Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Sziasztok!
Nekem egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. Most járt le a fundamentám. Hitelt nem veszek fel, csak az állami támogatást. Mi a tapasztalatotok, mennyire ellenőrzik l, hogy amit számlával leigazoltok, ténylegesen az e. Kellene egy új tűzhely, de a beépített sokkal drágább - annyi pénzünk már nem marad a felújítás után. (Sajnos, nem vagyunk túl jól eleresztve). Szerintetek mennyi az esélye, hogy kijönnek megnézni? Mert a boltban még el tudnánk intézni, h a számlára beépített kerüljön.
Szia Gekko!
Örülök a sikerednek... nem örülök, hogy ennyi ideig tartott elérni...
Bocs, a másik ügyben hadd védjem SZEB75-t! alapjában véve neki igaza van... Ha én itt osztom az észt, azzal nemcsak más személyi bankárok elöl veszem el a lehetséges ügyfeleket, hanem magam elöl is... :) Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne (de tényleg!) ha nem itt levelezgetnénk, újabb és újabb köröket futva - mert nem mondtam eléggé érthetően, vagy túl körülményesen fogalmaztam, vagy rosszul kódolta magának a kérdező - hanem leülnénk egymással szemben, és végigbeszélnénk, milyen tervei, elképzelései, álmai és lehetőségei vannak neki, és segítségemmel megtalálná a számára legkedvezőbb megoldást... nyugodtan, minden elkötelezettség nélkül... sokan attól artanak, hogy egy ilyen találkozón lenyomnak a torkukon olyasmit, amit nem is akarnak... pedig ez nem olyan "termék" amit a marketingesek fejlesztenek ki, és addig reklámozzák, amíg mindenki úgy nem érzi, nem élhet nélküle... Az ltp és a 30% Állami Támogatás
olyan lehetőséget ad, amelyet egyetlen bank sem tud überelni...és valós problémákra ad megoldást...
Abban téved SZEB, hogy beírását néhány nap múlva csak a sokadik oldalon lehet csak fellelni, hiszen rendszeresen jelentkeznek újabb és újabb érdeklődők (azt meg ő sem teszi meg, hogy naponta kétszer beírja feddését)
Szóval az érdeklődők válaszra várnak, mert még csak tapogatóznak, távolról, óvatosan tájékozódnak, mi is az a Funda ltp, mire jó, és hogyan kell fogyasztani...? Előbb-utóbb csak felvállalják, hogy szóbaállnak egy személyi bankárral. Egy dolog biztos: itteni "beszélgetésünk" következtében nehezebben vezetik meg őket a "pénzügyi-porszívóügynökök" a "tutibiztoshitelkihelyezők"
Hát ezért tartom hasznosnak jelenlétemet...
Esetedből a többiek számára az a tanulság, hogy önhibánkból nem szabad elmaradni a vállalt kötelezettségeinktől...
Elmondok egy történetet, helyszín: Mc'Donalds jól képzett fiatal kiszolgáló, a reklámnak megfelelően gyorsan és pontsan szolgál ki minden vendéget, mosolygós, mindenki elégedett vele, a "hónap embere". Sorolja a betanult szabvány-kérdéseket: "mibensegíthetek?"
"közepesvagynagyadag?" "kólavagynarancs?" "kecsöpmustár?" "ittfogyasztjael?"
És a válasz: "NEM..." mire emberünk gyakorlott mozdulattal zacskó elő, repül bele a hamburger, a sültkrumplis doboz, kólatartó... De a vendég folytatja: "...hanem ott, annál az asztalnál!"
Kiszolgálónk ledermed, kóla megáll a levegőben...hátilyenkormitkellcsinálni? a franchaise módszertől eltérő válaszra NINCS KIKÉPEZVE!!!! porszem került a mechanizmusba!
Érted a párhuzamot?
Sziasztok, még ünnepek előtt voltam fenn az oldalon.
