Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Bocs, *ttom!
1., igen!
2., nem is lehet
3., igen
4., igen, de: a kedvezményezettnek nyilatkozni kell, hogy akinek a lakáscéljára fordítjátok a pénzt, az közeli hozzátartozója...
5., így van!
+1., Azonban, ha több pénz kell, akkor nyithatsz egy új ltp-t, amire a teljes szerz. összeget felveheted, azonnali áthidaló kölcsönként...és erre a megtakarítási idő alatt 7,8% kamatot kell fizetni, a vállalt havi megtakarítás mellett,
(a banki kamat 8 % felett van!) utána 3,9% a lakásköcsön-részre
Ha ismerősöd megadja (priviben)nekem a szerz. számát és nevét, címét utánanézek.
Alaphelyzetben a számlanyitáskor be kellene fizetni az első havi betétet is, de ez nem kötelező.
Az állami támogatás jóváírásának a menete:
minden megtakarítási év hatodik hónapjának végén megnézik, beérkezett-e hatszor a vállalt havi megtakarítási összeg. Ha igen, értesítjük az Államkincstárt, hogy részünkről rendben.Az államkimcstár ellenőrzti az adószám alapján, utalt-e neki más jogcímen (pl. közművesítés, amikor többnyire az OTP ltp-jét szervezik be a közművesítés finanszírozásába) Ha nincs ütközés, jóváírja az ÁT-t. a következő harmadik hónap (ez a 9.) végén, ill. az ezt követő 3. hónap (ez a 12.) ismét ez történik, majd minden évben újra
Namost... ha valaki pl. hat alkalom helyett csak négyszer fizet, akkor csak erre a négyre kapja az ÁT-t. a hetedik hónapban hiába pótolja be, ebben a szakaszban csak azt vizsgálják, megvan-e a három befizetés, erre kérik az ÁT-t, a negyedik ebből a szempontból már nem számít.
A fentiek szerint - ha tényleg mind a 12 hónapot befizette, és nincs ütközés - akkor jár az állami támogatás.
2009. jún 30. után kötött szerződések esetében már nincs meg a nyolcadik év utáni szabad felhasználás lehetősége, tehát csak lakáscélra lehet fordítani az összegyűjtött pénzt. Természetesen, ha annakidején lemond az állami támogatásról, akkor a saját befizetéseit, kamatostul arra költi, amire akarja....
Szia Nagycigi
2009 decemberben kötött LTP-t egy ismerősöm, viszont csak 2010 februárban kezdte el fizetni (visszamenőleg is befizette). Azóta rendszeresen fizeti, viszont egyáltalán nem kapott állami támogatást a 2010es évre. Lehet ez az oka, hogy nem kapta meg?
Másik kérdés, él-e még az a lehetőség, hogy ha a megtakarítást meghosszabbítja 8 évesre akkor szabad felhasználású lesz és nem kell feltétlenül lakás célra költeni???
Köszi
Kedves Nagycigi!
Köszönöm gyors válaszod. Az oroszlanandi@gmail.com címre küldj légyszi elérhetőségat. Gondolom ez nem ütközik a fórumszabályzatba.Remélhetőleg bp.-i vagy.
Köszi: oszandi
Legalább egy adóstárs kell, aki 65-nél fiatalabb, és legalább minimálbért tud igazolni...
Írtam már, hogy a házastárs kötelezően bevonandó, adóstársnak? Persze, ha ő is 65-n felüli, akkor mindenképp kell harmadik személy is...
Lehet pl, a kedvezményezett a harmadik - a lényeg a minimálbér és a 65 alatti kor...
Kedves Nagycigi!
Úgy látom a hozzászólásokból , hogy nagyon vágod a témát. Lehetséges , h felvegyük a személyes kapcsolatot?
Előre is köszi : oszandi
Kedves Nagycigi!
Hétvégén előkerestem a papírokat, az eredmény: a szerződést még 1999-ben kötöttük, 600e Ft összegre, 98 hónap futamidővel, ami tehát már lejárt.
Akkor lássuk, jól értelmezem-e a dolgokat:
1. Függetlenül attól, hogy ezzel a szerződéssel mi lesz, már köthetek újat.
2. A régi szerződést már nem nagyon érdemes/lehet módosítani.
3. Ha kivesszük a megtakarítás részt (jelenleg kb. 420e Ft), akkor az szabad felhasználású.
4. Ha a teljes összeget (600e Ft) felvesszük, akkor a hitel részt (azaz kb. 180e Ft) számlával igazolni kell, hogy lakáscélra fordítottuk (pl. a szüleim lakásának felújítása).
