon meg tudod pontosan kérdezni.
Kedves Rocket!
Ha 2 évet tudtok várni,és a 20-es megtakarítást fizetitek rendesen,akkor már áthidaló kölcsönt tudtok kérni aminek a kamata kedvezőbb,a leírt jövedelem megfelelő lenne majd!
A számlán összegyűjtött megtakarítás bele fog számítani az önerőbe!
Ha kicsit feljebb becsülik az ingatlant (mostanában ez gyakori az ingatlanok nyomott ára miatt),akkor kevesebb önerő is elég!
Ha sokkal kevesebb a becsérték az már nem jó,mert akkor a cég az adásvételi szerződésben leírt vételárat fogja értéknek elfogadni!
Kalkulálni konkrét adatokkal lehet,így nehéz.
Küldet privát üzenetet! ;)
Sziasztok!
Szeretnénk a párommal lakást vásárolni úgy 7 millió forint értékben a közeljövőben (két éven belül lenne aktuális a dolog), ezért tervezzük, hogy elkezdünk egy 20 ezres megtakarítást, majd azonnali áthidaló kölcsönt igénylünk. Az édesanyám lenne az adóstársam (mivel a párom bejelentett bérével sajnos nem szaladnánk messzire, így kettőnk nettó jövedelme 250.000 / hó. Olvastam, hogy a megvásárolandó ingatlan csak 75%-ban lehet fedezet és ha jól értem, a fennmaradó 25 %-ra vagy önerő, vagy másik ingatlan kell (ami nyilván ha lenne, most nem lennék itt :) ) Kérdéseim, hogy mi van akkor, ha jóval magasabb összegre becsülik fel a lakást, mint a megállapodott vételár, illetve, hogy maga a megtakarítás, nem számít önerőnek? Vagy áthidalónál nem? Ennél a 7 milliós összegnél melyik lenne a legkedvezőbb konstrukció számunkra, illetve hogyan alakulnának a törlesztőrészletek? Előre is köszönöm a segítséget!
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?