Szeretnék köszönetet mondani Nagyciginek a segítségért mert sikerült a közvetítőszerepet játszanom a megtakarítást és a hitelező pénzintézeteket összehoznom, és végre dűlőre jutottak az ügyemben, röpke egy év után. A részletek szerepelnek az előzményekben, akit érdekel elolvashatja, nagyon tanulságos. Az eredmény a következő: mivel jelezte a hitelező bank a tőke tartozás kiutalásának meghosszabbítását részemre, amit hiába közöltem a Funda tanácsadókkal az információ nem jutott el a döntéshozókhoz. A következmény az lett. hogy többszöri félretájékoztatás után, végre felvették egymással a kapcsolatot és rendeződtek a dolgok- Igaz mint kiderült a sok szabálytalanság után a Funda is tudta volna egyedül is rendezni, de valamiért erre nem volt hajlandó, mint kiderült egy 2000 Ft.-s módosítással megoldható lett volna amihez a hitelező bank áldását adta, de hát a kommunikáció nem akarása, és az ügyfél ide oda küldözgetése egyszerűbb volt mint egymással felvenni a kapcsolatot. A módosítás azt eredményezte, hogy nem kell korrekciós díjat fizetnem. És itt térnék rá SZEB75 felháborodására, mert aki ismeri a történetemet amit egy évig velem műveltek mint ügyféllel az tudja, hogy én minden személyes lehetőséget megpróbáltam de folyamatosan félre tájékoztattak és falakba ütköztem, mert nem jutottam el az ügyemben döntésképes személyekhez.
Itt a fórumon kaptam segítséget, amit én szerencsének, de ugyan akkor a Funda szegénységi bizonyítványának tartok, hogy egy szolgáltatónál sem tapasztaltam ilyen elutasító magatartást az ügyfelekkel szemben, ja hát lassan le jár a megtakarításom és még mindig nincs szerződésem, amit ez idő alatt többször jeleztem személyesen és írásban is. De isten hozott, ha te ezen a passzív ügyfél szemléleten változtatni akarsz annak hidd el mindenki örülni fog, de míg egy legény van talpon e vidéken addig szerintem ezt támogatni kell és nem lefricskázni. Remélem érthető volt amit írtam SZEB75 mert a pálya szabad számodra is,
tessék az ügyfelekkel íj módon is törődni és új vagy meglévő lehetőségekről tájékoztatni.
Üdv mindenkinek.
majdnem... néhány dolgot pontosítani kell...
Ha pl. 321/20.000.- módozatod volt, ami 48 hónap, és a szerz.összege 2.460.000.- Ft, akkor a saját befizetésed 48x20.000= 960.000.- erre kaptál évi 72.000.- ÁT-t, (=288.000.-) és 81.504.- kamatot.
Ez összesen 1.329.504.- (saját megtakarítás) és az sz.ö-höz hiányzó összeg a lakáskölcsön: 1.130.496.- (durván fele-fele) namármost: ha sz.ö módosítás nélkül tovább fizeted, mint 48 hónap, akkor értelemszerűen több lesz a saját megtakarításod, és csökken az LK összege. Ha amikor szükségessé válik a pénz, és kevés a 2,46 mFt, akkor emelheted a szer.összeget, úgy, hogy helyreálljon a kb. 50-50%-os arány. Ha azonban eléred a 93. hónapot, akkor már több pénzed van a számládon, mint az eredeti szerz.összeg (2.727.237.-) és ez Nálad még szabadfelhasználású.
Ha ez a pénz is kevés, akkor megemelheted a 93 hónapos módozathoz tartozó szerz. összegre, (5.260.000.-)és megkaphatod a hiányzó összeget, mint lakáskölcsönt (2.532.763.-) Tehát 5,26 mFtal rendelkezel. Ennél tovább nem is fizethetsz megtakarítást!
Ha még több pénzt szeretnétek, akkor nem bevonni kell kedvezményezettet, hanem nyitni kell egy újabb ltp-t, és esetleg Azonnali Áthidaló Kölcsönként akár további 5.260.000.- forinthoz juthatsz. Ráadásul, ha tényleg lejárt a mostani szerződésed, akkor a saját nevedre is mehet, hiszen ez már egy újabb ciklus...csupán a havi költségvetésetek teherbíróképessége a korlát...
Mikor nyitottátok a számlát? Hívd fel a 4118181-es számot, (42 mellék) és kérdezd meg. Ott sok mindenről tudnak tájékoztatni. Azonban legjobb, ha személyesen leültök egy személyi bankárral, aki pontosan meg tudja Nektek mondani, személyre szabottan, hogy milyen lehetőségeid vannak.
(fogadjunk, hogy a következő kérdésed az lesz, hogy akkor ez mekkora törlesztő-részleteket jelent...! :)))
Köszi a gyors választ!
Könnyen lehet, hogy elértem a 93/95 hónapod, ezért mondták hogy nem jár több ÁT.
Tehát akkor jelen helyzetben mindenképp ugyanannyi pénzhez jutok, csak minél többet fizetek be, annál kevesebb lesz ebből a hitel - annál kevesebbet kell majd törleszteni. Ha több pénzt szeretnék, akkor vagy még valakit be kell vonni kedvezményezettként (vagy ezt a szerződést módosítani, vagy az ő nevére kötni egy újat), vagy a meglévő szerződés összegét kell módosítani. Ezt meg lehet tenni utólag is? (Utána kell néznem a szerződés részleteinek, de valószínűnek tartom hogy ~8 éves futamidejű volt.)