5. Ha csak a megtakarítást vesszük fel, akkor a hitel "elveszik", vagyis arra nincs mód, hogy pl. 2 év múlva vegyem igénybe.
Ezek a megállapítások helyesek?
Köszi szépen a segítséget!
Szia Nagycigi,
köszi a választ.Az a személy,akinél kötöttem a Funda-t,megkerestem,de nem személyi bankár és nem tud a lejáratot követően segíteni.
Találtam a mi városunkban is egy bankárt,egyszer már voltam nála,akkor más volt a helyzet,áthidaló kölcsönben gondolkodtunk.Sajnos közbe jött vmi és nem lett belőle semmi.
Most az a felállás jelenleg,hogy megvárom,míg lejár a szerződésem.Csak kíváncsi voltam,hogy mennek a dolgok.
Most már többet tudok róla.
köszi,hogy segítettél.
Mielőtt válaszolok, engedj meg egy kérdést: az eredeti szerződéseden (ajánlaton) nincs rajta a személyi bankárod neve, telefonszáma? Vagy nem bízol benne, esetleg már nem is itt dolgozik?
Tájékozódhatsz a 4118181-en is, ott egészen pontosan, a Te szerződésed alapján kapod meg a választ... arra is, ki most a SZEB-ed... én csak "általánosságban" tudok válaszolni.
Szóval: nézd meg aszerződésedet, mikor kezdődött a megtakarításod? nem a szerz. kötés dátuma, hanem annak hónapnak az első napja, amikor az első betétet elhelyezted. ehhez képest számold, mikor kell(ene) az utolsót befizetni. Mivel a 3 hónapos kiutalási időszak ezt követően kezdődik, Neked az utolsó betét elhelyezésének hónapjában kell megkapnod az AVISO levelet. (max. a kiutalási idő első hetében) Ha azonnal viszaküldöd, azzal, hogy kell a hitel is, hamarosan felkeres egy személyi bankár: vagy az, akivel kötötted, vagy valaki más, aki pillanatnyilag hozzád van rendelve, és viszi a kitöltendő hiteligénylést. Neked csak az adásvétgeli szerződésről, tulajdoni lapról, munkáltatói (jövedelem) igazolásról kell gondoskodnod, többit ő intézi. Az LK igénylést csak a (Földhivatalnál érkeztetett bélyegzővel ellátott) adásvételi szerződéssel, és tulajdoni lappal - amelyen széljegyen már szerepelsz, mint leendő tulajdonos - együtt tudod leadni. A szerződésben pedig meg kell jelölni, hogy a vételár utolsó részletét milyen dátummal fogja a Funda az eladó számlájára utalni.
Úgy számolj, hogy a kiut. idő három hónapjából az első kettő a "Tied" a harmadik a Fundáé. akkor teszik pénzzé az állampapírokat, bírálják a hiteligényedet, kiküldik a szerződést, és ha az visszaérkezett, utalják a megjelölt számlára a pénzt.
Kb. ennyi idő alatt a banki hiteligény is átfut, ott is. hasonló papírok kellenek.
De vigyázz! egy bank a lakás értékének 70%-áig ad hitelt - mert ekkora jelzáloggal terheli a lakást.
ezen felül nem terhelhető, mág a Fundával sem!
Tehát pl. 10 millás lakásra kaphatsz összesen 7 milla hitelt, a többit saját zsebből kell állnod.
És ez a 7 milla együtt értendő!
úgy tudom, nem, bár necces...mivel tkp. a hitelt ilyenkor a szerződő kapja, csak a lakáscél a kedvezményezetté, bár ő meg átengedheti a közvetlen hozzátartozójának, azonban a kölcsön nem jár le 70 éves kora előtt...
szóval holnapra többet, pontosabbat
Szia Nagycigi,
Újra írok Neked, mert lennének kérdéseim. Nem tudom, hogy zajlik a Fundás lakáshitel igénylés folyamata.
2011. júliusban lejár a szerződésem és lakás szeretnék venni, kellene a Fundás lakáshitel is. Mikor küldik ki a papírokat, hogy nyilatkozzak a felhasználást illetően? A szerződés lejáratának hónapjában, vagy rá egy hónapra? Ekkor már kell adásvételi szerződést küldeni vissza, hogy igazoljam, hogy lakásvásárlási célom van? Vagy egyenlőre csak nyilatkoznom kell a szándékomról?
Utána mi a folyamat? Mikor forduljak a bankhoz, hogy ők adnak-e hitelt nekem?
Tudnál nekem írni pár mondatot,hogy mi a gyakorlat?
Köszönöm válaszodat előre is!
Szia.