Hosszú... keress egy személyi bankárt, és beszéld vele végig, személyesen.
Addig is: talán most még nem érdemes kiváltani a CHF jhitelt, mert túl magas az árfolyam. Fizesd tovább a betéteket, és ha pl. fél év múlva sem növekszik, vagy netán csökken a CHF árfolyama, akkor gondold végig, érdemes-e kiváltani.
Ha bírja még a költségvetésetek, (az ltp módozattól függően) lehetőséged van a Fundától igényelt áthidaló kölcsönnel akár 5,26 mFt-al (vagy 6,25 mFt-al) kiváltani/csökkenteni a banki tartozásod...
Ha megírod, milyen a módozatod, és mekkora összeggel takarékoskodsz, akkor többet tudok mondani a havi terhekről...
Ha nem kombi hiteled van, akkor a banktól kell kérned igazolást a tartozásodról, ezzel igazolod (előzetesen) hogy lakáscélra fordítod a pénzt
Választhatsz hova utalják (mert tkp. a banki tartozásod is a neveden lévő folyószámlán van!)
Ha a banki hitelhez kombinált az ltp-d, akkor automatikusan áttolják a pénzed a banknak...
egy ltp-re havonta fizetett betéteidre módozattól függően a 93. vagy 95. hónapig kapod az állami támogatást.
megteheted, hogy a vállaltnál nagyobb összeget fizetsz be, ere is megkapod az ÁT-t. (ettől a megtakarítás/hitel arány változik, de ha több pénz kell, módosíthatod a szerz.összeget)
Ha csak ez az egy szerz. van a családban, akkor helyetted, mint kedvezményezett helyett pl. édesanyád legyen a kedvezményezett, majd a módosítás után a Te nevedre is köthetsz ltp szerződést.
Megteheted, hogy lemondod az állami támogatást, és nem is fizetsz többet, azért, hogy másik számlán újat kezdj, (kissé macerás)de mi értelme kifizetni újra a számlanyitási díjat?
Sziasztok!!!
Nekem most járt le a fundamentám amit 5 évre kötöttem,1 millió ft gyűlt össze,és az lenne a kérdésem hogy a 6.7 milliós banki svájci frankos lakáshitelbe ha beleforgatjuk akkor hogyan alakul a havi törlesztőrészletem,jelentős változásra lehet számítanom?Bocsi új vagyok a témában.és hogyan zajlik a kiutalása,a bank kapja meg vagy én a számlámra???Köszönöm a választ előre is
Sziasztok!
Szerettem volna a Fundamentának emailt írni, de a honlapjukon nem találtam elérhetőséget. Személyes konzultációt pedig nem akartam kérni, mert csak egy egyszerű kérdésem lenne, ezért írok inkább ide, pár oldalt visszaolvasva úgy tűnik, megbízható választ kaphatok.
A szüleim kötöttem számomra egy szerződést, ami tavaly lejárt. Mivel még nem volt szükségem a pénzre, úgy döntöttünk, hogy tovább fizetik (ha jól tudom, erre már állami támogatás nem jár, de tovább kamatozik az eddigi megtakarítás). Nemrég felmerült, hogy mivel ez viszonylag kis összegű szerződés volt, érdemes lenne saját magamnak is kötnöm egy újat. A kérdésem, hogy ez lehetséges-e? Az világos, hogy egyszerre nem lehet több szerződést kötni ugyanazzal a kedvezményezettel, a kérdés, hogy beleszámít-e a már lejárt, de még fel nem használt szerződés is?
Köszönöm a segítséget!
Köszönöm a kiegészítést...
Számos alkalommal írtam magam is, hogy ez így nehézkes, lényeges dolgokról nem esik szó...
de azt Te sem tudod elképzelni, hogy egy fórumon ne tegyenek fel kérdéseket, és azokra ne válaszoljon senki. Még mindig jobb egy hozzáértő válasza, mintha a fórumozók egymást - félinformációkból, félresikerült megtakarítások, felhasználások miatti keserűségből - félretájékoztatnák, és a megtakarítások ellen hangolnák...
Tudod, a rossz hír sokkal gyorsabban terjed...
A lakás-takarékpénztár lényege, hogy takarékoskodsz, tervszerűen, rendszeresen tudatosan, meghatározott ideig, ezért kapsz az államtól a havonta befizetett pénzedre 30% állami támogatást, és évi 1 ill. 3% kamatot, valamint kedvezményes kamatozású lakáskölcsönt
Egyetlen feltétel van: számlával kell igazolnod, hogy a tulajdonodban lévő, vagy kerülő lakásra költötted.
Sziasztok.
Gondolkodom a fundamentán.Valaki letudná nekem írni a lényeget "hülyebiztosan",hogy megértsem.
Lakáshitelem már van lassan 3 éve fizetem.Én olyan megtakarítás félére gondoltam.Ja és Pestmegyében ki köt ilyeneket? Válaszokat előre is köszönöm. Anita
A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosítása
86. §
A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Ltp.) 8. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
[E törvény alkalmazásában lakáscélú felhasználásnak minõsül:]
„a) a lakás-elõtakarékoskodó, illetve ha a szerzõdésben kedvezményezettet neveznek meg, a kedvezményezett, továbbá ezen személyek közeli hozzátartozója
1., javára történõ lakótelek vásárlása, lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, valamint lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása, ideértve a nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlását,
2., tulajdonában vagy az 1. pontnak megfelelõ jogcímen használatában lévõ lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan bõvítése, felújítása, korszerûsítése, helyreállítása,
3., a tulajdonában vagy az 1. pontnak megfelelõ jogcímen használatában lévõ lakáshoz, családi házhoz vagy tanyai
lakóingatlanhoz szükséges, illetve a beépítés alatt álló vagy már beépített terület lakhatóságát javító, a következõkben
felsorolt közmûvek, kommunális létesítmények saját vagy önkormányzati, közmûfejlesztési társulat által
megvalósított beruházás keretében történõ kialakítása (kiépítése, szerelése) és felújítása: szilárd burkolatú út, kerítés,
járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezetõ csatorna, árok, központi fûtés, informatikai
hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés);”
TEHÁT A LÉNYEG:
"...TOVÁBBÁ EZEN SZEMÉLYEK KÖZELI HOZZÁTATRTOZÓJA"
Köszönöm szépen a gyors választ.
Egyrészt néztem a közlönyt. 2010. évi 196. szám, és a 2010 CLIX tv.-t. Viszont olyan hogy a kedvezményezettek lemondhatnak a tulajdoni hányadukról, vagy hogy a szerződést átruházhatják a szerződőre, olyat nem találtam sem a közlönyben, sem a törvényben. A kettő szövege egyforma.
Én egyébként úgy akarom, hogy kötök a szüleim (kedvezményezettek) nevére is szerződést, viszont azt akarom, hogy csak nekem legyen tulajdonrészem az új ingatlanban.
Azt szeretném még megkérdezni, hogy azt a nyilatkozatot a hozzátartótoknak a szerződéskötésre el kell készítve, vagy ez ráér később is a megtakarítási periódus során?
Köszi a segítséget
most én sem bajlódok a törvénnyel... :)
Te pl. melyik törvényben kerested?
De ha majd odakerülsz, hogy együtt használnád fel a két vagy több ltp-den lévő pénzt, és úgy, hogy pl. a nagymamának, vagy gyermekednek, mint kedvezményezettnek nincs vagy nem jönne létre tulajdona a "célingatlanban" akkor a személyi bankárod tudni fogja a megoldást.
Addig is annyit, hogy közeli hozzátartozók nyilatkozhatnak (formanyomtatványon)arról, hogy a részükre járó ÁT-t a megjelölt rokon saját lakáscéljaira felhasználhatja.
(böntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnakmegfelelnek, és a finanszírozott ingatlan tulajdonosa(i) Ptk 685.§ b.) pontja szerint közeli hozzátartozó(i)m.)
Közeli hozzátartozó: nagyszülő-szülő-gyermek(unoka); testvér; házastárs.
Sziasztok!
Olvastam, hogy változott a törvény, és összevonható lesz a saját szerződés azzal a szerződéssel, amit kedvezményezettek nevére kötök. Viszont a törvény szövegéből ezt nem tudom kiolvasni. Pontosan melyik az a rész a törvényben, ami ezt leírja.
Köszönöm
jó kérdések...
Kombi hitelnek hívjuk azt a megoldást, amikor a banki hitelt az ltp-vel kombináljuk, azaz az ltp-n gyűlő pénzt a bank részére zároljuk, és amíg a megtakarítási idő tart, addig a bank felé csak a kamatokat fizetjük, tőketörlesztés nincs. Majd a megtak. idő végén az összegyűlt pénzt (saját befizetés+áll.tám.+kamat és akár a hozzá tartozó kedv.kamatozású lakáskölcsön) áttolják a banknak, így az ott lévő tőketartozásunk drasztikusan lecsökken, vagy meg is szűnik - cserébe az ltp lakáskölcsönét kell törleszteni.