A kincstár nyilvántartja (pl. adóazonosító számod alapján) hogy Te kapsz állami támogatást. Egy embernek kétszer nem ad - egy megtakarítási dő alatt. Akkor sem, ha az egyik a Fundánál a másik az OTP-nél van.
Kombi hitelnél úgy érdemes megállapítani a funda ltp-k számát, megtakarítási összegét, szerződéses összegét, hogy Neked még ne jelentsen teljesíthetetlen terhet, és a megtakarítási idő végén...:
1., a saját megtakarítás (betétek+áll.tám+kamat) "betolása" után jelentősen csökkenjen a tőketartozásod, és így a havi törleszteni valód...
2., a szerz. összeg (saját megtakarítás+lakáskölcsön) betolásával érd el ugyanezt, vagy a teljes visszfizetést. Így a banknak már nem, de a fundának tartozol: fix, alacsony kamatozású törlsztőrészlettel.
Le kell ülnöd egy személyi bankárral, és végigszámolnod a variációkat. Ő tudja! Nem a bankfiókban, hanem Fundás szem.bankárral! Mert ő abban érdekelt, hogy Te járj jól, ne a bank...
Egyik esetben sem marad neked pénz, mert értelmetlen többet fizetni, mint amennyire szükség van... Teherbírásotoktól függően úgy is dönthetsz, hogy kombizol(nem zárolják a funda számlán lévő pénzed a bank javára!) hanem a banki törlesztés mellett párhuzamosan fizeted a megtakarítást is. Ez esetben kezedben a döntés pl. négy év múlva: fizeted-e tovább, vagy előtörlesztesz? és a negyedik évtől nyolcadikig bármikor dönthetsz úgy, hogy a megtakarításodat a funda lakáskölcsönnel vagy anélkül elő- vagy végtörlesztésre használod...
A kombival elkötelezted magad egy törlesztési formára, ha párhuzamosan futtatod, akkor - bár több a havi teher - de megmarad a döntési szabdságod, és bármikor abbahagyhatod a megtakarítást, ha nem bírja a költségvetés...
Köszi a válaszokat nagycigi. Értem a kombi hitel és az áthidaló kölcsön működését, de még mindig nem egyértelmű számomra, hogy melyikkel járok jobban. Ha a kombi hitelt választom, akkor előfordulhat, hogy a megtakarítási időszak végén megszűnik a tartozásom a hitelező bank felé, de az is lehet, hogy marad még belőle, és az is lehet, hogy többet kapok a Fundamentától, mint amit vissza kell fizetnem a banknak, így a hitel lenullázódik, és marad egy kis pénz nekem lakáscélra? És a megtakarítási időszak után persze ugyanúgy kell fizetnem a lakáshitelemet a Fundának.
Ez az öröklés még mindig nem tiszta. Tegyük fel, hogy kötök én egy szerződést és magamat jelölöm meg kedvezményezettnek. Illetve köt a nagymamám egy szerződést, és engem jelöl meg kedvezményezettnek. Ez azt jelenti, hogy mindkét szerződés szerződéses összege az én tulajdonomban álló lakás vásárlására fordítódik. Ez így van? Ha meghal nagymama, akkor kire száll a szerződé? Dönthetek úgy, hogy rám? Ilyenkor két szerződésem lenne, és mindkettőnek én lennék a kedvezményezettje. Gondolom ezt nem lehet. Kinek jár az állami támogatás: a szerződő félnek, vagy a kedvezményezettnek?
működhet, sőt, ennél több lehetőség is van...
alaphelyzetben a kedvezményezett tulajdonában lévő lakásra (vásárlás, felújítás, stb.) lehet és kell fordítani a számlán összegyűlt pénzt. DE ez év elejétől a kedvezményezett átengedheti a felhasználás jogát közeli hozzátartozójának, anélkül, hogy a "cél-lakásban" tulajdonrésze lenne.
Te is, meg húgod is saját nevében szerződjön, saját magatokra, mint kedvezményezettre. (ha az volt a terved, hogy Te fizeted mindkét megtakarítást, csak annyia dolgod, hogy a csoportos beszedési megbízáson (inkasszó) a magadat jelöld meg a fizetőnek, és a Te számlaszámod add meg)
Ez esetben bármelyik variációban felhasználhatjátok a pénzt.
Sőt, ha már tavasszal aktuálissá válna valamelyik megoldás, Azonnali Áthidaló Kölcsönként megkaphatod a 2x3.220.000.- forintot, csak a megtakarítási idő alatt a betéteken felül 8,1%-os kamatot kell fizetni a teljes összegre...a szerz. összeg lakáskölcsön részének törlesztése a megtak. idő végétől kezdődik...