Áthidaló kölcsön arról szól, hogy - bár arra szerződtünk, hogy bizonyos ideig takarékoskodunk, és csak a végén kérjük a lakáskölcsönt - előre elkérjük a szerződéses összeget. (a saját, még be nem fizetett pénzünket, azt az állami támogatást, és kamatokat, amit még meg sem kaptunk, és a lakáskölcsönt - ezekből áll egyébként a szerz.összeg) Az így felvett kölcsön használatáért a megtak.idő végéig (ill. a "kiutalásig") kamatot kell fizetni (ez most a szerz. összeg 7,5%-a) és természetesen fizetni kell a vállalt megtakarításokat is. Így a megtak. idő végéig teljesítjük a vállalt befizetéseinket, már csak a lakáskölcsön visszafizetése marad, amit a tarifa szerinti részletekben kell törleszteni.(a teljes futamidő alatt garantáltan, és jelentősen csökken a havi teher!)
Válasszuk külön a fogalmakat! Bár az egészet a lakásod érdekében vetted fel, és számodra mind lakáskölcsönnek tűnik, de az ltp-n belül más fogalmak érvényesek:
saját befizetés: a vállalt havi megtakarításod;
saját megtakarítás: a saját befizetésed+30% állami tám.+ ezek kamata;
szerződéses összeg: saját megtakarítás+ kedv.kamatozású lakáskölcsön;
kiutalási időszak: a megtakarítást követő három hónap (az ezt követő tíz napon belül történik a pénz kiutalása)
A szerződés örökölhető, természetesen egy ember egy futamidő alatt csak egyszer részesülhet állami támogatásban. Tehát az örökléskor rendezni kell, ki lép az elhunyt szerződő helyére, és ki lesz a kedvezményezett.
Egyébként nem bukod az állami támogatást, mert nem volt a Tied. Azt olvasom ki a soraidból, mintha eleve azt feltételeznéd, két szerződés létezik, és mindkettőn Te vagy a kedvezményezett. Ez nem lehetséges! (lásd előbb)
Aki pl. szerződött, de közben elhunyt, és saját maga volt a kedvezményezett, ugye, nem kell neki "lakásra költenie"? Tehát a kincstár nem utalja ki az ÁT-t, nincs mit "bukni", azonban örökölhető - és folytatható - más személlyel.
Ha másvalaki volt a kedvezményezett, akkor átveheti a szerződő szerepét, és fizeti tovább a megtakarítást, meg is kapja az ÁT-t, ha igazolni tudja a lakáscélú felhasználást.
Ha ÁK-val, vagy a lakáskölcsön igénybevételével vásárolsz lakást, akkor azt a kölcsön miatt jelzáloggal terhelik meg. Csak úgy tudod eladni, ha a jelzálog lekerül, az pedig csak akkor kerül le, ha teljes egészében visszafizeted a kölcsönt. Amit megtehetsz pl. a foglalóból...
Az OTP-nél tudomásom szerint nincs sem azonnali áthidaló-, (a szerz.kötéskor - ltp megnyitásakor - azonnal megkapod a teljes szerz.összeget, kicsit magasabb kamatért)sem áthidaló kölcsön.
Az OTP-nél csak az ő hitelükkel kombinálhatod, a Fundánál négy-öt bank közül választhatsz, melyiknél kedvezőbb számodra a kombinálás, ill. a hitelfelvétel.
Kicsit mások a betéti- és hitelkamatok, de nem lényegesen. Az alap ugyanaz: a betétekre 30% állami támogatás jár, ha lakásra fordítod.
Hasonló konstrukció (ami ilyen alacsony kockázattal ilyen magas, garantált hozamot jelentene) nincs a piacon. Hiszen pl. ha a megtak. idő vége előtt lakáscél nélkül kiszállsz, a kamatokat megkapod, csak az ÁT-t nem kapod meg, ami ugye, logikus, és nem a pénz elbukását jelenti...Az lenne bukás, ha pl. a kamatokat nem kapnád meg, vagy az addig befizetett összegnél kevesebbet kapnál vissza, mint sok unitlinkes biztosítás, vagy hosszabb időre lekötött banki betét feloldásánal...
Sziasztok! Nézegetem ezt a Fundamentát, és azt hiszem jónak ígérkezik, de van pár homályos pont, amit örülnék, ha meg tudnátok válaszolni:
- Mi a különbség az áthidaló hitel és a kombi hitel között? Melyikkel járok jobban?
- Ha más családtagom is köt egy szerződést rajtam kívül és a kedvezményezettje én leszek, mi történik akkor, ha ne adj isten meghal a szerződő fél? Ha jól sejtem, akkor rám száll a szerződés, viszont az én nevemen nem lehet két ilyen, olyankor mi történik? Bukom az állami támogatást az egyiken?
- Ha vásárolok lakást mondjuk két vagy három megkötött szerződés segítségével, akkor azt a lakást el tudom adni, mielőtt kifutna a törlesztés? Ha igen, akkor mennyiben bonyolódik a dolog?
- Azt néztem, hogy az OTP-nél is van szinte ugyanilyen állami támogatási rendszerrel működő konstrukció. Melyik jobb a kettő közül és van-e bármi más a piacon, ami hasonló jó konstrukció?
Köszi előre is!
Sürgősen kell a pénz...? van kp. 3,5 mFt önerőd?
Nézzük sorban: mikor jár le pontosan? februárban fizetnéd az utolsó betétet, vagy most januárban?
Mert a kölcsönkérelem - mire mindent összeszedsz hozzá, és leadod, meg elbírálják, és megkapod a szerződést, és visszaküldöd, meg kiutalják a pénzt, addig jócskán benne lehetsz a kiutalási időszakban, így ez idő alatt kell ugyan a teljes sz.ö-re fizetni a kamatot (7,5% mondjuk egy-két hónapig) de már csak a szerz. összeged lakáskölcsön része számít. (mert időközben befizetted az utolsó megtakarítási részt is. Gondolom azt tudod, hogy az áthidaló kölcsön esetén a vállalt megtakarítást kell fizetni + a teljes sz.ö-re a kamatot, amikor vége a megtak. időnek, akkortól a már csak az sz.ö. lakáskölcsön része marad tartozásként)
Tehát 2x 1,92 millát jegyeznek be.
Persze, ez leginkább attól függ, mikor adod le az ÁK igényt, mikorra bírálják el, mikor kerül sor bejegyzésre, stb...
Az értékbecslő általában a kölcsönkérelem benyújtását követő héten már felkeres...
Egyébként meg nem tudom, hogy szükség lenne az ing. becslőre... készül egy adás-vételi szerződés, amiben benne lesz a vételár, benne lesz, hogy milyen ütemben, mikor, mennyi összeget adsz át az eladónak, utolsónak megjelölve a Funda folyószámláról az eladó számlájára érkező összeget és annak dátumát, azzal a kitétellel, hogy az eladó hozzájárul a Ti tulajdonosságotok széljegyen való bejegyzéséhez, és ahhoz, hogy a vételár teljes kifizetése után véglegesen bejegyezheti a tulajdonjogotokat a tulajdoni lapra a Földhivatal. (az ügyvéd ezt jól tudja)
A hiteligényléshez mellékelni kell azt az adásvételit, amelyiken rajt van a Földhivatal érkeztető pecsétje, és a tulajdoni lapot, amelyen széljegyként be vagytok már jegyezve.
Ha ennyire a végefelé jártok a megtakarításnak, érdemes úgy ütemezni az adás-vételt, hogy a kiutalási értesítőn(AVISO) kérjétek a hitelt, mert nem kell folyósítási jutalékot (1,5%) fizetni, nem kell az ÁK kamatát kifizetni...
Azt is kiszámolnám, hogy belefér-e a költségvetésetekbe, hogy az egyik ltp-t módosítjátok nyolcévesre (sz.ö: 6,250 mFt) elkéritek az ÁK-t
(havi teher még négy évig: 20.000.- + 39.000.- utána 38.750.-)
A másik ltp-t módosítás nélkül fizetitek addig, ameddig bírjátok, (max. még 4 évig) és az összegyűlt pénzből 2,573 mFt) előtörlesztitek az előző tartozást. (vedd figyelembe, hogy így a lakáskölcsön rész: 3,677 mFt - viszont mindkettőnél felhasználtad a max. állami támogatást: 2x570.000.- + 2x103.000.- kamat) a négy évnyi ÁK kamat kb. 1,87 mFt.
Tehát a 6,25 mFt áthidaló kölcsön Neked kb. ezek különbségével kerül többe...
Ja... és négy év múlva alig marad havi fizetnivalód a hátralévő tíz évben... kb. 1,2 mFt, 3,9%-os kamat mellett...