Arra figyelj, hogy lakást vesztek, akkor a lakás értékének kb. 58%-a lehet a hitel, (pl. 10 mFt-os lakásnál csak 5,8 mFt értékű jelzáloggal terhelik meg)erről alább sokféle variációban olvashatsz...
Sziasztok!
Kedves Nagycigi!
A segítségedet szeretném kérni.
Szeretnék 2db 20 ezer forintos, 4 év 4 hónap lejáratú lakástakarékot nyitni.
Egyiket a saját nevemre, a másikat a testvéremére.
Jelenleg albérletben élünk a párommal, testvéremék pedig tavasszal költöznek el a szülői házból.
Az alábbi esetek valamelyikére szeretném majd felhasználni.
1. Hazaköltözünk a szüleimhez.
Ebben az esetben az ltp-t testvéremék lakáshitelébe szeretném beforgatni.
A testvérem nevén lévő szerződésben ekkor ő megnevezi kedvezményezettnek a férjét, én pedig őt, így a teljes összeg mehet a hitelbe. (Mert úgy tudom, egyenes ági hozzátartozó lehet kedvezményezett)
2. saját lakást veszünk.
Ebben az esetben én megnevezem kedvezményezettnek a páromat (aki addig remélhetőleg a férjem lesz :-) ) hugom pedig engem.
3. szüleim felújítják a házat
Ekkor mindketten a egyik-egyik szülőnket jelöljük meg kedvezményezettnek.
Azt szeretném megkérdezni, h. ez így működhet?
Előre is köszönöm a választ!
Szép napot!
Piszke
elmondjam? :))
(írd meg azért nekem is a részleteket, különben fals infót adok...!)
Egyébként kevesebb, mint egy banknál...
azt hiszem, erről nem érdemes vitatkozni...Belőled pillanatnyilag a megbántottság és a sértődöttség beszél, azért írsz ennyi negatívat a Fundáról. Pedig mégiscsak volt ott néhány munkatárs, aki megoldotta azt a problémát, AMIT NEM A FUNDAMENTA OKOZOTT!!!
És - úgy érzem - innen kezdve soraid némi szubjektivitást tükröznek.
Ezzel a magam részéről befejeztem... :)
Szia Nagycigi,
értem a párhuzamot, csak arra akartam utalni a leírtakban, a Funda hozzá állása az ügyfelekhez, mig Szeb75 személyes konzultációra ösztönöz amit én is támogatok a példámból ez kiderült remélem, addig mások ezen felül megtesznek mindent az ügyfelekért, ami példa lehet minden ehhez hasonló tevékenységet űző kolléga és egyéb felső vezető részére.
Nekem a Funda problémát nem megoldani akaró hozzá állása és folyamatos félretájékoztatása, iratok mint szerződés ki nem adása, kombi hitel esetén nem hajlandó kommunikálni pénzügyi partnerével, akivel közösen értékesítettek egy pénzügyi terméket. A teljes körű tájékoztatás hiánya, rejtett költségek amit a szerződéskötéskor nem közölnek ügyfelekkel, és utána mindenféle paragrafusra hivatkozva mosom kezeimet.
miközben elfeledkezik, hogy ügyfélnek is vannak jogai, amit elsősorban a Funda alkalmazottak követnek el a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt az ügyfelekkel szemben amit szintén paragrafus ír elő.
Az én esetemben tudták a kedves Funda kollégák hogy van megoldás, de nem voltak hajlandóak ezt közölni velem, ahelyett, hogy küldözgettek jobbra-balra és a munkából való kiesés és egyéb + költségekről nem beszélve, így megkeserítve az egész család életét.
abban biztos lehet a Funda, hogy ilyen tapasztalatok után nem fognak az ügyfelek visszatérni, ami köszönhető a nemtörődöm döntéshozó még mindig ott dolgozó embereknek, és ezt a bosszúságot és anyagi veszteséget nem lehet egy bocsánatkérő levéllel elintézni, amit ugyan megtettek.
Ezért értékelem amit csinálsz mert szerintem ez a jó hozzá állás az ügyfelekhez.
Üdv mindenkinek.
segítséget kértél...
ezt tudom nyújtani... :)
ne kockáztass...
de tényleg csak ez az egy tétel hiányzik a felhasznált pénz elszámolásából?
De beszéld végig egy személyi bankárral, miként lehetne (talán még nem késő!) olyan módosítást csinálni az ltp-den, hogy azhért egy kis hitel - mondjuk, annyi, amennyi a beép.tűzhely ára, meg még a mosogatógép is - beleférjen... max. lesz még egy-két évig néhány ezer forintnyi törlesztésed. Egy beszélgetést megér - hátha megoldható...
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?