Sziasztok,
a következő kérdésünk van. Áthidaló kölcsönt szeretnénk felvenni, a szerződött összeg 2 x 3,2 misi, a megtakaritási időnk viszont 1 hónap múlva lejár (igen, sikerült az utolsó pillanatban bénáznunk...)
Az ingatlan, amit kinéztünk,9.5 millióba kerül. Az első kérdésem az lenne, hogy ha felvesszük az áthidaló kölcsönt, akkor mekkora jelzálogot fog beterhelni a Fundamenta, a 6 millió-t, amiben benne van a megtakaritásunk is, vagy csak a 4 milliót, ami végülis a végső hitel lesz?
Ha kijön az ingatlanbecslő, kb. mit várhatunk tőle ? (Budapesti panel, de az ördög nem alszik...)
A másik, ami furcsa volt számomra, hogy az ingatlanbecslő azután jönne kb. 1 hónappal, miután kitöltöttük a kérelmet, viszont a vételiszerződést előbb kötnénk meg...
Tudnátok ebben segíteni?
Az alábbiakból sok mindent kihámozhatsz, legfeljebb a futamidők, és a havi terhek változnak.
Ha majd tudod, hogy mennyiértg és mikor akarod megvenni a házat, akkor fogj neki a fundás projektnek...
Talán olvastad, a ház értékének az 58 %-áig vehetsz fel hitelt a Fundától, (bankoknál általában ez 75% - ekkora jelzáloggal terhelhető a lakás, mint biztosíték) a többi pénznek már a zsebedben kell lennie.
(önerő az, amire nem kell jelzálogbejegyzés!)
Persze, ha avan valaki a családban, aki meghozza érted azt az áldozatot, hogy a tulajdonában lévő ingatlanra engedi bejegyezni a Te hiteledet, akkor jóval több hitelt is kaphatsz, de a havi terhed is sokkal nagyobb - ki kockáztatja a tulajdonát érted? van-e garancia arra, hogy tíz-tizenöt évig lesz lehetőséged a törlesztésre?
A magadét kockáztathatod, de másét...? Nagy felelősség!
A Funda ltp konstrukciói sokféle lehetőséged nyújtanak. A mostani ltp-dre módozattól függően akár 5.240.000.- vagy 6.250.000.- forintot is kaphatsz, áthidaló kölcsönként.
Az áthidaló kölcsönnél a szerződéses összeg (pl. a 6,25 mFt) 7,5%-át kell kamatként fizetned, a megtakarítási idő végéig, a havi betéteken felül.
(ennél az összegnél a 95. hónapig - utána 3 hónapig csak ezt a kamatot, majd... többit az előző válaszomban... :))
sziasztok!
Én is most szeretnék lakást vásárolni. van fundamentám, de nem tudom, hogyan is kezdjek neki.6 milliót szeretnék felvenni, de simán a bankoknál érdeklődve tapasztaltam, hogy igen csak magas a kamat. A fundamentám 20ezres, most lesz 3 éve, hogy fizetem, és 4 éves futamideje lenne. Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan tudnám a fundamentát lakáscélra felhasználni, hogyan tudnék törlesztőrészletet számolni, hogy kalkulálni tudjak?
mekkora a lakás forgalmi értéke? (mennyiért vehetnéd meg?)
Mert ahogy alább írtam, banki hitelt a forg. érték 75%-áig kapsz. (ekkora jelzáloggal terhelhető)
Sajna, a Fundánál ez kevesebb, egy kacifántos számítás eredményeképp kb. a vételár 58%-át kaphatod meg hitelként.
A Te ltp-dre elkérheted a teljes szerződéses összeget (6,25 mFt) Azonnali Áthidaló Kölcsönként, ami azt jelenti, hogy a megtakarítási idő hátralévő részében a havi húszezer megtakarítás mellett a "pénz használatáért" évi 8,1% kamatot kell fizetned.
számokban:
6,25x0,081/12=42.188.-
Tehát ha pl. márciusra megkapod a pénzt, akkor a megtak. idő végéig hátralévő 83 hónapban havi 62.188.- forintot kell fizetned (ez ugye, kevesebb, mint a banki?) majd három hónapig csak a 42.188-at, és a lakáskölcsön szakaszban (121 hónap) 38.750.-
Így neked a 6,25 millás kölcsön ára első lépésben (86x42.188)+(121x38750)=8.316.918.- Ft
(nem számoltam az általad befizetett havi húszezerrel, mert azt visszakapod)
A fenti összegből levohatod az 570.000.- Ft állami támogatást, és a 103.088 kamatot, akkor saját zsebből 7.643.830.- forintot kell kifizetned. Ennyi az ára a 6,25 mFt kölcsönnek... kb.kétszáz hónapra.
Számold ki,200x75.000=15 mFt(ugye, képtelenség?)
16 évre, 8% kamat mellett, kezelési költség nélkül egy bank 10.655140.- forintért adja el neked a hatmilliót...ami havi 55.500.- (+kezelési költség) törleaztést jelent...
Sziasztok!
Most tervezek lakást venni és egy kis segítségre lenne szükségem. A lényeg , hogy találtam egy ingatlant , amire kb. 6 millió forintot hitelt kellene felvennem 10 évre tervezem.Ez egy átlag banknál kb. 75 ezer forint / hó -t jelent. Április óta van lakáselőtakarékosságom 423-as 8 évre havi 20 ezer forint. A kérdésem az lenne , hogy tudok e most valamit kezdeni ezzel? Olvastam ezt az áthidaló kölcsönt , de jelenleg ez még nem sokat mond nekem. Ha vaslaki esetleg fel tudna világosítani , hogy mit tudok kezdeni ezzel az előtakarékossággal , hogy a legjobban jöjjek ki akkor azt megköszönném...
tényleg olcsóbb...
de az alábbiakkal számolnod kell:
ha pl. vásárlni akarsz egy tízmilliós ingatlant, hitelből, akkor egy bank az ingatlan értékének 75%-áig ad hitelt. (mert egy ingatlan csak az értékének 75%-áig terhelhető jelzáloggal)
A többit saját zsebedből kell fedezned.
A Fundamnetától is kaphatsz hitelt.
Azonnali Áthidaló Kölcsönként megkapod egy ltp. teljes szerződéses.összegét, ami a saját befizetéseidből, az állami támogatásból, és kamataiból, valamint egy kedvezményes kamatozású lakáskölcsönből áll. De a fenti ingatlanhoz csak kb. 58%-át kaphatod.
Ha most felveszed a kapcsolatot egy személyi bankárral, akkor febr. végére már számolhatsz a pénzzel...
Ha nem ennyire sürgős, akkor nyiss most egy ltp számlát, kezdd el a megtakarítást, és amikor aktuális lesz, jelentkezz az AÁK-ért, vagy két év múlva az ÁK-ért (mert ennek akkor már kedvezőbb a kamatozása)
A futamidőről: a megtakarítási időkből pillanatnyilag 48 hónaptól 95 hónapig hét változat közül választhatsz.
a kapcsolódó lakáskölcsönök törlesztési ideje ezeknek megfelően különböző hosszúságú, 60-121 hónapig.
A havi megtakarítás 3-20 eFt lehet, de az optimális a húszezres.
A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a
Sziasztok! Kedves nagycigi!
Lejjebb sok egyedi, már meglévő szerződésről és esetről olvashatunk, én viszont még nem ltp tagként szeretnék érdeklődni. A közeljövőben lakásvásárlási vagy építési terveim lennének, melyet az önerőmből és azt kiegészítve mindenféleképpen külső finanszírozással valósítanék meg. Itt jönne a képbe a ltp. Az érdekelne, hogy véleményed szerint a ltp által megszerezhető összeg „olcsóbb”, mint a banki hitelezés? (korábbi válaszaidból azt vettem ki, hogy igen) Egy még nem pénztártag számára milyen konstrukciókat, lehetőségeket tudsz ajánlani (ltp, áthidaló hitel?, futamidő, havi befizetési összeg, stb.) és mi lehet ennek átfutási ideje?
Előre is köszi
Sziasztok!
Szeretném segítségeteket kérni a következő ügyben. Mostanában járt le 321-es módozatú szerződésem. Mivel jelen pillanatban nincsenek lakással kapcsolatos céljaim, ezért sem a kölcsönt sem az alap összeget nem igényeltem. Ha jól értettem az ügyintéző magyarázatát, akkor az állami támogatásr a jövőben is kapom, ha tovább fizetem a havi 20e forintokat, a kiutalást bármikor újra elindíthatom a jövőben.
Én úgy értelmeztem, hogy ahhoz, hogy magasabb kölcsönt is igénybe vehessek később, ahhoz már módosítani kellene a szerződéses összeget is. Enélkül tehát a támogatás jár, de a több befizetés ellenére is csak az eredeti köcsön összeg jár.
Jól értelmeztem a hallottakat?
Köszi,
C.
"nemrég" az mit jelent? egyébként akár most is kérheted...
Mekkora összegre van szükséged?
mibe számítson bele a lakáskassza?
Alább olvashatsz egy - hm...eléggé bonyolult - levezetést, de talán hasznos lehet Neked is.
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?